Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hambodrömmen lever för Kolgjini

Kolgjini skriver inte av Hambletonian, tidiga tipstankarna inför V75-jackpot, fem svenska banor bjuder upp, nästa uppgift för Oslo GP-vinnaren och stallet där alla treåringar vunnit lopp.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjinis treåringstalang Barack Face svarade för en toppinsats när han plockade ned Rocket Tile på Solvalla på måndagen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Adrian Kolgjinis treåringstalang Barack Face svarade för en toppinsats när han plockade ned Rocket Tile på Solvalla på måndagen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Adrian Kolgjini-tränade Barack Face – med den guldkantade härstamningen Ready Cash-Lisa America (e. Varenne) – tillhör hästarna som står kvar i Hambletonian senare i sommar och när det är drygt två månader kvar till treårinagrnas stora slag på Meadowlands är inte planerna på en resa över Atlanten med den svenskfödde treåringen avskrivna.

Snarare tvärtom!

– Vi får se vad som händer, kanske tillbringar han en sommar i USA med Hambletonian. Har man en sån här häst är det värt att chansa. Jag vill gärna vinna Kriteriet, medan ägarna är mer sugna på Hambot, sade Adrian Kolgjini på Solvalla efter gårdagens seger.

Den var av det mycket imponerande slaget när tillsammans med ledande Rocket Tile (e. Muscle Hill) utkämpade en urskön och rafflande duell mellan två topptreåringar i Rikitikitavis lopp.

– Jag får gåshud när jag tänker tillbaka på loppet. Det är bland det svettigaste man kan vara med om med en häst som bara startat några gånger innan. Psyket är helt fantastiskt, han är en sådan king som aldrig gör mer än han behöver. Han skiftade till lite i travet mitt på upploppet eftersom jag hade satt på honom tyngre grejer efter galoppen senast, men sista 40 släppte jag tömmarna och då bara avgjorde han, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Nya rekordet 1.12,8a/2.140 meter skrevs segertiden till och drömmen om start i Hambletonian lever vidare.

***

Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström vid seger i Elitloppsförsöket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Nästan 22 miljoner extra ligger i sjurättspotten på Bodentravets numera klassiska midnattstrav med första V75-start först klockan 20.30 på lördagskvällen. En revanschsugen Elitloppsfavorit i Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) till trots – omgången blir något att sätta tänderna i för att få full pott.

Så här skriver Sulkysport tipsexpert Emil Persson i ”tidiga tankar inför V75”:

”Vi finner åtminstone tre riktigt svåra lopp i form av Kallblodsdivisionen (V75-2), Diamantstoet (V75-4) samt Klass II (V75-5) så även om Don Fanucci Zet löser sin uppgift som storfavorit så kan det dyka upp vinnare på andra håll som puttar upp utdelningen.”

Här är den första tipsgenomgången till Boden – avdelning för avdelning.

***

3Vem är Gävletravets bästa häst? Flerklassloppet Gävletravets Mästarpokal är öppet för alla hästar – så länge de är tränade i Gävleräjongen. För tredje året i rad avgörs loppet, sedan banorna fått möjlighet att köra ett speciallopp med begränsningar, till exempel detta som bara är öppet för hemmahästar.

Prince Yoda (e. Saxo de Vandel) vann premiären och ifjol slog Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) till på banrekordet 1.12,8/2.180 meter. Dessa belönades med 75.000 kronor. I årets upplaga sluter 15 hästar på två volter upp i kamp om 50.000 kronor i förstapris.

”I år införde ST en takgräns på högst 50.000 kr i förstapris i dessa lopp, vilket är anledningen till att vi tvingats sänka förstapriset. Lyckligtvis är det fortsatt starkt intresse för loppet (21 anmälda) och därmed återigen ett 15-hästarsfält. Till nästa år hoppas jag att vi banor kan återta makten och bestämma prissumman själv för dessa lopp”, skriver Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson i sin ledare i banprogrammet.

Smedsbo Faksen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gävle bjuder även på dubbla Hästägarkannor över drygt tre varv, en för vardera ras, och ett snabblopp för meriterade kallblod, däribland Hanna Edvinssons speedrace-vinnare från Elitloppshelgen, Smedsbo Faksen (e. Järvsöfaks), som nu kliver upp i distans till 2.140 meter.

***

4Det är minst sagt full fart på många håll denna tisdag. Förutom kvällens huvudbana Gävle (första start 18.20) blir det nämligen tävling på ytterligare fyra svenska banor.

Axevalla (start 12.20) är först ut med lunchtävlingar och hemmatränaren Ulf Stenströms topphäst Borups Tornado (e. Maharajah) – tre STL-vinster varav en final i vinter och vår – har laddat om efter åttondeplatsen i bronsdivisionsfinalen under Elitloppshelgen.

På Jägersro (start 17.45) dyker också en riktotokändis upp. Thomas Uhrbergs Ikaros Sisu (e. Googoo Gaagaa) vann försök och final i lägsta klassen i december och den fyraårige hingsten har nu årsdebuten avklarad när han provar den långa Derbydistansen för första gången.

Solänget (start 17.40) och Eskilstuna (start 17.50) kompletterar kvällen med breddlopp.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Stoletheshow och Frode Hamre var överlägsna vinnare av Oslo Grand Prix. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden.com

5I söndags plockade Frode Hamre-tränade Stoletheshow (e. Dream Vacation) hem miljonloppet Oslo Grand Prix på Bjerke. Nu är hästen klar för ett annat norskt storlopp för den äldre eliten, Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg den 10 juli med 700.000 norska kronor till vinnren.

Trav- og Galopp-Nytt rapporterar att fyra hästar är klara till hyllningsloppet av Norges främste kusk genom tiderna, Ulf Thoresen. Förutom Stoletheshow handlar det om Örebro Int’l-vinnaren Falcon Eye (e. Father Patrick), Officer Stephen (e. Pastor Stephen), som vann försök i Sweden Cup, och femårige Cicero T.G. (e. Kadabra), som var trea i Oslo GP i förrgår.

Ulf Thoresen Grand International ser ut att bli ett riktigt revanschmöte från helgens storlopp, då även loppets tvåa San Moteur (e. Panne de Moteur) har Jarlsberg i matchningsplanen enligt TGN.

***

6Vincennes (16.23) lockar med eftermiddagstävlingar och svenskhoppen syns i de två avslutande loppen. I Prix Capella (€18.000) kommer Jarmo Niskanens Ingentia Prima (e. Tucson) för första gången ut i ett försäljningslopp och i amatörloppet Prix Rosalia (€12.000) startar nye Solvallatränaren Jörgen Westholm Féerie de Faël (e. Sam Bourbon).

Den sistnämnda körs av Ann Kristin Rasmussen som jagar sin första kuskseger på fransk mark efter att som bäst blivit fyra på de första 20 försöken.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

7Skellefteåtränaren Jerker Bjurman har 14 hästar i träning och samtliga är kallblod. Bland dessa finns tre treåringar och när Saga Kiro (e. Tekno Odin) travade felfritt för första gången och tog karriärens första seger på Dannero igår innebär det att samtliga Bjurmans treåringar segrat!

Den som utmärkt sig mest hittills är hingsten M.P.Domino (e. Tekno Odin), vars möderne går tillbaka till toppmamman och elitstoet Tummelisa (e. Elding). M.P.Domino var vunnit tre av fem starter. Även Sonja Kiro (e. Åsajerven) har satt nosen först under debutsäsongen.