Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Topptider på Meadowlands

Det gick undan ordentligt på Meadowlands i natt och det var inte bara Atlanta som travade snabbt. Fyraårige valacken Rich and Miserable – fallen efter den i Sverige uppstallade avelshingsten Explosive Matter – slog till på 1.09,0/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rich and Miserable besegrade Pinkman och Cruzado Dela Noche i natt på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Rich and Miserable besegrade Pinkman och Cruzado Dela Noche i natt på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Tyler Buter satt bakom Rich and Miserable (u. Wishful Me e. Yankee Glide) i den fjärde försöksomgången i Mr Muscleman ($40.000) och från ledningen vann Todd Buters travare med tre längder.

Per Engbloms Pinkman (e. Explosive Matter) var tvåa på 1.09,3 och samma tid noterade Marcus Melanders världsmästare Cruzado Dela Noche (e. Muscle Massive), medan Åke Svanstedts Yes Mickey hamnade utanför prisbordet.

Som ettåring kostade Rich and Miserable 40.000 dollar i Harrisburg. Modern Wishful Me, 1.10,6/$185.204, har också lämnat Tweet Me ($490.758) och Winemaster Hanover ($242.821).

Obesegrad vann på 1.09,1!

Tre divisioner i W.N. Reynolds Memorial ($32.166) för treåriga ston hölls också på Meadowlands och snabbast var Millies Possession (e. Possess the Will-Fashion Athena) för Dexter Dunn på 1.09,1 efter en resa i andra ytter respektive dödens.

Millies Possession och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Jim Campbells sto är obesegrad i sex starter och plockade ner Åke Svanstedt och ledande Golden Tricks (e. Trixton) med 0,75 längd och det Stall Zet-ägda stoet kom hem på 1.09,2. Här slutade Nancy Johanssons Fraulein Blucher och Marcus Melanders Miss Trixton oplacerade.

Millies Possesions mor Fashion Athena (e. Broadway Hall), 1.10,5/$308.290, tränades också av Jim Campbell. Fashion Athena har även lämnat Åke Svanstedt Muscle M Up (e. Muscle Hill), 1.08,4/$102.972.

Dubbelt Campbell

Jim Campbell kunde också bokföra sig för en tränarseger med lasixtävlande Cloud Nine Fashion (e. Muscle Hill-I’m On Cloud) och för Trond Smedshammer spurtade hon till vinst på 1.11,0. Till tredjeplatsen avslutade Anette Lorentzons Gobi Princess (e. Muscle Mass) bäst av alla – 1.09,1 sista 400 meterna – och Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöbergs sto kom hem på 1.11,2. Här var både Per Engbloms Whispering Oaks och Åke Svanstedts Hallinteclouds oplacerade.

Cloud Nine Fashion och Tim Tetrick. Foto: Lisa Photo

För Cloud Nine Fashion var det första årssegern i tredje starten – ifjol tog hon sex vinster och tre tredjeplatser på nio starter. Bland tidigare triumfer märks Bluegrass Stakes ($94.000), W.N. Reynolds Memorial ($37.750) och en tredjeplats i finalen i Breeders Crown.

Prislappen för Cloud Nine Fasion i Harrisburg som ettåring var hela 225.000 dollar och hon är undan Im On Cloud Nine (e. Angus Hall), 1.11,1*/$214.374, vilken är halvsyster med Will Take Charge (e. Kadabra), 1.08,7*/$1.158.350.

Tredje årssegern

Starita (e. Trixton-Morningstar) avgjorde med två längder i spurten för Brian Sears på 1.10,6 när stoet plockade ner länge ledande Sonnet Grace (e. Muscle Massive) och Yannick Gingras.

Åke Svanstedts Personal Paradise (e. Muscle Hill) spurtade in som trea på 1.10,9. Sista 400 meterna avverkade det Mellby Gård-ägda stoet på 1.07,6. Här slutade Per Engbloms Beautiful Sin oplacerad på 1.11,0.

Starita och Brian Sears. Foto: Lisa Photo

För Starita var det tredje årssegern. Tidgare har hon bland annat vunnit försök i New Jersey Sire Stakes ($25.000) och slutat trea i finalen bakom Evident Beauty och Sister’s Promise. Evident Beauty slutade för övrigt femma här på 1.11,0 efter snabba 1.06,1 sista 400 meterna.

Förra året vann Starita en division av W.N. Reynolds Memorial ($37.250), slutade finalfyra i Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle och var tvåa i en divison i Bluegrass Stake.

Som ettåring såldes Starita för 50.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Morningstar (e. Cantab Hall), 1.11,1/$69.757, tog sig också till final i Merrie Annabelle (oplacerad) men lyckades aldrig vinna lopp på elva starter (0-3-3).

Starita är hennes tredje avkomma. Själv är Morningstar undan Jimmy Takters stostjärna och Hambletonian Oaks-segrarinna Passionate Glide (e. Yankee Glide), 1.09,8*/$2.131.377.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fulstyrning gav dubbelseger

Storfavoriten Dorgos de Guez gjorde sin plikt i Grand Prix Federation Regionale du Nord (€75.000) i La Capelle även om Jean-Michel Bazires manöver på upploppet inte var speciellt snygg...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Bazire går ner och stänger Express Jet.

Inne på upploppet bröt Dorgos de Guez (e. Romcok-de Guez-Lady Fromentro) ut ett spår och stallkamraten Valokaja Hindö följde med ut i rygg. När Express Jet såg ut att utgöra ett hot mot dubbelsegern från tredje inner styrde helt enkelt Bazire ner och stängde Express Jets möjligheter.

Därmed blev det dubbelt Jean-Michel Bazire och vinnaren Dorgos de Guez hade blivit svår att överhuvudtaget rå på. Han kunde överta ledningen varvet från mål på La Capelles milebana och därifrån segrade han på 1.13,5a/2.700 meter.

Valokaja Hindö (e. Great Challenger) var tvåa på samma tid, medan Express Jet (e. Goetmals Wood) noterade 1.13,7.

För sjuårige valacken Dorgos de Guez var det tredje raka triumfen och hans sjunde seger för året. Bland tidigare segrar sticker Prix du Plateau de Gravelle (€90.000) och Prix de Lille (€80.000) ut på Vincennes.

Vid en av fjolårets segrar satt för övrigt nybakade Åbyproffset Evelina Månsson i sulkyn – på julafton vann hon amatörloppet Prix de Saint-Leonard (€11.000) med Dorgoz de Guez på franska huvudstadsbanan.

Loppet kan ses här!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anthem övertygade i Skellefteå

En resa utvändigt om ledaren var inget hinder för Anthem (e. Going Kronos) vid en övertygande seger under tisdagslunchen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Skellefteå var skådeplatsen, Irene Worrsjö-Johansson tränaren och Sandra Eriksson agerade kusk.

Den femåriga Going Kronos-dottern var med i den initiala körningen, men Sandra Eriksson plockade snabbt upp då hon insåg att hon inte skulle nå ledningen.
Istället körde andra konkurrenter i omgångar mot varandra och täthästarna avlöste varandra. Det upplägget passade Anthem bra som kunde glida fram på ledarens utsida inför slutrundan.

Därifrån avgjorde hon loppet på 1.14,5a/2.140 meter med två och en halv längd som marginal. Segern var värd 25.000 kronor.

Anthem har funnit en härlig sensommar och höstform. Första årssegern togs i augusti på 1.13,5a/2.140 meter, något som följdes av en andraplats innan stoet nu vann på nytt.

Med drygt 300.000 kronor på sig står dock Anthem helsnett inne i Diamantstoförsöket i just Skellefteå lördag den 3 oktober.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Krönika