Fokustema
V75
Läs senare

Tolvåring stal showen

MALMÖ. Jägersroovalen var som ett självspelande piano och topptiderna radade upp sig, men det var en tolvåring som stal showen. Spring Erom spurtade hem Leonard C. Peterson-Broddas Minne för Christoffer Eriksson och tog en finalbiljett till Olympiatravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Arkivbild på Spring Erom och Christoffer Eriksson. Foto Lars Jakobsson/Kanal75
Arkivbild på Spring Erom och Christoffer Eriksson. Foto Lars Jakobsson/Kanal75

– En fantastisk häst som trots sin ålder är väldigt ung i sinnet, sade Christoffer Eriksson.

Duon var med och körde en bit från början, men i den snabba öppningen – med Fire To Rain i spets, Rocky Winner i dödens och Mosaique Face ute i tredjespår – valde Christoffer Eriksson att byta taktik.

– Det om något visar Christoffers styrka som kusk, att han snabbt fattade ett nytt beslut och ändrade upplägg, berömde tränaren Dan Widegren.

Tempot därframme var stenhårt. Fire To the Rain passerade första 500 meterna på 1.07 med Rocky Winner utvändigt om sig. I det läget hade Lutfi Kolgjini hittat ner i andra utvändigt med storfavoriten Mosaique Face, medan Christoffer Eriksson och Spring Erom fann sin position i tredje utvändigt.

Efter ett förstavarv på 1.10,5 var det stiltje några hundra meter innan Christoffer Eriksson väntade sig att Lutfi Kolgjini skulle ta ett initiativ bakom Mosaique Face.

– Jag ville ju stöta ut Mosaique Face före oss, men samtidigt så såg jag att Stefan (Solvato, reds. anm.) också ville ha rygg på oss, men sedan gick Ludde på med Mosaique Face och då följde vi med i tredjespår. Genom sista sväng kändes det väldigt bra och Spring Erom avgjorde enkelt. Om det hade kommit upp någon häst på utsidan hade han säkert kunnat sträcka på sig lite till. Annars blir han gärna lite lat när han blir ensam, sade Christoffer Eriksson.

Spring Erom landade på 1.11,3a/2.140 meter och tog sin 30:e seger i karriären.

– Det var väldigt passande att han vann det här loppet eftersom han är uppfödd på Brodda Stuteri. Tidigare under dagen hade dessutom hans lillasyster Spring Moon vunnit och vi kan verkligen tala om full pott idag, sade delägaren och -uppfödaren Nils-Göran Nilsson.

Fakta

Spring Erom

hingst 12 år e. Gentle Star-Springflickan e. Prince Mystic
Resultat: 96 st: 30-14-9
Intjänat: 7.403.341 kr
Rekord: 1.12,9l* – 1.11,0am
Ägare: Stall Sten Nilsson AB, Svedala
Uppfödare: Nils-Göran Nilsson & Göran Olsson.
Tränare: Dan Widegren, Halmstad

Fotnot: modern Springflickan har åtta avkommor i startbar ålder och förutom Spring Erom har helsystern Spring Moon (6 år), 1.12,1ak/291.700 kr, varit ute och tävlat.

Expandera

Spring Erom är den andra hästen som Dan Widegren kvalar in till Olympiatravet. Senast det begav sig var Devs Dynamite som han körde till en fjärdeplats 1993 i den upplaga som Queen L. vann.

– Det ska bli väldigt spännande och jag kände redan igår, att Spring Erom var mentalt förberedd för en bra insats idag, sade Dan Widegren.

Mosaique Face föll tillbaka över upploppet och slutade fyra.

– Loppet blev fel för hans del och han gjorde väl en okey insats. Dessutom lämnade jag handicap genom att inte rycka skorna idag. Det väntar vi med till lite större uppgifter, sade en inte alltför nedstämd Lutfi Kolgjini.

Fyrtal till Kolgjini

Lutfi Kolgjini hade i övrigt en strålande dag med fyra segrar, varav tre av hans fyraåringar travade topptider. Rajesh Face (e. Raja Mirchi) vann Derbytrial på 1.12,6a/2.640 meter, Ulisse Kronos (e. Joke Face) segrade på svenska rekordet 1.13,8/2.660 meter för fyraåriga utländska hingstar och valacker och Friend of Nature (e. Infinitif) kom hem på 1.13,7/2.140 meter.

– Det lutar att både Rajesh Face och Ulisse Kronos går till Kungapokalen, men det är lite för tidigt för Friend of Nature att gå ut där. Ändå var jag väldigt nöjd med honom och han travade sista varvet efter 1.11,5, sade Lutfi Kolgjini.

Fjärde dagssegern kom med Viking Kronos-sonen Olympic Kronos, vilken var väldigt tapper från ledningen under Stephanie Werder på 1.12,2a/1.640 meter.

Lekte från dödens

D.D.’s Hitman (e. Donato Hanover) imponerade stort för Johnny Takter och Petri Puros häst travade utvändigt om Re Doc sista 1.050 meterna.

– Jag fick köra i det tempo som jag ville med Re Doc och samtidigt var jag intresserad av att syna D.D.’s Hitman. Ryktet stämde – han var så bra som det sagts, förklarade Robert Bergh.

Johnny Takter, som lämnade tredje ytter 1.250 kvar för dödens, lade in överväxeln 300 meter före mål och på några steg knäckte D.D.’s Hitman ledande Re Doc och kom hem på 1.11,7a/2.140 meter.

– En häst med ett fantastiskt löphuvud och det är klass rakt igenom. Han sprang och bröt i svängarna förra gången jag körde, men idag löpte han mycket rakare i vagnen, sade Johnny Takter.

Petri Puro har gjort ett mycket starkt tränarjobb med D.D.’s Hitman.

– Han var allmänt sliten när han kom till oss och precis som med vanliga idrottare har vi fått jobba mycket med hans fräschör. D.D.’s Hitman fick inte någon hel säsong ifjol, och efter att hans framknän opererats har han blivit bättre. För att vara en amerikansk häst är han väldigt stark och trivs bäst över längre distanser, sade Petri Puro.

Vad som blir nästa uppgift är inte klarlagd ännu?

– Han är inbjuden till Seinäjoki-Race den 22 april, men vi får se om vi kanske får ett samtal från någon annan bana också…, sade Petri Puro.

Joakim Lövgren avrundade V75-dagen med att vinna bakom Iago Zon (e. Raja Mirchi). Från spets lekte fyraåringen 1.11,1a/1.640 meter och det såg ut att finnas krafter kvar.

– Vi hade nog kunnat kapa några tiondelar till idag och kan han säkert springa ännu snabbare i sommar i Halmstad och det känns som Sprintermästaren är hans lopp, sade Joakim Lövgren, som också vann bakom Spring Eroms lillasyster Spring Moon.

Loppet öppnades i rena Elitloppstempot. Ledande Quantum le Monde travade första 500 meterna efter 1.06 och varvade på 1.08! Precis före linjen fångades han in av Spring Moon, vilken vann på 1.12,5a/1.640 meter.

Fakta

Jägersro 8 april

Rätt V75-rad: 4-15-5-1-11-12-4
Utdelning:
7 rätt: 1.525.961 kr
6 rätt: 4.759 kr
5 rätt: 263 kr
Omsättning: 76.884.988 kr

Expandera

Robert Bergh räknade in en tränardubbel, men stod vid sidan båda gångerna. Dear Friend (e. Orlando Vici) spurtvann ett lärligslopp för ston för Preben Sövik på 1.12,2a/2.140 meter efter snabba 1.09 sista 700 meterna.

– Hon är bra, men Drottning Silvias Pokal kommer lite för tidigt. Stochampionatet passar bättre in tidsmässigt, sade Robert Bergh.

Västerbo Arthur (e. C.R.Excalibur) fick lägga iväg en ordentlig speed från andra utvändigt på sista bortre långsidan, men orkade ändå hålla farten hela vägen in i mål.

– Det var starkt gjort och även duktigt av Kim Eriksson, som inte körde för fullt genom slutsvängen, sade Robert Bergh.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport