Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Efter 1.200 hästar kom superstjärnan…

Fyraåringar lördagens höjdare på V75, historien bakom Prix d'Amérique-vinnaren, ny segerstaplare hos Melkko, svensk Derbystovinnare i årsdebut och Walner-dotter köpt till Sverige som fölsto.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos-tränade Ciak Bi har tagit tre av de 41 segrar som fyraåringarna i ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie tagit hittills. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Timo Nurmos-tränade Ciak Bi har tagit tre av de 41 segrar som fyraåringarna i ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie tagit hittills. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Årets första STL-finaler i all ära – höjdaren på lördagns V75-kupong är den avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker som fått plats på spelkupongen istället för stoeliten. Här dyker många osynade och minst sagt segersugna fyraåringar upp i startlistan i kamp om förstapriset på 300.000 kronor.
41 segrar på 124 starter har fyraåringarna gjort tillsammans och två av hästarna är fortfarande obesegrade: Hankypanky Pinkman (e. Love You) och Parveny (e. Quite Easy).

Så här skriver Sulkysports expert Emil Persson om loppet i ”Tidiga tankar inför V75”:
”Jorma Kontio valde att släppa ledningen till Kee Keeper bakom Ciak Bi i senaste starten och det var ett klokt beslut. Genom att bli tvåa istället för etta i det loppet så undvek Ciak Bi att kliva över detta lopps klassgräns. Hästen såg oerhört framåt ut före det loppet och vi blir inte alls förvånade om han tar sig förbi Kee Keeper initialt och att man fullföljer och kör i ledningen nu istället.
Här kryllar det av spännande segermaskiner och hästar som Hankypanky Pinkman och Parveny är båda obesegrade efter tre respektive fem starter, men känns faktiskt inte glödheta från spår tio respektive tolv. Icon Mearas har sex raka segrar varav de fem senaste tagits från ledningen, men det känns inte som den positionen är ett måste för fyraåringen. Han är riktigt rejäl och kan vinna även med andra upplägg.
Ruger, Mamaneedshismoney och Hobart har alla tre tagit stora steg i sin utveckling de senaste två månaderna och det finns inget som säger att deras kurva ska börja avta nu.”

Här är hela genomgången inför lördagens topptävlingar på Solvalla.

***

Historien om Davidson du Pont från Sulkysport i november 2019.

2Det tog 80 år som hästägare och uppfödare innan den gulgröna dressen med röd luva fick triumfera i självaste Prix d’Amérique genom Davidson du Pont. Ecurie Albert Rayon heter stallet som numera drivs av segerkusken Nicolas Bazires morfar Jean-Yves Rayon.

Jean-Yves far Albert Rayon är mannen bakom du Pont-hästarna och han kunde haft en Prix d’Amérique-vinnare tidigare…han sålde stoet Colivette – dräktig med Le Loir – och det kärleksmötet utmynnade i Tenor de Baune. Samme Tenor de Baune som tog sin 30:e raka seger i Prix d’Amérique 1991.

Om lång och trogen tjänst i fransk travsport berättade Lars G Dahlgren historien om ”Du Pont-hästarna” i Sulkysport hösten 2019, några månader innan Davidson du Pont tog sin första av två andraplatser i Prix d’Amérique. I söndags var hästen nummer ett!

––> Här är ”Stamtavlan i fokus” om Davidson du Pont ur Sulkysport i november 2019 i pdf-format.

***

Hanna Olofsson . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Tisdagens huvudbana är Eskilstuna (start 18.20), där en intressant nybliven fyraåring gör debut på svensk mark. Det handlar om stoet Macy (e. Conway Hall) – uppfödd av Anna Lorentzon – som ropades in på Sweden International Yearling Sale 2019 för 160.000 kronor av Saija Laaksonen-Uusi-Marttila från Finland.

I sitt nya hemland tävlade hon också hela fjolåret i regi Harri Koivunen, där elva starter resulterade i sju segrar och ytterligare två pallplatser! Hon tävlade dock aldrig i några större lopp och i prispengar gav segerstaplandet bara 12.750 euro, eller 130.770 kronor. Nu har Saija låtit hästen återvända till Sverige och ikväll debuterar stoet för sina nya tränare Katja Melkko. Fågel eller fisk? ett första besked kommer i Eskilstuna.

På V64 väntar jackpot med 1,5 miljoner kronor extra i sexrättspotten.

Till lunchbanan Umåker (start 12.20) reser Bodentränaren Hanna Olofsson söderut med hela åtta av stallets hästar. En av dem är treårige Hotspot Simoni (e. Raja Mirchi), som inlett tävlingskarriären minst sagt lovande. Efter två segrar som tvååring vann han i årsdebuten på just Umåker i början av året mot äldre hästar. Sådana ställs den obesegrade treåringen emot även idag i jakten på fjärde raka segern.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Fredrik Fransson och fölet Monster Merete. Foto Privat

4I kväll gör den svenskfödda kallblodsstjärnan Monster Merete (e. Monster Monsun), 1.26,1m/1.490.735 kr, årsdebut på Bjerke.

Det femåriga stoet, som är uppfödd av Fredrik och Michaela B Fransson, kommer till start i ett flerklasslopp för ston stängt vid 1,5 miljoner norska kronor och startar från 40 meters tillägg tillsammans med sin ständige följeslagare Olav Mikkelborg.

Under fjolåret vann Monster Merete – som tränas av Merete Viksås – 13 av 22 starter bland vilka finalen av norska Stoderbyt var russinet i kakan. På svensk mark vann Monster Merete stofinalen av Sleipner Cup på Romme.

Här kan du ta del av Bjerkes banprogram till kvällens tävlingar.

***

Unmistakable.

5Snogarps Gård AB som drivs av familjen Wihlborg har handlat ett spännande blivande fölsto från USA. Treåriga Unmistakable är efter avelsuccën Walner och mamma Explosive Lynn (e. Explosive Matter) är syster med självaste Wild Honey (e. Cantab Hall), 1.08,9a/13.780.264 kronor.

Umistakable gjorde 13 starter som tvååring, travade 1.11,5, var bland de tre främsta fem gånger och vann ett lopp för sin tränare Tony Alagna. Totalt har hon tjänat 18.224 dollar.

Unmistakable såldes på Tattersalls mixedauktion på Meadowlands i januari för 80.000 dollar.

***

6Det är tävlingsledigt på Vincennes denna tisdag, men däremot travas det i såväl Bordeaux (11.50) som Marseille (16.27). På den förstnämnda banan kommer två svenskfödda hästar till start och först ut är Jeppe Juel-tränade Lexington Hall (e. Cantab Hall) i montéloppet Prix des Amis du Cheval (€33.000).

Därtill startar Sobel Conway (e. Conway Hall) i Prix de l’Hippodrome de Monflanquin (€38.000) och ska nu försöka ta sin första triumf i Philippe Daugeards regi. Sedan flytten från Jean-Michel Bazire har hästen gått segerlös i fyra starter, men idag förväntas han tillhöra favoritskaran.

***

Flemming Jensen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

7Flemming Jensen har fått in den danske Derbytvåan E Type Cash (e. Ready Cash-Paris Lavec), 1.11,3am/996.500 dkr, i träning från Gordon Dahl.

– Jag tror att E Type Cash kommer må bra av att byta miljö, säger ägaren och uppfödaren Flemming Reinholdt (Stald Rosenvang) till travservice.dk

E Type Cash var tvåa bakom Extreme i Danskt Derby och på meritlistan finns också seger i Jydsk 3-årings Grand Prix och en delad triumf med Emoji i Frosty Hanovers lopp för treåringar. Nio segrar, åtta andraplatser och fyra tredjepris ståtar E Type Cash med på 35 starter.

Han är undan svenskfödda Paris Lavec (e. Ganymede), 1.12,9ak/421.494 kr, som också lämnat Ready Cash-avkommorna Cash Flow, 1.12,3ak/418.273 dkr, och Daisy Cash, 1.13,4am/253.283 dkr.