Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Toppstammad värd att vänta på

Med en Prix d'Amerique-vinnare som far och en Stochampionatsvinnare som mor får man per automatik blickarna riktade mot sig.
Treårige Real Scotch har låtit vänta på sig, men under tisdagskvällens tävlingar på Sundbyholm visade att han det varit mödan värt.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är Svante Båth som tränar den treårige valacken vars papper alltså är duktigt i ordning. Som far har han Readly Express (e. Ready Cash) 1.08,9ak/24.711.565 kr och som mor syns Stochampionatsvinnaren Blended Scotch (e. Super Photo Kosmos) 1.11,3ak/2.288.900 kr.

Fakta

Real Scotch

Treårig fux valack e. Readly Express–Blended Scotch e. Super Photo Kosmos.

St: 2: 1–0–0, 1.16,9m, 25.500 kr

Ägare: KB Capulus Horses, Kullavik.
Uppfödare: Gunnar Olsson Hästtransporter AB.

Tränare: Svante Båth, Solvalla.

Medan den sistnämnde inledde sin tävlingskarriär – i Estland – redan i augusti som tvååring har Real Scotch låtit vänta på sig.
Debuten ägde rum i Gävle för 16 dagar sedan och slutade med galopp, men nu stod han på benen hela vägen.

Från springspår blev det ingen pangstart, men körande Ulf Ohlsson kunde successivt ta sig fram i andraspår och tryckte sig till tät efter ett varv.
Väl där ökade Ohlsson farten successivt och konkurrenterna – som i ärlighetens namn inte höll måttet – fick se sig akterseglade.

Real Scotch. Foto: Skärmdump Youtube.

Segertiden skrevs till 1.16,9/2.140 meter via underkant 1.16 sista varvet och förstapriset uppgick till 25.000 kronor.
Segern var även Svante Båths hundrade för året som tränare.

Goda meriter

Real Scotch är Blended Scotch förstfödda avkomma. Efter att inlett hos Lars Sundling i Estland som tvååring flyttades hon hem till Sverige och sattes i träning hos Per Linderoth som tränade stoet resterande del av karriären.
Utöver Stochampionatstriumfen vann hon även en stoelit utformad som ett renodlat damlopp i Östersund i lag med Kajsa Frick, Solvallaserien för fyraåriga ston, slutade tvåa i femåringsloppet Berth Johanssons Memorial och var finalist i Breeders Crown för fyraåriga ston.

Hennes tvååriga son Delicious Scotch (e. Villiam) tränas av Daniel Wäjersten för vilken han gick ett godkänt kvallopp på 1.19,9/2.140 meter i början av september. Någon start som tvååring har det däremot inte blivit och det ettåriga stoet Famous Scotch (e. Maharajah) finns hos Mantorpproffset Tobias J Gustafsson.

Real Scotch stamtavla på BreedersBible.com.