Fokustema
Virusabort
Läs senare

Tävlingsstopp i tio länder

Tidigare idag skrev Sulkysport om det stora utbrott av virusbort i Spanien och där fyra hästar har dött under en internationell hopptävling i Valencia.
Nu inför FEI (Internationella ridsportförbundet) tävlingsstopp i tio länder till och med den 28 mars.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stop för ridtävlingar i tio länder till och med den 28 mars. Foto: Nadine Shaabana
Stop för ridtävlingar i tio länder till och med den 28 mars. Foto: Nadine Shaabana

– Det här är en jättegrej på ridsidan och det är inte så att travet är absolut isolerade från ridsporten. Vi behöver kanske ta lite höjd för att fundera vilka återverkningar det här skulle kunna ha på travet. Som jag förstår det så har vi inte fått någon svensk spridning i det här fallet av sjukdomen. De hästar som dött och är sjuka finns nere i Spanien, säger ST:s veterinär Antti Rautalinko.

Antti Rautalinko ST

Ryttarmeetinget i Valencia skulle pågått under sex veckor, men fick abrytas. Just i år har det varit extra många hästar från Sverige i Spanien. Enligt DN finns cirka 150 hästar isolerade i Valencia, varav 32 svenska hästar fast i Spanien.

– Vi har nästan ingen tävlingsverksamhet alls på ridsidan i Sverige och tydligen har folk varit svältfödda. Under corona har många föräldrar kunnat arbeta på distans i Spanien och deras barn kunnat tävla.

”Kan abortera döda föl”

I en artikel i Dagens Nyheter förra veckan beskrev förbundsveterinären Peter Kallings vilka symtom EHV-1 kan ge:

– Feber, luftvägssymtom som hosta och snuva, vinglighet, förlamning av framför allt bakben (i värsta fall kan hästen bli liggande och avlida). Dräktiga ston kan abortera döda föl.

I Sverige hade vi ett utbrott av EVH-1 för några år sedan.

– Det var på några ridskolor i Stockholms-regionen gällande den neurologiska formen. Ett antal som dog eller avlivades, men inga på travhästsidan, säger Antti Rautalinko.

Fotnot: enligt tidningen Ridsport är det tävlingsstopp i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien.

Fokustema
Italien
Läs senare

Raja Mirchi-son vann storlopp

Colosseuss och Sabato di Vincenzo vann hingstavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) i Aversa idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Segertiden skrevs till 1.15,5a/2.060 meter och det var fjärde triumfen i år för treårige Colosseuss (e. Raja Mirchi-Genny di Azzurra), vilken försvarade sitt innerspår och ledde hela vägen för Sabato di Vincenzo.

Tvåa var Coco Jumbo Adv (e. Yankee Slide) från rygg ledaren på 1.15,6 och tredjeplatsen gick till Chronos Lux (e. Maharajah) på 1.15,7.

Modern Genny di Azzurra (e. Pine Chip), 1.12,8*/€94.752, har sin främsta avkomma i Stella di Azzurra (e. Supergill), 1.11,2*/€246.129.

Readly Express-dotter tvåa

Stoavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) gick till Vincenzo Palumbo-tränade Candy Oro Fas (e. Oropuro Bar-Leda Sf) och Romeo Gallucci på 1.16,5a/2.060 meter före Credit Cash As (e. Readly Express) och Cherie Vit (e. Crazed) på 1.16,6 respektive 1.16,7.

Candy Oro Fas är undan Leda Sf (e. Toss Out), 1.13,1/€54.498, och modern ingår i samma syskonskara som Melania Sf (e. Toss Out), 1.11,8*/€280.159, och Image of Sf (e. Varenne), 1.11,6/€267.026.

Fokustema
Seinäjoki Race
Läs senare

Heavy Sound till Finland

Heavy Sound är klar för den finska storloppet Seinäjoki Race.
Inbjudan kom idag till Daniel Redéns travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November), 1.09,2ak*/8.051.214 kr, har inlett året med två raka segrar. Båda triumferna har kommit inom gulddivisionen.

Srf Stable-ägde Heavy Sound har tävlat med framgång tidigare på finsk mark och 2018 vann Daniel Redéns stjärna S:t Michel Race i Mikkeli med Kenneth Haugstad i sulkyn.

Inbjudna hästar till Seinäjoki Race (€127.000):

  • Dear Friend
  • Granfield Aiden
  • Heavy Sound
  • Hotshot Luca
  • Le Gros Bill
  • Peanuts
  • Selmer I.H.
  • Vernissage Grif
Fokustema
Paralympiatravet
Läs senare

Nya topphästar klara för Åby!

Racing Mange blev klar för Paralympiatravet idag.
Senare under kvällen fylldes det på med ytterligare två hästar i Åbys storlopp.
Delia du Pommereux och Ecurie D.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Delia du Pommereux plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix de France. Foto: Gerard Forni
Delia du Pommereux plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix de France. Foto: Gerard Forni

– Jag tror aldrig att vi haft det så förspänt som vi har i år, sade Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen till ATG live.

Ecurie D. årsdebuterade med seger i Dartster F:s lopp på Solvalla i onsdags. Delia du Pommereux (e. Niky-Noune du Pommereux), 1.09,8am*/€1.361.720. blir det andra franska kortet som tackar ja till Paralympiatravet. Tidigare har ju Gelati Cut givit grönt ljus.

Besegrade Face Time Bourbon

Delia du Pommereux har haft ett fantatiskt vintermeeting, vilket kröntes med segern i Prix de France där hon besegrade Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon. Därefter slutade hon tvåa i Grand Criterium de Vitesse bakom Vivid Wise As.

Delia du Pommereux har inte bara vunnit Prix de France (€400.000), hon slutade också fyra i Prix d’Amérique. Stoet har tävlat i allra högsta sammanhang under flera år. Segrarna har dock inte vuxit på träd och innan Prix de France-triumfen får vi gå tillbaka till 8 december 2019. Då vann Sylvain Rogers sto Prix du Bourbonnais (€110.000) på Vincennes.

Delia du Pommereux har också tagit hem semi-classique-löpningarna Prix Henri Levesque, Prix Marcel-Laurent och Prix Jockey. Dessutom slutade hon tvåa i Criterium des 5 ans och nämnas ska också fjolårets tredjepris i Prix de France.