Fokustema
Frankrike
Läs senare

Toppinsats av Zarenne Fas

Jerry Riordan kan börja förberedda Zarenne Fas (e. Varenne) för start i världens största montélopp efter att hans häst gett Fantaisie (e. Un Mec d'Heripre) en rejäl match om segern i Prix du Calvados (€150.000) på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Zarenne Fas vid sin andraplats i Prix du Calvadis. Foto: Gerard Forni.
Zarenne Fas vid sin andraplats i Prix du Calvadis. Foto: Gerard Forni.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det stora genrepet inför världens största montélopp Prix du Cornulier (€700.000) som rids om två veckor var en händelsefattig tillställning fram tills kilometern återstod.

Då diskvalificerades Fado du Chene (e. Singalo) som i det skedet ledde loppet med 30 meters marginal för orent trav och Paul Philippe Ploquin fick snällt ta ur sin häst ur fältet och bana väg för de övriga.

Därmed var loppets stora uppstickare Fantaisie (e. Un Mec d’Heripre) som anförde fältet i lag med Francois Lagadeuc och det greppet släppte aldrig det sjuåriga stoet.
Jerry Riordans Zarenne Fas (e. Varenne) satt med i rygg på Fantaisie under hela loppet och lyftes ut för attack av Guillaume Martin redan 550 meter före mål vilket får tolkas som att han hade en vittring på segern.
Fantaisie stod dock emot och vann loppet med en dryg längd på 1.12,8/2.700 meter medan det var god marginal ner till trean Bilooka du Boscail (e. Look de Star) som avslutade positivt som 66-oddsare under Nathalie Henry.

Sämre tryck var det i favoriten Gladys des Plaines (e. Opus Viervil) som tävlandes på skor fick nöja sig med fjärdeplatsen i lag med Mathieu Mottier och inte heller den forne montékungen Bilibili (e. Niky) utstrålade form i sitt första sadellopp på 23 månader utan inkom som klart slagen sjua efter att ridits först i andraspår långt från täthästarna av Alexandre Abrivard.

Klar för Cornulier

Förstapriset uppgick till 67.500 euro medan Zarenne Fas fick 37.500 euro för sin andraplats på 1.12,8.
Extra noterbart från det här loppet är att topptrion även belönades med friplatser i Prix du Cornulier vilket med andra ord gör att vi kan få en svensktränad häst i årets upplaga genom Zarenne Fas om Halmstadtränaren Jerry Riordan väljer att gå den vägen.

Fantaisie tränas av Nicolas Bridault och tog nu sin 18:e seger i karriärens 45:e start. Hon är färsk i dessa sammanhang och hade före söndagens lopp bara startat en gång i Grupp-sammanhang.
Det var den 4 december i fjol då hon vann Grupp III-klassade Prix Sans dire Oui (€80.000).

Hennes mor Quita d’Eronville (e. Quito de Talonay) 1.13,2/€475.830 var själv en mycket framgångsrik montéhäst och vann bland annat Grupp I-loppet Prix du President de la Republique (€240.000) som fyraåring.
Hon har fem avkommor i startbar ålder bland vilka Fantaisie med sina 333.400 euro är klart mest meriterad följd av Dolly du Goutier (e. Coktail Jet) 1.16,5/€19.970 och Hannibal (e. Love You) 1.14,7/€19.080.