Fokustema
Till avel
Läs senare

Toppsto byter ägare

Breeders Crown-segrarinnan Unrestricted, 1.10,6ak/3.155.630 kr, byter ägare. Bob Berglund Förvaltning AB har sålt det sexåriga stoet till Hans "Global Farm" Nelén.
Av
Claes Freidenvall
Unrestricted vid segern i Breeders Crown som fyraåring med sin tränare Johan Untersteiner i sulkyn.
Foto Martin Langels/ALN
Unrestricted vid segern i Breeders Crown som fyraåring med sin tränare Johan Untersteiner i sulkyn. Foto Martin Langels/ALN

– Hon ska betäckas med Father Patrick, berättar Hans Nelén.

Muscles Yankee-dottern Unrestricted har tränats under hela karriären av Johan Untersteiner och totalt har hon gjort 42 starter (8-8-5) och förutom segern i Breeders Crown-finalen som fyraåring – värderad till 1,6 miljoner – har hon också varit fyra i Svenskt Trav-Oaks.

Unrestricted är undan Drive Through (e. Quito de Talonay), 1.15,2ak/168.356 kr, som också är mor till kvartetten Inlines (e. Malabar Man), 1.13,0ak/842.500 kr, Nonstop (e. Striking Sahbra), 1.12,3ak*/655.800 kr, License Plate (e. Malabar Man), 1.11,5ak/653.244 kr, och Trespasser (e. Muscles Yankee), 1.12,6ak/404.888 kr.

Fokustema
Grand Prix de l'U.E.T.
Läs senare

Face Time Bourbon lekte till vinst

HELSINGFORS. Face Time Bourbon bjöd publiken på Vermo på en enorm uppvisning i Grand Prix de l. U.E.T. När Björn Goop tog högertöm från andra par utvändigt 700 meter kvar behövde fyraåringen endast 100 meter på sig för att svepa till täten.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbon (arkivbild). Foto: Gerard Forni
Face Time Bourbon (arkivbild). Foto: Gerard Forni

Face Time Bourbon (e. Ready Cash – Vita Bourbon) vann på löpningsrekordet 1.10,7a/2.120 meter före en annan fransk häst, Frisbee d’Am (e. The Best Madrik – Miska des Rondes) och tyske Derbyvinnaren Mister F.Daag (e. Conway Hall – Miss Love). Bäst av ”övriga” var den ende svenske deltagaren, Roger Walmann-tränade Forfantone Am (e. Muscle Hill – Tamla Celeber). De finska hemmahoppen Graceful Swamp (e. So Perfect) och Lewis Ale (e. Andover Hall) som vann uttagningarna på Solvalla kom helt till korta.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst fyra år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
19 st: 16–2–
Rekord: 1.10,7am*
Insprunget: 933.550 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuderia Bivans, Italien
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Expandera

– De har siktat på det här loppet länge oich hästen var jättefin. Han är extremt snabb och det var kul att han fick gå bakifrån idag, ofta har han gått i ledning eller dödens. Face Time Bourbon är en av de absolut bästa hästar jag kört. Nu ställs siktet mot Prix d’Amérique, sade Björn Goop.

– Vägen dit går via Criterium Continental, bekräftade tränaren Sébastien Guarato.

Criterium Continental är fyraåringsloppet som körs på Vincennes i julhelgen, 2.100 meter autostart, och som kvalificerar för Prix d’Amérique.

Nu ställs siktet mot Prix d’Amérique

Face Time Bourbon har 16 segrar på 19 starter och är utan tvekan redo att ta över förstaplatsen från Bold Eagle (vilken också vann Grand Prix de l´U.E.T. i Sébastien Guaratos stall. Frågan är om han inte redan gjort det…Sättet Face Time Bourbon blixtrade till ledning på var förresten också i den ”dimension” som Bold Eagle kunnat växla tempo på när han varit som bäst.

Ecurie D. ohygglig efter galopp

Ecurie D. var så överlägsen i Europeiskt Treåringschampiona som förhandskalkylerna förutspådde. Men hästen hade nerverna utanpå skinnet denna kväll och stod felvänd mot körriktningen i det första startförsöket så uppsamlingen fick tas om.

Fakta

Ecurie D.

hingst tre år e. Infinitif – To Soon e. Muscles Yankee
7 st: 7–0–0
Rekord: 1.12,2k* – 1.13,4am*
Insprunget: 125.273 euro
Uppfödare och ägare: Jean-Pierre Dubois
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

När bilen släppte galopperade Ecurie D. bort 80 meter (!) och fick sedan gå väldigt tufft för att ända vinna. Via 1.11,5/1.700 meter (den farten hade han sannolikt i 2.000 meter!) både hämtade han in markförlusten och jobbade sig i sista kurvan fram till undflyende ledaren Golden Dream M.E. (e. Buzzin Brian – T.J.Mixy) för att sista 100 meterna säkert ta ned denne. Segertiden blev 1.13,5a/2.120 meter.

– Ecurie D. var överladdad före loppet och ryckte så jag tappade pisken. Jag valde att köra fram till Tina (Storetvedt, skötaren, reds.anm.) så hon fick gå med hästen en bit för att han skulle lugna ner sig. Men han var fortfarande för pigg bakom bilen och galopperade. Vi tappade massor och jag tänkte att nu är det kört. Vi kom sedan ifatt rätt snabbt utan att det kostade så mycket, sade Björn Goop, som förstås hyllade denne mycket intressante häst som nu tog sjunde segern i sjunde starten.

– Han avgjorde på sin skalle och inställning. Det ska ju inte gå att komma tillbaka efter en sådan galopp. Den här hästen har stor framtid. Han går till exempel fortfarande med skor och fast bomull.

Ecurie D. köptes i somras av svenska duon Marko Kreivi och Süleyman Yüksel, men enligt de officiella uppgifterna i hästens registerland Danmark står fortfarande uppfödaren Jean-Pierre Dubois som ägare till hästen.

Europeiskt Treåringschampionat med 60.000 euro i förstapris hade hamnat ordentligt i kläm planerinhgsmässigt med det finska Kriteriet för en vecka sedan, det svenska för två veckor sedan och dessutom två veckor före Breeders Crown-seimfinalerna. När intresset för att komma med hästar från kontinenten dessutom var obefintligt slutade det med att endast sex hästar stod på startlinjen i detta europeiska championat.

Bejublad hemmaseger

I Europeiskt Femåringschampionat blev det en bejublad hemmaseger där Hannu Torvinen kunde ta emot publikens ovationer sista 100 meterna med Stonecapes Queila (e. Otello Pierji – Fast Food). Hon hade egentligen blivit av med ledningen i första kurvan när danske Commit Boom Bay galopperade i täten, och kunde sedan bestämma hela vägen. Segertiden blev 1.11,9a/2.120.

Fakta

Stonecapes Queila

sto fem år e. Otello Pierji – Fast Food U.S. e. S.J.’s Caviar
31 st: 12–3–4
Rekord: 1.10,7ak
Insprunget: 105.100 euro
Uppfödare: Maini & Saku Mikkola
Ägare: Susanna Packalén
Tränare: Christa Packalén
Körsven: Hannu Torvinen

Expandera

Jorma Kontio körde tidigt fram Villiam utvändigt och det blev ett snabbt sutvarv där Villiam hissade nödflagg i sista kurvan och Stonecapes Queila då blev lämnad ensam där framme. Bakom den ohotade vinnaren spurtade Björn Goops tyskfödda Portland (e. Ganymede – Eiffel Bi) till andraplatsen.

Christa Packalén tränar Stonecapes Queila vilken inför detta lopp hade sprungit in 55.000 euro – minst startprissumma i fältet. Nu dubblade hon den med de 50.000 euro championattriumfen var värd.

 

Fokustema
SM
Läs senare

SM: Milliondollarrhyme överlägsen

Milliondollarrhyme har verkligen fått sitt genombrott under 2019. Marschen genom klasserna, som bland annat innehåller Elitloppsstart, kröntes av SM-seger på Åby.
Och på vilket sätt!
Av
Ola Lernå
Fredrik B Larsson kunde njuta över upploppet i SM bakom Milliondollarrhyme. Foto Mia Törnberg
Fredrik B Larsson kunde njuta över upploppet i SM bakom Milliondollarrhyme. Foto Mia Törnberg

Fredrik B Larsson satt i femte ytter och hade en bra bit fram när han fick rygg i tredjespår 750 meter före mål. När Fredrik vek ut sin valack vid upploppets början växlade Milliondollarrhyme motståndarna i magnifik stil.
Klockan visade 1.09,7 sista 1.000 för att landa på 1.13,0a/2.640 meter.
Och då kunde Fredrik B Larsson sätta sig till rätta och njuta sista 100 meterna på väg mot sitt SM-tecken och en halv miljon kronor.
– Det var så otroligt skönt. Sådana här upplopp får man inte vara med så många i sin karriär. Han blåste bara till dem och det kändes som att han kunde gått ett varv till, sade Fredrik B Larsson.
Milliondollarrhyme gick därmed i mamma Nursery Rhymes hovspår. Hon vann nämligen Sto-SM 2010!
– Det här är den första häst jag har haft som är helt komplett. Det kanske blir ett lopp till i år, men sedan tar vi paus och tar sikte mot Elitloppet 2020, sade Larsson.

Fokustema
SM
Läs senare

SM: Rosleff lärlingsmästare

Det är verkligen Peter Untersteiners dag på Åby.
Efter tre V75-segrar och Henriette Larsen vunnit Ungdoms-SM var det dags för ytterligare en anställd att kliva fram i rampljuset.
Av
Ola Lernå
Victor Rosleff tog hem Lärlings-SM med Maggie Cash. Foto Mia Törnberg
Victor Rosleff tog hem Lärlings-SM med Maggie Cash. Foto Mia Törnberg

Unge Victor Rosleff hittade ledarryggen med Maggie Cash (e. Djali Boko) och kunde sedan vänta in open stretch i Lärlings-SM.
Ledaren passerades i god tid, men Maggie Cash utmanades rejält invändigt på det dubbla open stretch-spåret av Findus M. och Jenny A Björk. Segertiden var 1.13,6a/2.140 meter.
Maggie Cash hade dock nosen först och gav danskfödde Victor Rosleff första SM-tecknet.
– Året har gått över förväntan och jag är bara tacksam för att jag fått sådana chanser, sade Rosleff som fick ett stipendium på 10.000 kronor för vinsten i Lärlings-SM.