Fokustema
Åby
Läs senare

Tangerat banrekord av Jaguar

Open Stretch var vägen till vinst för Jaguar Dream i Stora Sprinterpriset på Åby där det kördes i högt tempo hela vägen och varvet passerades på 1.09,4 med Chapuy i täten efter att 500 meter travats på 1.07,8.
Av
Claes Freidenvall
Jaguar Dream tangerar banrekordet alla kategorier på Åby.  Ikväll möter han två Elitlloppshästar. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Jaguar Dream tangerar banrekordet alla kategorier på Åby. Ikväll möter han två Elitlloppshästar. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Claes Sjöström satt perfekt placerad i vinnarhålet med Jaguar Dream (e. Love You-Daydream Hanover), gick ner på open stretch inne på upploppet och på det dubbla open strech-spåret utmanade Allegra Gifont om segern sedan ledaren Chapuy inte hade något försvar mot de två invändiga travarna.

Jaguar Dream efter segern idag. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– En häst som betytt mycket och som dessutom har härlig utstrålning. Jag hade mycket bra känsla redan för tio dagar sedan när vi gick i mål i Gotlandslöpning. När han får ett sådant här lopp spelar distansen ingen roll även om han är bäst på medel, sade Claes Sjöström i vinnarcirkeln efter att Jaguar Dream vunnit på tangerat banrekord 1.09,3a/1.640 meter för femåriga äldre hingstar/valacker och tjänat 220.000 kronor.

”Han är blixtsnabb”

Första årssegern tog Bellissimo Face (e. Raja Mirchi-Marita’s Legacy) idag och han hade bäst fart under hovarna över upploppet i Åby Stora Treåringspris. Adrian Kolgjini utnyttjade open stretch på målrakan.

– Bellissimo Face fick ett lopp i kroppen förra veckan och var lite mer explosiv idag. Han är blixtsnabb, berättade Adrian Kolgjini i Åbys vinnarcirkel.

Adrian Kolgjini och Bellissimo Face tog hand om täten på ett tidigt stadium, men valde att släppa till Dunga efter 300 meter, vilken öppnade halvvarvet på 1.10,3 och avverkade kilometern på 1.13,1.

Inne på upploppet tog Kolgjini ”köksvägen” och spurtade vasst till vinst. Vinnartiden skrevs till 1.12,0a/1.640 meter och förstapriset uppgick till 125.000 kronor.

– Vi hade Belissimo Face som tvååring, men sedan flyttade de tidigare ägarna runt hästen till flera olika tränare och senare rekommenderade vi en av våra ägare (Akyla KB, reds. anm.) att köpa Belissimo Face, berättade Kolgjini i vinnarcirkeln.

Målet för säsongen var korta E3, men Belissimo Face lyckades inte kvala in till finalen.

– Men han har sprungit 1.12,6 över full distans och säsongen är långtifrån över för den här hästen.

Öppnade i överljudsfart

Henk Grift-tränade Diamant de Larre (e. Magnificent Rodney-Rose de Larre) och Jonathan Carre inledde utvändigt om ledande Gustafson i Åby Stora Montépris, men valde tidigt att gå ner på innerspår i ett lopp som öppnades i överljudsfart; första 500 meterna travade Gustafson på 1.06,2 och varvet passerades på 1.08,0.

I slutsvängen började krafterna tryta för ledaren och 300 kvar kunde Carre lyfta ut den nioårige valacken, vilken avgjorde enkelt på 1.10,5a/1.640 meter och tjänade 125.000 kronor.

– En jättestark häst och en fin prestation även han var lite trött sista 100 meterna, sade Sveriges ledande montéjockey.