Fokustema
Olycka
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tillbaka i vagnen

BOISSY-SAINT-LEGER. Jarmo Niskanen var den 17 december med om en olycka där han bröt fem revben och fick en spricka på en ryggkota. Nu är han äntligen tillbaka i vagnen igen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Jarmo Niskanen och Minna Rosimo. Foto Mia Törnberg
Jarmo Niskanen och Minna Rosimo. Foto Mia Törnberg

Det var i Le Mans olyckan inträffade och tre ekipage var inblandade. Yoann Lebourgeois var tillbaka på tävlingsbanan redan den 6 januari, men Jarmo Niskanen blev sjukskriven till och med idag.

– Läkarna ville att jag skulle sjukskriva mig en månad till. Det hade varit en helt annan sak om jag varit anställd, men då jag är egen fick jag känna efter själv och jag ville börja jobba igen, säger han och fortsätter efter att han selat av hästen:

– Man är ju lite orolig att det ska hugga till om hästen tar i och hade med mig Minna för säkerhets skull, men idag gick det bra att köra en häst.

Niskanen började jobba lite lätt redan förra veckan med att hjälpa till med in- och utsläpp av hästarna i hagen och idag tog han steget fullt och hoppade upp i vagnen igen.

– Nu gäller det bara att få tillbaka förtroendet också.

Jarmo Niskanen har en häst till start på Vincennes idag. Eclipse d’Orient (e. Un Med d’Heripre) i det fjärde loppet.

– Hon har både vunnit och varit tvåa på Vincennes får mig, Det är väl ingen häst som bara vinner, men hon har gjort det bra hos mig och jag hoppas hon har viljan kvar.

Fokustema
Rekordfest
Läs senare

Power i egen klass

SUNDSVALL. De äldre konkurrenterna kunde inget göra åt Robert Berghs Power i Nahars lopp då han tog hem segern på nytt svenskt rekord.
Av
Cecilia Kristoffersson
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen

Robert Bergh tog omgående hand om ledningen med treårige Power (e. Googoo Gaagaa) vilken stod på start i Nahars lopp med 250.000 kronor i förstapris.

Via 1.15,9 första 1.000 meterna och 1.14,5 2.000 meter kunde Bergh glida ifrån över upploppet med en avslutning på1.09,9 sista 500 meterna och enkelt vinna med 1,5 längd på 1.13,3 på Kriteriedistansen 2.640 meter, tillika nytt svenskt rekord.

Tvåa blev Fredrik Wallins Criterion (e. Jocose) på 1.13,4/2.640 meter och trea blev Jerry Riordans fyraåring Zarenne Fas (e. Varenne) på 1.12,4/2.640 meter.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.