Fokustema
Grand Criterium de Vitesse
Läs senare

Timoko mot historieböckerna

CAGNES-SUR-MER. Både när Timoko och hans tränare Richard Westerink kom tillbaka till sin box efter segern i Grand Criterium de Vitesse stämde alla närvarande in i en spontan applåd och hurrarop. Solvallas sportchef stod spänd av förväntan vad svaret på inbjudan till Elitloppet skulle bli och Markus Myron blev inte besviken.
Av
Cecilia Kristoffersson
Välkommen till Elitloppet, Timoko! Björn Goop styr Timoko till ny vinst i Grand Criterium de Vitesse på nytt löpningsrekord 1.09,5. Foto Gerard Forni
Välkommen till Elitloppet, Timoko! Björn Goop styr Timoko till ny vinst i Grand Criterium de Vitesse på nytt löpningsrekord 1.09,5. Foto Gerard Forni

Det denna häst fortsätter att leverera, år efter år, på Europas travbanor går knappt att beskriva längre. Dagens seger togs på nytt löpningsrekord 1.09,5a/1.609 meter och Timoko raderade ut Varennes rekord från 2002.

Tiden innebar även att Timoko blev den snabbaste hästen i världen i år och Markus Myron lät inte vänta – Elitloppsinbjudan fanns utanför boxen, då Timoko och hans tränare Richard Westerink kom tillbaka från den obligatoriska dopingkontrollen.

Timoko är tio år gammal och har fått sin sista chans att vinna Prix d’Amérique, men detta bekommer inte Westerink så mycket.

– Det här säger jag inte bara för att ni står här, men för mig är Elitloppet mycket större än Prix d’Amérique. Jag tror att jag kommer vinna det loppet som tränare också någon dag, men redan som liten grabb drömde jag om att ha starthäst i Elitloppet och inte nog med att vi redan vunnit en gång så blir detta femte gången vi är med nu.

Välkommen till Elitloppet, Timoko! Björn Goop styr Timoko till ny vinst i Grand Criterium de Vitesse på nytt löpningsrekord 1.09,5. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Richard Westerink firas som sig bör efter dagens seger. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Grand Criterium de Vitesse blev kört precis så som Timoko älskar det. Han vill dra i ett jämnt och hårt tempo i spets. I sista sväng drog Timoko och Un Mec d’Heripre undan lite från resten av fältet och Jean-Michel Bazire kröp ner i rygg på Timoko.

– Jag hann bli orolig i tio sekunder i sista sväng, men då jag såg att Timoko borrade ner sig i grejerna in mot upploppet och fortsatte att gå förstod jag att det var klart. Han ger sig aldrig i de situationerna och är stenhård rakt igenom. Hans vilja att vinna liknar ingen annans.

Nästa uppgift är inte helt spikad för Timoko. Olympiatravet är inte aktuellt då det inte blir något flyg dit.

– Om de fixar ett flyg till Neapel går vi ut i Lotterian innan Elitloppet annars blir det Prix de Kerjacques på Vincennes, ett lopp han vann både ifjol och 2014. Samma år som han senare vann Elitloppet, så det upplägget vet vi funkar. Under betäckningssäsongen går det inte att åka på långresor med honom, då han inte kan får vara borta längre än tre dagar från stuteriet där han står uppstallad. Detta är ett avtal jag måste följa, men det finns många fina lopp i närheten också. Timoko blir alltid som bäst under de månader han betäcker och det är som att han får mer energi på något sätt. Det ser jag bland många av de andra avelshingstarna som står på stuteriet också.

Fakta

Timoko

hingst 10 år
e. Imoko – Kiss Me Coulonces
Starter: 94 stycken; 32-14-12
Rekord: 1.09,1
Intjänat: 4 491 098 euro
Uppfödare: Paul Van Klaveren
Tränare & Ägare: Richard Westerink
Skötare: Angelique Beaufils

Expandera

Det finns inte mycket kvar att säga. Timoko är en hjälte och slår rekord på rekord. Han är i år den snabbaste hästen i världen, den snabbaste franskfödde travaren någonsin och passerade vid andraplatsen i Prix de Bourgogne gränsen till att bli den vinstrikaste franskfödda hästen någonsin.

Detta var fjärde gången Timoko deltog i, och vann, Grand Criterium de Vitesse. Den första segern kom 2013 med Jos Verbeeck i sulkyn och de senaste tre åren har Björn Goop suttit bakom.

Tioårige Timoko har aldrig varit skadad och frågan är om det är detta som hemligheten bakom hans framgångar. När han var fyra år drabbades han av borrelia och det är så tränaren Richard Westerink förklarar hans något svagare femåringssäsong. Detta är det enda år Timoko gått segerlös, men inbringade ändå 141.600 euro.

– Timoko blev sjuk i december som fyraåring och det tog väldigt lång tid för honom att återhämta sig. Både innan och efter det har han hållit sig frisk och kry och han har aldrig haft en tillstymmelse till att ha problem med några ben. I Oslo gjorde han illa hoven en gång, men det är det enda.

Orden börjar ta slut för tränaren. Vad mer finns det egentligen att säga om en häst som Timoko?

– Han är otrolig helt enkelt.

Här kan ni läsa Lars G Dahlgrens ”Hyllning till en tapper hjälte”

Resten av svenskintressena då?

Rocky Winner galopperade direkt i starten och därmed var den dagen förstörd.

Gelormini sa att han aldrig känts så fin och Rocky sprang bara och klippte med öronen innan start. Han smackade på honom precis när bilen gick ifrån och då tog han i allt vad han hade och galopperade, sa Evelina Månsson hos Jörgen Westholm med en suck.

Oasis Bi kom iväg bra från start och släppte som väntat till Timoko när han kom. Från ledarryggen såg det länge bra ut, men krafterna tröt in på upploppet och Stefan P Pettersson kommenterade:

– Det är något som inte står rätt till med honom. Ingen skugga över hästen utan det är vi som missat något helt enkelt. Resan brukar inte bekomma honom överhuvudtaget, utan det är något fel. Johnny Takter tyckte att han kändes fin och skulle styra på inne på upploppet, men då fanns det inget kvar helt enkelt. Oasis var inte jättetrött efter loppet, men det är något som gör att han inte orkar den sista biten.

Jerry Riordan var nöjd med sin Treasure Kronos efter att hon slutat fyra bakom täthästarna:

– Om hon håller sitt spår blir hon förmodligen trea, men hon gör som vanligt ett grymt lopp. Nu åker vi hem till Sverige igen och nästa start blir förmodligen på Åby. Jag är riktigt nöjd med hennes insats idag.

 

Fokustema
Olympiatravet
Läs senare

Lottat och klart

Nu är det klart med spår och kuskar till Olympiatravets final på lördag.
Av
Cecilia Kristoffersson
Propulsion drog spår 7 bakom vingen på lördag. Foto Mia Törnberg
Propulsion drog spår 7 bakom vingen på lördag. Foto Mia Törnberg

Nedan har ni årets startfält till Olympiatravsfinalen som körs klockan 18.42 på lördag och hela tävlingsdagen ser spännande ut.

Bland mycket annat gör fjolårets segrarinna av Stochampionatet och Breeders Crown, Mellby Free, årsdebut i Lovely Godivas minne med 300.000 kronor till vinnaren. Dit kommer spåren senare ikväll.

Olympiatravet 2019

Förstapris: 1.500.000 kronor, 2.140 meter autostart

Häst – Tränare – Kusk

 1. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 2. Coach Franbleu – Franck Leblanc – Jorma Kontio
 3. Handsome Brad – Ulf Stenströmer – Carl Johan Jepson
 4. Cokstile – Jan Kristian Waaler – Lars Anvar Kolle
 5. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 6. Muscle Hustle – Robert Bergh – Björn Goop
 7. Propulsion – Daniel Redén – Örjan Kihlström
 8. Day Or Night In – Johan Untersteiner – Peter Untersteiner
 9. Atupem – Antero Tupamäki – Santtu Raitala
 10. Milligan’s School – Stefan Melander – Ulf Eriksson

Lovely Godivas Minne

Förstapris: 300.000 kronor, 2.140 meter autostart

Häst – Tränare – Kusk

 • Calamara’s Girl – Oskar Kylin Blom – Emilia Leo
 • Calina – Frode Hamre
 • Carna Sensei – Steen Juul
 • Catch My Love – Tomasz Wisniewski – Carl Johan Jepson
 • Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen – Ej klart
 • Dibaba – Roger Walmann – Örjan Kihlström
 • Europhile Am – Peter Untersteiner
 • Havefunwithme – Johan Untersteiner
 • Mellby Free – Björn Goop
 • Normandie Royal – Frode Hamre – Ulf Ohlsson
 • Queen of Sand – Camilla Jonasson – Stefan Söderkvist
 • Valchiria O.P. – Alessandro Gocciadoro
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Föräldrar för första gången

Både dubbla V75-vinnaren Britt Palema och Derbytvåan Monark Newmen har blivit föräldrar för första gången.
Av
Claes Freidenvall

– I söndags morse nedkom Britt Palema med ett stoföl, berättar Karl-Axel Jonsson.

Britt Palema (u. Rapidslands Glare e. Southwind Pinnacle), är en av åtta miljonärer efter Adams Hall och tävlade hela sin karriär för Fredrik Persson. Totalt blev det 13 segrar – lika många andraplatser – på 74 starter, vinnarrekordet 1.11,1ak* och 1.089.101 kronor.

Stoet som ägs av Stall It Was vann två av loppen inom rikstoton och båda gångerna satt Oscar Ginman i sulkyn. Sin snabbaste segertid – 1.11,1ak/1.640 meter – noterade Britt Palema när hon tog hem Smålandsmästaren för Fredrik Persson i Vaggeryd.

Fokustema
Olympiatravet
Läs senare

Sista hästen klar

Efter många om och men under gårdagen är nu den sista deltagaren till Olympiatravet klar.
Av
Cecilia Kristoffersson
Handsome Brad är nu klar för Olympiatravet på lördag. Foto Mia Törnberg
Handsome Brad är nu klar för Olympiatravet på lördag. Foto Mia Törnberg

Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) slutade tvåa sitt uttagningslopp till Olympiatravet bakom Milligans’s School och nu har hästen fått ett Wild Card till finalen efter att Makethemark valde att tacka nej till sin plats.

– Ulf Stenströmer och jag har haft kontakt efter hästens start på Solvalla, där han gjorde ett kanonlopp. Handsome Brad är en häst som kan växa in i den yttersta eliten i år. Han har gjort två starter i år och jag vet att Stenströmer har varit väldigt nöjd med hästen i träning inför detta, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet i sociala medier.

Lottningen till loppet, som körs på lördag, avgörs i eftermiddag.

Olympiatravet 2019

Häst – Tränare

 • Atupem – Antero Tupamäki
 • Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 • Coach Franbleu – Franck Leblanc
 • Cokstile – Jan Kristian Waaler
 • Cyber Lane – Johan Untersteiner
 • Day Or Night In – Johan Untersteiner
 • Handsome Brad – Ulf Stenströmer
 • Milligan’s School – Stefan Melander
 • Muscle Hustle – Robert Bergh
 • Propulsion – Daniel Redén

Fältet klart till Olympiatravet