Fokustema
Solvalla
Läs senare

Titelförsvararen till Elitkampen

Två år i rad har norske kallblodskungen Odd Herakles vunnit Elitkampen på Solvalla utan publik.
Nu får han chansen att visa upp sig för folket.
Han är en av de tre första hästarna som bjudits in till loppet!
Av
Mathias Hedlund
Odd Herakles plockade ned länge ledande H.V.Tuuri i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles plockade ned länge ledande H.V.Tuuri i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Elitkampen för kallblod får en rejäl ansiktslyftning i år och blir tidernas rikaste lopp för rasen med en miljon kronor till vinnaren. Idag presenterade Solvallas sportchef Anders Malmrot de tre första inbjudningarna till loppet.

Titelförsvararen Odd Herakles (e. Moe Odin) tar en given plats, även om det gavs dystra besked i samband med hästens tilltänkta start på Forus den 30 april. Då ströks nämligen hästen efter en dålig värmning och har behandlats.

– Han hade en känning i höger bakknä som behandlades. Han ska behandlas en gång till, men vi satsar på att vara med i Elitkampen, sade tränaren och delägaren Odd Paulsen till TGN dagarna efter loppet.

Nu verkar kallblodskungen vara på rätt väg och hästen har blott en förlust sedan september 2019 – nämligen då Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) besegrade honom på Bergsåker för ett drygt år sedan. Totalt har det blivit 65 segrar på 136 starter.

Stjärnblomster ensamt sto?

Huruvida Månlykke A.M. dyker upp på Solvalla ges kanske besked om efter lördagens start på Umåker. Första svenska häst att bjudas in är istället landets bästa sto, Stjärnblomster (e. B.W.Modde). Hon hade ett fenomenalt fjolåret när hon kom tillbaka efter att ha blivit mamma till nu treårige talangen Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) och efter segern på Romme i måndags ståtar Stjärnblomster med tio raka segrar inför eldprovet i Elitkampen!

Stjärnblomster. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Därmed har också Elitkampen något som Elitloppet fortfarande saknar – nämligen ett sto i startlistan. Jan-Olov Persson tränar hästen.

Från vårt östra grannland Finland kommer sjuårige valacken Stallone (e. Frans) med tio segrar på 37 starter i karriären och 196.550 euro insprunget. Han startade på Vermos stordag den 1 maj och slutade då tvåa bakom Veeran Poika (e. Erikasson) i storloppet Erkon Pokaali med 15.000 euro till vinnaren.

Stallone är anmäld till start i Kuopio på lördag, där han åter möter Veeran Poika och segermaskinen Parvelan Retu (e. Liising), som svek i senaste starten som sexa efter att ha vunnit 39 av 42 starter före det.

Tio hästar får plats bakom startbilen i Elitkampen, varav sex bjuds in av Solvalla.