Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”En kusk som sällan gör bort sig”

Snabbaste vinnarna i Olympiatravet och Paralympiatravet, tunga beskedet om Odd Herakles, Lisa Americas syster i Sverigedebut och så säger regelboken om omstarter.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Delia du Pommereux vann Paralympiatravet 2021. Foto Adam Ström/stalltz.se
Delia du Pommereux vann Paralympiatravet 2021. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Titelförsvararen Delia du Pommereux (e. Niky) är en av de tio hästarna bakom startbilen när vårens stora lopp på svensk mark, Paralympiatravets final, avgörs på Åby på lördag.

När Pershing (e. Nevele Pride) vann den första upplagan av mångåriga föregångaren Olympiatravet på Jägersro 1979 skrevs segertiden till 1.17,9a/2.140 meter. Att travsporten gått framåt – och framför allt mycket snabbare – visas tydligt i loppets historia. Utah Bulwark (e. Utah IX) var först under 1.15 år 1986 tillsammans med Stig H Johansson. Samme man låg bakom första vinnaren under 1.14: Queen L. (e. Crowntron) åtta år senare.

1.13-gränsen sprängdes av en viss Varenne (e. Waikiki Beach) och Giampaolo Minnucci 2000 och först under 1.12 var Triton Sund (e. Viking Kronos) 2009 med 1.11,1a/2.140 meter. Den noteringen står sig bra än idag som tidernas nionde bästa i Olympiatravet/Paralympiatravet.

Ingemar Stenmark och Linda Haglund flankerar vinnarna Pershing och Berndt Lindstedt i första upplagan av Olympiatravet. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Här är de tio snabbaste vinnarna av Olympiatravet/Paralympiatravet genom tiderna:
År, vinnare (far) – Kusk (tränare) – Segertid

  • 2018 Ringostarr Treb (e. Classic Photo) – Wim Paal (Jerry Riordan) – 1.10,0a
  • 2015 B.B.S.Sugarlight (e. Super Light) – Peter Untersteiner (Fredrik Solberg) – 1.10,7a
  • 2014 Solvato (e. Donato Hanover) – Veijo Heiskanen – 1.10,9a
  • 2016 Your Highness (e. Chocolatier) – Björn Goop (Fabrice Souloy) – 1.10,9a
  • 2017 Lionel (e. Look de Star) – Göran Antonsen (Daniel Redén) – 1.10,9a
  • 2021 Delia du Pommereux (e. Niky) – Erik Raffin (Sylvain Roger) – 1.10,9a
  • 2013 Maharajah (e. Viking Kronos) – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) – 1.11,0a
  • 2019 Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer) – 1.11,0a
  • 2009 Triton Sund (e. Viking Kronos) – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) – 1.11,1a
  • 2011 Brioni (e. Timberland) – Joakim Lövgren – 1.11,4a

***

2Åby bjuder på ett vasst program till lördagens tävlingar där Paralympiatravets final får sällskap av fyraåringsklassikerna Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal med en miljon till vardera vinnare. Dessutom hyllas gamla fina Åbymärken som Lyon och Lovely Godiva med varsitt lopp.

Så här säger Sulkysport tipsexpert Emil Persson om Paralympiatravet:
”Titelförsvararen Delia du Pommereux har verkligen spottat upp sig i de tre senaste starterna efter en svag vintersäsong. Hon föredrar platta tusenmetersbanor numera på ålderns höst och är tveklöst ett av de hetaste buden i loppet i lag med en kusk som väldigt sällan gör bort sig när det kommer till det taktiska spelet.
Elitloppsklare Extreme sparade man bakhovarna på i försöksloppet i Halmstad och där var han chanslös att utmana Night Brodde när han fick traska på utsidan. Här är utgångsläget betydligt bättre och spetschansen bör vara god samtidigt som det är barfota runt om som gäller nu när det står stora pengar på spel.
Who’s Who felade in mot första kurvan på Romme, men har gjort så några gånger tidigare och sällan – eller aldrig – följt upp galopp med just galopp. Vi tror att det är livsfarligt att släppa honom här och tycker även att Upstate Face är ett supertidigt segerbud utifrån vilka stora steg han tog i sin utveckling ifjol och hur fin han var i uttagningen på Jägersro. Som spårlottningen föll så tror vi att det är de här fyra, nämnda hästarna som loppet står emellan.”

Här är hela genomgången med ”tidiga tankar inför V75” och startlistorna till Åbys storloppsdag.

***

Odd Herakles plockade ner strongt kämpande H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter i fjolårets upplaga av Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3I lördags ströks kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin) från sin tilltänkta start i Forus efter en dålig värmning. Igår undersöktes den tolvårige hingsten av veterinär. Beskedet: inget avelsarbete i år men fortsatt satsning mot Elitkampen på Solvalla som han vunnit två år i rad. Detta rapporterar Trav- og Galopp-Nytt.
– Han hade en känning i höger bakknä som behandlades. Han ska behandlas en gång till, men vi satsar på att vara med i Elitkampen, sade tränaren och delägaren Odd Paulsen till TGN.

Däremot ställs den tänkta avelssäsongen in. Odd Herakles, som förra året kombinerade avel och tävling hos Fredrik Fransson, skulle haft samma upplägg i Norge den här sommaren.
– Vi ställer in avelssäsongen och satsar enbart på att tävla. Nu när han har problem med ena bakknät behöver han lugn och ro och det skulle bli för mycket för honom att dra igång med betäckningsarbetet. Han hade en hård träningsperiod i vintras och vi skulle oavsett ha lättat på träningen nu, så jag tror att det ska gå bra, säger Paulsen om start i Elitkampen.

***

Lisa America och Jorma Kontio. Foto Adam Ström/stalltz.se

4Mamma Nangijala Face (e. Viking Kronos), 1.11,7ak/355.650 kr, inledde sin tävlingskarriär med tre raka segrar som treåring hos Peter Untersteiner. Nu kan dottern Maleiwa (e. Father Patrick) göra precis som sin mor. Ikväll på hemmabanan Jägersro (första start 18.20) kommer nämligen Ola Samuelssons treåring till start i ett lopp i Svensk Travsports Unghästserie med två segrar, på lika många starter, i bagaget.

I övrigt på Jägersro ikväll då? Ja, Conrad Lugauers rikstotobekanting Sandsjöns Enzo (e. Brioni) är tillbaka i ”vanliga” lopp efter tre raka starter i silverdivisionen som gav en seger och en tredjeplats i finalen, innan han galopperade bort sig i senaste framträdandet.

En spännande, fyraårig italienska gör också debut på svensk mark. Det handlar om Candlewick (e. Raja Mirchi), som är lillasyster till ingen mindre än Lisa America (e. Varenne), som sprang in över 13 miljoner kronor. Jerry Riordan tränade Lisa och har nu även systern, som vunnit två lopp på 14 starter i Italien och sprungit in blott 59.816 kronor så här långt.

***

5Förutom Jägersro så tävlas det på två andra svenska banor denna tisdag. På Romme (start 12.20) är det lunchtävlingar och hemmatränaren Nicklas Westerholm plockar ut tyske I Can Steel (e. Maharajah) i årsdebut. Hästen kom till Westerholm i september förra året från Rob De Vlieger och plockade tre segrar och en andraplats (inom V75 på nyårsafton) på fyra starter i den nya regin och blir intressant att följa nu.

Till kvällens saxbana är Axevalla (start 18.30) reser Björn Goop med bland annat fyraårige Agassi Broline (e. Trixton), om inlett året fläckfritt med två raka segrar. Med blott 132.000 kronor på kontot har hästen alla möjligheter till en snabb klassresa i vår och sommar.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

6Vincennes (16.27) är den enda franska travbanan som arrangerar tävlingar denna tisdag. Två svensktränade, men franskfödda hästar syns inom det åtta lopp stora tävlingsprogrammet och de är fördelade över olika lopp.

Tomas Malmqvists Estelle Nordique (e. Real du Lou) kommer till start i lärlingsloppet Prix Henri Chrétien (€51.000) och rids av Antonin André som vars karriär hittills resulterat i 39 montésegrar på 437 ritter. Malmqvists sto har redan vunnit två sadellopp i Paris under året och förväntas bära favoritskapet i dagens lopp.

Desto mindre möjligheter tillmäts Jarmo Niskanens Ingentia Prima (e. Tucson) i Prix Hevelius (€39.000) för fyraåriga ston tillsammans med Benjamin Rochard.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

7Omstart eller inte i autostart – vad är det som gäller? Det är innehållet i den nya avsnittet av travförbundets web-tv-program ”Regel-tv” med domarbasen Jonny Staf i studion.

– Det handlar om det vi brukar kalla ”flygande start”, säger Jonny Staf.

Ett av fallen som tas upp är den uppmärksammade omstarten i gulddivisionsloppet i Eskilstuna i november förra året – läs mer om den situationen här!

Här går det att se programmet: