Fokustema
Norska klasselöpen
Läs senare

Tre Persson-vinnare på Bjerke

Favoriterna höll när kvalen till Norska Kallblodsderbyt kördes på Bjerke på måndagkvällen. Såväl den norska kullettan Philip Ess som den svenska Tekno Eld vann.
Av
Lars G Dahlgren
Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den svenske Derbyvinnaren Philip Ess (e. Briskeby Philip – Tangen Pia), tränad och körd av Öystein Tjomsland, var snabbast av de tre försöksvinnarna på 1.27,2a/2.600 meter. Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin – Eldsiri) vann för Ulf Ohlsson på 1.27,7a och även det tredje uttagingsheatet slutade med seger för en Jan-Olov Persson-häst, Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M. – Timba) på 1.28,0a. Denne kördes av Jan-Olov Persson själv.

Fakta

Finalfälten

Norskt Kallblodsderby

2.600 meter autostart

 1. Philip Ess – tränare: Öystein Tjomsland
 2. Månlykke A.M. – Jan-Olov Persson
 3. Tekno Eld – Jan-Olov Persson
 4. Bokli Rapp – Geir Flåten
 5. Valle Ask – Tom Erik Solberg
 6. Moe Tyr – Tor Martin Moe
 7. Balder Mollyn – Sverre Hjörneröd (a)
 8. Jarand – Lars O Romtveit
 9. Grislefaksen G.L. – Jan Roar Mjölneröd
 10. Professor Ö.K. – Kjetil Djöseland
 11. Lome Diamant – Kjetil Djöseland
 12. Hugo Bäck – Göran Antonsen

Stoderbyt kallblod

2.100 meter autostart

 1. Mjölner Torine – Jan Roar Mjölneröd
 2. Stjärnblomster – Jan-Olov Persson
 3. Karmland Anna – Frode Hamre
 4. Lykkje May – Kjetil Djöseland
 5. Ness Tjo Edel – Frode Hamre
 6. Misi Ö.K. – Bernt Öksnevad (a)
 7. B.W.Sessa – Jan-Olov Persson
 8. Lykkje Tora – Björn Steinseth
 9. Skeie Stjerna – Öystein Tjomsland
 10. Mai Oda – Anders Wolden Lundström
 11. Haugestad Alma – Vaidas Rimsa (a)
 12. Elkjaerva – Jenny Thygesen (a)
Expandera

Svenska Stjärnblomster (e. B.W.Modde – Järvsö Blomster) vann en av de tre uttagningarna till Stoderbyt på 1.28,5a/2.100 meter. De andra uttagningen vann Frode Hamres Karmland Anna (e. Bork Odin – Troll Kosa) på 1.27,9a och Jan Roar Mjölneröds Mjölner Torine (e. Spikeld – Horgen Laila på 1.28,0.

Förstapriset i uttagningarna var 30.000 norska kronor och i finalen på Bjerke den 9 september handlar det om 750.000 kronor till vinnaren i Kallblodsderbyt och 375.000 kronor i Derbystoet.

Det kördes också tre kval till det varmblodiga Stokriteriet. Thankful (e. Muscle Hill – Peaceful Way) och Öystein Tjomsland vann på 1.14,7a/2.100 meter, topplöftet Hillary B.R. (e. Muscle Hill – Fiery Chip) och Magnus Teien Gundersen på 1.15,1a och samma stalls (Geir Vegard Gundersens) Blueridge Sun (e. Revenue – Blue Ridge Gal) det tredje på 1.15,3a.

Uttagningarna till den norska klasselöpsdagen den 9 september, med final i Kriteriet, Kriteriestoet, Derbyt och Stoderbyt för både varm- och kallblod, fortsätter under tisdagen med Varmblodskriteriet, Kallblodskriteriet och Kriteriestoet för kallblod.

 

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.