Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Barfota bakom nya season leaders

Ny vecka med stor jackpotyra, barfotabalans bakom nya season leaders, bjuder på en försmak av Derbyt och Uncle Lasse-avkommor säljs på internetauktion.
Det är några av tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Toppstoet Red Lady Express är redo för fyraåringssäsongen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Toppstoet Red Lady Express är redo för fyraåringssäsongen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1En ny travvecka väntar – späckad med jackpots på de stora streckspelen. I morgondagens V86-omgång, som delas mellan Solvalla och Bjerke, ligger 7.260.067 kronor extra i åttarättspotten.

På lördag på Åby blir det ännu större tillskott i sjurättspotten på V75 sedan ingen spelare klarat att pricka in sju rätt i Kalmars omgång i lördags.

Från den potten på 23.646.903 kronor går 80 procent, cirka 18,9 miljoner, in i lördagens pott på Åby. Resterande del läggs i multijackpotten som avslutar Spring Race på Romme på påskdagen den 17 april. Där finns nu 9,5 miljoner kronor.

***

2…och när det gäller lördagens V75-omgång på Åby har Sulkysports tipsexpert serverat sina första spelfunderingar i ”Tidiga tankar inför V75”. Ett av de mer intressanta loppen är stoeliten över sprinterdistans, där fyraåriga Red Lady Express (e. Readly Express) årsdebuterar mot äldre ston. Så här skriver Emil Persson om loppet:

Global Brilliance har fått rena drömloppet i sitt första framträdande som femåring. Från innerspår är det spetschans på optimal balans och tränare David Persson infomerade oss i föregående vecka om ett vettigt banjobb inne på Axevalla även om stoet är lömskt och sällan gör mer än vad som krävs när hon springer ensam. 
Red Lady Express gör i sin tur första starten som fyraåring och den sker alltså mot den äldre stoeliten. Hade det varit slutet av säsongen så hade det berört oss föga, men normalt sett ska inte ett svenskt, fyraårigt sto matcha elitdamerna i början av året. 
Dear Friend har haft en okej vinter på Vincennes med en andraplats som bäst på tre starter. Vi utgår ifrån att Johan Untersteiner försöker utnyttja hennes startsnabbhet och ska någon komma förbi Global Brilliance så lär det vara Dear Friend som därtill kan få lite nytändning nu när hon kommer tillbaka och tävlar på en platt tusenmetersoval.”

Här är hela genomgången inför V75 på lördag – avdelning för avdelning.

***

3Förra tisdagen blev det åter tillåtet att tävla utan skor under hovarna och det gjorde avtryck direkt när det gäller snabbare tider i loppen. Norrmannen Erik Killingmo-tränade Vitro Diablo (e. Bold Eagle) klev upp som ny seasonleader i Sverige, när det svenskfödda stoet tillsammans med Dagfinn Aarum vann från ledningen på Åby i torsdags på 1.10,9a/1.640 meter. Balans? Barfota runt om!

Detsamma gäller lördagens snabbaste vinnare, Glimåkraamatören Jarl Olssons fyraåring Il Forte (e. One Too Many), som stod pall för en 1.07,9-öppning och stack bara undan i rikstotons lägsta klass på vassa 1.11,1a/1.640 meter.

Årets snabbaste vinnare med skor är Conrad Lugaur-tränade Kattis J.Boko (e. Robert Bi), som noterade 1.11,4ak redan i början av januari.

Snabbaste hästar på svensk mark 2022
Häst (far) – Tränare – Tid

  1. Vitro Diablo (e. Bold Eagle) – Erik Killingmo – 1.10,9ak*
  2. Echelon (e. Brioni) – Jerry Riordan – 1.11,0ak
  3. Il Forte (e. One Too Many) – Jarl Olsson – 1.11,1ak*
  4. Fromming (e. Muscle Hill) – Jerry Riordan – 1.11,2ak
  5. Park View (e. Self Possessed) – Erik Killingmo – 1.11,3ak

***

Kent Knutsson och Max Flukt jublar efter segern i Harper Hanovers lopp 2006. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

4Det tävlar på tre svenska banor denna tisdag och totalt står 25 lopp på programmet. Tyvärr har vi fått vänja oss vid att många lopp varit långt ifrån fyllda i vinter och även när ”sommarsäsongen” dragit igång med valfri balans och möjlighet att tävla barfota, så lyser de fullmatade fälten med sin frånvaro. Av tisdagens 25 lopp är endast fyra (tolvhästarslopp) fyllda.

Men även om volymen sviktar så saknas inte intressanta starter på förhand. För Kent ”Max Flukt” Knutssons sexåring O.M.Gogentle (e. Guybo) har det mesta handlat om vinna eller försvinna sedan hästen gjorde comeback efter lång, lång frånvaro förra sommaren. En diskvalifikation och två galopper har blandats med en tredjeplats och framför allt dubbla segrar – båda på 1.12,8ak. Nu väntar årsdebut på Axevalla (start 18.20) för hästen som nog dyker upp i rikstotosammanhang framåt våren.

På kvällens saxbana Bergsåker (start 17.45) är hemmatränaren Lars Wikströms bronsdivisionsvinnare från Östersundsomgången i januari, Huddlestone (e. Brad de Veluwe), tillbaka på banan efter att ha tvingats strykas från den tilltänkta V75-starten på hemmaplan för drygt tre veckor sedan.

Lunchbanan är Jägersro (start 12.20), där holländaren Rick Ebbinges tränarsatsning på svensk mark tar fart med tre hästar till start. En av dem är Indigo (e. Quick Wood), som vunnit 17 av 30 starter i karriären. De flesta segrarna har tagits i Wolvega i hemlandet, men en seger och en diskvalifikation för galopp har hans tidigare svenska starter givit.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5Den ene slutade trea i norska Kriteriet, den andre ståtar med fem segrar på sju starter och är obesegrad efter långt tävlingsuppehåll. Ett spännande möte inför säsongens stora fyraåringslopp för kallblod bjuds på saxbanan Bergsåker ikväll. Det handlar om ett försök i kullens löpningsserie Sleipner Cup med final på Romme den 25 maj med 150.000 kronor till vinnaren.

Urstarke norske Pave Sokken (e. Moe Svarten) hade en fin treåringssäsong och efter tredjeplatsen i norska Kriteriet sattes punkt för året med segern i Jämtländskt Uppfödningslopp i Östersund, där han besegrade tvåan i svenska Kriteriet Trö Kasper (e. Bork Odin). Pave Sokken har redan besökt Sverige två gånger i vinter och vunnit ett lopp i Östersund.

Medan Pave Sokken var igång hela året ifjol tog Jan-Olov Persson-tränade Sturfajt’ns (e. Tekno Odin) säsong slut redan i maj. Efter långt uppehåll har Persson fått ordning på hästen som inlett 2022 med två raka segrar. Nu ställs siktet in på att skrapa poäng till finalen av Sleipner Cup.

– Han hade problem med andningen och var ofärdig i kroppen, han såg ut som en valp. Det fick ta den tid det tog och hästen har speciell aktion. Den blir bättre ju fortare det går, säger Jan-Olov Persson.

***

6

Uncle Lasse har sex tvååringar ute till försäljning. Foto Adam Ström/stalltz.se

För andra veckan i rad håller ASVT internetauktion och med start den 1 mars i år drog Avelsföreningen igång med veckoauktioner – varje tisdag!

Kvällens auktionskatalog innehåller elva travare, varav sex är två år gamla och samtliga fallna efter Uncle Lasse.

Hästarna som säljs på ASVT-auktionen hittar ni här och klockan 19.00 är första klubbslag.

***

7 Några högre priser betalades det inte för travarna på APG Sales i Sidney i helgen och dyrast blev en hingst efter Up and Quick och han gick loss för 26.000 australiska dollar.

Sonen efter Up and Quick och Sunny Elegant gick iväg för 26.000 dollar. Foto: APG Sales

Modern Sunny Elegant (e. Sundon), 1.13,0/$102.330, har tidigare lämnat Pegasus Elegance (e. Pegasus Spur), 1.11,2/$128.060. Mormor Merinai (e. Tuff Choice) tog rekordet 1.15,1 och sprang in 244.155 dollar.

Näst dyrast var också en avkomma till Up and Quick och en dotter undan Ushaka Bromac (e. Continentalman), 1.14,4/$144.965, gick loss för 20.000 dollar. Ushaka Bromac är också mor till Aldebaran Ursula (e. Yield Boko), 1.11,7/$104.940.

Samtliga auktionsresultat hittar ni här.