Fokustema
Green Manalishi
Läs senare

”Tillräckligt bra för Elitloppet”

Stall Courants storstjärna Green Manalishi testades ordentligt i ett jobb i morse inför stundande resa till Sverige. Kungapokalen blir första stoppet, men Marcus Melander tycker också att han platsar i Elitloppet!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi testades ordentligt i morse inför resan till USA. I bakgrunden skymtar Hatikvah.
Green Manalishi testades ordentligt i morse inför resan till USA. I bakgrunden skymtar Hatikvah.

Green Manalishi travade 1.14,5/2.400 meter med 1.12 sista 800 meterna. Han var väldig stark och fin, säger Marcus Melander.

Dagens jobb med Green Manalishi och Hatikvah på familjen Melanders gård i New Egypt i New Jersey kan ses nedan:

Planerna för Green Manalishi har ändrats de senaste veckorna på grund av corona-virusets intåg. Tanken var att den svenskfödde Muscle Hill-sonen skulle inleda 2020 års säsong på amerikansk mark, men planerna ändrades och nu kommer han till Sverige inom kort.

– Green Manalishi åker från vår gård på morgonen den 7 april, flyger på kvällen och landar i Belgien dagen efter. I Sverige bör han vara den 9 eller 10 april.

”Utvecklats ytterligare”

Stefan Melander blir ny adress för Green Manalishi.

– Hästen är startklar och vi har varit väldigt nöjda med honom i jobben. Jag tycker det känns som att Green Manalishi utvecklats ytterligare. Han har varit stor och gänglig hela tiden och under vintern har han lagt på sig muskler och fyllt ut sin kropp. Vi har också kunnat länga käken, ändrat utrustningen och lättat honom i balansen.

Fakta

Green Manalishi

hingst 4 år e. Muscle Hill-Naga Morich e. Enjoy Lavec
Rekord: 1.08,7*
Prissumma: 1.306.827 dollar
Resultat: 23 st: 11-7-2
Ägare: Stall Courant
Uppfödare: AB Reklamfinans AB, Solna
Tränare: Marcus Melander
Större segrar:
2 år: William Wellwood (C$400.000), New Jersey Sire Stakes ($125.000), Bluegrass Series ($85.000)
3 år: Canadian Trotting Classic (C$605.000), Simcoe (C$174.503), Bluegrass Series ($96.100), Hambletonian Stakes-försök ($70.000), Tompkins-Geers ($50.450)

Expandera

Första anhalten för Green Manalishi är tänkt att bli Kungapokalen på Åby, men Marcus Melander utesluter inte att Muscle Hill-sonen skulle kunna vara en häst för Elitloppet redan i år.

– Det tror jag. Han är tillräckligt bra för det!

Egentligen var det ju tänkt att Marcus Melander skulle åka över med en annan fyraåring till Elitloppet, men Gimpanzee får stanna hemma.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Både han och Green Manalishi låg på samma träningstider (1.19/1.609 meter som snabbast, reds. anm.), men när Elitloppsresan ställdes in och det har blivit som det blivit här med corona-viruset har vi backat tillbaka honom och han har fått gå tillbaka till rakbanan. Egentligen skulle Gimpanzee kvalat nästa lördag, men Meadowlands är stängt.

Rätt att ändra planerna

Idag är det bara Cal Expo i Kalifornien som håller travtävlingar i USA och det finns inga uppgifter om när tävlandet kan gå igång igen i USA.

– Vi tränar på som vanligt med våra hästar, men de som vi tänkte börja kvala i början av april och som inte tävlade ifjol, eller bara gjorde några starter, blir det ett litet bakslag för. Däremot gäller det att vara förberedd när väl tävlingarna börjar igen.

För Marcus Melander känns det inte ”hårt” att bli av med Green Manalishi:

– Inte alls. Tanken har ju varit hela tiden att han skulle åka till Sverige och jag har haft två fina år med honom här borta. Nu hoppas jag att Stefan (Melander, reds. anm.) ska få lika roligt med Green Manalishi.

Green Manalishi kommer i april

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.