Fokustema
V75 Jarlsberg 7 juli
Läs senare

Jarlsberg: Vi vägleder med 56 intervjuer!

I samarbete med norska Trav og Galoppnytt kan Sulkysport presentera ett fylligt intervjupaket till dagens finfina V75-omgång på Jarlsberg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se
Makethemark ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se

Det är ju storloppet Ulf Thoresen Grand International som står i centrum och årets upplaga är verkligen en riktig läckerbit. Visst var Vitruvio (V75-7) så bra i Oslo Grand Prix att han ska ha bra chans att vinna igen, men han kommer på intet vis till dukat bord.

Vi finner istället våra spikar i två andra lopp och bjuder på en hel del intressant information i intervjuväg i blocket nedan.

Roliga & troliga bud

 • Juan (V75-1) kommer från stayerseger på Jägersro och möter inte så hemskt mycket tuffare motstånd här. Joakim Lövgrens häst är inte superfavorit i nuläget och det tackar vi för som tror att han har en ypperlig segerchans i det här loppet.
 • Normandie Royal (V75-3) flyttades från Frode Hamre till Jerry Riordan under uppmärksammade former efter senaste starten. Då sade Frode Hamre att det var ”tråkigt att tappa Norges bästa sto” och vi är beredda på att skriva under på att hon håller så god klass. Ja, om man då bortser från supermercan Hillary B.R. som tycks vara en häst för de allra största loppen. Riordan låter nöjd med sin häst inför debuten i ny regi och vi tycker hon har bra chans att lägga det är gänget på rygg.
 • Joe Comet (V75-4) har fått ett lopp i kroppen efter fem månaders paus och nu överväger man att köra hästen i ledningen över sprinterdistans. Det tycker vi kittlar på en häst som i nuläget är spelad på under tio procent.
 • Voltaire Gifont (V75-7) gjorde ett topplopp i dödens senast på Solvalla, knappt slagen av Who’s Who. Han kan få vinnarhålet eller tredje invändigt härifrån vilket är en guldposiiton i de här stentuffa loppen när världseliten drabbar samman. I våra ögon startar han inte alls utan chans och blott två procent i nuläget känns väldigt lågt…

Överstreckade

 • Zaire Wise As (V75-2) är ”knallgo” för att använda ett norskt uttryck, men vi ser gång på gång hur Pietro Gubellini kluddar till det för sig här i Skandinavien. Att han inte har full koll på hästen sen tidigare är inte heller positivt och väl medvetna om att normalt sett bara joggar hem det här loppet sett till vad han möter så kan vi bara inte låta bli att gardera.
 • Det var längesen Ferrari B.R. (V75-5) gav det där ”knallintrycket” som vi minns så väl från fyraåringssäsongen att han kan ge de dagar han tävlar på topp. Han kan vinna, men är bara en i mängden för oss och spelprocenten känns i nuläget väl högt ett tufft sällskap.
 • Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb (V75-7) har inte öppnat lika snabbt i år som han gjorde under fjolåret och i Oslo Grand Prix blev allting helt knas för hans del. Vi vill se honom leverera ordentligt på världsnivå innan vi tar till oss hon spelmässigt igen.
Fakta

V75-SYSTEMET

Avd 1: 13 Juan (12,5)
Avd 2: 4,6,7 (1,5)
Avd 3: 6 Normandie Royal (5,2)
Avd 4: 1,3,4,5,8,12 (7,11)
Avd 5: 1,2,4,5,6,7 (3,10)
Avd 6: 1,3,5,10 (11,9)
Avd 7: 1,3,4,5,6,8 (2,7)

2.592 rader/1.296 kronor

V75-Intervjuer

V75-1:
– C Nu Gilbak (1) satt fast i långloppet senastpå Bjerke och jag tror att han hade kunnat vinna medfritt. Hästen utvecklar sig hela tiden och härifrån ska han kunna få ett fint lopp. Jag tycker han ska streckas, säger Sigbjörn Kolnes.
– Lovers Hall (2) möter bra hästar. Smygresa och bra pengar är det som gäller, säger Anders Lundstrøm Wolden.
– Norma B (3) levererade en bra insats senast på Momarken. Jag vet inte hur han är på distansen, men hon kommer få en fin resa härifrån och då kan hon sluta bland de tre främsta, säger Tom Erik Solberg.
– Soros Kronos (4) var duktig senast. Han går på alla distanser och drömupplägget är att han körs i tät i jämnt 1.15,5-tempo. Han är ett platsbud, säger Thøger Malmstrøm.

Ska köras i tät i ett jämnt 1.15,5-tempo

– Harley DE (5) har aldrig varit varit bättre. Lång distans är något han ska hantera bra. Det är bra hästar på tillägg, men jag tycker han ska streckas tidigt vid gardering. Vanlig vagn nu, säger Frode Hamre.
– Lightning (6) behövde en urblåsare senast och verkar pigg efter loppet. Han verkar vara på väg upp i form och är bra på långa distanser. Det blir norskt huvudlag nu precis som den 4 maj. En liten joker, säger Harald Inge Hagen.
– Royaldoodle (7) debuterar för mig. Han hade varit ifrån en del innan han kom hit, men tränar fint. Motståndet är tufft och mina förhoppningar är inte större än att han möjligen skulle kunna ta en trippelplats, säger Bjørn Larsen.
– Fernando (8) var tjock i halsen på Bjerke senast, men desto bättre gången innan. Detta är en bra häst som haft mycket otur i år. Han känns bra och går fint på distansen. Det blir vanlig vagn och skor runt om. Är han trea-fyra är jag nöjd, säger Vegard Lundstrøm Wolden.
– Avery (10) galopperade senast, men gick bra efteråt. Voltstart är inte det bästa, men från förstaspår hoppas jag att det ska gå bra. Formen är fin och jag tycker han kan vara en luring för de som ”fiskar djupt”, säger Kjetil Helgestad.
– Umaticaya (11) är spännande på den här distansen som jag ser som ett plus för henne för hon gick bra över 2.700 meter på Vincennes. Det blir vanlig vanlig och jag tycker hon är tidig i det loppet, säger Frode Hamre.
– Juan (13) var jättebra senast och jag måste tro på honom nu, men jag har dålig koll på motståndet. Han kommer gå barfota fram, säger Joakim Lövgren.

V75-2:
– Revenue Lavec (1) slår inte de bästa här, men kan ta sista trippelplatsen då han står perfekt placerad. Möjligen kan det bli goggles nu igen, säger Lars Anvar Kolle.
– I Am the Tiger (4) gick fint senast också, men det var för dåligt tempo framme i tät. Två långresor på kort tid är ett osäkerhetsmoment. Hästen har mer inombords än han hunnit visa och kan klara av att ta en trippelplats, säger Charlotte K Nærland.
– Miracle Tile (5) gick bra i comebacken och ska normalt sett gå framåt med det loppet i kroppen. Här möter han övermakten i Zaire Wise As, men bakom honom är han aktuell i striden om tätplatserna, säger Trond Anderssen.
– Faust Boko (6) var bra senast. Hästen leverer aldrig en dålig insats utan har imponerat på mig. Det blir inga ändringar från senast och han ska räknas bakom Zaire Wise As och streckas om han garderas, Geir Vegard Gundersen.

V75-3:
– Whatsoflying SS (1) travade faktiskt under gällande världsrekord på 800 metersbana senast och är i sitt livs form. Han trivs bäst med maxtempo hela vägen, men är inte så startsnabb. Jag överväger att sätta på helstängt huvudlag, då tror jag att han öppnar bättre. Löser det sig är han inte helt borta, säger Jan Erik Isaksen.
– Jefferson Dotcom (2) är i strålande form. Nu blir det helstängt huvudlag och körning så länge det bara går. Han är bäst med ett jämnt, hårt tempo. Jag tror att han kan gå en 1.10-tid och är segeraktuell trots tufft motstånd, säger Stian Eilefsen.
– Ms Triple J (3) vann lätt i Bergen i ett billigare sällskap. Formen är på rätt väg, men han är bara hygglig från start och jag har inga tätambitioner. Platsbud, Frode Hamre.
– Luxury Tile (4) är normal sett startsnabb och levererar bra insatser varje gång. Allt är bra i träningen och jag hoppas han når ledningen. Det blir skolöst som vanligt och hästen ska räknas, säger Trond Anderssen.
– Moveslikejagger (5) var våldsamt bra på Momarken senast och växer hela tiden med uppgifterna. Han har väldigt startsnabba hästar på insidan, men han har lärt sig öppna snabbare också. Jag hoppas på en fin position; då är han med i toppen igen, säger Dag-Sveinung Dalen.
– Normandie Royal (6) verkar var en okomplicerad och trevlig häst. Hon har gått ett nabbare jobb hos mig inför detta och fick gå 1.17/1.600 meter i rygg på Ringostarr Treb. Hon kändes fin och hon tävlar precis som i tidigare regi, öppet huvudlag och utan framskor, säger Jerry Riordan.
– Madelen LTC (7) var med i en stentuff öppning senast och blev sittande fast i en trött rygg till slut. Hon gjorde oavsett ett starkt lopp. Hon har förlorat spårlottningen här så det är svårt att se henne som något annat än en outsider, säger Eirik Høitomt.
– Flashing Boko (8) var inte i ett licenslopp i fredags med min dotter i sulky. Han travade 1.16 första varvvet och 1.13 sista varvet. Formen är bra, men han har ännu en gång i sulkylopp fått för dåligt startspår, säger Severin Aarskog.
– Handsome Hank (9) är på väguppåt i form, men spåret är ingen fördel då han är så startsnabb. Platsbud, säger Tor Olaf Halle.
– Thai Highway (10) levererade ett riktigt bra lopp i comebacken trots en tuff öppning. Han ska normalt sett gå framåt och närmar sig toppformen. Det var synd på spåret här, men vi får hoppas att de kör tufft. Han går utan famskor och med norskt huvudlag. Hästen ska kunna gå en 1.10-tid och strida i toppen, säger Bo Westergaard.

V75-4:
– Joe Comet (1) var duktigt i första starten efter paus. Han ska gå framåt med det loppet och det är inte omöjligt att han testas i tät med de här förutsättningarna. Han ska räknas i ett öppet lopp, säger Trond Anderssen.
– Vincent (3) har varit borta länge. Hästen har haft både goda och dåliga dagar i träningen. Han är inte testad så väldigt hårt och jag är väldigt osäker på honom. Hästen har stor kapacitet, men jag jag är osäker på honom och han är bara en outsider, säger Sigbjørn Kolnes.
– Digital Bronze (4) är ingen värmningsvinnare, men han skärper sig i loppen. Han var duktig senasdt, ärrask iväg och nu tar vi bort helstängt huvudlag och byter till norskt dito. Då tror jag att han kan köras i ledningen även om han går lika bra bakifrån. Jag tycker han ska räknas, säger Lars Anvar Kolle.

Byter huvudlag

– Credicone (5) var stark efter lång paus senast. Han har ingen fördel av sprinterdistans, men hanterar det. Sällskapet är inte så avskräckande och även om han kommer få göra en del jobb själv så ska han ses med segerchans. Nu sätter jag på jänkarvagnen, säger Frode Hamre.
– Euklid AT (8) var bra vid segerloppet senast. Nu står han iskallt till med spår längst ut bkaom vingen och det behöver lösa sig om han ska kunna komma in i matchen härifrån, säger Per Oleg Midtfjeld.
– Balotelli (9) var det för tufft för senast. Han var däremot bra när jag körde gången före. Här möter han tuffa hästar och jagar en peng, säger Ole Johan Østre.
– Fender Boko (12) var väldigt bra senast. Han hade gått av ett lopp i kroppen, men här är startspåret besvärligt. Jag planerar ingen ändring, säger Kristian Skullerud.

V75-5:
– Jet Voice (3) gick 1.08,6 sista 500 meterna senast och stod på bra hela vägen in till mål. Han behövde loppet då det var ett tag sen han startade senast. Han behöver nog gå med skor igen. Jag tror inte han vinner, men han kan vara trea-fyra, säger Lars Anvar Kolle.
– Ferrari B.R. (4) är på väg upp i form. Han har fått ett bra spår och även om det viktigaste är att han går felfritt så jag ska prova att ladda lite. Det blir stängt huvudlag eller norskt huvudlag. Möjligen tar vi av bakskorna denna gång. Han möter bra hästar, men jag tror han är med i toppen, säger Per Oleg Midtfjeld.
– Patent Leather (5) är tuff så 2.100 meter ska gå bra. Han höll farten väldigt bra bakom en duktig vinnare senast. Det är tufft emot med äldre, mer rutinerade konkurrenter här, men den här hästen är bra och ska räknas som en outsider. Jänkarvagn och helstängt huvudlag igen, säger Frode Hamre.
– Gigant Invalley (6) var mycket bra i Bjerke Cup. Han har följt sitt vanliga träningsupplägg efter det och allt har sett bra ut. Jag har varit inne på banan en gång med honom efter senaste starten och han kändes fin då. Det blir inga ändringar i utrustning eller balans. Vi har fått spår långt ut, men han drar iväg självmant bakom vingen. Jag måste tro på honom även om det är många tuffa hästar emot, säger Truls Desserud.
– Son Of God (7) gjorde det mycket bra i andraspår utvändigt om Spartan Kronos senast. Hästen såg fin ut och bör gå framåt med loppet. Nu är förutsättningarna svåra och vi ändrar inget, säger Daniel Redén.

Son of God ska starta på Jarlsberg. Foto: Simon Hagen

– Always On Time (8) tränar bra och är i god form. Han står dock väldigt svårt till mot tuffa hästar. Från ett bra spår hade jag trott på platschans, men nu får vi vara nöjda med en peng. säger Kjetil Helgestad.
– Floris Baldwin (9) var bra senast. Han har tränat på bra efter det. Spåret är bra. Han möter ettpar bra, men ska kunna vara med i platsstirden. Barfota som vanligt, säger Trond Anderssen.
– Kick Off Classic (10) blev taklad på startsidan senast. Han levererade ett kanonlopp efteråt. Formen ärpå topp. Det ärjämnt mellan mina hästar i loppet. Jag ser honom som ett platsbud och inga ändringar är planerade, säger Trond Anderssen.

V75-6:
– Baronesse Hooves (1) blev lite hetsig då jag smackade på henne på startsidan senast. Hon levererade ändå ett mycket bra lopp. Hon är snabb från start och står spännande till. Hon möter ett par tuffa konkurrenter, men kan vara platsaktuell, säger Dag-Sveinung Dalen.
– Galaxy W (3) levererar bra insatser varje gång. Hon är allround, men har fördel av hårt tempo för hon håller alltid farten bra. Den här gången kan det eventuellt bli barfotakörning, säger Sigbjørn Kolnes.

Eventuellt barfotakörning

– Velvatter (5) var bra senast, men här blir det dödens på Baronesse Hoove och då blir det inte lätt att vinna även om hon går en låg 1.11-tid. Vanlig sulky precis som senast, säger Frode Hamre.
– Global Talk (6) gjorde ett fint lopp efter paus till maxutdelning. Det blir tufft att vinna, men han kan vara trea, säger Eirik Høitomt.
– Towanda’s Classic (7) står långt ut på vingen och det behöver lösa sig härifrån. Hon kan få med sig en fin peng med flyt, säger Trond Anderssen.
– Dayenne Lane (9) står fint till spårmässigt. Hon är i fin form och kan vara med bland de tre främsta om hon får det rätta loppet. Inga ändringar, säger Trond Anderssen.
– Prapai R (10) var mycket bra i segerloppet senast. Hon har haft en liten paus efter det, men är duktig på att hålla farten i loppen så jag hoppas det blir tuff körning första varvet, säger Tom Erik Solberg.
– Amazing Case (11) gör bra lopp varje gång, men härifrån är en plats bland de fem främsta bra, säger Frode Hamre.
– Lady Lady (12) är i absolut toppform, men det är svårt att se henne vinna härifrån. Hon är extremt startsnabb så spåret är värsta tänkbara, säger Vidar Hop.

V75-7:
– Ringostarr Treb (2) mår bara fint och det går inte att beskylla honom för hur det blev på Bjerke senast. Han var fin i ett jobb på 1.17/1.600 meter nyligen och han gick riktigt snabbt de sista 400 meterna. Han tävlar barfota som vanligt, men jag går tillbaka från jänkarvagn till hans Custom-sulky nu, säger Jerry Riordan.
– Makethemark (3) blev åtgärdad för några småsaker efter Boden. Han har gått sina vanliga intervaller för detta och det känns som formen kvarstår. Det är ett jämnt lopp där positionerna säkert kommer avgöra och vår häst har visat att han kan öppna riktigt bra. Övernattningen är inga problem och det blir barfota runt om på nytt, säger skötaren Anne Raatikainen.
– Gretzky BR (4) vann väldigt lätt senast på Leangen. Det är ett helt annat motstånd han möter nu, men precis som i Oslo Grand Prix så kör vi barfota runt om nu igen. Han får köras till för att få en fin position, men jag är nöjd om han är med bland de fem främsta, säger Geir Vegard Gundersen.

Precis som i Oslo Grand Prix så kör vi…

– Racing Mange (5) var jättebra senast när han vann Kymi Grand Prix. Han känns fortsatt fin hemma och vi fortsätter att köra barfota runt om, säger Joakim Lövgren.
– Handsome Brad (7) blev behandlad dagen efter Kymi Grand Prix. Han har gått ett par småtuffa jobb i sanden, men det är inte säkert att han är på topp än. I ett riktigt bra lopp blir det tufft att vinna från spår sju. Jänkarvagn och barfota på nytt, men eventuellt byter vi från helstängt till dragskygglappar, säger Ulf Stenströmer.
– Double Exposure (8) var fin i Östersund senast och har tränat på som vanligt efteråt. Nu är hon bortlottad och det krävs mycket tur på vägen. Hon har bra hovar och kan tävla barfota igen, säger Daniel Redén.
– Photo Lavec (9) imponerade i segerloppet senast. Han är i väldigt bra form just nu. Här har en ett bra läge och kommer få ett fint lopp. Det är fina pengar som gäller och jag ändrar inget, säger Tom Erik Solberg.
– Bakspår är väl aldrig roligt, men jag tänker att i ett sånt här sällskap är det kanske inte helt fel för Queer FIsh (10). Som jag läser loppet kan det bli ordentlig körning från start och vi borde kunna hamna vettigt till.  Det blir första gången han övernattar, men det är en väldigt cool häst och jag tror inte det ska vara några problem, säger Magnus Träff.

Fokustema
V75 Romme 15 augusti
Läs senare

Tidiga tankar V75: Chablis Ribb hästen att slå!

Rommetravet och E3-finaler kryddat med en riktigt fin gulddivision innehållande flera riktiga toppar.
De två snabbaste försöksvinnarna i E3-klasserna övertygade stort, men vi vet sedan tidigare att det kan skrälla i det stora treåringsloppet på Romme...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp kan bli svårslagna i E3-finalen för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp kan bli svårslagna i E3-finalen för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

År 2008 vann Conrads Epilog till 141 gånger pengarna, tre år senare vann Labero Broline till tio gånger fläsket och 2017 var det Capitol Hill som vann till 33 gånger pengarna.
Av de fem stofinaler som körts i korta E3 på Romme har bara en av fem favoriter vunnit, men några stora överraskningar har det däremot inte varit. Ingen av de övriga fyra vinnarna har gett över tio gånger pengarna.

Högst startpoäng: Hell Bent For Am 18 550 (E3-final h/v)
Lägst startpoäng: Speedy Face 700 (Gulddivisionen)

Du hittar startlistorna till omgången här!

V75-1 – klass I, 2.640 meter voltstart

Viscount har radat upp toppinsatser under sommaren. Nu är hästen anmäld barfota runt om och lyckas Erik Adielsson sätta honom i ledningen från springspår blir Viscount svårpasserad. Det här klass I-försöket innehåller dock flera riktigt vassa toppar. Arden Wise As är en auktionsdyring (gick loss på 235.000 euro som ettaåring!) som såg bra ut i debuten för Björn Goop. Vi har dock en aning svårt att se denna något spända häst lägga iväg så pass raskt från start att han kan ta ledningen. Hurricane Silas är både stark och bra nog för att utmana, men andraspåret kan bli en fälla.

V75-2 – silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Ett relativt skralt silverförsök där det känns som att skrällen ligger på lut. Urban Kronos kan säkert komma att bli favorit från innerslicken efter att tagit ett steg till i sin kurva under sommaren. Det kan dock kosta väldigt mycket kraft att hålla ut Ebony Boko och Always On Time – samt Highspirit – så jag känner inte för att han är given att hålla i handen. Southwind Hydro har fått två lopp i kroppen och är nu grundanmäld barfota runt om. Han är i mångt och mycket en medhängare, men det kittlar ändå lite med honom här om det blir överpace.

V75-3 – E3-final ston, 1.640 meter autostart

M.T.Perette var den snabbaste försöksvinnaren bland stona då hon dundrade runt på 1.11,3 och vann från dödens. Hon såg stark ut hela vägen in i buren, men kommer behöva springa lika fort igen eller fortare inom loppet av tolv dagar och det är inte givet att ett treårigt sto bara levererar det på beställning. Chablis Ribb var inte lika startsnabb som hon brukar vara i försöket, men så har även varit fallet vid tidigare tillfälle då det blivit lite för långt mellan starterna. Nu blir det tätare och lyckas hon hålla upp innerspåret så tror jag att den här urläckra travaren blir svårslagen!

V75-4 – klass II, 1.640 meter autostart

Vid första anblick är det här ett riktigt svagt klass II-försök som mycket väl kan vinnas av en mer ”vardagsbetonad” häst. Awesome Kronos har fått exakt samma utgångsläge som han hade i Årjäng näst senast samt i Gävle i början av juni. Båda gångerna har han galopperat innan start och då spelar det ingen hur bra han än må vara; för mig är han given att gardera. Un Mec d’Or spurtade bra bakom Helios di Quattro senast och duger långt om han kan leverera en likvärdig långspurt här. Flexible Launcher hade en del otur senast i just klass II-sammanhang, men gick bra i skymundan och är inte alls golvad här.

V75-5 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Elian Web har dragit ett mer gynnsamt utgångsläge i denna guldupplaga än vad han hade senast i Ego Boys Minne. Jag tror att han tar sig förbi de invändiga och då blir han svårslagen. Milliondollarrhyme har inte lyckats leverera på fjolårets höga nivå och blir därmed bara en av flera med chans i det här loppet. Milligan’s School har haft innerspår fem gånger bakom bilen på svensk mark och aldrig lyckats ta ledningen.

V75-6 – E3-final hingstar & valacker, 1.640 meter autostart

No Doubt var grymt bra då han vann sitt försök från dödens på svenskt rekord. Precis som jag tidigare lyfte M.T.Perettes utmaning att behöva springa riktigt fort ytterligare en gång på kort tid så flaggar jag för att de täta starterna kan komma att påverka No Doubt negativt och att vi utifrån det perspektivet är han inget givet spikbud. Hell Bent For Am tappade ett bandage i kvalet och var fullt naturligt inte körbar av den anledningen. Innan försöken ägde rum var det väl ingen som hade andra tankar än att detta var den bästa hästen av de som anmälts till korta E3? Hennessy Am satt fast med rubbet sparat i Slaget vid Axevalla Hed och vann sitt försök från dödens tillsynes okörd.

V75-7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Zaffiro Roc gick jättebra på Jägersro från uselt utgångsläge. Här står han bättre placerad och hästen har visat prov på så pass god startsnabbhet innan att han har chans att ta ledningen. Sandsjöns Enzo höll jättebra från dödens i Rättvik. Han har stabiliserat sig bakom bilen och kan få en bra position direkt. Inget ont om Kim Eriksson, men det ska bli spännande att se vad Carl Johan Jepson kan få ut av Volare Gar som vi kan tycka tappat lite, lite gnista på sistone.

Fokustema
V75
Läs senare

Tidiga V75-tankar: Helgardering bästa spiken

Åby Stora Pris och V75-finaler. Det är synnerligen hög sportslig klass på lördagen omgång i Mölndal. Finaler brukar normalt sett vara favoritbetonade, men fälten känns jämna och med sådana förutsättningar ger open stretch verkligen en extra dimension.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant

Åby Stora Pris är huvudnumret och det är tredje gången som loppet körs över 3.140 meter – Örjan Kihlström har vunnit loppet de båda inledande åren, 2020 sitter han bakom Derbyvinnaren Who’s Who som verkligen visat uppåtform efter hälsoproblem.

Du hittar startlistor till omgången här.

Högst startpoäng: Cokstile 32.328 (Åby Stora Pris)
Lägst startpoäng: Galantis 570 (Ragnar Thorngrens Minne)

V75-1 – klass I, final: 2.140 meter autostart

Unoicsdue Gnafa fick en riktig tryckare 700 kvar senast och det framkallade mjölksyran som kostade segern. Då var det Åby Stora Pris-hästen Who´s Who som hann fram. Även om det handlar om V75-final så är känslan att ”1×2” droppar i klass. När han drog perfekt startspår, samtidigt som de värsta motståndarna inte hade samma lycka känns det som toppchans. Nu är det anmält barfota runt om samt jänkarvagn, vilket var segeringredienser näst senast på 1.11,7 full väg.

V75-2 – klass II, final: 2.140 meter autostart

Champ Lane har bara en förlust i livet och såg lysande ut efter att ha tagit ledningen efter 600 meter. Men, det det saknas inte motbud. Newport Beach imponerade stort över tre varv i Halmstad då han klev undan enkelt trots ett inledande 1.13-varv. Han är ingen blixt första stegen, men tål att köras offensivt och borde vara smått hopplös att plocka ner i front i den här klassen. Med spår invändigt om Champ Lane är taktiken väldigt enkel att räkna ut.

V75-3 – Ragnar Thorngrens Minne: 2.140 meter autostart

Fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne lockar med en kvarts miljon till vinnaren och har lockat flera av kullens topphästar. Kriterievinnaren Power letar efter storformen och med knappa tre veckor kvar till Derbykvalen ska Robert Berghs häst ha formnålen åt rätt håll. Han är tuff och tål normalt sett jobb. Aramis Bar vann på topptid senast sedan Acciaio stått för farthållningen. Ifjol vanns Ragnar Thorngrens av Take Kwon Deo från elftespår och en position i fältet i form av sjätte utvändigt, så visst går det att vinna även med ”hopplösa” uppgifter på Åby. I år heter Adrian Kolgjinis hopp Ultion Face och har en åtta på vojlocken.

V75-4 – Diamantstoet, final: 2.140 meter voltstart

15 damer hedrar Bertil Knutssons Minne och utspridda på tre volter känns det riktigt roligt. Goop-hästar jagar från såväl 20 som 40 meter bakom där Anthara Bi och Karamel Hill är under häftig utveckling. Millie Millonaire vann på Paris-banan Enghien i onsdags efter vass avslutning, hur tacklar hon de synnerligen tuffa transporterna? Sunettan Palema var toppfin från spets senast och kan bli svårfångad om hon hittar dit på nytt.

V75-5 – bronsdivisionen, final: 2.140 meter autostart

Ivory di Quattro har imponerat stort, men också trampat snabbt genom klasserna och börjar kanske slå i taket? Från spår tolv känns uppgiften mer eller mindre hopplös. Andre Ward är en stark spurtare, Randemar R.D. har spåret. Vagabond Bi gick ett ursinnigt slutvarv i Rättvik i lördags – hur tacklar han täta starter? Här är kanske omgångens mest öppna lopp!

V75-6 – silverdivisionen, final: 2.140 meter autostart

Harran Boko var läskig på barfotabalans senast. Det var första gången utan skor och hästen var så laddad i värmningen att Lugauer lät jänkarvagnen hänga kvar på transporten. Goop har en bra trio, och väljer själv Zap di Girifalco vilket ger vägledning, även om hästen fick sämsta utgångsläget. Man At Work bjöd på en toppinsats i lördags, men blev utkontrad och det var inte första gången för hans del.

V75-7 – Åby Stora Pris: 3.140 meter autostart

Åby Stora Pris körs över 3.140 meter för tredje gången efter omstöpning. Propulsion har vunnit de två första upplagorna, men finns av kända anledningar inte med i år. Det är ett småstökigt fält där Cokstile ändå måste ses som favorit. Han går förvisso från toppinsatser på sprint till tre varv, men vann ju Derbyt i Norge i ”superkullen”. Fransk-finske Don Williams har imponerat stort och kommer med fem raka segrar och avslutade bra vid senaste Sverigebesöket under Elitloppshelgen, men det var betydligt enklare gäng då. Tillsammans med Ble de Gers är Don Williams förmodligen den som är mest gynnad av distansen.

Fokustema
Så spelar vi V75 på Solvalla
Läs senare

Nurmos om V75-chanserna

Timo Nurmos startar hela tolv hästar i dagens finalomgång på Solvalla och hemmatränaren har minst sagt goda chanser. Här kan ni ta del av Sulkysports spikbud och Nurmos kommentarer om V75-hästarna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg

Spikarna

 • Antonio Trot (V75-4) har bara en vinst på 14 starter 2019, men hästen har gått bra i tuff rikstotokonkurrens och ofta över opassande distans. Sju av karriärens tio vinster har kommit över längre distanser och tre varv passar perfekt. I Örebro senast avslutade hästen starkt, men fick för långt fram till Transcendence och han är gynnad av litet fält. Motståndet är tunt och mycket talar för att årets andra fullträff kommer för Antonio Trot.
 • Seismic Wave (V75-5) avslutade sin sejour i födelselandet med att springa tangerat världsrekord för treåriga valacker och han har verkligen fortsatt leverera på en hög nivå även i Sverige. Enda plumpen kom i Grosser Preis von Deutschland där han fick en alldeles för tuff väg fram till dödspositionen, men i övrigt har han bara stått för topprestationer. I Gävle hann han fram till vinst trots att såg ut att få alldeles för långt fram och Örjan Kihlström satt helt stilla i sulkyn och litade verkligen på sin hästs förmåga. Här är spetschansen god och då har han en jättefördel gentemot värsta konkurrenten.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.
(Vi utgår från tidningstipsen, men väger in sen information, värmningar och streckprocent när vi spelar V75 Tillsammans)

Timo Nurmos om sina V75-hästar

V75-1
Bugatti Brick (1) har kommit tillbaka bra efter lång tids tävlingsuppehåll och jag har varit nöjd med henne i de senaste loppen. Förra gången tror jag var första gången sedan hon var tre år som hon tävlade med skor och det fungerade bra. Hon avslutade fint. Jag tror att hon är en Sveriges startsnabbaste hästar och vill kusken ladda med henne håller hon nog ledningen.
Hevin Boko (5) fick gå fram utvändigt ledaren senast som var Mellby Free och sedan kunde hon inte riktigt med när denna och min Une Etoile Går avslutade väldigt fort. Nu är ingen av dessa med och det här en klass och omgivning som Hevin Boko duger bra i och nu har hon också ett bra läge efter att de senaste starterna ha dragits med dåliga spår. Formmässigt känns hon klart uppåt. Nu måste hon gå med skor och det har hon gjort bra tidigare.
Gloria Web (6) har inte startat sedan hon var med i ett lopp i Finland i september. Hon tappade då sista kurvan i ledarens rygg, men kom tillbaka bra på upploppet. Det är svåra kurvor på den banan och hon hade lire problem med det. Hon jobbar normalt. Skor har inte varit några problem för henne att tävla med när hon gjorde det som yngre.

V75-3
Hawk Cliff (9) är väldigt fint i ordning nu och han spurtade toppbra senast på Bergsåker, han hade den snabbaste avslutningen av alla den dagen. Formen ska vara lika bra. Läget är ungefär som senast och ska man vinna i den här klassen härifrån behöver det stämma lite med positioner och tempo. Jag måste tro på att han ska kunna vara med och göra upp om segern.

V75-4
Marrakesh (7) värmde bra senast, men fungerade sämre i loppet. Banan hade blivit hård och det passade inte riktigt, så han galopperade. Hästen hade jobbat bra före och känns fin efteråt också. Distansen passar och sköter han sig och fungerar är kapaciteten hög för klassen.
Antonio Trot (9) gick ett väldigt bra slutvarv senast där han fick runda alla, men inte kom ikapp en där framme. Hästen är väldigt bra i ordning. Det är inte så många att runda den här gången, men å andra sidan är 80 meter väldigt mycket att ta ifatt och det kan kosta att komma ifatt. Normalt är den här hästen bra i sådana här lopp.

Även om det är bra hästar med i V75-finaler måste jag tro på honom

V75-5
Seismic Wave (3) är en jättefin häst som ännu inte tjänat så mycket pengar. Jag var mycket nöjd med honom senast då han vann från ett svårt spår. Hästen känns fortsatt fin och nu har han sitt bästa läge sedan han kom till oss. Även om det är bra hästar med i V75-finaler måste jag tro på honom.

V75-6
Global Trustworthy (2) blev upphunnen precis på mållinjen senast. Jag var ändå fullt nöjd med prestationen, det kändes lite som att han tappade segern på att han inte såg den andra hästen som kom snabbt långt ut i banan. Jag körde honom i jobb förra torsdagen och han var fin. Det är en uppgift som ser ut ungefär som de andra han haft i gulddivisionen senaste månaderna och han ska kunna vara med i segerstriden.

V75-7
Global Winner (2) var väldigt fin senast tycker jag. Han började längst bak och spurtade toppfint. Nu har han bättre spår och kan utnyttja det om han inte tar i för mycket i början, när han galopperat i starten är det oftast för att han varit lite för laddad. Hästen har hög kapacitet för klassen. Nu blir det första gången med skor sedan han tävlade förra vintern, men det är inget som oroar.
Magic Cash (3) vann lätt före Global Winner i Gävle senast efter att ha kommit till ledningen. Jag har matchat honom mycket över lång distans, för det fungerar han bra på och det hade varit en fördel för honom om finalen gått över 2.640 meter. Han klarar medeldistans och känns fortsatt fin i träningen.
Lexington Hall (8) avslutade bra senast från svårt spår. Hästen är väldigt bra i ordning, men gillar inte att behöva göra för mycket jobb själv i loppen och han missgynnas av läget.
Man At Work (12) gjorde ett mycket bra lopp på Åby där han var knappt slagen efter att ha fått gå utvändigt utan rygg. Även han är väldigt bra i ordning just nu men det är ju svårt att vinna V75-finaler från sådana här spår,.

Fullständiga tips, intervjuer, V75-system och startlistor finner ni i pappers- och e-tidningen.

Fakta

Förra året – söndag 26 december 2018)

 1. 7 Double Exposure (61%, 1,67 – dödens)
 2. 9 Importedfrmdetroit (7%, 9,29 – femte ytter)
 3. 2 Jairo (8%, 8,80 – andra ytter)
 4. 9 Je T’Aime Explosive (18%, 4,94 – fjärde ytter)
 5. 6 Olle Rolls (18%, 4,08 – dödens)
 6. 7 Farouk B.R. (5%, 12,23 – andra ytter)
 7. 2 Martin de Bos (19%, 4,77 – tredje ytter)
  Utdelning 7 rätt: 127.890 kr, 6 rätt: 1.090 kr, 
5 rätt: 97 kr.
  Omsättning: 49.663.358 kr.
Expandera