Fokustema
Svensk Travsports Ansvarsnämnd
Läs senare

Tre dopingdomar från STAD

Tre domar gällande brott mot dopingreglementet har meddelats i dagarna av Svensk Travsports Ansvarsnämnd (STAD).
Trion Niklas Eriksson, Christian Fiore och Allan Lindström har samtliga dömts till bötesbelopp.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tre dopingdomar har offentliggjorts av STAD. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tre dopingdomar har offentliggjorts av STAD. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den 27 februari 2023 genomförde Svensk Travsport en kontroll i Halmstadamatören Christian Fiores stall. I stallutrymmen påträffades receptbelagda läkemedel, förbjudna substanser och veterinärmedicinsk utrustning.

Enligt parafgraf 4 i Antidopingreglementet får tränare i sitt förvar inneha receptbelagda läkemedel, sprutor och kanyler endast om de utskrivits för namngiven häst och under ordinerad behandlingstid, skriver STAD i domen.

Christian Fiore kunde inte visa att de receptbelagda läkemedlen skrivits ut för en viss namngiven häst och under ordinerad behandlingstid, vilket är ett krav enligt paragraf 4 Antidopingreglementet.

Förutom en flaska cederolja (förbjuden substans) påträffades veterinärmedicinsk utrustning som används för att ge häst infusionsbehandling. Enligt paragraf 3 i Antidopingreglementet är endast veterinär behörig att ge sådan behandling.

I ett yttrande till STAD har Christian Fiore förklarat att han inte förstår svenska, men att allt det som hittats i hans stall och som omfattas av detta ärende tillhör den veterinär som han namngett under utredningen. Ett namn som aldrig blev officiellt (?) i domen…

Christian Fiores hänvisning – skriver STAD – till en för Svensk Travsport okänd utländsk veterinär framstår som en uppenbar efterhandskonstruktion och är sådan att den kan lämnas utan avseende. Det är således styrkt att Christian Fiore gjort sig skyldig till de överträdelser som han anmälts för, fortsätter STAD.

Ägare behandlade sto med förbjuden substans

Shemeansmucles tidigare ägare Allan Lindström har dömts till 30.000 kronor i böter för att ha behandlat sitt sto med cederolja. Detta framkom i samband med en kontroll hos travtränaren Riccardo Bianchi.

Efter samtal med Bianchi berättade han att ägaren själv behandlat hästen med cederolja, vilket Allan Lindström också erkänt i förhör. Enligt Svensk Travsports karenstids- och förbudslista är cederolja en förbjuden substans.

Vid kontrollen fanns inte Shemeansmucles upptagen på någon tränares lista och därför ansvarar – skriver Ansvarsnämnden i domen – Allan Lindström i egenskap av ägare och företrädare för Shemeanmuscle för att bestämmelserna i nämnda reglemente följs.

Franskt blister hittades vid kontroll

Niklas Eriksson har dömts till 15.000 kronor i böter för innehav av en flaska fransk blister innehållande förbjudna substansen krotonolja, vilket hittades vid en kontroll hos Axevallaamatören. I ett utredningssamtal har Niklas Eriksson sagt, att han inte vet varifrån flaskan kommer och att han aldrig använt blistret.

Fotnot: alla tre besluten var enhälliga i STAD och där deltog: Björn A Samuelson (ordförande), Johan Kvart, Lennart Olsson, Sven Eriksson och Henrik Magnusson.