Fokustema
Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Topptvååringar på Jägersro

Christoffer Eriksson dominerade kvalen till Svensk Uppfödningslöpning och vann både med Aetos Kronos och Trix On Line på 1.14,4a respektive 1.13,9a över 1.640 meter. Nu är det upp till Christoffer Eriksson att välja ”rätt” häst till finalen.
Av
Claes Freidenvall
Aetos Kronos gör årsdebut i Breeders Course-kvalet på Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Aetos Kronos gör årsdebut i Breeders Course-kvalet på Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

– Båda två var väldigt fina, sade Christoffer Eriksson, som inte ville avslöja vem han kommer att köra i finalen den 1 december i Svensk Uppfödningslöpning.

Aetos Kronos (e. Bold Eagle-Will of A Woman) inledde Christoffer Erikssons dubbel och passade dessutom på att avlägga maiden i sin fjärde start. Ledande Ultion Face hade inget att sätta emot Jerry Riordans travare mitt på upploppet.

– Jag har kört försiktigt med Aetos Kronos i två starter, men ikväll var det läge för att prova. Adrians häst sprang och bröt i ledningen samtidigt som Aetos Kronos kändes komfortabel hela vägen, sade Christoffer Eriksson.

Dryga varvet från mål bytte Christoffer Eriksson ut tredje ytter mot dödens och Aetos Kronos landade utvändigt om favoriten. Adrian Kolgjini valde att dra undan med några längder i täten bakom Ultion Face – första varvet öppnades efter 1.15,6 – och i sista sväng kröp Christoffer Eriksson ner på innerspår.

Där blev han inte sittande speciellt länge utan 300 kvar styrde han ut Aetos Kronos till attack och Ultion Face hade inget att sätta emot över målrakan. Segertiden skrevs till nya rekordet 1.14,4a/1.640 meter och sista rundan travades efter 1.13,1.

– Aetos Kronos brukar gå till mål och det gjorde han ikväll också, sade Christoffer Eriksson.

”Har alla parametrar”

Hästens tränare Jerry Riordan var också nöjd med insatsen efter triumfen värd 75.000 kronor.

– Han har blivit mer mogen för varje start och har alla parametrar för att bli en bra travare, sade Jerry Riordan.

Ultion Face (e. Joke Face-Croix d’Am) tog hand om andraplatsen och vidare till final gick också Unico Broline (e. Cantab Hall-Notre Histoire) som trea efter en resa i tredje utvändigt för Thomas Uhrberg.

Aetos Kronos är Bold Eagles första segrande avkomma på svensk mark. Hans mor Will of A Woman (e. Muscles Yankee), 1.12,1/$19.138, har sin främsta avkomma i amerikanskan Womans Will (e. Donato Hanover), 1.10,5/$616.316.

Obesegrad efter tre starter

Trix On Line (e. Trixton-Fascination) var ännu snabbare vid sin seger och var med och körde inledningsvis om täten, men Christoffer Eriksson valde att släppa ledningen efter 300 meter till Grande Diva Sisu.

Christoffer Eriksson och Trix On Line. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

– Det är en väldigt fin häst som det driver väldigt bra för, men han var lite laddad bakom bilen och tog faktiskt ett felsteg kort innan start. Sedan valde jag att släppa eftersom det hade gått alldeles för fort, sade Christoffer Eriksson.

Grande Diva Sisu öppnade första 500 meterna efter 1.09,2 (!) och sedan kunde Per Nordström dämpa farten till 1.12,6 första rundan. Christoffer Eriksson valde att gå ut i andraspår 300 kvar och 100 meter före mål plockade Trix On Line ner en mycket tapper ledare på 1.13,9a/1.640 meter.

– Trix On Line var riktigt bra och trots sin orutin uppför han sig som en gammal snabbloppare, sade Christoffer Eriksson.

Bakom Trix On Line gick Grande Diva Sisu (e. Ready Cash-Super Model) vidare till finalen som tvåa och dit tog sig också Staro Nashville (e. Sebastian K.-Meta di Azzurra) som trea för Joakim Lövgren.

Sören Norberg tränar den i tre starter obesegrade tvååringen, vars mor Fascination (e. Super Arnie), 1.12,5ak/5.885.250 kr, inte bara vann Svensk Uppfödningslöpning utan också Svenskt Trav-Oaks, Breeders Crown för treåriga ston och Derbystoet. Trix On Line är Fascinations första avkomma.

Fotnot: imorgon avgörs ytterligare två försök i Svensk Uppfödningslöpning på Solvalla.

Fokustema
Divonne-les-Bains
Läs senare

Nordemo-triumf i Frankrike

Alf Nordemos uppfödning Etoile du Nord tog sin andra seger på fransk mark och det skedde i ett lopp för femåriga ston – Prix de la Societe du Cheval Francais (€17.000) – i Divonne-les-Bains idag.
Av
Claes Freidenvall
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

Paul Philippe Ploquin guidade Ron Kuiper-tränade Etoile Nord (e. Laetenter Diem-Quartre Etoiles) till seger på 1.15,0/2.050 meter och belönades med 7.650 euro. Den triumfen var efterlängtad – förra gången Etoile du Nord toppade var i Prix de Jonchery sur Vesle (€19.000) i Reims den 31 oktober ifjol.

Alf Nordemo har fött upp stoet och hennes mor Quartre Etoiles (e. Korean), 1.21,0/€2.190, har åtta avkommor i startbar ålder – den yngsta är två och den äldsta nio år – och av dem toppar A l’Assaut (e. Buvetier d’Aunou), 1.15,6/€27.845, följd av Etoile Nord, 1.15,0/€27.060.

Mormor Etoile des Blaves (e. Traveller), 1.15,4/€441.759, tävlade framgångsrikt för Jean-Michel Bazire och vann bland annat Grupp I-loppet Prix de I’le-de-France (€150.000) med sin tränare i sadeln. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Perfect el Major (e. Goetmals Wood), 1.13,9/€102.040.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”