Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kan ta tredje raka Kriteriesegern – som mor

5–4 till Sverige mot Norge, Propulsion-fallet avgörs, Derbyvinnare gör comeback efter 25 månader, bara obesegrade hästar i Gävlelopp och intressant nyförvärv från Italien till Örebro.
Det är några av torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Eld. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tekno Eld. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1De kallblodiga treåringarna har börjat få upp farten under årets tredje månad och att Öystein Tjomsland-tränade Brenne Borken (e. Bork Odin) vann på 1.28,5/2.140 meter i början av månaden sticker minst sagt ut. Men så har han en del att leva upp till som lillebror till de två senaste årens vinnare av Svenskt Kallblodskriterium på Dannero: Brenne Bas (e. Horgen Tore) och Brenne Odin (e. Moe Odin).

Jan-Olov Persson vill inte ge slaget förlorat mot de norska tränarnas treåringar och hittills har Hagmyren-tränaren presenterat fyra vinnare. Snabbast av dem är superstoet Lannem Siljes dotter Lannem Stella (e. Tekno Odin).

Årets första treåriga vinnare var Gävleamatören Anders Högbergs snackhäst Lome Lux (e. Lome Brage), som redan hunnit med ytterligare en seger och totalt fem starter i vinter.

I listan över alla treåriga kallblod som vunnit lopp i år är fem är födda i Sverige, medan fyra är norskfödda.

Fyra svensktränade treåringar startar för övrigt mot äldre hästar på Umåker ikväll, däribland M.P.Domino (e. Tekno Odin) som redan vunnit lopp.

Kallblodiga treåringar som segrat 2022:
Svenskfödda:

 • Lome Lux (e. Lome Brage) – Anders Högberg – 5 st: 2–1–0/1.29,5k
 • Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) – Jan-Olov Persson – 1 st: 1–0–0/1.32,8m*
 • B.W.Raz (e. Horgen Tore) – Jan-Olov Persson – 1 st: 1–0–0/1.35,6m*
 • Guli Hektor (e. Tekno Odin) – Öystein Tjomsland – 1 st: 1–0–0/1.30,2m*
 • M.P.Domino (e. Tekno Odin) – Jerker Bjurman – 2 st: 1–0–0/1.36,3am*

Norskfödda:

 • Tyri Frikk (e. Galileo) – Geir Flåten – 3 st: 2–1–0/1.33,0m*
 • Brenne Borken (e. Bork Odin) – Öystein Tjomsland – 1 st: 1–0–0/1.28,5m*
 • Brolin  (e. Lome Brage) – Jan-Olov Persson – 1 st: 1–0–0/1.32,1m*
 • Lannem Stella (e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson – 1 st: 1–0–0/1.31,8m*

***

Nu ska historien om Propulsion avgöras i överdomstolen. Foto Sulkysport

2Sakframställning från båda partner och förhör med bland annat Daniel Redén, veterinär expertis och hovslagare var agendan under första dagen av förhandlingarna i Propulsion-fallet i Överdomstolen under onsdagen. Idag ska det avslutas.

Det här kommer att hända under torsdagen:

 • Förhör med Steen Morten Johansen (före detta. säkerhetschef Svensk Travsport) angående ST:s utredning av Propulsion/Daniel Redén.
 • Förhör med ST:s avelschef Christina Olsson av ST:s hantering och handläggning av importen av Propulsion samt efterföljande handläggningsåtgärder.
 • Förhör med veterinär Mårten Hansson angående Hanssons slutsats rörande effekten av den behandling som Propulsion genomgick.
 • Förhör med ST:s verkställande direktör Maria Croon angående Svensk Travsports utredning av Propulsion/Daniel Redén.

Efter förhören avslutas förhandlingarna med båda parters slutanföranden.

Här är Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvalls summering av den första dagen.

***

3Första starten på över två år. Ikväll är det dags för Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin) att göra sin första start sedan februari 2020 när han kommer ut från tillägg i ett kallblodslopp i Gävle.

Tekno Eld har tjänstgjort som avelshingst de senaste säsongerna och så blir det även i sommar på norsk mark, men först ska ett par starter göras. Målet är den norska klassikern Jacob Meyers Pokal på Bjerke i början av april om kvällens comeback blir till belåtenhet.

Tekno Eld var 2014-kullens kung med segrar i Svenskt Kallblodskriterium och Norskt Travderby. Däremot fick han nöja sig med andraplatsen i svenska Derbyt bakom Philip Ess (e. Briskeby Philip). Efter 26 starter (18–3–2) som tre- och fyraåring har det dock bara blivit ytterligare fem starter på 3,5 år för hästen som närmast jagar tremiljonersvallen i intjänade pengar.

Gävle (start 17.55) är tisdagens huvudbana med V64-jackpot och nästan 1,2 miljoner kronor extra i sexrättspotten. Ett fint snabblopp för varmblod ser ett koppel kända märken i startlistan, där sex av tio deltagare sprungit in över 1,6 miljoner kronor.

Umåker (start 17.45) är kvällens saxbana, medan Färjestad (start 12.20) står för lunchtävlingarna.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4Ett lopp med enbart obesegrade hästar i startlistan – finns det? Jo, ikväll i Gävle sker precis detta. Fyra hästar anmäldes till treåringsloppet för varmblod och trots det lilla numeräret körs unghästloppet, precis som skett vid flera tillfällen tidigare på andra banor i vinter och vår.

Och visst är det ett lopp värt att lägga blicken på när alla deltagare gjort en start i karriären och vunnit den! 40.000 kronor bjuds i förstapris och här är hästarna som jagar andra raka segern:

Häst (far) – Tränare – Debuttid

 1. Lukanos (e. Explosive Matter) – Ulf Eriksson, Åland – 1.17,1m
 2. Because The Night (e. S.J.’s Caviar) – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 1.17,1m
 3. Chico de Calamar (e. Bold Eagle) – Mattias Djuse, Solvalla – 1.17,4m
 4. Independence Day (e. Chelsea Boko) – Oskar Kylin Blom, Gävle – 1.18,5m

***

5I slutet av denna vecka förväntas ett spännande nyförvärv ansluta hos Örebrotränaren Elin Dalegård. Det handlar om den femårige, italienskfödde hingsten Black White Zs (e. Gruccione Jet) 1.11,8ak/€45.444 vilken har tagit tolv segrar på 38 starter.

Tre av dem har kommit inom de senaste fem starterna och så nyligt som den 6 februari besegrade hästen Best Ofdream Trio (e. Nad Al Sheba) – med fem längder . Denne har ju inlett ett sin tid på svensk mark med seger i ett klass I-försök samt andraplats i bronsdivisionen.

Black White Zs har karriären igenom tränats av Gennaro Casillo.

***

6Caen (11.50) är ensamma om att arrangera travtävlingar på fransk mark denna torsdag och det finns tre svensktränade hästar med i startlistorna.

I fyraåringsloppet Prix d’Herouvillette (€18.000) startar såväl Björn Goops Inductif (e. Up and Quick) som Tomas Malmqvists Inferno Ceke (e. Ready Cash) och i Prix d’Heurtevent (€18.000) kommer Jarmo Niskanens Infinity Babel (e. Jag de Bellouet) till start.

***

7Ordet ”drivning” försvann ur Svensk Travsports tävlingsreglemente vid årsskiftet och ersattes av maning. I veckans avsnitt av travförbundets web-tv-program Regel-tv är det just maningarna som står i centrum.

Sportchefen Robert Karlsson och domarbasen Jonny Staf sitter i studion och på distans medverkar riksdomaren Jan Törnqvist och catchdrivern Rikard N Skoglund för att diskutera ämnet.

Här går det att se veckans avsnitt av regel-tv: