Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Tog tag i grejerna direkt”

Trots en påtaglig tappstart och resa utvändigt ledaren så avlade treårige Roman Tile sitt maiden under fredagskvällens tävlingar i Kalmar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ola Samuelsson presenterade ett fint nyförvärv i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ola Samuelsson presenterade ett fint nyförvärv i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Jägersrotränaren Ola Samuelsson har minst sagt form på stallet. När Roman Tile (e. Muscle Hill) vann fredagskvällens lopp så var det hans femte tränarseger på de sex senaste starterna!
Triumfen kom inte oväntat.
Blott sex konkurrenter kvarstod i fredagskvällens nollopp i Kalmar och under resans gång var det bara en av dem som gav värdigt motstånd.

Fakta

Roman Tile

Treårig mörkbrun hingst e. Muscle HIll–Caddie in Love e. Varenne

St: 2: 1–0–0, 1.17,9k, 31.800 kr

Ägare: Anniv AB, Malmö.
Uppfödare: Vestmarka AB, Vinninga.

Tränare: Ola Samuelsson, Jägersro.

Giuseppe Lubrano gjorde ett ärligt försök med likaledes treårige Pam Trot (e. Panne de Moteur) och körde i ledningen, men stoet stötte helt enkelt på en bättre häst.
Roman Tile hade nämligen fått traska på utsidan efter en påtaglig tappstart, men hade ett grepp om loppet redan 300 meter före mål. Segertiden 1.18,6/2.140 meter skapar måhända inga rubriker, men förutsättningarna var krävande med regn och blåst.
– Han var förnuftig och duktig. Dock lite ivrig i volten, men redde ut det på ett bra sätt. Han var lite obekväm med att det kom ganska mycket som skvätte i huvudet på honom i första kurvan. Sedan fick han gå utvändigt ledaren, men redde även ut det på ett bra sätt. Han sprang och halvsov tills 600 kvar då jag påminde honom om att det var tävling och då tog han tag i grejerna direkt, sade körande Kim Eriksson i Kalmartravets vinnarcirkel.

Toppstammad

Roman Tile har funnits i Sagari AB:s ägo vilket övergick till Anniv AB i början av fjolåret och Ola Samuelsson är hästens fjärde tränare. Leif Witasp, Lutfi Kolgjini och Adrian Kolgjini har haft hästen under sin vård sedan tidigare, men Roman Tile var en av ett helt koppel hästar som Anniv AB flyttade till Ola Samuelsson den 11 november.
Hästen är uppfödd av Vestmarka AB i Vinninga, men norskregistrerad likt halvsystern Paramount Tile (e. Donato Hanover) 1.13,2m/319.251 kr som var elva i fjolårets final av Norskt Travderby för ston.
Modern Caddie in Love (e. Varenne) 1.13,8ak/83.029 kr vann två lopp på 20 starter i Michael Lönborgs regi och ingår i en minst sagt spännande skara syskon bland vilka Caddie Dream (e. Viking Kronos) 1.11,8ak/2.951.717 kr sticker ut tillsammans med Caddie Comet (e.Pine Chip) 1.10,6ak/3.078.912 kr.
Caddie Dream vann såväl Breeders Crown-final för treåriga ston och hade att brås på som dotter till Stosprintervinnaren Fatima Lavec (e. Sugarcane Hanover) 1.12,3ak/1.146.583 kr.

Talangen har gått vidare i led efter led och Caddie Dreams mest kända avkomma är givetvis Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express (e. Ready Cash) 1.08,9ak/24.711.565 kr, men även Stosprintervinnaren tillika tvåfaldige Breeders Crown-tvåan Caddie Lisieux (e. Ready Cash) 1.10,6ak/3.705.600 kr blev flerfaldig miljonär under sin karriär.