Fokustema
Solvalla
Läs senare

Toppspurt av Musett

STOCKHOLM. Bergsåkers Daniel Wäjersten har en toppenhelg i Stockholm. Igår fick han gå upp på scen på Hästgalan och idag toppade egentränade Musett Af Djupmyra i en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Pär Gustafsson
Foto Tommy ANDERSSON/ALN
Foto Tommy ANDERSSON/ALN

Lördagen på Solvalla inleddes med fyra avdelningar i Margaretas Tidiga Unghästserie där förstapriset i varje heat är 300.000 kronor. Musett Af Djupmyra (e. Super Photo Kosmos) och Daniel Wäjersten svarade för en stark insats. Det fyraåriga stoet blev fint framdragen från femte ytter på sista bortre långsidan och 300 kvar fick hästen anfallsorder i fjärdespår. Hon avslutade vasst och hade kopplat grepp i god tid innan mållinjen på 1.15,1a/2.140 meter.
– Jag hade siktat hit och allt var perfekt, men det är klart att jag blev besviken när vi fick spår tolv. Nu blev det passande tempo och hon avgjorde lätt, sade Bergsåkertränaren, som under fredagskvällen fick Jim Fricks Pris på hästgalan.

Fyraåriga valacken Mellby Hoffa (e. Going Kronos) fick bestämma i ledningen och hade allt under kontroll på 1.15,7a/2.140 meter. Timo Nurmos tränar hästen som vunnit sex av karriärens nio starter.
– Han var jättefin, konstaterade Jorma Kontio.

Det blev inte som jag hade tänkt mig

Bland de treåriga stona toppade Florist (e. Wellino Boko) på 1.15,6a/2.140 meter efter resa i mestadels rygg på ledaren. Fuxan vann Silverstoet och Vinterfavoriten som tvååring och började treåringssäsongen på bästa sätt. Jim Oscarssons häst har vunnit fyra av fem starter och ståtar med 625.500 kronor på kontot.
– Florist har trimmat på hela tiden och kändes väl förberedd. Det blev inte som jag hade tänkt mig, men det blev rätt. Grundplanen var att köra i spets, sade körande Kevin Oscarsson.

Treårige Jeppas Unplugged (e. The Bank) fick bestämma tempot i ledningen och höll undan på 1.16,8a/2.140 meter. Hästen blev utmanad av skuggan i en speeduppgörelse, men han svarade fint och hade krafter sparade.
– Det största jag varit med om inom. Just nu svävar jag på moln, sade Ålandstränaren Jan Söderström.

Fokustema
Gårdagens Höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Behövde opereras tre gånger”

Upper Face, med högintressanta härstamningen Trixton – Lisa America, fick en svår start på livet. Igår tog fyraåringen i årsdebuten karriärens andra seger, med galopp, på 1.13,9a/1.640 på hemmabanan Jägersro.
Av
Lars G Dahlgren

– Upper Face blev sparkad i hagen som föl och behövde opereras tre gånger. Så det var därför aldrig aktuellt att sälja honom på min auktion, säger Lutfi Kolgjini.

Fakta

Upper Face

valack fyra år e. Trixton – Lisa America e. Varenne
11 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,9m* – 1.13,9ak
Insprunget: 142.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Lutfi Kolgjini AB & Highlights AB
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Lutfi Kolgjini, Jägersro

Expandera

Stammässigt skulle Upper Face ha varit ett av toppnumren på Kolgjini Sales 2017. Han ingår i första kullen efter Hambletonianvinnaren Trixton (e. Muscle Hill – Emilie Cas El) och mamma är världsstjärnan Lisa America (e. Varenne – Zagabria Dei) 1.10,1ak*/13.059.441 kr. Lisa Americas förstfödda Roquepine Face (e. Joke Face) – nu redan satt i avel och fick sitt första föl, efter Elitloppsvinnaren Magic Tonight, 2019 – såldes för 1,2 miljoner kronor som ettåring på Kolgjini Sales 2014 och nästa avkomma Kennedy (e. Joke Face) 1.12,7am/76.190 kr var med i Derbyt förra året.

Upper Face som treåring. Foto Simon Hagen/Sulkysport

När Upper Face, som först hette Ufo Face, damp ner i halmen var han förstås hett åtrådd och tidningsrubriker talade också om att delägare köpt in sig redan när hingstfölet var en månad gammal. Men det skulle allt komma att krångla.

– Den där sparkskadan blev besvärlig och det krävdes tre operationer. Hästen blev sent inkörd, men var talangfull och debuterade som tvååring. Men han också hade en del egenheter psykiskt, så han fick inte så mycket gjort som treåring, säger Lutfi Kolgjini.

Upper Face var fortfarande hingst hela treåringssäsongen men är nu valack. Årsdebuten igår på Jägersro blev ett utropstecken. En startgalopp kostade några längder, men när Lutfi Kolgjini fått hästen på rätt tävlingstankar sprang han via tredjespår sista 700 meterna överlägset ifrån de övriga på 1.13,9a/1.640, i klassen upp till 135.000 kronor intjänat. Upphämtningsklockan visade 1.13,6/1.300 meter.

– Och det gjorde han ju skitlätt! Galoppen berodde på banunderlaget, den här hästen har en aktion som gör att han ”kräver parkett”. Adrian har sagt att Upper tränat fint i vinter även om han också klagat på att hästen varit trög, men det gillar jag…att hästen är trög alltså. Det ser lite knepigt ut från sidan när Upper Face springer, för han lägger huvudet rätt mycket på sned, men som kusk upplever du ändå inte att han bryter och kränger speciellt mycket. Att han lade ner sig fint i grejorna och fungerade efter galoppen är ett tecken på att han mognat mentalt sedan förra året, säger Lutfi Kolgjini.

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

14 kvar i Prix de Paris

Imorgon blir startlistan till Prix de Paris (€350.000) klar och efter första strykningen idag återstår 14 hästar och däribland fjolårsvinnaren Belina Josselyn.
Av
Claes Freidenvall

Tre svensktränade finns bland de 14 hästarna; Björn Goops Short In Cash, Jörgen Westholms Usain Henna och Jarmo Niskanens Earl Simon.

Anmälda till Prix de Paris:

 • Belina Josselyn
 • Valko Jenilat
 • Davidson du Pont
 • Erminig d’Oliverie
 • Bahia Quesnot
 • Delia du Pommereux
 • Tony Gio
 • Earl Simon
 • Chica de Joudes
 • Tessy d’Ete
 • Calaska de Guez
 • Usain Henna
 • Epic Julry
 • Short In Cash
Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kihlström tillbaka: ”Det känns bra”

Efter tio dagars ofrivillig frånvaro gör Örjan Kihlström comeback i sulkyn ikväll på Solvalla och har åtta uppsittningar.
– Jag har behövt den här tiden, det känns bra inför kvällen, säger Kihlström.
Av
Ola Lernå
Örjan Kihlström är tillbaka i sulkyn efter en dryg veckas ofrivillig sjukfrånvaro. Foto Jeannie Karlsson
Örjan Kihlström är tillbaka i sulkyn efter en dryg veckas ofrivillig sjukfrånvaro. Foto Jeannie Karlsson

Det är ryggen som har krånglat och Kihlström har fått stå vid sidan och lämna över tömmarna under drygt en veckas tid.
– Men dagarna har gått ganska fort. Jag har jobbat mycket med sjukgymnastik. Idag känns det bra och jag ser verkligen fram emot att köra igen, säger Örjan.
Efter åtta hästar på Solvalla ikväll kör han på Axevalla på lördag och Solvalla på nytt på söndag.
– Sedan blir det några dagars paus innan det blir Solvalla igen nästa onsdag, fortsätter Kihlström.
Är det någon häst du ser fram emot att köra ikväll?
– Ingen speciell som jag kan lyfta fram. Det var ju några som såg ut att kunna vara med och göra upp om det, men jag är som sagt mest glad över att vara tillbaka i sulkyn, säger Kihlström.

Sport