Fokustema
Prix de Bourgogne
Läs senare

”Till och med bättre än jag trodde”

Timo Nurmos var mycket nöjd med Readly Express insats i Prix de Bourgogne
– Han var till och med bättre än jag trodde, helt oberörd efteråt. Jag tror han kunnat springa lika fort 5-600 meter till, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Björn Goop och Timo Nurmos var nöjda med vad Readly Express gjorde i prix de Bourgogne. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Timo Nurmos var nöjda med vad Readly Express gjorde i prix de Bourgogne. Foto: Gerard Forni

Men det räckte alltså inte till för att hålla undan för snabbt spurtande Bold Eagle.

– Nej, Bold Eagle var kvickare i benen på upploppet, men det är inte så konstigt. Readly Express har inte startat sedan oktober och mest styrketränat, Bold Eagle har ju en en mycket bra speed i grunden och har tävlat hela vintern. Att Bold Eagle slog oss idag hakar jag därför inte upp mig på, träningsupplägget för Readly Express är att han ska vara på topp om en månad, säger Timo Nurmos och fortsätter:

– Jag var mycket nöjd med hur Readly Express kändes inför loppet idag, så att han skulle göra en bra prestation hade jag väntat mig. Och han var till och med lite bättre än jag trott. Readly Express var inte det minsta trött efter loppet, näsborrarna röde sig knappt.

Lika fort i 500-600 meter till säger alltså Timo och förstår vad det innebär…

– Ja, han gick ju 1.11,9 idag och lägger man till 600 meter blir det under 1.12 över 2.700, Prix d’Amerique-distansen. Och då har vi alltså fyra veckor kvar på oss att slipa till formen…

En annan sak Nurmos är nöjd med är denna vinters underlag på Vincennes.

– Det är skonsammare än förra vintern, finare material helt enkelt. Det går inte riktigt lika fort i loppen som då, men det är skonsammare för hästarnas hovar och ben. Barfotakörning sliter inte lika mycket på hovarna denna vinter som det gjorde den förra, säger Timo Nurmos.

Nu ska Readly Express vara kvar i Frankrike, på Björn Goops filial i Mortree i Normandie och förberedas för Prix d’Amerique. Om hästen ska få ett lopp till i kroppen så blir det i Prix de Belgique om två veckor.

– Vi bestämmer i slutet på kommande vecka om han ska starta i Belgique också. Jag åker ner och kör Readly Express lite och sedan avgör vi hur det blir utifrån hur hästen känns, säger Timo Nurmos.

Bold Eagle slog Readly Express

Fokustema
Rekordfest
Läs senare

Power i egen klass

SUNDSVALL. De äldre konkurrenterna kunde inget göra åt Robert Berghs Power i Nahars lopp då han tog hem segern på nytt svenskt rekord.
Av
Cecilia Kristoffersson
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen

Robert Bergh tog omgående hand om ledningen med treårige Power (e. Googoo Gaagaa) vilken stod på start i Nahars lopp med 250.000 kronor i förstapris.

Via 1.15,9 första 1.000 meterna och 1.14,5 2.000 meter kunde Bergh glida ifrån över upploppet med en avslutning på1.09,9 sista 500 meterna och enkelt vinna med 1,5 längd på 1.13,3 på Kriteriedistansen 2.640 meter, tillika nytt svenskt rekord.

Tvåa blev Fredrik Wallins Criterion (e. Jocose) på 1.13,4/2.640 meter och trea blev Jerry Riordans fyraåring Zarenne Fas (e. Varenne) på 1.12,4/2.640 meter.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.