Fokustema
Frankrike
Läs senare

Topptränare fälld för doping

Franck Nivards toppfemåring Doberman tävlade på otillåtet medel när han slutade trea i Grupp II-löpningen Prix Robert Auvray (€120.000) på Vincennes den 24 mars i år.
Av
Claes Freidenvall
Franck Nivard vann Kusk-EM. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Franck Nivard vann Kusk-EM. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I provet hittades dopingklassade kortisonpreparatet Dexametason och Doberman (e. Prodigious-Quietude Mesloise) stängs av från all tävling till den 10 augusti i år, medan hästens tränare Franck Nivard döms till 4.000 euro i böter.

Fakta

Doberman

hingst 5 år e. Prodigious-Quietude Mesloise
Rekord: 1.12,1
Prissumma: 319.830 euro
Tränare: Franck Nivard.
Ägare: Richard Cohen & Ecurie des Charmes
Större segrar: Prix Leopold Verroken och Prix de Tonnac-Villeneuve

Expandera

Tredjeplatsen i semi-classique-löpningen Prix Robert Auvray var värd 16.800 euro och den summan går hästens ägare Richard Cohen och Ecurie des Charmes miste om.

Franck Nivard är mest känd för att vara en skicklig kusk, men han tränar också en del hästar i sitt hemland. I år har Nivard vunnit 69 lopp i sulkyn på 435 starter och kört in 3.077.170 euro, vilket gör honom till ledande kusk i Frankrike i euro räknat.

När det gäller segrar har han bara Jean-Michel Bazire – 74 vinster – före sig i den franska kuskligan.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Tränare sparkad till döds

Franske travtränaren Jean Boillereau är död. Igår vann han lopp i Vichy och när han kom tillbaka till stallet blev han så illa sparkad av en häst att utgången blev dödlig.
Av
Claes Freidenvall

Jean Boillereau tog andra raka med Escroc de Villabon (e. Punchy-These de Villabon) i Prix des Ventes du Marault (€22.000) på 1.14,9 över 2.950 meter.

När han kom tillbaka till stallet på sin gård fick Jean Boillerau en spark i huvudet av en häst och den tog så pass illa att han dog. Jean Boillerau blev 42 år gammal.

Totalt vann Jean Boillerau 898 lopp, 829 i sulky och 69 i monté

Fokustema
Hot'n Cold
Läs senare

”Kommer vi bli straffade”

Att stå med 20 meters tillägg brukar vara tufft.
Att stå med 460 meters tillägg kräver sin häst. Och kusk.
I kvällens Hot’n Cold i Umeå ställs varmblod mot kallblod. Och man undrar lätt hur man som kusk smidigaste hämtar in 460 meter…
Av
Ola Lernå
Rikard N Skoglund ska försöka plocka in 460 meters tillägg i kvällens Hot'n Cold i Umeå. Foto Jeannie Karlsson
Rikard N Skoglund ska försöka plocka in 460 meters tillägg i kvällens Hot'n Cold i Umeå. Foto Jeannie Karlsson

OM kallbloden på start travar 1.30 (nio sekunder per 100 meter) landar de i mål på 192,6 sekunder, eller tre minuter, tolv sekunder och sex tiondelar.
För varmbloden krävs det då en 1.14-tid över 2.600 meter (7,4 per 100 meter) för att ta sig i mål på tre minuter, tolv sekunder och fyra tiondelar.
Variablerna blir dock smått oändliga och skulle varmbloden gå 1.13 över distansen ”vinner” de med 2,8 sekunder – eller 38 meter – givet att kallbloden på start nöjer sig med att trava 1.30.
Förstapriset i loppet är 75.000 kronor och loppet körs som det tionde under kvällen med start 21.33.

Klockan kommer fram?!

– Jag normalt aldrig med klocka, möjligtvis i kvallopp, men i övrigt går jag på känsla. Ikväll vete tusan om jag inte tar fram klockan, säger Rikard Skoglund som kör varmblodet Eder Bob från 460 meters tillägg.
Har du läst på loppet?
– Direkt när startlistan var klar började jag räkna. Om de springer 1.30 där framme ska vi köra 1.14 för att hinna dit. Det är väl ungefär så jag räknat. Kallbloden kommer hålla jämn fart, de kommer så att säga köra så fort det går. Det kan man inte göra med varmblod. Drar vi iväg första varvet kommer vi bli straffade. Det är ingen fara om vi kör 1.15 inledningsvis, varmbloden går att reglera farten med lite bättre.
Hur många tillägg har du stått som mest?
– Jag har ju kört ponny och stått väldigt långt bak, men aldrig 460 meter.
Vad är taktiken ikväll?
– Jag måste försöka ha lite split vision och hålla koll på kallblodsfållan för att få en uppfattning hur fort de kör. Jag vill heller inte ligga på innerspår när vi börjar närma oss dem, då kan det bli jäkligt struligt.
Och vem vinner?
– Det ser tufft ut, men inte omöjligt! Jag kommer köra ut bakom Eder Bob med en bra känsla, säger Skoglund.

Fokustema
Jimmy Takter
Läs senare

Från Hall till Wall of Fame

Utmärkelserna regnar över Jimmy Takter. I onsdags valdes han in i Hall of Fame i Kanada och nu ska han bli medlem nummer 35 i Little Brown Jugs Wall of Fame.
Av
Claes Freidenvall
Jimmy Takter har blivit prisad igen. Nu kliver han in i Wall of Fame. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jimmy Takter har blivit prisad igen. Nu kliver han in i Wall of Fame. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På Delaware County Fair vann han passgångarloppet Little Brown Jug som tränare med Mr Feelgood och två år senare tog Jimmy Takter hem stonas uppgörelse – Jugette – med Good News Lady.

Utmärkelsen kommer att delas ut i samband med årets Little Brown Jug-meeting mellan den 15 och 19 september.

Takter invald i Hall of Fame