Fokustema
Solvalla
Läs senare

Toppformbesked av Propulsion

När Readly Express är ute ur Elitloppet är Propulsion det givna och stora Solvallahoppet gällande att ta sig an den franska toppen Bold Eagle. Propulsion gav ett toppfint formbesked i Meadow Roads lopp på Solvalla; 1.09,9 från dödens utan att Örjan Kihlström drog huvan.
Av
Lars G Dahlgren
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla

Daniel Redén vill spara barfotabalansen till Elitloppet och Propulsion hade alltså skor på hovarna när han genrepade inför nästa helg. 1.09,9a/1.640 är årets snabbaste segertid i år om man räknar bort Day Or Nights Ins felklockade 1.09,6 i Halmstad i påskhelgen.

Fakta

Propulsion

USA-född hingst sju år e. Muscle Hill – Danae e. Andover Hall
55 st: 26–9–7
Rekord: 1.11,3l – 1.08,1ak*
Insprunget: 13.960.317 kr
Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC, USA
Ägare: Stall Zet.
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

– Hästen är fantastiskt fin. Visst kan Propulsion vara Elitloppsvinnaren, sade Örjan Kihlström.

Propulsion har fått två uppladdande lopp i kroppen inför Elitloppet efter vårens avelsarbete. Efter tisdagens uppvisningsseger är frågan om inte USA-importen i år är snäppet bättre än när han ifjol slutade tvåa bakom Timoko? Tränaren Daniel Redén slingrar sig en del på den frågan.

– Hästen visade i alla fall idag att styrkan finns där, det var främst det jag ville ha svar på. Sedan kommer Propulsion att gå framåt med det här loppet, bli kvickare i benen. Han har tränat på tungt hemma i sandbanan, säger Daniel Redén.

Dessutom finns alltså barfotaväxeln kvar.

– Ja, i båda starterna i vår har han haft skor på alla hovarna. Framskor är inga problem, det är bak som är det viktiga för honom att gå utan skor. Så har han oftast tävlat för mig och det har vi nu medvetet sparat till Elitloppet. Han kommer att dansa som på moln när vi drar bakskorna där, säger Daniel Redén.

Han kommer att dansa som på moln

USA-importen Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe – Passageway) tog i sin tredje start i Stefan Melanders regi första segern (han vann åtta lopp i Nordamerika som två- och treåring) i Sverige. Stefan hade laddat på med barfotabalans vilket var nytt för hästen och fick grymt gensvar; seger på 1.11,7a/2.140 efter att ha behövt öppna 1.09 första 500 meterna för att nå ledningen.

– Jag fick knappt stopp på honom. Dessutom hade han punktering. Nästa start blir nog Fyraåringseliten Elitloppshelgen, säger Stefan Melander.

Melanders fyraåriga USA-födda sto Beautiful Bacardi (e. R.C.Royalty – Barcelona Baby) har ordentligt med fart i benen. Sedan hon kom till Sverige har det blivit fyra segrar och två andraplatser. Stefan Melander ville inte bråka med den ambitiösa Beautiful Bacardi i onödan utan lät det bli 1.10,6 första varvet och segertiden 1.10,8a/1,640.

– Hon var ruggig. Det kändes som att det var med krafter kvar, säger Stefan Melander om stoet som ännu inte tjänat mer än 400.000 kronor.

Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) spenderade vintern med att vinna fyra lopp med segerpremien 100.000-300.000 kronor och fyllde på med en sådan seger till; Scarlet Knights lopp med bara sex startande, på 1.13,4a/1.640. Erik Adielsson körde undan in på upploppet. Det är bara ett treåringslopp i Sverige som vunnits på snabbare tid i år, Northern Charm i Breeders Course-finalen i lördags. Svante Båth tränar Global Withdrawl och han har även den tredje och fjärde snabbaste treåringsvinnaren i år, Uppfödningslöpningstoppduon Attraversiamo respektive Global Welcome!

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) är en multikonstnär till travhäst; gedigen snabbloppare för sulky och nu även en montéhäst av rang. Debuten under sadel, i uttagningsloppet inför Elitloppsmontén, slutade med spetsseger på respektingivande 1.11,6a/1.640 meter. Sofia Aronsson tränar nioåringen som reds av Stina Swartling.

Två treåringar med, som det ser ut, en ljus tävlingsframtid framför sig inledde kvällen: Svante Båths hingst Basil Pellini och Roger Walmanns sto Evelyn. Båda hästarna är efter Muscle Hill och ser ut som ”rätt sort”. Basil Pellini (u. Spicegirl Kosmos) avslutade för Erik Adielsson 1.11,7 sista 500 meterna i ledningen fram till 1.16,2/2.140. Örjan Kihlström styrde fram Evelyn (u. Royalty Forever) utvändigt ledaren och det var ansträngningslöst hon gick 1.14,5 sista varvet för att landa på 1.17,2/2.140 i sin debut.

Timo Nurmos finskfödda fyraåriga sto Bella Unica (e. Muscle Hill – Elegance Kemp) rekordsänkte till 1.14,7/2.140 vid tredje segern i sin fjärde start. Jorma Kontio skötte tömmarna.

Sulkysport
Från 475 kronor
Papper, e-tidning och Premiummaterial på webben
Varje onsdag i din brevlåda eller i appen
Beställ

 

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.