Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Timoko när ”Örnen” föll

För andra gången vann franske Timoko Elitloppet.
I händerna på Björn Goop slog tioåringen försöksvinnarna och favoriterna Bold Eagle och Nuncio.
Av
Pär Gustafsson
Den dubble Elitloppsvinnaren Timoko är far till den färska världsrekordhållaren Amber Prad. Foto Mia Törnberg
Den dubble Elitloppsvinnaren Timoko är far till den färska världsrekordhållaren Amber Prad. Foto Mia Törnberg

Richard Westerink hade ställt i ordning Timoko (e. Imoko) till Elitloppet. Från spår fem bakom bilen frontade hästen i en 1.08-öppning första 500 meterna. Andra femhundringen gick inte lika snabbt och när tioåringen ryckte in på upploppet kunde ingen komma i farlig närhet.

Det här var Timokos femte Elitlopp och hans andra fullträff. Segertiden landade på 1.09,0a/1.609 meter efter en 1.07,8-avslutning sista 500 och belöningen var tre miljoner kronor. Den franske hästen har nu över 47 miljoner på kontot.
– Det är mycket känslor eftersom det är en häst som betyder mycket för travsporten. Timoko är en fantastiskt härlig individ, sade Björn Goop, som sträckte vänsterarmen i skyn när mållinjen hade passerats.

Storfavoriten Bold Eagle var chanslös från andra ytter och Nuncio orkade inte från dödens. Andrapriset gick till Daniel Redéns Propulsion (e. Muscle Hill) med Johan Untersteiner. Resolve och Åke Svanstedt blev trea från vinnarhålet.

Fakta

Elitloppet 2017

 1. Timoko – Björn Goop (Richard Westerink) – 1.09,0 – 3.000.000 kronor
 2. Propulsion – Johan Untersteiner (Daniel Redén) – 1.09,2 – 1.200.000
 3. Resolve – Åke Svanstedt – 1.09,4 – 600.000
 4. Bold Eagle – Franck Nivard (Sébastien Guarato) – 1.09,4 – 300.000
 5. Nuncio – Örjan Kilhström (Stefan Melander) – 1.09,5 – 150.000

Oplacerade: In Vain Sund (1.09,6), Spring Erom (1.09,6) och D.D.’s Hitman (1.09,7)

Expandera
Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop skrällde med 16-oddsare

Björn Goop var i farten i flera lopp på Vincennes ikväll och skrällvann med 16-oddsaren Filoe de Jary i Prix Mimas (€41.000) för fyraåriga ston.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Feeling Cash och Eric Raffin tog hem penningstinna Prix Lavater och 45.000 euro på Vincennes ikväll. Foto: Gerard Forni
Utvändige Feeling Cash och Eric Raffin tog hem penningstinna Prix Lavater och 45.000 euro på Vincennes ikväll. Foto: Gerard Forni

Duon övertog ledningen 1.200 kvar, drog undan i flera längders ledning på sista bortre långsidan och Filoe de Jary (e. Timoko-Sierra d’Albret) lyckades hålla undan till seger före favoriten Family d’Arjeanc (e. Kaisy Dream) i spurten på 1.14,2/2.700 meter.

Filoe de Jary tog sin första seger under 2019 och Richard Westerinks sto belönades med 18.450 euro. Modern Sierra d’Albret (e. Corot) tog rekordet 1.15,9 och tjänade 54.830 euro.

Björn Goop räknade också in ett fjärdepris bakom Super Nice (e. Orlando Vici) i Prix Pythia (€64.000) på 1.12,4, men var långt efter vinnaren Jerry Mom (e. Ready Cash-Graziella) och Franck Ouvrie.

Traders belgiske lillebror vann på 1.12,1/2.850 meter före Cicero Noa (e. Mandarino Blue) och Conrad Lugauers Gareth Boko (e. Make It Happen), vilken tog sig fram till dödens 800 kvar och kom hem på 1.12,3. Tredjeplatsen var värd 8.960 euro, medan Super Nice hämtade hem 5.120 euro.

Sadelstjärna starkast i spurten

Sadelstjärnan Feeling Cash (e. Ready Cash-Royale Star) tog hem semi-classique-löpningen Prix Lavater (€100.000) efter ha attackerat 600 kvar från andra utvändigt, tagit dödens 100 meter senare och plockat ner eventuella 51-oddsaren Filoute de Bassard sista biten.

Segertiden för Feeling Cash och Eric Raffin skrevs till 1.13,5/2.700 meter, medan Filoute de Bassard (e. Tiego d’Etang) noterade 1.13,6 och trean Ferreteria (e. Goetmals Wood) 1.13,7. Tiden 1.13,5 var nytt löpningsrekord och den tidigare rekordnoteringen stod Best of Jets för med 1.13,7.

Förra året segrade Phillipe Allaire-tränade Feeling Cash i tre semi-classique-löpningar, varav två under sadel, och slutade tvåa i montékriteriet Prix de Vincennes.

Feeling Cash är undan Royale Star (e. Coktail Jet), 1.13,6/€106.370, som vann Prix Fama (€62.000) och slutade tvåa i semi-classique-löpningen Prix Ali Hawas (€120.000) under sadel.

I aveln har hon varit ännu vassare och har förutom Feeling Cash, 1.12,7m/€537.450, också lämnat Colonel (e. Goetmals Wood), 1.11,4am/€371.950, och Baldi Star (e. Rombaldi), 1.12,8m/€306.500.

Fokustema
Sulkysport nummer 22
Läs senare

Eftersnacket och den stora segraren!

Allt om Elitloppet med fransk seger, Readly Express avsked, domarna om dramatiken i Elitloppet, Kolgjinis rekord i ringen, tips och startlistor till hela helgen, världsrekord och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Ledare
 • Maria Törnqvist är veckans krönikör
 • Dramatiken på upploppet
 • Franske sprinterexperten
 • Solvallas måldomare
 • Readly Express avsked
 • Makethemark bäste svensk
 • Propulsion hade hög puls
 • Världsrekord och tre andra höjdare från helgen
 • Elitauktionen – Kolgjini ordnade nytt rekord
 • Tips och startlistor till V86 i Rättvik, V64 på Jägersro torsdag och Solänget fredag, V75 från Mantorp lördag och GS75 på Axevalla
 • Derbyvinnarens gulddebut
 • Dubbla uppdrag för Kim Moberg
 • V75-resultat både från lördag och söndag på Solvalla
 • Season leaders
 • Förra veckans höjdare

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Makethemark
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Sett honom mycket tröttare”

Igår slutade Petri Salmelas Makethemark trea i Elitloppet och idag går han hemma på Söderby och myser i sin hage.
– Jag sa nyss till ägarna att jag sett honom tröttare än vad han är idag, berättar hans skötare Anne Raatikainen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark och Anne Raatikainen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Makethemark och Anne Raatikainen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Anne Raatikainen är Makethemarks ständiga följeslagare och de har haft en hektisk vecka.

– Det var jättestort bara att bli inbjuden till Elitloppet och även om han har haft sina vanliga rutiner i veckan, förutom att vi var på Solvalla för att testa honom bakom bilen i torsdags, har det varit mycket liv och rörelse i stallet. Jag tror att han har förstått att det varit något extra på gång då det varit mycket uppmärksamhet runtomkring och i lördags var det så skönt. Då var alla andra på trav och vi var helt ensamma i stallet, det tror jag var väldigt viktigt för honom. Han fick vila och ladda lite i lugn och ro.

Makethemark och Anne Raatikainen. Foto Mia Törnberg

Idag har Makethemark fått ta igen sig i hagen och verkar oförskämt oberörd.

– Jag pratade nyss med ägarna och jag har sett honom tröttare än så här efter lopp. Han har ätit och druckit som han ska och får gå i hagen fram till på fredag då han ska joggas lite lätt, säger hon.

Igår slutade Makethemark trea i Elitloppet, utan att få helt fritt.

– Ulf sa att han kunnat vinna och det är overkligt och svårt att förstå. Klart att man direkt efter loppet förstod att han varit bra är det först idag det börjat gå upp för en hur nära det var.

Om Dijon diskats för orent trav och Jos Verbeeck diskats för trängning med Aubrion du Gers hade Makethemark varit årets segrare av Elitloppet.

– Det där har jag inte brytt mig så mycket om och har bara sett loppet en gång efter att det gick. Dijon säger jag inget om, då tycker jag kanske att det var fulare det Jos gjorde. Men man vill ju vinna på riktigt, säger Anne Raatikainen som nu förbereder sin stjärna inför Norrbottens Stora Pris om tre veckor.