Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Topptreåring till Eriksson

Christoffer Eriksson har gjort klart med ett intressant hästköp: Treårige Philosopher, trefaldig Breeders Course-finalist.
– Jag har varit ute efter Philosopher ett tag, det är väl en av de mest spännande hästarna i hela kullen, säger Christoffer Eriksson.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Philosopher byter tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Philosopher byter tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är företaget Tass AB, Bunkeflostrand, som köpt Philosopher från Sören Norbergs träning och Fred Perssons (BISP Fastighetsförvaltning/Pinje Fastighets AB) ägo.

Fakta

Philosopher

hingst tre år e. Cantab Hall – Fascination e. Super Arnie
10 st: 5–0–1
Rekord: 1.12,0ak*
Insprunget: 544.500 kr
Uppfödare: BISP Fastighetsförvaltning AB, Limhamn
Ägare: Pinje Fastighets AB &Vasiliadis Joakim, nu såld till Tass AB, Bunkeflostrand
Tränare: Sören Norberg, flyttar nu till Christoffer Eriksson.
Körsvenner: Kevin Oscarsson, Christoffer Eriksson, Peter Ingves, Thomas Uhrberg

Expandera

– Jag har som sagt varit spekulant på den här hästen ett tag. Kapacitetsmässigt handlar det om en årgångstopp, men det är något som inte alltid stämt och han har galopperat en del, bland annat i Breeders Course-finalen i tisdags, säger Christoffer Eriksson och fortrsätter:

– Vi gjorde veterinärkollen nu på morgonen och när det inte var några anmärkningar där var köpet så att säga klart. Eftersom Philosopher kommer från Sören Norberg är det såklart ”tränat så det räcker” så vårt fokus nu blir att få hästen att funka så han låter bli att galoppera i Kriteriekvalet, det är självklart första målet.

Philosopher är efter Cantab Hall och toppstoet Fascination (e. Super Arnie – Elissa F.Z.) 1.12,5ak/5.885.250 kr, etta i sin årgång och hon vann Uppfödningslöpningen, Oaks, Breeders Crown som treåring och Derbystoet. Philosopher är Fascinations andra avkomma, den första är fyraårige Trix On Line (valack e. Trixton) som också visat hög kapacitet med rekordet 1.12,4ak och 524.600 kr insprunget.

Philosopher inledde karriären i augusti som tvååring med två raka segrar på 1.16-tider och avslutade säsongen med att vinna Breeders Crown-lopp. I år har han på fem starter två segrar, en på 1.12,0a/1.640, och tre galopper. Philospher har varit med i alla de tre Breeders Course-finaler som körts och Christoffer Eriksson körde hästen i tvååringsfinalen i oktober.

Köpare till Philosoper är Tass AB, Bunkeflostrand vilken sedan tidigare äger halvparten i femårige rikstotobekantingen Ingo (e. Infinitif – Lobby La Marc) 1.10,9ak*/883.190 kr och den i våras inköpte treåringen Rarity A.F. (sto e. Maharajah – Fantine Boko), båda i träning just hos Chrstoffer Eriksson.

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Andra raka för Alcoy

För andra året i rad tog svenskfödde Alcoy hem Grand Prix de la Ville de Nice (€46.000) i Cagnes-sur-Mer, men fick 9.000 euro mindre än året innan efter ha rekordsänkt 2,3 sekunder.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alcoy vinner överlägset.

Christophe Martens satt i sulkyn bakom Alcoy (e. Ready Cash-Divann) igår när duon tog över täten vid ingången till sista sväng och försvann ifrån till en överlägsen seger på 1.12,0 över 2.975 meter. Förstapriset uppgick till 20.700 euro.

För Alcoy var det andra raka segern och han vann också i Cagnes-sur-Mer förra gången. Då toppade den Vincent Martens-tränade sexåringen i Prix de Cap Esterel (€46.000).

Vid fjolårets seger i Grand Prix de la Ville de Nice (€66.000) travade Alcoy 1.14,3 och då uppgick förstapriset till 29.700 euro.

Gårdagens segerlopp kan ses här.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Emilia och Leif bjuder på daladans

Rekordjakt i Dalarna. Väljer bort miljonlopp för att tävla om 64.000 kronor. Storloppsvinnarens mor svenskägd. Fartfest i tröstlopp.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Emilia Leo och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Emilia Leo och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Svenskt rekord i ett av försöken – hur fort går det i finalerna? I eftermiddag är det dags för sprinterdistansen av treåringarnas storlopp E3 på Romme. Emilia Leos egna uppfödning No Doubt (e. Make It Happen) slog det svenska rekord som sattes av Standout i E3-finalen 2012 och sedan tangerades av Heavy Sound (e. Ken Warkentin) och Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – i E3-finaler över kort distans förstås!

Har ni missat historien om No Doubt och hästens anor från Sovjetunionen så finns den att läsa här!

Emilia Leo har Romme som hemmabana. Leif Witasp är Rättvik trogen och visst kan det bjudas en rejäl daladans i Borlänge när Leif sitter bakom en av favoriterna i stoklassen, Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) som lekande lätt vann sitt försöksheat efter tidig ledning från sjättespår. Nu sitter hon pi innerspår direkt och där kör Leif gärna hela vägen – i ledningen.

***

2 Namango Bo hade kvalat in till dagens E3-final för ston med 950.000 kronor till vinnaren, men ägaren Stall Habo väljer hellre att starta i Berlin imorgon. Där går Namanga Bo ut i stoavdelningen i Buddenbrock-Rennen (€12.500) med 6.250 euro till vinnaren. Pietro Gubellini är uppsatt bakom Jägersrotränaren Patricia van der Meers sto och hon har lottats till bakspår.

***

3Stor sport och dessutom V75-spel. Romme (första start 14.45) står i centrum i eftermiddag och Sulkysports tipsexperter har gnuggat geniknölarna för att servera vassa speltips till omgången. Ena spiken hittas i en av E3-finalerna. Om den andra låter det så här från stallet:

– Zaffiro Roc (3) var jättefin senast. Han har gått bra både i ledningen och bakifrån så hästen tycks ha det mest. Distansen ser jag inte som något problem och jag bedömer Zaffiro Roc som vår bästa segerchans på lördag, säger Anton Sverre.

Här är Sulkysport stora V75-genomgång inför Rommes tävlingar.

Förutom Romme tävlar ytterligare tre svenska banor under lördagen. Efter breddtrav i Visby (11.00) och Halmstad (11.10) avslutas kvällen på Umåker (18.30).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

4 I tordags tog Donna Soprano (e. Donato Hanover-Windsong Soprano) sin andra raka triumf och är obesegrad efter två starter. Hon finalvann Pure Ivory (C$84.500) för Bob McClure på 1.11,6.

Torsten Pellvik och Kristian Pellvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hennes mor Windsong Soprano (e. Windsong’s Legacy), 1.09,2/$1.279.510, är svenskägd. Förra året köpet Pellini Breeding AB henne och nu är hon konstaterat dräktig med Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon.

Förutom Donna Soprano, 1.11,6*/$52.250, är Windsong Soprano mor till Tony Soprano (e. Kadabra), 1.09,7*/$556.674, och Karl Johan Blanks Jula She’s Magic (e. Kadabra), 1.11,5/$213.825.

Pellvik-familjen betalade 110.000 dollar för Windsong Soprano i Harrisburg förra året och det var tredje gången hon såldes där. Som ettåring klubbades Windsong Soprano för 110.000 dollar, medan prislappen var 340.000 dollar när hon såldes dräktig med Kadabra 2012.

***

5 Världens snabbaste sto genom tiderna – Manchego – förlorade lite överraskande i senaste starten på Meadowlands, men i morgon tar Nancy Takters stjärna nya tag i The Joie de Vie Open ($133.000) för äldre ston på Tioga Downs.

Där stöter Manchego på Åke Svanstedts trio Beautiful Sin, Felicity Shagwell och Plunge Blue Chip. Sistnämnda Plunge Blue Chip slog Manchego i Dr. John Steele Memorial på Meadowlands, men hade When Dovescry före sig i mål.

***

Andrew McCarthy. Foto Lisa Photo

6 Trots att flera amerikanska banor har varit stängda stora delar av säsongen så har det inte hindrat en del kuskar från att vinna och köra många lopp. Aaron Merriman är segerrikast i år med 405 triumfer på 1.949 starter.

De senaste tre åren har Merriman vunnit 1.000 eller fler segrar. Frågan är om han hinner dit i år? När det gäller prispengar toppar Tim Tetrick med 4.312.182 dollar och 257 triumfer.

Andrew McCarthy, som körde in hela 840.000 dollar den dag Ramona Hill vann Hambletonian Stakes är sjua med 2.795.627 dollar och 94 vinster på 691 starter.

***

7Avslutningsvis, på tal om E3. Tröstloppen för hästar som varit anmälda kördes på Romme igår kväll och det visade att det går att se fram emot en fartfest idag. Svante Båth-tränade Armani Degato (e. Raja Mirchi) var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning förra året, men treåringssäsongen har varit en missräkning. Oplacerad i långa E3-kvalet och femma i korta upplagan finns i statistiken, men formen har varit stigande och igår var det den ”gamle” Armani Degato som från ledningen kom hem på sylvassa 1.11,0a/1.640 meter tillsammans med Erik Adielsson.

Även för de treåriga stona kördes ett tröstlopp och där spurtade Reijo Liljendahl-tränade italienskan Bank Wise As (e. Muscle Hill) till seger på 1.12,6. Bank Wise As tog därmed första vinsten på svensk mark efter att ha tävlat i regi Marcus Melander i USA som tvååring.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Fyrtal för blågult

Fyra svenska segrar på två olika banor var gårdagens facit för de blågula tränarna på andra sidan Atlanten och så blev det storslam för Broline-uppstallade avelshingsten Googoo Gaagaa på halvmilebanan Ocean Downs.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Melander vann med en tvåårig debutant igår i Chester. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mattias Melander vann med en tvåårig debutant igår i Chester. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På Harrah’s Philadelphia i Chester debuterade tvåårige Pilot Hanover (e. Southwind Frank-Perfect Chance) med seger för Mattias Melander när han slog Åke Svanstedts Venturesome (e. Kadabra) och Nancy Takters Tremendously (e. Father Patrick) på 1.12,8/1.609 meter.

Pilot Hanover. Foto: Lina Alm

För den insatsen belönades den Marcus Melander-tränade hingsten med 5.200 dollar. Lennart ”Srf Stable” Ågren äger och han köpte Pilot Hanover för 240.000 dollar i Harrisburg förra året.

Pilot Hanover är undan Perfect Chance (e. Andover Hall), 1.10,3*/$411.184, som är helsyster med And Heez Perfect, 1.10,0*/$865.495.

På samma bana vann Åke Svanstedt med treårige valacken Coventry Hall (e. Cash Hall-Canland Hall) på 1.10,6 och förstapriset uppgick till 4.800 dollar. Seger blev det också för Jenny Melanders fyraårige valack Nextroundsonme (e. Cantab Hall) på 1.11,5 för Marcus Miller. Vinsten var värd 4.400 dollar.

Anette Lorentzon kunde bokföra sig för en tränarseger på Yonkers Raceway sedan sexårige valacken Eye ofa Tiger Ås (e. Chapter Seven-Cascade Ås) vunnit från spets med 1,5 längder för Jason Bartlett på 1.11,6. Ägarna ACL Stuteri och Kjell Johansson kunde inkassera 7.750 dollar för segern.

Googoo Gaagaa-son överlägsen

Yall Beneath Me. Foto: Best Bet Photos

Yall Beneath Me (e. Googoo Gaagaa-Jordanna Paige) tävlade i en egen klass för Russell Foster när finalen i Maryland Sire Stakes ($45.000) för treåriga hingstar och valacker avgjordes i natt på Ocean Downs.

Med drygt 15 längder försvann Richard Hans travare över upploppet och den lasixtävlande hingsten kom hem på 1.13,2.

Totalt har Yall Beneath Me startat elva gånger i karriären och vunnit tio lopp. Han är undan Jordanna Paige (e. Lindy Lane), 1.13,7/$35.240, som har sin främsta avkomma i Turn the Paige (e. Cantab Hall), 1.10,0/$278.390.

Finalen i Maryland Sire Stakes ($45.000) för treåriga ston gick också till en Googoo Gaagaa-avkomma. Richard Hans-tränade Gooreatness (u. Cavinetta) och Russell Foster vann med en halv längd från spets på 1.13,6.

Stoet tog sin tredje seger på tolv starter. Hennes mor Cavinetta (e. S.J.’s Caviar), 1.12,6*/$38.613, vann fyra lopp på 20 starter.