Fokustema
Utredning hos ST
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tränare kan ha anmält sig själv för karenstidsbrott

En hästaffär som skulle reklameras kan ha uppdagat ett karenstidsbrott. Hela historien har fått Jan-Olov Persson att anmäla sig själv till Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning!
Av
Lars G Dahlgren
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jan-Olov Persson är fåordig:

– Du får ta det här med hästvälfärdsavdelningen, säger han till Sulkysport.

Och där är veterinären Antti Rautalinko strikt bunden av förbundets utredningsskretess.

– Jag får inte ens berätta för dig om det pågår en utredning eller inte, säger Rautalinko.

Vad handlar det då om?

Jo, norskfödda sjuåriga kallblodet Våffelprinsen (e. Bork Odin – Eldfaksa). Denne såldes i slutet av januari i år från Jan-Olov Perssons stall till Umåkeramatören Jessica Erlandsson. Hästen hade då startat kontinuerligt under vintern och sedan 1 december 2018 noterat två segrar, en andraplats och en tredjeplats på fem starter.

Men i sin nya regi har hästen inte fungerat. Efter tre starter och tre galoppmisslyckanden under våren fick veterinär titta på Våffelprinsen och fann en gaffelbandsskada vänster fram. Den nya ägaren hävdade att hästen haft med sig skadan när Våffelprinsen köptes i januari, dagarna efter att han varit trea på 1.28,2/2.160, och ville häva köpet. Jan-Olov Persson gick inte med på detta, men medgav att Jessica Erlandsson, vilken vänt sig till hästägarförbundet Travhästägarna och bett om hjälp, skulle få tillgång till Våffelprinens veterinärjournal.

Det var då det uppdagades.

Enligt veterinärjournalen sprutades Våffelprinsen med DMSO (14 dagars karenstid) vänster fram den 9 januari. Hästen startade sedan den 20 januari, det som blev sista loppet i Jan-Olov Persons regi, på Bergsåker. Alltså inom karenstiden 14 dagar. Inget dopingprov togs på Våffelprinsen efter det loppet.

Några dagar senare (23 januari) veterinärkollades hästen igen hos Jan-Olov Persson, inför försäljningen (samma veterinär som enligt journalen behandlat med DMSO den 9 januari), och då skrevs i journalen ”lindrig svullnad i mediala gaffelbandet vänster fram”.

– Köparen anser sig lurad eftersom Jan-Olov Persson berättade att det som angavs i veterinäundersökningen om den vänstra kotan den 23 januari var en gammal avläkt gaffelbandsskada och inget att bry sig om. När Våffelprinsen efter att inte ha fungerat alls i några lopp undersöktes igen några månader efter köpet noterade veterinären gaffelbandsskadan på vänster framben, som även visade sig finnas med på veterinärundersökningen 23 januari, dagen innan Våffelprinsen såldes. Det var väl också sannolikt samma skada som gjorde att hästen enligt veterinärjournalen sprutades i kotan den 9 januari, fast det inte diagnosticerats som en gaffelbandsskada då, säger Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors, vilken företräder köparen i försöket att få affären hävd.

– Journalen visade också att det fanns en avläkt gaffelbandsskada höger fram och inte vänster fram som säljaren av hästen hade sagt, fortsätter Melefors.

Att en tränare anmäler sig själv till Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning för utredning lär aldrig ha hänt förut.

– Det finns två typer av journaler. Dels behandlingsjournalen som tränaren är ansvarig för är korrekt, och så veterinärjournalen som veterinären är ansvarig för är korrekt, säger Antti Rautalinko.

Veterinärens journalföring visar att Våffelprinsen verkar ha startat inom karenstiden för DMSO-behandlingen den 20 januari. Nu får alltså Svensk Travsport försöka utreda om så var fallet. Det skulle kunna vara så att behandlingsdatumet 9 januari inte stämmer…eller att en sammanblandning skett så att det inte var Våffelprinsen utan någon annan häst som behandlats.

Om det nu kan ses som ett parallellfall så dömdes Umåkertränaren Mika Haapakangas tidigare i år till 45.000 kronor i böter för att det i efterhand via behandlingsjournaler visade sig att en av Haapakangas hästar startat inom karenstiden för ett medel som har 60 dagars tävlingskarens. Eftersom böterna räknas ut efter hur mycket pengar tränarens hästar sprungit in de senaste tre åren skulle en motsvarande påföljd för Jan-Olov Persson kunna rendera böter på sexsiffrigt belopp.

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.