Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Trion bakom en tredjedel…

Vill inte resa långt för klassiska kval, dubbla Breeders Crown-vinnare i högsta klassen, Kolgjini-häst redo dan före dopparedan, blir proffs efter fem lärlingschampionat och fördel ”K100-kuskar”.
Här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordstöm, Svante Båth och Jerry Riordan tränar sju av 21 hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Sulkysport
Per Nordstöm, Svante Båth och Jerry Riordan tränar sju av 21 hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Mer än hälften av deltagarna i kvällens uttagningslopp till tvååringsklassikern Svensk Uppfödningslöpning tar plats i finalen på Jägersro den 20 november. 21 hästar slåss nämligen om tolv finalplatser.

Förra året var 23 hästar anmälda till kvalen och Jägersros sportchef Mats Ahlqvist berättade förra veckan att nästa år blir det en återgång till att ha försök både på Solvalla och Jägersro. Sedan 2019 har kvar enbart körts på Jägersro.

När det gäller hemvist för deltagarna i årets försök är sex tränade på Jägersro, fyra på Solvalla, tre i Halmstad, en vardera på Axevalla, Eskilstuna och Kalmar. Dessutom är hela fem deltagare tränade i utlandet.

Tränarna i Svensk Uppfödningslöpning
Tränare, hemmabana – Antal – Hästar

 • Svante Båth, Solvalla – 3 – Tompa The Trotter, Jongleuse, Arras Beluga Wine
 • Christoffer Eriksson, Jägersro – 2 – Ipanema Beach, Mr Grappa
 • Paul Hagoort, Holland – 2 – Monastry Boko, Costello O.E.
 • Adrian Kolgjini, Jägersro – 2 – Urban Africa, Hepburn
 • Per Nordström, Jägersro – 2 – Julia Sisu, Sommerbrise
 • Jerry Riordan, Halmstad – 2 – Pure Atlas, Jigsaw Sisu
 • Mattias Djuse, Solvalla – 1 – Beat It
 • Raoul Engblom, Axevalla – 1 – Lollo Trot
 • Jim Oscarsson, Kalmar – 1 – Houdini U.M.
 • Riina Rekilä, Finland – 1 – Tetrick Wania
 • Henry Rorgemoen, Norge – 1 – Custom Chef
 • Markus B Svedberg, Eskilstuna – 1 – Escada
 • Johan Untersteiner, Halmstad – 1 – Global Diplomacy
 • Willem van der Zwaan, Holland – 1 – Madison Fair

***

2Innan de yngsta ska göra upp i Svensk Uppfödningslöpning väntar tre- och fyraåringarnas sista, riktigt stora lopp på svensk mark på söndag. Fyra Breeders Crown-finaler i Eskilstuna för tre- och fyraåringar med 800.000 kronor till vinnarna – och dubbla prispengarna för de premiechansade hästarna. Startspåren lottades direkt efter semifinaldagen på Solvalla för en dryg vecka sedan och nu är även kuskarna klara.

Här är startlistorna klara till söndagens tävlingar.

Redan på lördagen är det V75-tävlingar på Sundbyholm med gott om meriterade hästar i farten. Som Björn Goops toppsto Mellby Free (e. Muscle Hill) från sämsta läget i stoeliten över lång distans och Timo Nurmos snabbloppare Brother Bill (e. From Above) i gulddivisionen över sprinterdistans. Båda hästarna vet hur det känns att vinna den här helgen i Eskilstuna. 2018 vann Mellby Free BC för fyraåriga ston och året efter segrade Brother Bill i de treåriga hingstarna och valackernas final.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons tidiga tankar till V75-omgången.

***

Upper Face vinner för Per Lennartsson. Foto Lena Emmoth/Stalltz.se

3Det franska vintermeetinget tar sin start under onsdagen, men det travas även denna tisdagskväll på Vincennes. Sex svensktränade hästar kommer till start och bland dem finns den färska The Owners Trophy-vinnaren Upper Face (e. Trixton) nu får sadel på ryggen i Prix Athamantis (€59.000). David Thomain rider Lutfi Kolgjinis häst i jakten på 26.550 euro över 2.700 meter och motståndarna är blott sju till antalet i detta kombinerade fyra- och femåringslopp.

I Prix Elsa (€43.000) för sexåriga ston startar såväl Mattias Djuses Adi Gallia (e. Raja Mirchi) och Rickard Svanstedts Argbiggan (e. Maharajah) och dubbelt svensktränad är det även i Prix Felicitas (€43.000) för sexåriga hingstar och valacker då Jarmo Niskanen bidrar med Payet D.E. (e. Main Wise As) och Christoffer Eriksson med Ingo (e. Infinitif).

Den sjätte svensktränade hästen på Vincennes är Björn Goops Harmonie Merite (e. Tucson) som startar i Prix Angelina (€38.000) i lag med Yoann Lebourgeois.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistor och resultat till tävlingarna på Vincennes.

***

4I morgon drar alltså det franska vintermeetinget igång på Vincennes och Sulkysport kommer den här veckan att gå igenom hästarna som kan spela huvudrollerna på kolstybben i vinter – kull för kull.

Först ut var igår de franska treåringarna, där den dominerande tränaren på förhands heter Philippe Allaire – samme man som igår plockade hem en tränarseger i det italienska storloppet för treåringar, Orsi Mangelli, med italienfödde Callmethebreeze (e. Trixton).

Att Allaire har att åka med bland de franskfödda visar Sulkysports sondering inför vintern. Tre av våra fem högst rankade hästar från I-kullen har unghästexperten som tränare!

Här är del 1 i Sulkysports serie inför franska vintermeetinget på Vincennes.

***

5Uttagningsloppen till Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro (start 18.20) står förstås i centrum på svensk mark denna tisdag, där det är tävlingar på tre banor.

På lunchbanan Umåker (start 12.20) väntar uttagningslopp till den annorlunda kuskmatchen Umåker Cup. Två försök för hästar med högst 175.000 kronor insprunget väntar och finalen avgörs på Umåker den 12 november med 75.000 kronor till vinnaren.

Det finurliga med loppet? Jo, ena försöket körs av kuskar i kategorin K100, medan det andra är öppet för alla kuskar. De åtta främsta i K100-försöket och de sju främsta från det ”öppna” försöket går till final. K100-ekipaget får sedan i placeringsordning välja spår i finalen som körs med 15 hästar bakom bilen, innan hästarna från andra försöket väljer bland återstående startspår.

Axevalla (start 18.30) kompletterar tisdagen som kvällens saxbana. Norskfödde Flirting Diamond (e. Ens Snapshot) vann STL-försök och slutade trea i finalen under Elitloppshelgen i regi Thomas Uhrberg. Nu debuterar hästen i ny regi, Halmstads Daniel Selin har tagit över träningen.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Magnus Teien Gundersen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Han har dominerat i lärlingsligan i norsk travsport och tar femte raka titeln 2021, men det blir den sista. Vid årsskiftet byter 25-årige toppkusken Magnus Teien Gundersen till proffslicens. Det berättar Trav- og Galopp-Nytt. Men någon plan att ta över pappa Geir Vegards framgångsrika tränarrörelse har han inte.

– Jag vill träna några egna hästar framöver, hur många har jag inte bestämt. Jag vill fortfarande köra så många lopp som möjligt och hoppas få ännu fler möjligheter än jag har idag. Huvudfokus kommer att vara kuskbiten nästa år, säger Magnus till TGN.

På söndag kör Magnus stallets svenskfödde fyraåring Elegant Ima (e. Maharajah) i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker i Eskilstuna.

***

7Jörgen Westholm satte snygg punkt för säsongen i Rättvik igår när han vann säsongens sista lopp med Kentucky Derby (e. Charly du Noyer). Därmed kammade han hem sitt första körsvenschampionat på banan i stor stil – och plockade av bara farten även tränartiteln.

– Det är första gången jag blir champion i Rättvik och jag är väldigt glad för det. Sommarmåndagarna i juli är de bästa dagarna och vi levererade många vinnare den perioden, sade Jörgen när han tog emot hederspriser.

17 kusksegrar blev det för Westholm i Rättvik, sex fler än tvåan Oskar J Andersson som spurtade starkt med en trippel under årsfinalen. Jörgen har sedan tidigare två kuskchampionat på hemmabanan Romme.

Jörgen Westholm har ett starkt 2021 och klivit in på topp fem-listan bland landets proffstränare i inkörda pengar, svenska och utländska starter inräknade.

Svenska banchampions 2021

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Paw Mahony, Årjäng – 5
 • Dannero – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 11
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Hoting – Micael Melander, Dannero – 6
 • Lindesberg – Mika Forss, Solvalla – 11
 • Lycksele – Hanna Olofsson, Boden – 3
 • Oviken – Peter Eriksson, Bollnäs – 5
 • Rättvik – Jörgen Westholm, Romme – 17
 • Skellefteå – Sandra Eriksson, Boden – 16
 • Solänget – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 12
 • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 6
 • Vaggeryd – Stefan Persson, Halmstad – 12
 • Visby – Claes Sjöström, Solvalla – 26
 • Åmål – Stefan Persson, Halmstad – 7
 • Årjäng – Carl Johan Jepson, Färjestad – 12
Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva