Fokustema
Avel
Läs senare

Toppsto lägger skorna på hyllan

Global Farm och Hans Nelén fortsätter satsa och presenterade ett nytt intressant förvärv i Global Upper Style.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Upper Style har gjort sin sista starter och hennes första partner i avelsboxen är utsedd. Foto Mia Törnberg
Global Upper Style har gjort sin sista starter och hennes första partner i avelsboxen är utsedd. Foto Mia Törnberg

S.J.Caviar-dottern är uppfödd av Hans Nelén, men har tävlat för AB Ybena i Aneby hos Peter Untersteiner genom hela karriären.
Och den har varit framgångsrik. Global Upperstyle tar adjö av tävlingsbanan med åtta segrar på 33 starter, 1.11,4am i rekord och 3.137.066 kronor intjänat. Global Upper Style fyllde sex år vid årsskiftet.
– Hon går till Frankrike redan på onsdag och ska betäckas med Face Time Bourbon, säger Hans Nelén.
Global Upper Style var tvåa i Drottningpokalen, trea i Stochampionatet, fyra i Derbystoet och trea i Breeders Crown som fyråaring innan hon fick sätta pricken över i ifjol då hon spurtade hem SM på Åby med Ulf Ohlsson i vagnen.
Global Upper Style är undan Platinium Shine, vilken även lämnat Global Adventure 1.11,1ak/3.064.000 kronor som går en spännande fyraåringssäsong till mötes.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

34 tränarsegrar – på en månad

34 tränarsegrar i april, Kriteriehästar i duell, planen för obesegrad stjärna och Elitloppet fylls på. Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh och Peter Untersteiner. Foto Jeannie Karlsson och Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh och Peter Untersteiner. Foto Jeannie Karlsson och Mia Törnberg/Sulkysport

1Drygt en seger per dag – i snitt. Att Robert Bergh har full form på hästarna i stallet visar tydligt siffrorna från april. Åbytränaren var överlägsen bland landets sett till antalet segrar och har dessutom tagit över tätpositionen som tränare till flest vinnare under 2020. Peter Untersteiner tappade sin stora ledning, då segerantalet i april stannade vid 17 att jämföra med Berghs 34 vinster.

Berghs största seger i april kom med Macelleria (e. Maharajah) i silverdivisionen på Umåker 125.000 kronor, medan Untersteiners största prischeckar var på 50.000 kronor.

Näst bäst i april var kallblodskungen Jan-Olov Persson, vars kallblod plockade hem hela 23 segrar under månaden och därmed mer än fördubblade segerantalet under 2020. Största aprilsegern togs av B.W.Rune (e. Tekno Odin) i ett rikstotolopp i Gävle på skärtorsdagen.

Sveriges segerrikaste tränare 2020

Tränare/bana – Resultat 2020 (segrar i april)

 1. Robert Bergh, Åby – 282 st: 61–27–24 (34)
 2. Peter Untersteiner, Halmstad  – 348 st: 57–44–38 (17)
 3. Jan-Olov Persson, Hagmyren  – 200 st: 43–21–26 (23)
 4. Conrad Lugauer, Jägersro  – 180 st: 38–27–17 (10)
 5. Joakim Elfving, Romme  – 140 st: 38–19–11 (9)

***

2Daniel Redén har inte tagit beslut om Elitloppet med stallets största stjärna Propulsion, men han har redan säkrat en plats i storloppet. Femårige Missile Hill (e. Muscle Hill) blev nummer sex att få en rosa biljett från Solvalla.

Följande hästar är nu inbjudna till Elitloppet: Attraversiamo (Svante Båth), Chief Orlando (Pia Huusari), Elian Web (Katja Melkko), Missle Hill (Daniel Redén), Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini) och Vivid Wise As (Björn Goop).

***

Double Exposure. Foto Simon Hagen/Sulkysport

3På avdelningen Elitloppet och Redén. Snabbloppen avlöser varandra den närmaste tiden i jakten på en plats bland de 16 på Solvalla den sista maj. Redéns amerikanska sto Double Exposure (e. Donato Hanover) travade till sig en rosa biljett genom att vinna i Rättvik i början av maj förra året på 1.09,8ak.

På fredag gör stoet årsdebut i Mack Lobells lopp i Kalmar, där hon möter blott fyra konkurrenter över sprinterdistans med startbil. Örjan Kihlström sitter som vanligt i sulkyn.
Startlistan: 1) Thunder Peak, 2) Heart Of Steel, 3) Zephyr Kronos, 4) Jairo, 5) Double Exposure.

***

4Över 13 miljoner blev omsättningen i gårdagens jackpotförstärka V64-omgång och efter att flera favoriter infriat förväntningarna blev det ingen utdelning på fyra rätt. Därmed blir det 2,1 miljoner kronor extra i potten på Jägersro ikväll.

Det bjöds en hel del sportsliga godbitar. Som Maestro Zon (e. Readly Express). Treåringen visade fin uppfattning i bildebuten när han i en tuff öppning svarade ut Fröken Marie. Efter 1.15,6 första rundan lät Michel Larsson sin springare öka farten på sista bortre långsidan och via strax över 1.12 sista 800 meterna var hästen överlägsen på 1.14,5a/2.140 meter. Därmed har Maestro Zon inlett med tre raka segrar.

***

5Två finalister i Svenskt Travkriterium förra hösten stöter på varandra i ett fyraåringslopp på Jägersro ikväll. Det handlar om Joakim Lövgrens finalsexa Staro Nashville (e. Sebastian K.) som gör årsdebut och Admir Zukanovic-tränade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa), som har comebacken överstökad (oplacerad i kval till Kungapokalen).

Förutom sjätteplatsen i Kriteriet var Staro Nashville även fyra i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring 2018. Usain Töll tog å sin sida största segern i E3-revanschen i Kalmar i december. Han var även fyra i korta E3-finalen, där han noterade sitt rekord 1.11,7ak.

***

6Fyra svenska banor är i elden idag med start på Gotland och Visbys lunchtävlingar (första start 12.20). Eskilstuna inleder kvällen (17.45), innan huvudbanan Jägersro (18.20) med V64-jackpot och Axevalla (18.30) följer efter.

I Visby är Ultra Bright (e. Zola Boko) tillbaka på banan efter galoppen i ledningen i stoeliten på Solvalla i slutet av mars. Tränaren Fredrik Persson hoppar upp i sulkyn för första gången i år bakom den fyrfaldiga miljonärskan och Stochampionatsvinnaren. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige!

***

Ecurie D. Foto Simon Hagen/Sulkysport

7Åtta starter och lika många segrar. Den fläckfria inledningen på karriären har danskfödde fyraåringen Ecurie D. (e. Infinitif). Igår meddelade hästens norske tränare Frode Hamre i ATG live att nästa stora mål är Fyraåringseliten på Solvalla. Då blir det debut över sprinterdistans med startbil för Ecurie D.

Kort distans har han däremot testat vid ett tillfälle, i Big Noon-pokalen på Solvalla i augusti då han vann på nytt världsrekord 1.12,2 – med voltstart! Förstapriset i Fyraåringseliten är 500.000 kronor och Ecurie D. har hittills travat ihop 1.345.625 kronor.

Fokustema
Hästhagen
Läs senare

Sötchock från fölhagar i 18 dagar

Från och med idag kan man under hela dagarna på ATG och Youtube följa ett gäng föl och deras mammor på Skråmsta Stuteri.
– Det blir vad jag förstått en form av ”slow-tv”. Förhoppningsvis är det lite mer action på fölen här än det blivit i SVT:s uppmärksammade ”Älgvandringen”, skrattar Skråmstas Carina Dahling.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG

Älgvandringen har blivit en uppmärksammad produktion av SVT trots att programmet egentligen mest visar öde tomma skogar. Häromveckan skrev någon tv-krönikör att efter flera dagars väntan hade till slut några renar passerat genom bilden…Det är garanti på att det blir mer rörelse och liv i det som händer i hagarna på Skråmsta, även om det förstås kommer att sovas en hel del också.

Det är ATG som står bakom denna lite annorlunda satsning på att i 18 dagar följa den väldigt vanliga vardagliga vardagen i hagar med rätt så nyfödda föl och fölston nu på vårkanten. En daglig dos ”sötchock” rakt in i vardagsrummet kanske är vad som behövs för alla som blivit hemmasittare som en följd av restriktionerna runt corona-pandemin.

Carina Dahling ch Wilhelm. Foto: ATG

– Det är så ATG tänkt. Det kom lite hastigt och oplanerat för oss, men vi tycker det är en bra idé och ställer upp med vad vi kan. Det här blir hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar. Om våra föl kan bidra till att sprida och skapa intresse för hästar är vi bara glada, säger Carina Dahling.

Hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar

De föl och fölston som är med är inga ”anonyma hästar”. Fölstona och vilka hingstar fölen är efter finns med i listan här intill. Även om fölen inte är namngivna ännu har de fått ”arbetsnamn” som tv-tittarna får bekanta sig med: Ola, Gunnar, Holger, Malin, April-april och ett par till. Det är alltså en bestämd grupp föl och fölston som valts ut till ”Hästhagen”, som programmet ska heta.

Fakta

Stona och fölen som presenteras av ATG

 • Malin
  Främsta egenskap: Busig tjej, framåt
  Mamma: Marit Udsen
  Pappa: Orlando Vici
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Wilhelm
  Främsta egenskap: Fin fölunge som är lite försiktig
  Mamma: Royalty Forever
  Pappa: Southwind Frank
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Holger
  Främsta egenskap: Bastant, cool och matglad
  Mamma: Classact Volo
  Pappa: Father Patrick
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Gunnar
  Främsta egenskap: Tuff och nyfiken
  Mamma: Staro Karate Kate
  Pappa: S.J.’s Caviar
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • April April 
  Främsta egenskap: Försiktig, har en ovan mamma
  Mamma: Desdemona Boko
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Färskhagen/Rasthagen
 • Ola
  Främsta egenskap: Yngst i gänget, försiktig
  Mamma: Mighty Trick
  Pappa: Trixton
  Kommer att hålla till i: Färskhagen
 • Uffe
  Främsta egenskap: Stor och kaxig, har en bestämd tuff mamma
  Mamma: Askens Valencia
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
Expandera

– Vi fick ju utgå från de ston som har fölat…Klockan 07:30 varje morgon släpps de i de hagar som det nu riggats kameror runt. Då kan jag rekommendera att ha den här kanalen på, för det brukar alltid vara lite morgonaction då fölen är pigga och glada över att få komma ut. Då är chansen stor att de busar runt. Annars blir det naturligtvis så att fölen ligger och sover mycket…men det är ju så det är, och har väl på sitt sätt sin charm att visa också, säger Carina Dahling.

Med start idag klockan 07:30 och fram till den 17 maj pågår det konstanta visandet av föl och deras mammor i hagarna på Skråmsta, mellan klockan 07:30 och 16:00.

– Bilderna visas med viss fördröjning. Dels för att den som sitter i sändningskontrollen ska kunna lägga ut den kamera där det just då händer mest, men det är också en säkerhetsgrej. Om det oerhört tråkiga skulle råka hända att en fölunge blir sparkad illa ska tittarna inte behöva se det, säger Carina Dahling.

Två kameror uppriggade

Runt den största hagen är två kameror uppriggade. Där ska de flesta hästarna i den utsedda gruppen gå. Två mindre hagar, där stoet går ensamt med sitt föl, har en kamera var.

– Alla i gruppen kommer inte att vara med alla dagar, det blir viss variation. Men meningen är att de som tittar hela tiden ska kunna veta vilken häst som är vilken och på så sätt lära känns individerna, säger Carina Dahling.

ATG:s PR-manager Martina Olsson förklarar hur man tänkt:

– Under coronapandemin håller många sig hemma. Vissa är oroliga, andra är uttråkade och vad passar då bättre än en lång livesändning med föl i en hage? Formatet är en riktig sötchock som ger ett avbrott från både vardag och corona-rapportering. Och bäst av allt… hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket.

Hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket

Några av fölen som valts ur har lite extra spännande stam.

Hingsten som ska gå under namnet ”Uffe” är efter Timo Nurmos Kriterievinnare och världsrekordhållare Villiam undan Askens Valencia som tog 13 segrar på 34 starter och sprang in 1,7 miljoner kronor.

”Wilhelm” har helamerikanska föräldrar: Han är efter Southwind Frank och Royalty Forever – mamman är syster till Hambletonianvinnaren Royalty For Life.

”Holger” är efter Father Patrick och Classact Volo – mamman är syster med avelshingsten Classic Photo.

– Elitloppet närmar ju sig med stormsteg och vem vet, några av fölen kanske är framtida Elitloppsvinnare, säger Martina Olsson.

Fakta

Fakta ”Hästhagen”

”Hästhagen” är ett direktsänt program i ”slow-tv-format”, oklippt och oredigerat från hästarnas egen naturliga miljö. Programmet visas under 19 dagar, från onsdag 29 april till söndag 17 maj och sändningstider är 07.30-16.00. ”Hästhagen” kan ses på ATG Youtube och på www.atg.se/hasthagen. Varje dag startar en ny direktsändning och det finns även möjlighet att se de gamla sändningarna i efterhand. 

”Hästhagen” utspelas på Skråmsta Stuteri i Bro utanför Stockholm.

Fölen och deras mammor kan med hjälp av fyra kameror följas i Färskhagen, Rasthagen och Bebishagen. I Rasthagen och Färskhagen går fölen ensamma med mamman. Med kompisarna i Bebishagen är det gemensam lek och bus. 

Expandera

 

 

Fokustema
Avel
Läs senare

Ivory di Quattro blev storebror

Ivory di Quattro var en Robert Berghs imponerande V75-vinnare på Åby igår. Samma dag blev hästen storebror.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.

Femårige Ivory di Quattro (e. Love You – Outlook Kronos) vann klass I-försöket på 1.12,2a/2.640 meter, hästens tredje raka i år och sammanlagt tionde segern i 24:e starten. Prestationen gav indikationer på att Ivory di Quattro kommer att fortsätta klättra mot silver- och gulddivisionen.

Samma dag födde alltså Ivory di Quattros mamma Outlook Kronos (e. Cantab Hall – Luck Of The Day) sitt sjunde föl, en dotter med Maharajah (e. Viking Kronos – Chili Khan) som pappa.

Outlook Kronos har förutom Ivory di Quattro också lämnat sexåriga Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) 1.10,8am/1,6 mkr, i träning hos Philippe Billard/Fabrice Souloy.

Italienfödda Outlook Kronos ägs av nederländska Stal Quattro, men är intagen i svenska stamboken och alla hennes föl har registrerats svenskfödda.