Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Treåringarnas rekordår

Treåringarnas rekordbelopp. Symbol för medicinerade hästar införs. Fler banor stänger ner för corona. Bild på D'Ones USA-föl. Bergsåker V75-värd. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Frenchnorwegian I.D. gör comeback när det är jackpot på V75 i eftermiddag. Foto Mathias Heldund och Mia Törnberg
Frenchnorwegian I.D. gör comeback när det är jackpot på V75 i eftermiddag. Foto Mathias Heldund och Mia Törnberg

1 171,5 miljoner kronor! Så mycket tjänade de svenskfödda treåringarna förra året. Vinst varannan gång är måtto för hingsten som lade beslag på det svenska treåringschampionatet.

Avelsnumret 2020. Foto Jeannie Karlsson

Vi har analyserat avelshingstarnas resultat och dessutom plockat fram alla treåringar som tjänade 100.000 kronor eller mer under 2019. Vilka hästar tar plats på den digra listan? Svaret finns i Sulkysports specialtidning Avelsnumret som dimper ner i din brevlåda.

***

2 Det går inte en dag utan en travbana stänger ner sin verksamhet. Igår slog Kanadas mest betydelsefulla bana Mohawk Raceway igen portarna på grund av corona-viruset och flera kanadensiska banor följer i samma spår. Öppet för tävlingar har fortfarande Northfield Park i Ohio, medan en annan av statens banor – Miami Valley – har bommat igen. Saratoga Raceway i staten New York håller också öppet för lopp. I staten Florida blir det tävlingsfritt (trav) framöver sedan Pompano Park hade sin sista tävlingsdag den 18 mars. Däremot håller galoppbanan Gulfstream Park öppet. Igår tävlades det bara på en bana i USA, Cal Expo i Kalifornien.

***

3 Kvällstävlingar med vanliga ”vardagsproppar” byttes snabbt till rikstotostatus för Bergsåker när Momarkens tävlingar ställdes in. Dagens V75-omgång bjuder på annorlunda förutsättningar och kvaliteten är varierande på tävlingarna med första start 14.45.

Högsta klassen är ett dubbelklasslopp med tillägg vid miljonen kronor intjänat och här aviserar Robert Berghs finalist i Sprintermästaren i somras, Frenchnorwegian I.D, comeback. Hästen har faktiskt inte startat sedan han var oplacerad i finalen i Halmstad (vann försöket) och möter bland annat Sweden Cup-vinnaren Queer Fish som fått lopp i kroppen. Här är startlistorna till dagens V75-omgång.

***

D’Ones avkomma efter Walner. Foto: Hunterton Farms

4 Sulkysport har redan berättat att D’One fått föl på Hunterton Farms i Kentucky och att den snabba svenskan blivit mor till en hingst efter Walner. Här är en bild på den några dagar gamla hingsten.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

5Sulkysports populära serie om årets treåringskull är i full gång. Här berättar landets tio framgångsrikaste ”treåringstränare” förra året om sina nya talanger i kullen född 2017. Peter Untersteiner, Mattias Djuse och Jörgen Westholm har redan synat sina treåringar här på sulkysport.se. I den rykande färska papperstidningen Avelsnumret trädde landets etta och tvåa i treåringstränarligan 2019 fram. Vid lunchtid idag kan Ni även här på hemsidan läsa ligatvåans tankar om den nya kullen.

***

6 För 40 år sedan beslutade det amerikanska centralförbundet (USTA), att de hästar som tävlar på ”tillåten medicinering” skulle utmärkas med en särskild symbol i travprogrammet. Det mest vanliga förekommande är (L), alltså att hästen ifråga tävlar på lasix. Programbladet till höger är från Meadowlands tävlingar den 1 februari i år.

Det kan också tilläggas att ”korset” inte har med medicinering att göra eller någon kyrklig mening, utan betyder att hästarna tävlar med hobbles. Både hobbles och lasix är förbjudet att nyttja i svenska travtävlingar.

***

7 Han blev den bäste franske avelshingsten som stallats upp utanför Frankrikes gränser och i år det 40 år sedan premieringsnämnden tvingades backa efter ha blivit överkörda av Lantbruksstyrelsen.

Hösten 1979 visades Tibur för premieringsnämnden, men fick tummen ned för andra gången. Beslutet överklagades och i februari 1980 sköt Lantbruksstyrelsen premieringsnämndens beslut i sank. Tibur utsågs senare – som nummer fyra – till ”Elithingst” och blev också championhingst i Sverige åren 1986-1987.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport