Fokustema
Solvalla
Läs senare

Toppformbesked av Propulsion

När Readly Express är ute ur Elitloppet är Propulsion det givna och stora Solvallahoppet gällande att ta sig an den franska toppen Bold Eagle. Propulsion gav ett toppfint formbesked i Meadow Roads lopp på Solvalla; 1.09,9 från dödens utan att Örjan Kihlström drog huvan.
Av
Lars G Dahlgren
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla

Daniel Redén vill spara barfotabalansen till Elitloppet och Propulsion hade alltså skor på hovarna när han genrepade inför nästa helg. 1.09,9a/1.640 är årets snabbaste segertid i år om man räknar bort Day Or Nights Ins felklockade 1.09,6 i Halmstad i påskhelgen.

Fakta

Propulsion

USA-född hingst sju år e. Muscle Hill – Danae e. Andover Hall
55 st: 26–9–7
Rekord: 1.11,3l – 1.08,1ak*
Insprunget: 13.960.317 kr
Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC, USA
Ägare: Stall Zet.
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

– Hästen är fantastiskt fin. Visst kan Propulsion vara Elitloppsvinnaren, sade Örjan Kihlström.

Propulsion har fått två uppladdande lopp i kroppen inför Elitloppet efter vårens avelsarbete. Efter tisdagens uppvisningsseger är frågan om inte USA-importen i år är snäppet bättre än när han ifjol slutade tvåa bakom Timoko? Tränaren Daniel Redén slingrar sig en del på den frågan.

– Hästen visade i alla fall idag att styrkan finns där, det var främst det jag ville ha svar på. Sedan kommer Propulsion att gå framåt med det här loppet, bli kvickare i benen. Han har tränat på tungt hemma i sandbanan, säger Daniel Redén.

Dessutom finns alltså barfotaväxeln kvar.

– Ja, i båda starterna i vår har han haft skor på alla hovarna. Framskor är inga problem, det är bak som är det viktiga för honom att gå utan skor. Så har han oftast tävlat för mig och det har vi nu medvetet sparat till Elitloppet. Han kommer att dansa som på moln när vi drar bakskorna där, säger Daniel Redén.

Han kommer att dansa som på moln

USA-importen Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe – Passageway) tog i sin tredje start i Stefan Melanders regi första segern (han vann åtta lopp i Nordamerika som två- och treåring) i Sverige. Stefan hade laddat på med barfotabalans vilket var nytt för hästen och fick grymt gensvar; seger på 1.11,7a/2.140 efter att ha behövt öppna 1.09 första 500 meterna för att nå ledningen.

– Jag fick knappt stopp på honom. Dessutom hade han punktering. Nästa start blir nog Fyraåringseliten Elitloppshelgen, säger Stefan Melander.

Melanders fyraåriga USA-födda sto Beautiful Bacardi (e. R.C.Royalty – Barcelona Baby) har ordentligt med fart i benen. Sedan hon kom till Sverige har det blivit fyra segrar och två andraplatser. Stefan Melander ville inte bråka med den ambitiösa Beautiful Bacardi i onödan utan lät det bli 1.10,6 första varvet och segertiden 1.10,8a/1,640.

– Hon var ruggig. Det kändes som att det var med krafter kvar, säger Stefan Melander om stoet som ännu inte tjänat mer än 400.000 kronor.

Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) spenderade vintern med att vinna fyra lopp med segerpremien 100.000-300.000 kronor och fyllde på med en sådan seger till; Scarlet Knights lopp med bara sex startande, på 1.13,4a/1.640. Erik Adielsson körde undan in på upploppet. Det är bara ett treåringslopp i Sverige som vunnits på snabbare tid i år, Northern Charm i Breeders Course-finalen i lördags. Svante Båth tränar Global Withdrawl och han har även den tredje och fjärde snabbaste treåringsvinnaren i år, Uppfödningslöpningstoppduon Attraversiamo respektive Global Welcome!

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) är en multikonstnär till travhäst; gedigen snabbloppare för sulky och nu även en montéhäst av rang. Debuten under sadel, i uttagningsloppet inför Elitloppsmontén, slutade med spetsseger på respektingivande 1.11,6a/1.640 meter. Sofia Aronsson tränar nioåringen som reds av Stina Swartling.

Två treåringar med, som det ser ut, en ljus tävlingsframtid framför sig inledde kvällen: Svante Båths hingst Basil Pellini och Roger Walmanns sto Evelyn. Båda hästarna är efter Muscle Hill och ser ut som ”rätt sort”. Basil Pellini (u. Spicegirl Kosmos) avslutade för Erik Adielsson 1.11,7 sista 500 meterna i ledningen fram till 1.16,2/2.140. Örjan Kihlström styrde fram Evelyn (u. Royalty Forever) utvändigt ledaren och det var ansträngningslöst hon gick 1.14,5 sista varvet för att landa på 1.17,2/2.140 i sin debut.

Timo Nurmos finskfödda fyraåriga sto Bella Unica (e. Muscle Hill – Elegance Kemp) rekordsänkte till 1.14,7/2.140 vid tredje segern i sin fjärde start. Jorma Kontio skötte tömmarna.

Sulkysport
Från 475 kronor
Papper, e-tidning och Premiummaterial på webben
Varje onsdag i din brevlåda eller i appen
Beställ

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.