Fokustema
V75
Läs senare

Tolvåring stal showen

MALMÖ. Jägersroovalen var som ett självspelande piano och topptiderna radade upp sig, men det var en tolvåring som stal showen. Spring Erom spurtade hem Leonard C. Peterson-Broddas Minne för Christoffer Eriksson och tog en finalbiljett till Olympiatravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Arkivbild på Spring Erom och Christoffer Eriksson. Foto Lars Jakobsson/Kanal75
Arkivbild på Spring Erom och Christoffer Eriksson. Foto Lars Jakobsson/Kanal75

– En fantastisk häst som trots sin ålder är väldigt ung i sinnet, sade Christoffer Eriksson.

Duon var med och körde en bit från början, men i den snabba öppningen – med Fire To Rain i spets, Rocky Winner i dödens och Mosaique Face ute i tredjespår – valde Christoffer Eriksson att byta taktik.

– Det om något visar Christoffers styrka som kusk, att han snabbt fattade ett nytt beslut och ändrade upplägg, berömde tränaren Dan Widegren.

Tempot därframme var stenhårt. Fire To the Rain passerade första 500 meterna på 1.07 med Rocky Winner utvändigt om sig. I det läget hade Lutfi Kolgjini hittat ner i andra utvändigt med storfavoriten Mosaique Face, medan Christoffer Eriksson och Spring Erom fann sin position i tredje utvändigt.

Efter ett förstavarv på 1.10,5 var det stiltje några hundra meter innan Christoffer Eriksson väntade sig att Lutfi Kolgjini skulle ta ett initiativ bakom Mosaique Face.

– Jag ville ju stöta ut Mosaique Face före oss, men samtidigt så såg jag att Stefan (Solvato, reds. anm.) också ville ha rygg på oss, men sedan gick Ludde på med Mosaique Face och då följde vi med i tredjespår. Genom sista sväng kändes det väldigt bra och Spring Erom avgjorde enkelt. Om det hade kommit upp någon häst på utsidan hade han säkert kunnat sträcka på sig lite till. Annars blir han gärna lite lat när han blir ensam, sade Christoffer Eriksson.

Spring Erom landade på 1.11,3a/2.140 meter och tog sin 30:e seger i karriären.

– Det var väldigt passande att han vann det här loppet eftersom han är uppfödd på Brodda Stuteri. Tidigare under dagen hade dessutom hans lillasyster Spring Moon vunnit och vi kan verkligen tala om full pott idag, sade delägaren och -uppfödaren Nils-Göran Nilsson.

Fakta

Spring Erom

hingst 12 år e. Gentle Star-Springflickan e. Prince Mystic
Resultat: 96 st: 30-14-9
Intjänat: 7.403.341 kr
Rekord: 1.12,9l* – 1.11,0am
Ägare: Stall Sten Nilsson AB, Svedala
Uppfödare: Nils-Göran Nilsson & Göran Olsson.
Tränare: Dan Widegren, Halmstad

Fotnot: modern Springflickan har åtta avkommor i startbar ålder och förutom Spring Erom har helsystern Spring Moon (6 år), 1.12,1ak/291.700 kr, varit ute och tävlat.

Expandera

Spring Erom är den andra hästen som Dan Widegren kvalar in till Olympiatravet. Senast det begav sig var Devs Dynamite som han körde till en fjärdeplats 1993 i den upplaga som Queen L. vann.

– Det ska bli väldigt spännande och jag kände redan igår, att Spring Erom var mentalt förberedd för en bra insats idag, sade Dan Widegren.

Mosaique Face föll tillbaka över upploppet och slutade fyra.

– Loppet blev fel för hans del och han gjorde väl en okey insats. Dessutom lämnade jag handicap genom att inte rycka skorna idag. Det väntar vi med till lite större uppgifter, sade en inte alltför nedstämd Lutfi Kolgjini.

Fyrtal till Kolgjini

Lutfi Kolgjini hade i övrigt en strålande dag med fyra segrar, varav tre av hans fyraåringar travade topptider. Rajesh Face (e. Raja Mirchi) vann Derbytrial på 1.12,6a/2.640 meter, Ulisse Kronos (e. Joke Face) segrade på svenska rekordet 1.13,8/2.660 meter för fyraåriga utländska hingstar och valacker och Friend of Nature (e. Infinitif) kom hem på 1.13,7/2.140 meter.

– Det lutar att både Rajesh Face och Ulisse Kronos går till Kungapokalen, men det är lite för tidigt för Friend of Nature att gå ut där. Ändå var jag väldigt nöjd med honom och han travade sista varvet efter 1.11,5, sade Lutfi Kolgjini.

Fjärde dagssegern kom med Viking Kronos-sonen Olympic Kronos, vilken var väldigt tapper från ledningen under Stephanie Werder på 1.12,2a/1.640 meter.

Lekte från dödens

D.D.’s Hitman (e. Donato Hanover) imponerade stort för Johnny Takter och Petri Puros häst travade utvändigt om Re Doc sista 1.050 meterna.

– Jag fick köra i det tempo som jag ville med Re Doc och samtidigt var jag intresserad av att syna D.D.’s Hitman. Ryktet stämde – han var så bra som det sagts, förklarade Robert Bergh.

Johnny Takter, som lämnade tredje ytter 1.250 kvar för dödens, lade in överväxeln 300 meter före mål och på några steg knäckte D.D.’s Hitman ledande Re Doc och kom hem på 1.11,7a/2.140 meter.

– En häst med ett fantastiskt löphuvud och det är klass rakt igenom. Han sprang och bröt i svängarna förra gången jag körde, men idag löpte han mycket rakare i vagnen, sade Johnny Takter.

Petri Puro har gjort ett mycket starkt tränarjobb med D.D.’s Hitman.

– Han var allmänt sliten när han kom till oss och precis som med vanliga idrottare har vi fått jobba mycket med hans fräschör. D.D.’s Hitman fick inte någon hel säsong ifjol, och efter att hans framknän opererats har han blivit bättre. För att vara en amerikansk häst är han väldigt stark och trivs bäst över längre distanser, sade Petri Puro.

Vad som blir nästa uppgift är inte klarlagd ännu?

– Han är inbjuden till Seinäjoki-Race den 22 april, men vi får se om vi kanske får ett samtal från någon annan bana också…, sade Petri Puro.

Joakim Lövgren avrundade V75-dagen med att vinna bakom Iago Zon (e. Raja Mirchi). Från spets lekte fyraåringen 1.11,1a/1.640 meter och det såg ut att finnas krafter kvar.

– Vi hade nog kunnat kapa några tiondelar till idag och kan han säkert springa ännu snabbare i sommar i Halmstad och det känns som Sprintermästaren är hans lopp, sade Joakim Lövgren, som också vann bakom Spring Eroms lillasyster Spring Moon.

Loppet öppnades i rena Elitloppstempot. Ledande Quantum le Monde travade första 500 meterna efter 1.06 och varvade på 1.08! Precis före linjen fångades han in av Spring Moon, vilken vann på 1.12,5a/1.640 meter.

Fakta

Jägersro 8 april

Rätt V75-rad: 4-15-5-1-11-12-4
Utdelning:
7 rätt: 1.525.961 kr
6 rätt: 4.759 kr
5 rätt: 263 kr
Omsättning: 76.884.988 kr

Expandera

Robert Bergh räknade in en tränardubbel, men stod vid sidan båda gångerna. Dear Friend (e. Orlando Vici) spurtvann ett lärligslopp för ston för Preben Sövik på 1.12,2a/2.140 meter efter snabba 1.09 sista 700 meterna.

– Hon är bra, men Drottning Silvias Pokal kommer lite för tidigt. Stochampionatet passar bättre in tidsmässigt, sade Robert Bergh.

Västerbo Arthur (e. C.R.Excalibur) fick lägga iväg en ordentlig speed från andra utvändigt på sista bortre långsidan, men orkade ändå hålla farten hela vägen in i mål.

– Det var starkt gjort och även duktigt av Kim Eriksson, som inte körde för fullt genom slutsvängen, sade Robert Bergh.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.