Fokustema
Statistik
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppen och botten för Åby

Svensk Travsports Pegasus-rapport för 2019 offentliggjordes under tisdagen.
I kategorin licensinnehavare placeras sig storbanan Åby i topp i ena tabellen och i botten i den andra.
Av
Emil Persson
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ser Åby i såväl toppen som botten i två av listorna från Pegasus årsrapport. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ser Åby i såväl toppen som botten i två av listorna från Pegasus årsrapport. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pegasus-rapporten innehåller mängder av statistik inom olika områden såsom licenshavare, ponnylicenshavare, publik, startande hästar, hästägares starter, tränares segrar och välfyllda startlistor.

När det kommer till kategorin ”Licensinnehavare som debuterat eller återkommit efter frånvaro” står det en nolla intill Åby vad det gäller nytillkomna licenshavare i kategorin 15-25 år.
– Jag tycker det känns konstigt med en nolla i den kategorin, men samtidigt är det ju så att de ska ha kört något lopp för att räknas. Vi har personer i den ålderskategorin som har tagit licens under året, men ej debuterat. Sedan är det givetvis inte bra ändå, men ibland blir det generationsväxlingar och kan bli mellanår, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Nu ska det dock sägas att jämförelsesiffrorna med de andra storbanorna är ingen munter läsning. Bergsåkers siffra uppgår till två, Jägersros till fyra medan Solvalla däremot lyckats bäst av samtliga banor i landet med tio nya licenshavare i ålderskategorin 15-25 år.
– Jag tror det är fel att stirra sig blind på siffrorna för ett enskilt år och tycker man ska kolla mer över tid. Vi har lagt mycket resurser på våra Åbygårdar i regionen och tror att det kommer bidra över tid till ett ökat intresse ska en återväxt, säger Pedersen.

Antalet licensinnehavare som debuterat eller återkommit efter frånvaro under 2019 på respektive bana.

Toppar annan lista

Desto bättre tillväxt var det för Åby på ponnysidan under 2019. Antalet ponnykuskar i kategorin 8-15 år som debuterat landade på 13 till antalet. Kalmar toppar landsstatistiken på 17 och Romme nådde likt Åby upp till 13. Av de övriga storbanorna lyckades Solvalla bäst med sju.
– Travskolan har stått för ett stort engagemang och verkligen pushat på för att elever ska ta licens. Dessutom har vi skrivit ut lopp så att de nya ska kunna komma ut och köra vilket krävs för att räknas i den här listan. Att nå lika många nya i år kommer bli tufft och jag tror vi kommer nog få nöja oss med hälften, men som sagt; de här staplarna bör man nog mäta över lite längre tid. Ett enskilt år ger inte alltid en rättvis bild över hur det ser ut totalt sett, avslutar Jon Walter Pedersen.

Ponnykuskar (8-15 år) som debuterat under 2019.

 

 

Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Tidigare i veckan blev det klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Av
Claes Freidenvall
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Nu är en mångårig tvist över – den har pågått sedan 2013 – och det slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” säger senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.