Jan-Olov Persson är fåordig:
– Du får ta det här med hästvälfärdsavdelningen, säger han till Sulkysport.
Och där är veterinären Antti Rautalinko strikt bunden av förbundets utredningsskretess.
– Jag får inte ens berätta för dig om det pågår en utredning eller inte, säger Rautalinko.
Vad handlar det då om?
Jo, norskfödda sjuåriga kallblodet Våffelprinsen (e. Bork Odin – Eldfaksa). Denne såldes i slutet av januari i år från Jan-Olov Perssons stall till Umåkeramatören Jessica Erlandsson. Hästen hade då startat kontinuerligt under vintern och sedan 1 december 2018 noterat två segrar, en andraplats och en tredjeplats på fem starter.
Men i sin nya regi har hästen inte fungerat. Efter tre starter och tre galoppmisslyckanden under våren fick veterinär titta på Våffelprinsen och fann en gaffelbandsskada vänster fram. Den nya ägaren hävdade att hästen haft med sig skadan när Våffelprinsen köptes i januari, dagarna efter att han varit trea på 1.28,2/2.160, och ville häva köpet. Jan-Olov Persson gick inte med på detta, men medgav att Jessica Erlandsson, vilken vänt sig till hästägarförbundet Travhästägarna och bett om hjälp, skulle få tillgång till Våffelprinens veterinärjournal.
Det var då det uppdagades.
Enligt veterinärjournalen sprutades Våffelprinsen med DMSO (14 dagars karenstid) vänster fram den 9 januari. Hästen startade sedan den 20 januari, det som blev sista loppet i Jan-Olov Persons regi, på Bergsåker. Alltså inom karenstiden 14 dagar. Inget dopingprov togs på Våffelprinsen efter det loppet.
Några dagar senare (23 januari) veterinärkollades hästen igen hos Jan-Olov Persson, inför försäljningen (samma veterinär som enligt journalen behandlat med DMSO den 9 januari), och då skrevs i journalen ”lindrig svullnad i mediala gaffelbandet vänster fram”.
– Köparen anser sig lurad eftersom Jan-Olov Persson berättade att det som angavs i veterinäundersökningen om den vänstra kotan den 23 januari var en gammal avläkt gaffelbandsskada och inget att bry sig om. När Våffelprinsen efter att inte ha fungerat alls i några lopp undersöktes igen några månader efter köpet noterade veterinären gaffelbandsskadan på vänster framben, som även visade sig finnas med på veterinärundersökningen 23 januari, dagen innan Våffelprinsen såldes. Det var väl också sannolikt samma skada som gjorde att hästen enligt veterinärjournalen sprutades i kotan den 9 januari, fast det inte diagnosticerats som en gaffelbandsskada då, säger Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors, vilken företräder köparen i försöket att få affären hävd.
– Journalen visade också att det fanns en avläkt gaffelbandsskada höger fram och inte vänster fram som säljaren av hästen hade sagt, fortsätter Melefors.
Att en tränare anmäler sig själv till Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning för utredning lär aldrig ha hänt förut.
– Det finns två typer av journaler. Dels behandlingsjournalen som tränaren är ansvarig för är korrekt, och så veterinärjournalen som veterinären är ansvarig för är korrekt, säger Antti Rautalinko.
Veterinärens journalföring visar att Våffelprinsen verkar ha startat inom karenstiden för DMSO-behandlingen den 20 januari. Nu får alltså Svensk Travsport försöka utreda om så var fallet. Det skulle kunna vara så att behandlingsdatumet 9 januari inte stämmer…eller att en sammanblandning skett så att det inte var Våffelprinsen utan någon annan häst som behandlats.
Om det nu kan ses som ett parallellfall så dömdes Umåkertränaren Mika Haapakangas tidigare i år till 45.000 kronor i böter för att det i efterhand via behandlingsjournaler visade sig att en av Haapakangas hästar startat inom karenstiden för ett medel som har 60 dagars tävlingskarens. Eftersom böterna räknas ut efter hur mycket pengar tränarens hästar sprungit in de senaste tre åren skulle en motsvarande påföljd för Jan-Olov Persson kunna rendera böter på sexsiffrigt belopp.