Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

Tre vinnare från stall i toppform

Daniel Redén har mer än bara bra stallform. Han har dunderform! Bergsåkers extra V75-omgång 1 maj dominerades av hästar från Redénstallet. Om man börjar räkna V75-finalomgången på Solvalla den 30 mars har Daniel Redén 21 segrar på stallets senaste 51 starter!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Michelangelo ås vann Assar Engbloms lopp. Foto: Christer Norin7ALN
Michelangelo ås vann Assar Engbloms lopp. Foto: Christer Norin7ALN

Det var vassa 200.000 kronor i förstapris i Assar Engbloms lopp för ”låga gulddivisionare”. Redén hade läst propositionshäftet perfekt gällande åttaårige gedigne snabblopparen Michelangelo Ås (e. Allstar Hall – Harmonica Ås). Örjan Kihlström avvaktade att startrusningen skulle lägga sig innan han körde till ledningen med Michelangelo Ås, som höll igång formstarkt hela vägen in i mål på 1.12,3a72.140.

Fakta

Michelangelo Ås

valack åtta år e. Allstar Hall – Harmonica Ås e. Mack Lobell
65 st: 17–16–4
Rekord: 1.13,0m’ – 1.10,1ak
Insprunget: 2.391.508 kr
Uppfödare: Ann-Christin Lorentzon & J-E Magnusson
Ägare: HB Ws Parmalee, Sundbyberg
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Isabell Eriksson

Expandera

Kihlström, som jubilerade gällande antalet riktotosegrar på Bergsåker med Stall Zets Moses (se separat artikel) vann också med samma stalls Fighting Bax (e. Muacle Massive – Bax Machine) i stayerloppet. Örjan gjorde en smart manöver när han avancerade till vad som blev tredje par invändigt inför slutvarvet och när den i två raka segrar mycket imponerande Magic Cash överraskade med att vara slagen redan 500 kvar efter att ha dragit hårt i ledningen kunde Fighting Bax avgöra på 1.14,4/3.160.

Sexåriga Rus Can (e. Klack Jo – Runa Pak) håller på att etablera sig som ett av de bästa kallblodsstona i Sverige. Andraplatsen bakom Månprinsen A.M. i dubbelcupens final på Romme i påskhelgen följdes upp med seger i klassen upp till en miljon kronor på 1.24,5/2.140. Ulf Eriksson körde offensivt med Lindesbergsamatören Lovisa Canneryds häst, övertog ledningen dryga varvet kvar och Rus Can stod emot attackerna till slut från medtävlare som fått mer vilsamma resor.

Daniel Wäjersten har sannerligen något att åka med i form av femåriga stoet Global U.S.A. (e. S.J.’s Caviar – Staro Yasmine). Denna var segerlös inför året, och ståtar nu med tre raka barfota runt om-segrar i imponerande stil. I försöket i diamantstoet stod Global U.S.A. pyrt på det i tredje startled i en spårtrappa, men när Wäjersten tog högertöm forsade stoet runt fältet fram till1.13,4a/2.140 meter.

– Hon vann faktiskt med tussarna kvar, sade Daniel Wäjersten, som fick Global U.S.A. i träning i månadsskiftet november/december förra året.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–13–2–2–9–10–3
Utdelning:
Sju rätt: 3.791 kr
Sex rätt. 69 kr
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 32.720.357 kr

Expandera

I treåringsloppet hade Pekka Korpi-tränade Qvidjas Aapo (e. Andover Hall – Italian Loveaffair) kontroll i ledningen hela vägen på 1.15,5a/2.140, valackens första seger.

Wrongdoer (e. Jaded – Naughty But Nice) och Anders Eriksson fångade i de sista stegen in tappre Garmin B.J. på .12,4a/1.640. Peter Eriksson tränar Wrongdoer.

Örjan Kihlström nådde 1.000

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppet och 16 startförbud!

Så blev lottningen till Elitloppet. Green Manalishis lillasyster startar. Segermaskin redo för comeback. 16 startförbud! Hit åker Cyber Lane! Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat

1 Solvallas sportchef Anders Malmrot topprankade Earl Simon och Propulsion i Elitloppet, men båda hästarna drog ”Svarte Petter” och ska försöka ta sig till final från spår åtta! Så här föll lottningen ut och här är alla startlistorna till Elitloppshelgen!

***

2 Det börjar röra på sig bland landets unga hästar. Ikväll på Färjestad blir det tre treåringslopp, sedan nolloppet för ston delats då det lockat 23 anmälda hästar. Mest intressant på förhand? Tiofaldige miljonären Green Manalishis lillasyster Nagamori Hall (e. Cantab Hall-Naga Morich) förstås!

Green Manalishi. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nagamori Hall ägs av sin uppfödare Lennart Ågren och tränas av Daniel Redén. Hon kvalade i slutet av april i Gävle på 1.16,7 med tränaren i vagnen. Så här sade Daniel i Sulkysports serie Treåringskullen i mars:

”Hade tyvärr en mycket jobbig sjukdom som föl och är därför allmänt svårbedömd. Det är i nuläget omöjligt att veta hur hon kommer att tåla eventuellt tävlande, men peppar, peppar, så har hon så här långt tagit åt sig träning på positivt sätt. Det är en jättefin häst som blir spännande att se på banan så småningom.”

I ett E3 Bonus-lopp dyker snackhästen Mister Hercules (e. Trixton) upp från innerspår bakom bilen. Daniel Redéns treåring, som är lillebror till unghäststjärnan Mister J.P. kvalade på 1.14,6 (!) på Solvalla och följde upp med överlägsen debutseger på Romme. Nu väntar livets andra start.

***

3 Det är kvantitet i fokus när Eskilstuna (första start 12.20) har lunchtävlingar idag. Tio lopp på programmet – och hela sju av dem med 15 hästar bakom startbilen. Hela V4-omgången består exempelvis av 15-hästarsfält och spårtrappa.

Färjestad (18.20) är kvällsbanan och i ett stolopp årsdebuterar hemmaamatören Berne Gustafssons segermaskin Polly Avenue (e. Chocolatier). Det sexåriga stoet vann i debuten som treåring, men var sedan borta till femåringssäsongen där det blev sju segrar på nio försök. Nu är hon redo för comeback.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

4

Cyber Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi–Sybaris Hanover), 1.09,7ak/10.882.485 kr, fick ingen inbjuden till Elitloppet och istället ger sig sjuåringen ut sig på Norrlandsturné. Planen är att starta i Jämtlands Stora Pris den 6 juni och Norrbottens Stora Pris en vecka senare. Förstapriset uppgår till 500.000 kronor både i Östersund och i Boden.

***

5 Hela 16 startförbud delades ut i Vaggeryd igår och det var ingen vacker syn. Av startförbuden ansåg banans måldomarnämnd att tolv hästar svarade för ”dåliga prestationer”, varav fyra travade orent.

***

6

Ringostarr Treb och Jerry Riordan efter segern i Elitloppet 2018.

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb hade sin första segrande avkomma på svensk mark igår. I Vaggeryd segrade Beatles Boy Treb (u. O’Hara Treb e. Running Sea) för Gustav Johansson och den treårige hingsten ingår i Ringostarr Trebs första kull, vilken innehåller endast två avkommor och båda är födda i Italien.

Jerry Riordan-tränade Beatles Boy Treb vann på 1.17,9a/2.140 meter och för den insatsen belönades han med 10.000 kronor.

***

7 En dryg miljon dollar i spel i fredags och ännu mer i lördags. Scioto Downs har öppnat starkt sedan det tilläts att tävla i staten Ohio och lördagens tävlingar – tolv lopp – omsatte 1.120.275 dollar när Scioto Downs enbart bjöd på passgångarlopp.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lottat till Elitloppet!

250.000 kronor till vinnaren i försöket – tre miljoner i förstapris i finalen. Elitloppet 2020 är lottat och avgörs nästa söndag på Solvalla!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange kvalade in till Elitloppet av egen kraft igår och Joakim Lövgrens häst gjorde det dessutom på Sveriges snabbaste tid (1.09,7) 2020. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Racing Mange kvalade in till Elitloppet av egen kraft igår och Joakim Lövgrens häst gjorde det dessutom på Sveriges snabbaste tid (1.09,7) 2020. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Daniel Redén är precis som ifjol hetast bland tränarna även om han ”bara” har tre hästar med i Elitloppet i år. Förra året selade han ut en kvartett och av dem lyckades Propulsion bäst med en fjärdeplats.

Söndagens väderprognos på klart.se.

Propulsion är med i Elitloppet i år igen och gör sin femte start och väntar fortfarande på första segern. I år är det sista chansen (?) att ta den riktigt ”stora” segern för Stall Zets travare, vilken utsågs till ”Årets Häst” i Sverige ifjol. Läget blev dock sämsta tänkbara i försöket med spår åtta!

Samma visa var det för Earl Simon i det andra heatet!

De fyra främsta från varje försök går vidare till finalen.

Elitloppet 2020

Försök I:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50-000 kr
1.609 meter, autostart.

 1. Vivid Wise As – Björn Goop (Björn Goop)
 2. Sorbet – Per Linderoth (Daniel Redén)
 3. Disco Volante – Carl Johan Jepson (Stefan Melander)
 4. Missle Hill – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
 5. Chief Orlando – Rikard N Skoglund (Pia Huusari)
 6. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson (Fredrik B Larsson)
 7. Looking Superb – Jomar Blekkan (Frode Hamre)
 8. Earl Simon – Franck Ouvrie (Jarmo Niskanen)

Försök II:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50-000 kr
1.609 meter, autostart.

 1. Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)
 2. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 3. Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini (Adrian Kolgjini)
 4. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
 5. Cokstile – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo)
 6. Racing Mange – Joakim Lövgren (Joakim Lövgren)
 7. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 8. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)