Fokustema
Utredning hos ST
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tränare kan ha anmält sig själv för karenstidsbrott

En hästaffär som skulle reklameras kan ha uppdagat ett karenstidsbrott. Hela historien har fått Jan-Olov Persson att anmäla sig själv till Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning!
Av
Lars G Dahlgren
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jan-Olov Persson är fåordig:

– Du får ta det här med hästvälfärdsavdelningen, säger han till Sulkysport.

Och där är veterinären Antti Rautalinko strikt bunden av förbundets utredningsskretess.

– Jag får inte ens berätta för dig om det pågår en utredning eller inte, säger Rautalinko.

Vad handlar det då om?

Jo, norskfödda sjuåriga kallblodet Våffelprinsen (e. Bork Odin – Eldfaksa). Denne såldes i slutet av januari i år från Jan-Olov Perssons stall till Umåkeramatören Jessica Erlandsson. Hästen hade då startat kontinuerligt under vintern och sedan 1 december 2018 noterat två segrar, en andraplats och en tredjeplats på fem starter.

Men i sin nya regi har hästen inte fungerat. Efter tre starter och tre galoppmisslyckanden under våren fick veterinär titta på Våffelprinsen och fann en gaffelbandsskada vänster fram. Den nya ägaren hävdade att hästen haft med sig skadan när Våffelprinsen köptes i januari, dagarna efter att han varit trea på 1.28,2/2.160, och ville häva köpet. Jan-Olov Persson gick inte med på detta, men medgav att Jessica Erlandsson, vilken vänt sig till hästägarförbundet Travhästägarna och bett om hjälp, skulle få tillgång till Våffelprinens veterinärjournal.

Det var då det uppdagades.

Enligt veterinärjournalen sprutades Våffelprinsen med DMSO (14 dagars karenstid) vänster fram den 9 januari. Hästen startade sedan den 20 januari, det som blev sista loppet i Jan-Olov Persons regi, på Bergsåker. Alltså inom karenstiden 14 dagar. Inget dopingprov togs på Våffelprinsen efter det loppet.

Några dagar senare (23 januari) veterinärkollades hästen igen hos Jan-Olov Persson, inför försäljningen (samma veterinär som enligt journalen behandlat med DMSO den 9 januari), och då skrevs i journalen ”lindrig svullnad i mediala gaffelbandet vänster fram”.

– Köparen anser sig lurad eftersom Jan-Olov Persson berättade att det som angavs i veterinäundersökningen om den vänstra kotan den 23 januari var en gammal avläkt gaffelbandsskada och inget att bry sig om. När Våffelprinsen efter att inte ha fungerat alls i några lopp undersöktes igen några månader efter köpet noterade veterinären gaffelbandsskadan på vänster framben, som även visade sig finnas med på veterinärundersökningen 23 januari, dagen innan Våffelprinsen såldes. Det var väl också sannolikt samma skada som gjorde att hästen enligt veterinärjournalen sprutades i kotan den 9 januari, fast det inte diagnosticerats som en gaffelbandsskada då, säger Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors, vilken företräder köparen i försöket att få affären hävd.

– Journalen visade också att det fanns en avläkt gaffelbandsskada höger fram och inte vänster fram som säljaren av hästen hade sagt, fortsätter Melefors.

Att en tränare anmäler sig själv till Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning för utredning lär aldrig ha hänt förut.

– Det finns två typer av journaler. Dels behandlingsjournalen som tränaren är ansvarig för är korrekt, och så veterinärjournalen som veterinären är ansvarig för är korrekt, säger Antti Rautalinko.

Veterinärens journalföring visar att Våffelprinsen verkar ha startat inom karenstiden för DMSO-behandlingen den 20 januari. Nu får alltså Svensk Travsport försöka utreda om så var fallet. Det skulle kunna vara så att behandlingsdatumet 9 januari inte stämmer…eller att en sammanblandning skett så att det inte var Våffelprinsen utan någon annan häst som behandlats.

Om det nu kan ses som ett parallellfall så dömdes Umåkertränaren Mika Haapakangas tidigare i år till 45.000 kronor i böter för att det i efterhand via behandlingsjournaler visade sig att en av Haapakangas hästar startat inom karenstiden för ett medel som har 60 dagars tävlingskarens. Eftersom böterna räknas ut efter hur mycket pengar tränarens hästar sprungit in de senaste tre åren skulle en motsvarande påföljd för Jan-Olov Persson kunna rendera böter på sexsiffrigt belopp.

Fokustema
Ny drömgräns
Läs senare

Dave Palone till 19.000

Världens segerrikaste kusk genom tiderna sprängde en ny gräns idag. På hemmabanan Meadows räknade Dave Palone in sin 19.000:e seger i karriären.
Av
Claes Freidenvall
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se

Jubileumsvinsten kom bakom tioårige valacken Southwind Warsaw (e. Chocolationer) och han var en av tre vinnare från Dave Palones segervana händer idag.

Dave Palone. Foto: stalltz.se

Från vinnarhålet avgjorde Southwind Warsaw med nästan en längd på 1.13,0. Tidigare under dagen hade Palone vunnit med passgångaren Amazing Sofi (e. Russell Hanover) på 1.10,5 och han avslutade med att vinna bakom Danikova (e. Bettors Delight).

Milstolpar i karriären

Några tidigare milstolpar att nämna när det gäller Dave Palone. Den 5 juli 2012 klev han förbi Herve Filions amerikanska rekord med 15.181 segrar och drygt två år senare blev han den segerrikaste kusken i världen då Heinz Weverings 16.754 vinster placerades i historieböckerna.

Idag ståtar Heinz Wewering med 16.909 vinster, medan han som tränare tagit hela 19.377 triumfer. För Herve Filion, som dog för drygt två år sedan, blev det totalt 15.180 vinster.

Sedan den dagen – den 14 november 2014 – har Dave Palone fyllt på med nya triumfer och nu är han på väg mot 20.000 vinster. När det gäller inkörda pengar ståtar Palone med drygt 144 miljoner dollar.

Fotnot: segerrikaste jockey genom tiderna är Russell Baze med 12.842 vinster.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket supermöte!

Meadowlands bjuder på topptävlingar på lördag och TVG Open Trot ($350.000) för treåriga och äldre travare blir ett riktigt tungviktsmöte mellan svensktränade kvartetten Gimpanzee, Guardian Angel Ås, Manchego och Six Pack.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi

Marcus Melanders Gimpanzee får verkligen ett riktigt elddop när treåringen ska möta den äldre amerikanska eliten och några av de snabbaste travarna genom tiderna.

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Gimpanzee kommer närmast från seger i Matron Stakes och Breeders Crown. Det sistnämnda loppet vann också Nancy Johanssons Manchego och hon har också satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Stentuffa duon Six Pack och Guardian Angel Ås är inte heller några dunungar i sammanhanget.

Darling Mearas möter Atlanta

Stonas uppgörelse i TVG Mare Trot ($175.000) har endast lockat fem travare och däribland svenskfödda Darling Mearas. Hon har dock ingen enkel uppgift och ställs bland annat emot Hambletonian-vinnaren Atlanta.

Tvååringarna gör också upp om stora pengar i Valley Victory ($505.000) och Goldsmith Maid ($475.100) för hingstar/valacker respektive ston. Det är svensktätt i båda löpningarna när det gäller de tvåbenta, men det startar också två svenskfödda ston i Goldsmith Maid; Anders Ströms uppfödning Hall of Am och Margareta Wallenius-Klebergs Common Sense.

Startlistor:

TVG Open Trot ($350.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Six Pack – Åke Svanstedt
 2. Gimpanzee – Marcus Melander
 3. Mission Accepted – Ron Burke
 4. Fiftydallarbill – Katricia Adams
 5. Manchego – Nancy Johansson
 6. Guardian Angel Ås – Anette Lorentzon
 7. Lindy the Great – Domenico Cecere

TVG Mare Trot ($175.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Atlanta – Ron Burke
 2. Emoticon Hanover – Luc Blais
 3. Beautiful Sin – Åke Svanstedt
 4. Hannelore Hanover – Ron Burke
 5. Darling Mearas – Åke Svanstedt

Valley Victory ($505.000)
Tvååriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Book Seven (e. Chapter Seven) – Julie Miller
 2. Amigo Volo (e. Father Patrick) – Nifty Norman
 3. St Martins (e. Trixton) – Lucas Wallin
 4. Moveoutofmyway K (e. Muscle Massive) – Norm Parker
 5. El Ideal (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 6. Ready For Moni (e. Ready Cash) – Per Engblom
 7. Southwind Fulton (e. Muscle Hill) – Lucas Wallin
 8. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
 9. Rome Pays Off (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 10. Patriarch Hanover (e. Father Patrick) – Ron Burke

Goldsmith Maid ($475.100)
Tvååriga ston
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Sister Sledge (e. Father Patrick) – Ron Burke
 2. Senorita Rita (e. Chapter Seven) – Linda Toscano
 3. Hall of Am (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 4. Winter Olympics (e. Muscle Mass) – Åke Svanstedt
 5. Queen of the Hill (e. Explosive Matter) – Per Engblom
 6. Common Sense (e. Trixton) – Åke Svanstedt
 7. Musclesandmascara (e. Muscle Hill) – Jonas Czernyson
 8. Tricky Sister (e. Trixton) – Andrew Harris
Fokustema
Jägersro
Läs senare

Born Winner stannar hemma

Mizita Sound ströks igår. Nu står det klart att även Born Winner missar lördagens final i Svensk Uppfödningslöpning.
Av
Pär Gustafsson
Sport