Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svenskarna invaderar Norge

V75 på export ger resesugna svenskar, rikstotobekantingar vässar formen, syster till Tamla Celeber säljs, stjärnhingstar visar upp sig och rekordintresse för E3.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles är lördagens största stjärna på Momarken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles är lördagens största stjärna på Momarken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905 uppmärksammades inom travsporten med premiären för Unionstravet på Färjestad 100 år senare. Från 2008 har Unionstravet utvidgats med norska Momarkens V75-omgång i mitten av mars.
På grund den då begynnande coronapandemin ställdes dock Momarkens omgång in 2020 och ifjol flyttades Momarkens tävlingar till Biri och genomfördes utan svenskt deltagande och V75-spel.

På lördag är det dags för comeback och Momarkens oval, som är annorlunda jämfört med svenska tusenmetersbanor. ”Snäva kurvor och långa rakor är vad som gäller och i synnerhet brukar galopperna dugga tätt i vad som blir sista kurvan, tillika inledningskurvan i de lopp som avgörs över 1.640 meter”, skriver Sulkysports tipsexpert i genomgången avdelning för avdelning i ”Tidiga tankar inför V75”.
Det svenska intresset för att tävla på Momarken på lördag då? Ja, nog är det stort. Av 93 startande hästar tränas 30 av svenska tränare.

Svensktränade hästar inom V75 på Momarken.

 • V75-1, stayerlopp: sex av 15.
 • V75-2, klass II: fyra av tolv.
 • V75-3, kallblod: en av 15.
 • V75-4, diamantstoet: fem av 15.
 • V75-5, klass II: fem av tolv.
 • V75-6, gulddivisionen: fyra av tio.
 • V75-7, bronsdivisionen: fem av tolv.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons tidiga tankar inför V75 på Momarken.

***

Even’s Cool Boy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

2Två hästar som i början av året klivit över 900.000 kronor i prissumma och därmed byter brons- mot silverdivisionen möts i ett lopp för hästar upp till miljonen intjänat på tisdagens huvudbana i Eskilstuna (start 18.20).

Jennifer Perssons Arch Lane (e. Chocolatier) har fem raka STL-starter bakom sig, däribland seger och andraplats i försök i brons i förra meetinget och silverdivisionsdebut på Axevalla för ett par veckor sedan. Jörgen S Erikssons Dollar Doc (e. Ready Cash) har å sin sida en sista chans kvar i brons, då han via andraplats i försöket i Östersund i slutet av januari kvalat in till finalen på Solvalla nästa lördag.
Ingen av hästarna hade dock rätta turen i spårlottningen till kvällens lopp, då bakspår väntar för båda.

På lunchbanan Bergsåker (start 12.20) blir det profiltätt i ”ramloppen” efter V4-spelet. I ett litet men naggande gott kallblodsfält ska topphästen Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) plocka in 20 meter på en meriterad kvartett på startfållan och i ett femhästarsfält för varmblod syns färska rikstotobekantingar som Even’s Cool Boy (e. Un Mec d’Heripre), Van Gogh Z.S. (e. Love You) och årsdebuterande Xanthis de Roi (e. Un Mec d’Heripre).

Axevalla (start 18.30) kompletterar tisdagens utbud som saxbana ikväll.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

3ASVT har med början i mars dragit igång internetauktion varje tisdag och ikväll är det dags igen. Sju hästar är anmälda till försäljning. Bland dessa finns sexåriga fölstoet Rio Celeber (e. Make It Happen), som är halvsyster till självaste åttafaldiga miljonärskan Tamla Celeber (e. Cantab Hall) och en annan miljonärska, Odessa Celeber (e. Cantab Hall). Rio Celeber är dräktig med S.J.’s Caviar.

Även Rio Celebers förstfödde, ettårige Love Jewel (e. Earl Simon), bjuds ut till försäljning. Totalt är fem fölston och två ettåringar till salu ikväll.

Här är alla hästar på ASVT:s internetauktion.

***

Aetos Kronos i Jubileumspokalen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Tiofaldige miljonären Aetos Kronos och fjolårets kung bland de svenska treåringarna Francesco Zet är två av hingstarna som visas upp för den svenska avelsvärderingsnämnden på Solvalla idag. Totalt ska nio hingstar visa upp sig och få sina omdömen.

Nyligen förolyckade Handsome Brad skulle också ha avelsvärderats på Solvalla idag, liksom danske Takethem som strukits.

Här är hingstarna som visas på Solvalla:

 • Aetos Kronos (6 år e. Bold Eagle-Will of A Woman e. Muscles Yankee)
  1.09,6ak/10.959.262 kr. 39 st: 16-5-7.
 • Despot Power (5 år e. Readly Express-Candy Cup e. Lindy Lane)
  1.13,0am/798.800 kr. 17 st: 4-1-2.
 • Francesco Zet (4 år e. Father Patrick-Shaqline e. Credit Winner)
  1.11,9am*/6.675.000 kr. 10 st: 8-1-0.
 • Kocu Boko (5 år e. Bold Eagle-Ever Seen Boko e. Donato Hanover)
  1.14,3m*/106.223 kr. 12 st: 3-3-1.
 • Missle Hill (7 år e. Muscle Hill-India Hall e. Garland Lobell)
  1.09,2ak/5.543.346 kr. 56 st: 15-9-6.
 • Mister Hercules (5 år e. Trixton-Baghdad Dream e. Yankee Glide)
  1.10,9ak/4.318.500 kr. 22 st: 10-4-2.
 • Oscar L.A. (6 år e. Ready Cash-Esperance e. Abano As)
  1.10,8ak/1.234.075 kr. 30 st: 15-3-2.
 • Tale of Jacks (7 år e. Intoxicated-S.J.’s Pirata e. S.J.’s Photo)
  1.11,2ak*/1.068.400 kr. 58 st: 11-7-8.
 • Winston Sisa (11 år e. Ens Snapshot-Keenness Sisa e. Carmody Lobell)
  1.13,3am*/1.501.000 dkr. 25 st: 13-0-1.

Dessutom granskas fem hingstar uppstallade i utlandet för listning: Captain Corey, Cuatro De Julio, Gimpanzee, Harper Blue Chip och In Range.

Resultatet från avelsvärderingen presenteras på fredag.

***

E3. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

5När antalet anmälda gick ut till löpningsserien E3 2023 den sista februari var det glada miner hos arrangörsbanorna. Ägarna till över 59 procent av svenska 2020-kullens hästar betalade första insatsen till E3, vilket är nytt rekord. Av totalt 1.751 hästar anmälda är 1.593 svenskfödda.

– Det här visar att E3:s varumärke är starkt och gör oss arrangörsbanor fortsatt taggade att jobba för vårt unika koncept, säger Göran Blom, vd för E3 Travlopp AB, i ett pressmeddelande.

För den här kullen blir det första året utan uttagningslopp till korta E3. Däremot avgörs långa E3 likt tidigare med försök och final.

E3 för årets treåringskull avgörs enligt följande:

 • Långa E3: Uttagningslopp Bergsåker 16 juni. Finaler Eskilstuna 2 juli.
 • Korta E3: Uttagningslopp Gävle 4 augusti. Finaler Örebro 20 augusti.

***

6Gott om svenskintressen är det ont om på fransk mark denna tisdag då Laval (13.50) är ensamma om att arrangera travtävlingar. Det enda blågula inslaget är Fabentionally (e. Tabler) i amatörloppet Prix Haras du Plessis (€6.000), vilken såväl ägs som körs av Ida Karlsson och tränas av hennes sambo Dominik Locqueneux.

High Five-loppet Grand Prix du Conseil Départemental de la Mayenne (€53.000) är dagens högst doterade lopp och innehåller flera franskfödda profiler som härjat friskt under det gångna vintermeetinget såsom Décoloration (e. Prince d’Escpape), Dexter Chatho (e. Un Amour d’Haufor) och Gaspar de Brion (e. Singalo).

Här kan du ta del av tisdagens startlistor till tävlingarna i Laval.

***

7I lördags fick Disco Volante (e. Scarlet Knight) ge sig från ledningen i gulddivisionen på Åby. Igår på Bjerkes lunchtävlingar avlade istället lillebror Father (e. Father Patrick) maiden tillsammans med sin tränare Frode Hamre. Hästen kom från Marcus Lindgrens stall förra hösten, men hade inlett med två galoppmisslyckandes för Hamre innan det blev full pott på 1.17,2a/2.100 meter igår.

– Det var bättre stil på honom idag. Han kändes stabil och fin hela vägen, sade Frode Hamre till Rikstoto Direkte efter segern.

Mamma Glorify (e. Super Arnie) har förutom Disco Volante, 5,7 miljoner, även lämnat Prosperous (e. Prodigious), 2,4 miljoner.