Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Önas Prince hedrar champion

Önas Prince kung i första parakvalet. Svantes stjärna klar för storlopp utomlands. Silverhästar möts i vanligt lopp. Premiär i Rättvik. Gula armén dominerar storlopp. Bästa unga tränare i Sverige.
Detta och mer i tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Önas Prince. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Han var champion på Åby 19 av 20 år från 1943 till 1962 – och dessutom var han Sveriges segerrikaste körsven under elva år! På lördag hedras Algot Scott (1908-1964) med sitt minneslopp på Åby.

Algot var den store dominanten på Åby under banans första decennier sedan han tagit över championrollen från läromästaren Ragnar Thorngren. Algot Scott vann 1.584 lopp efter att ha klivit in i tusenklubben med Frazer (e. Locomitive) redan 1957. Flest segrar tog Scott med Delphus (e. Bulwark), som vann 27 lopp.

Algot Scotts Minne har körts sedan 1985, då Stig H Johanssons The Onion (e. Quick Pay) segrade på 1.13,1a/1.640 meter. Alla år utom två har loppet avgjorts över sprinterdistans, men i år och förra året har det handlat om uttagning till Paralympiatravet och förlängts till medeldistans.

Blott åtta hästar slutar upp i kampen om första finalplatsen och en av dessa är Per Nordströms stjärna Önas Prince (e. Chocolatier).

Här är startlistorna till lördagens V75-tävlingar med jackpot på Åby.

***

Phoenix Photo vann C Th Ericssons Memorial med en halv miljon kronor i segerpremie. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) besegrade vinterns kung High On Pepper och vann gulddivisionsfinalen på Solvalla häromveckan. Nu har Svante Ericssons topphäst bjudits in till finska Grupp I-loppet Seinäjoki Race med 70.000 euro till vinnaren den 20 april.
– Det var aktuellt redan för två år sedan, men då sa vi nej tack, det var passande loppi Sverige då. Nu var det lätt att tacka ja till inbjudan. Vi hade planer på att tävla i Frankrike också, men vi bestämde oss för att stanna i Norden, säger Svante Ericsson till Hevoseruhlu.

Sju hästar är inbjudna och faktum är att sex av dem är svenskfödda!

Inbjudna till Seinäjoki Race:
Häst (far) – Tränare, land/bana

 • Hierro Boko (e. From Above) – Hannu Korpi, Finland
 • Mandela Zon (e. Maharajah) – Reima Kuisla, Finland
 • Staro Mack Crowe (e. Bold Eagle) – Katja Melkko, Solvalla
 • Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) – Daniel Wäjersten, Bergsåker
 • Amazing Player (e. Quite Easy) – Irina Sarin, Finland
 • Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar) – Matias Salo, Finland
 • Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) – Svante Ericsson, Eskilstuna

***

3Tisdagens huvudbana på svensk mark är Jägersro (start 18.20), där ett lopp för hästar av silverdivisionsklass penningmässigt sticker ut. Samtliga åtta deltagare har dessutom testat i silverdivisionskonkurrens, men Robert Bergh-tränade Laredo Boko (e. Yarrah Boko) är ensam om att ha gått hela vägen till seger. Han vann ett silverfösök på Hagmyren i somras.

Jägersro har tio lopp på programmet ikväll, men inget av loppen är fullbelagt. Ett fyraåringslopp har lockat fem deltagare och bland dessa finns Maria Törnqvists Kriteriefinalist Macahan (e. Maharajah) och Erwin Bots Nelson Greenwood (e. Tovin Kronos), som kvalade in till Breeders Crown-finalen i Eskilstuna i höstas.

***

Mi Ma Ohrtus. Foto Gunilla König/Stalltz.se

4Årspremiärerna avlöser varandra och idag till lunch är det dags för Rättvik (första start 12.20). 23 tävlingsdagar ska avverkas med avslutning den 8 november.

Största tävlingsdagen blir lördag den 3 augusti med Ego Boys Minne och V75-tävlingar, men även midsommartravet med tävlingar både på torsdagen och lördagen sticker förstås ut.

Lunchtrav står på menyn idag och i ett flerklasslopp dyker en gammal storloppsvinnare upp i årsdebut och första starten på nästan sex månader. Det handlar om Mi Ma Ohrtus (e. Jocose), som hunnit bli sex år och under sin första tävlingssäsong som tvååring tog karriärens största seger i Svampen i regi Joakim Elfving.
Triumfen i Svampen, värd 558.000 kronor, i oktober 2020 är faktiskt hästens senaste. Han tränas sedan drygt två år av uppfödaren Anna Maria Hanses. Bland dagens motståndare finns forne stallkamraten och jämngamle Incase of Fire (e. Yarrah Boko), som vann en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie i mars som treåring.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5Årets första Grupp I-lopp på italiensk mark hålls på söndag när Gran Premio Costa Azzurra (€154.000) avgörs i Turin. Svenskt deltagande saknas, men som vanligt när det handlar om storlopp på italiensk mark har Alessandro Gocciadoro väl förspänt. 
Fem av elva travare selas ut från det ”gula” stallet i Gran Premio Costa Azzurra och det handlar om Always Ek, Daughter As, Vivid Wise As, Caio Titus Bond och Banderas Bi

De två senaste upplagorna av Turins sprinterlopp har vunnits av Gocciadoro-travare. Ifjol vann Vivid Wise As (e. Yankee Glide) på 1.11,1a/1.600 meter och året innan noterade Vernissage Grif (e. Varenne) löpningsrekordet 1.10,9a.

Startlista Gran Premio Costa Azzurra (€154.000)
1.600 meter autostart:

 1. Capital Mail – Antonio di Nardo
 2. Heliade du Goutier – Gabriele Gelormini
 3. Always Ek – Alessandro Gocciadoro
 4. Daughter As – Pietro Gubellini
 5. Akela Pal Ferm – Enrico Bellei
 6. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard
 7. Desiderio d’Esi – Marco Stefano
 8. Diluca Mo – Marcello Di Nicola
 9. Caio Titus Bond – Santo Mollo
 10. Banderas Bi – Antonio Velotti
 11. Bleff Dipa – Roberto Vecchione

***

Veikko Haapakangas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Sex av de tio vinstrikaste tränarna i Sverige som är 25 år eller yngre är tjejer, men i topp är det två framgångsrika och färska manliga proffstränare. Veikko Haapakangas driver Dencos tävlingsstall och har hela 46 hästar på träningslistan. Han tog över stallet från pappa Mika förra sommaren och i år har det lyft ordentligt med 15 segrar på knappt 100 starter och stora kliv mot första miljonen till stallet i år.

Gustav Johansson inledde sin proffsbana vid årsskiftet och i hans stall finns 23 hästar, däribland fjolårets Kriteriefinalist Boreas (e. Fourth Dimension). Denne inledde 2024 på allra bästa sätt när han vann mot äldre hästar på hemmaplan igår kväll på tangerade rekordet 1.13,2am*.

Vinstrikaste tränare under 26 år
Tränare, hemmabana – Född – Starter/segrar – Intränat

 1. Veikko Haapakangas, Åby – 2000 – 95/15 – 927.100 kr
 2. Gustav Johansson, Halmstad – 2003 – 18/4 – 268.800 kr
 3. Linn E Andersson, Umåker – 2000 – 12/1 – 94.200 kr
 4. Linnea Djupdahl, Halmstad – 1999 – 6/1 – 73.500 kr
 5. Lova Linbäcke, Kalmar – 2002 – 13/1 – 70.800 kr

Statistiken gäller starter på svenska och utländska banor.

***

7Sedan den 1 mars har svenska kallblod – och varmblod om så önskas istället för deltagande i premiechansen – fått genomföra premielopp. En tid mellan 1.55 och 2.10 är det som gäller för godkänt genomfört lopp och extrapremie till hästägaren. Senast den 31 oktober måste premielopp klaras för att få 20.000 kronor.

Först ut var Skellefteåtränaren Jerker Bjurman, som redan första dagen selade ut tvåårige hingsten Bjarte Kiro (e. Bäcklös Uriel) för premielopp i Skellefteå, vilket löstes på 1.56,8.
Gävletränaren Robert Wilhelmsson noterade godkända premielopp för sin duo Tolvmans Kalle (e. Norheim Faksen) och Måns W.J. (e. Monster Monsun) i mitten av mars på hemmabanan.

En tränare som verkligen luftat sina ungdomar är Hagmyrenproffset Wiktor Kylin-Blom. Hög Erbäst (e. Art Kjarvald) klarade premieloppet i Bollnäs 12 mars trots galopp på kilometertiden 2.06,8.
Igår när det var årspremiär på Hagmyren dök två nya Kylin-Blom-tränade travare upp i premieloppet. Andre Walter J.M. (e. Ängsborken) fick godkänt i protokollet på 1.58,8, medan däremot stallkamraten L.Q.Tromb (e. Horgen Tore) däremot galopperade och får prova igen senare.