Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tarzans omöjliga rekord

Bara Ron Burke bättre än Nancy Takter. Hambletonian-vinnare struken. Vill maximera antal hästar från en och samma tränare. En slagkraftig kombination? 119 spelbutiker stängs. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid” sju.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se

1 Röster höjs i Italien om att maximera antalet hästar från en och samma tränare i ett och samma lopp lopp efter Alessandro Gocciadoros framfart i storloppen den senaste tiden. Efter förra helgens framgångar i Gran Premio Riccardo Grassi (€50.050) i Cesena där Gocciadoro-tränade hästar lade beslag på de fyra första placeringarna – Arazi Boko, Vesna, Ua Huka och Sonia – i loppet och även hade en femte häst till start – oplacerade Visa As – ropades det efter att sätta tak för antalet hästar från en och samma tränare.

Alesssandro Gocciadoro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Och inte är det mycket bättre på söndag när Gocciadoro startar åtta av stallets 14 hästar i Gran Premio Citta’ di Torino i Turin. Coktstiles ägare lär vara den som går i bräschen för ”uppropet”.

I Frankrike finns det en regel som säger max fem hästar från en och samma tränare och högst fyra hästar från en och samma ägare i ett lopp, men Italien saknar regler för detta.

Samma visa är det i Sverige. Här finns inga regler för hur många hästar en och samma tränare/ägare får starta i ett lopp. Stefan Melander både tränade och ägde samtliga tolv startande i ett lopp för hästar med högst 798.000 kronor i Eskilstuna den 8 maj 2011.

Tolv hästar, alla tävlande i Stall T.Z:s världsberömda färger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Varken förr eller senare har detta slagits även om Melander nio år tidigare – 18 mars 2002 på Romme – hade nio av tio startande när Scarlet Knight segrade och den tionde hästen tränades av hans sambo Catarina Lundström. Tolv hästar från en och samma tränare (Stefan Melander) och ägare (Stall T.Z.) är unikt i världen. Resultatlistan kan beskådas nedan:

***

2 Att Muscle Hill och Ready Cash är världens två ledande avelshingstar är det nog inte många som ifrågasätter, men hur fungerar egentligen kombinationen Muscle Hill-Ready Cash och vice versa?

I Sverige har två hästar med den kombinationen startat och lika många kvalat. Tyskfödda Rose Hill toppar med 50.500 kronor efter ha vunnit Tvååringspremiären på Åby igår och Global Beware är tvåa med 6.000 kronor på kontot.

Den som lyckats bäst hittills i världen är Lucas Wallins treåring Light Blue Movers (e. Ready Cash-Prinsessa e. Muscle Hill) som tagit rekordet 1.12,0 och tjänat 10.100 dollar. Nedan hittar ni listan över de hästar som startat i Sverige:

Namn (kön/ålder/stam) – Rekord/kronor

 • Global Beware (v 3 år e. Ready Cash-Differenceadaymade e. Muscle Hill)
  – 1.16,4m/6.000 kr
 • Rose Hill (s 2 år e. Ready Cash-Raspberry Diamant e. Muscle Hill)
  – 1.15,4ak*/50.500 kr
 • Mellby Jinx (s 2 år e. Ready Cash-Heaven’s Door e. Muscle Hill)
  – kvalat på 1.17,9
 • Heaven Mearas (s 3 år e. Muscle Hill-Creme de la Creme e. Ready Cash)
  – kvalat på 1.21,4.

***

3 John Cashman Memorial ($291.350) på lördag blir en attraktion fattigare sedan Luc Blais tvingats stryka fjolårets Hambletonian-vinnare Forbidden Trade. Här är startlistan till loppet!

***

4 Årets viktigaste dag står för dörren på Meadowlands imorgon och totalt tävlas det om 3.693.150 dollar i 16 löpningar, vilket motsvarar drygt 32 miljoner kronor.

Nancy Takter är vassast av alla svenska tränare i Nordamerika i år. Foto Jeannie Karlsson

Svenskarna har det ordentligt förspänt och räkna med att det kommer att fyllas på en hel del dollarbuntar på tränarkontona efter lördagens tävlingar.

Nedan kan ni se vilka blågula tränare som lyckats bäst i ”Svensktoppen” i Nordamerika i år per den 5 augusti.

Nancy Takter är i topp med 1.558.550 dollar. Håller hon den topplaceringen efter lördagen?

Namn – Resultat – Prispengar

 1. Nancy Takter – 122 st: 48-24-10, $1.558.550
 2. Åke Svanstedt – 169 st: 30-27-27, $1.309.584
 3. Marcus Melander – 111 st: 26-14-19, $1.210.991
 4. Anette Lorentzon – 320 st: 52-57-34, $576.586
 5. Per Engblom – 95 st: 11-18-17, $533.761
 6. Lucas Wallin – 33 st: 7-1-7, $180.744
 7. Jenny Melander – 80 st: 16-10-11, $163.895
 8. Susanne Kerwood – 51 st: 6-6-5, $77.812
 9. Jenny Bier – 42 st: 7-6-9, $74.334
 10. Michelle Crawford – 53 st: 6-12-8, $53.521
 11. Jonas Czernyson – 37 st: 0-5-5, $48.191
 12. Susanne Kovacic – 6 st: 1-0-0, $5.954
 13. Jan Johnson – 3 st: 1-1-1, $4.150

Fotnot: Ron Burke är vinstrikaste tränaren i Nordamerika i år med 6.153.842 dollar. Nancy Takter är tvåa, Åke Svanstedt femma och Marcus Melander åtta.

***

5 Bookmakerfirman William Hill kommer att stänga 119 spelbutiker i England, rapporterar racingpost.com på grund av Covid-19. Under 2020 har William Hills intäkter fallit med 32 procent. Ifjol stängde William Hill 713 spelbutiker och då hade inte corona-panademin ens startat…

***

6 Umåker (första start 18.20) är kvällens huvudbana med huvudlöpningen Norrländska Elitstoet med 14 kallblodsston utspridda på tre volter. 100.000 kronor väntar vinnaren i loppet som tidigare räknades lite som ”inofficiellt SM” för kallblodsston innan första svenska mästerskapet avgjordes 2002.

De mest meriterade stona startar från 40 meters tillägg och här finns Alf Jonssons toppsto Granetta (e. Tekno Odin), som äntligen fick till det i senaste starten då hon både höll sig från galopp och vann. Även Järvsöamatören Lars-Erik Karlssons äldre stjärna Alfie (e. Järvsöfaks) har 40 meter att plocka in på startfållans enda häst, Höstbolillemor (e. Tangen Scott), som är tillbaka på banan efter fölning. Hon vann i sin första start på över två år , sedan hon förra året fött ett stoföl med Tekno Odin som pappa.

Gävle (första start 12.20) kallar sina lunchtävlingar ”Crazy Friday” och det blir både 1.140-meterslopp för kallblod, nollopp över lång distans och 40 meter som enda tillägg, medan fredagens dubbla saxbanor är Kalmar (18.25) och Årjäng (18.30).
Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

7 På tal om Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston. Efter att ha blivit mamma kom Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) tillbaka till tävlingsbanan och vann SM både 2016 och 2017.

Stjärnblomster. Foto Mathias Hedlund

Nu är det dags för dottern Stjärnblomsters (e. B.W.Moddes) comeback. I 1.140-metersloppet i Gävle på lunchen idag gör hon sin första start sedan finalen av norska Stoderbyt i september 2018. Där slutade hon tvåa och satte punkt för två framgångsrika unghästsäsonger, där hon tog största segern i Derbystoet i Östersund.

Totalt har Stjärnblomster gjort tolv starter, vunnit sju och tagit fyra andraplatser. Totalt har hon tjänat – något försmädliga – 999.943 kronor.

 

Fokustema
Svenska Spel vs ATG
Läs senare

”Sakfel och bristfällig beskrivning”

Under rubriken ”Spel på lika villkor, ATG?” går Svenska Spels verkställande direktör Patrik Hofbauer till attack mot Hasse Lord Skarplöth efter ett blogginlägg från ATG:s vd för några dagar sedan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har inte för vana att replikera andra vd:ars blogginlägg, men i detta fall gör jag ett undantag. Inlägget innehåller såväl sakfel om Svenska Spels inställning i frågan som bristfällig beskrivning av våra möjligheter att bidra till finansieringen av svensk hästsport (trav- och galoppverksamhet), skriver Patrik Hofabuer.

Bakgrunden är en blogg som Hasse Lord Skarplöth skrev alldeles nyligen under den något naiva rubriken ”Inte tjänstemännen på Svenska Spels fel att det blir fel.”

– När den svenska spelmarknaden omreglerades fick alla licensierade spelbolag rätt att erbjuda spel på hästar. Hans (Lord Skarplöth, reds, anm.) säger sig välkomna det förlorade monopolet och den nya konkurrensen som följde då den tvingar ATG att bli ”bättre och fortsätta utvecklas, skriver Hofabuer, och fortsätter:

– På pappret stämmer det att monopolet på spel på svensk hästsport upphört. Vad som inte framgår av blogginlägget är att ATG i praktiken behållit sitt gamla monopol. Någon valfrihet för konsumenten har inte uppnåtts.

”Detta är helt fel”

Det mest anmärkningsvärda – skriver Svenska Spels verkställande direktör – är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”.

– Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens egna förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten.

Fört diskussioner

Svenska Spel har under en längre tid fört en dialog med Svensk Travsport i ett försök att nå avtal om rättigheter.

– Tyvärr har vi ännu inte kunnat enas kring en rimlig ersättning som är ekonomiskt hållbar för oss. Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna komma överens och därigenom få möjlighet att bidra till hästsportens finansiering. I dagsläget kan vi konstatera att det enda spelbolag som Svensk Travsport idag har ett sådant avtal med är ATG – deras egna bolag och största finansiär.

Inledde samarbete med PMU

Svenska Spels vd skriver att bolagets kunder har saknat möjligheter till ett attraktivt poolspelserbjudande med dagliga högvinster och det är en anledning att ett samarbete inleddes nyligen med franska PMU.

– Med detta menar Hans att vi på detta sätt ”försöker attrahera bort svenska hästspelskunder från Sverige” och genom vår konkurrens med ATG dränera intäkterna till svensk hästsport. Å ena sidan säger han sig välkomna ökad konkurrens kring spel på hästar, men i samma inlägg kritiserar han oss för just detta!

”Ingen nöd på ATG”

ATG har ju efter omregleringen gått in på Svenska Spels ”marknad” genom vadhållning på sport och nätkasino.

– De har även förvärvat en dansk spelkoncern med sportspel, hästspel och casino. Sammantaget bidrog intåget i dessa nya spelvertikaler starkt till att ATG:s nettoomsättning ökade med drygt 6,5 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Hofbauer och fortsätter:

– Hittills har inte omregleringen av spelmarknaden medfört mindre pengar till trav- och galoppsporten – tvärtom. Det går således ingen nöd på vare sig ATG eller Svensk Travsport.

Patrik Hofbauer fortsätter:

– Med detta i åtanke så kan man fråga sig vilken drivkraft som finns för Svensk Travsport att teckna ett avtal med Svenska Spel, ett avtal som skulle medföra en ökad konkurrens för ATG?

Vill nå ett avtal

Svenska Spel vill nå ett avtal med Svensk Travsport.

– Och därmed bidra med finansieringen av hästsporten men det måste ske till villkor som är kommersiellt försvarbara – inte bara för oss utan även för övriga spelbolag på den konkurrensutsatta spelmarknaden, noterar Hofbauer, och fortsätter:

– Om Svensk Travsport och ATG är angelägna om att öppna upp hästsporten för fler aktörer så måste det finnas förutsättningar för alla inblandade att bli vinnare. Där är vi inte idag och det beklagar jag.

Läs hela Patrik Hofbauers inlägg här och Hasse Lords Skarplöths här.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vilken uppvisning, Twinkle!

Ett perfekt lopp i rygg på ledande Whelk banade vägen för en överlägsen triumf för Twinkle Face och Björn Goop i ett långlopp på Solvalla igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sybille Tinters travare var snabbast ut, men Björn Goop släppte med Twinkle Face (e. Raja Mirchi-Babsane Face) efter 200 meter till Whelk och Jörgen Westholm.

Utgångstempot var högt. Första varvet passerades på 1.11,9 och 2.000 meter travades efter 1.12,9 innan Björn Goop lyfte ut det femåriga stoet till attack. Ledaren hade inget att sätta emot och på upploppet försvann Twinkle Face med ”många längder” och gjorde ett riktigt läckert intryck när hon kom hem på 1.12,6a/2.640 meter efter snabba 1.10,5 sista 600 meterna.

Fakta

Twinkle Face

Fuxsto 5 år e. Raja Mirchi-Babsane Face e. Look de Star
Rekord: 1.13,9m* – 1.12,6al*
Prissumma: 600.660 kr
Resultat: 42 st: 9-2-6
Ägare: Hans Ulrich Bornmann, Tyskland
Uppfödare: Lufti Kolgjini & Anna Svensson
Tränare: Sybille Tinter, Romme
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

Duktig syskonskara

Twinkle Face är undan Babsane Face (e. Look de Star), 1.16,6ak/16.573 kr, som bara startade tre gånger. Förutom Twinkle Face har hon lämnat Ubiquarian Face (e. Joke Face), 1.10,7ak/1.359.750 kr, som har finalen i Europaderbyt som nästa uppgift.

En annan avkomma är tvåårige Aquarius Face (e. Mosaique Face), 1.14,0ak*/80.500 kr, som gjort två starter och som vann sin debut innan han galopperade bort sig i ett försök i Breeders Course.

 

Fokustema
Jägersro/ST
Läs senare

Vad blir straffet för Bakker?

Jägersros måldomarnämnd dömde Robin Bakker till 8.000 kronor för felaktigt bruk av körspö bakom Gigi Barosso i finalen i Breeders Course igår. Men det kan bli ännu mer – ärendet är skickat vidare till ST.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robin Bakker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robin Bakker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I domarprotokollet från gårdagens tävlingar meddelar Jägersros måldomarnämnd att ST tar beslut om avstängningens längd under morgondagen (idag, reds. anm.).

Gigi Barosso slutade trea i loppet och erhöll 150.000 kronor.

Loppet kan ses här!

Krönika