Fokustema
Läs senare

Trebols segerrad bröts igår

Efter 56 raka segrar tog det stopp för Trebol igår på Hipòdrom Torre del Ram och han fick se sig besegrad av Cuore des Pres i Premi Nit de Llevant (€600).
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Trebol, travaren med längst segerrad, slutar tävla. Foto: Anu Leppänen/ravinetti.fi
Trebol, travaren med längst segerrad, slutar tävla. Foto: Anu Leppänen/ravinetti.fi

Tidigare i år – den 1 maj – passerade Trebol kallblodet Järvsöfaks (42 vinster) som den travare med längsta segersviten och en dryg månad tidigare förpassade han tyska varmblodet Bentley Sun (39 segrar) till historieböckerna.

Efter ha varit förlustfri sedan den 30 september 2017 på San Pardo-banan på Mallorca åkte tolvåringen på sitt första nederlag på drygt två år igår. Han slutade trea i ett lopp som vanns av Cuore des Pres (e. Allison Hollow) före Goliat de Glide (e. Infinitif) och Trebol (e. Hot Blues) på 1.15,0a/2.100 meter. Goliat de Glide noterade 1.15,6 som tvåa, medan Trebol kom hem på 1.15,7. Förstapriset uppgick till 300 euro.

De flesta av Trebols segrar har tagits i ”Kalle Anka-lopp” med låga prispengar och där han stått alldeles för ”billigt inne” i förhållande till sin prisumma, men de facto är den spanskfödde hästen med svenskt möderne den travare som vunnit flest lopp i rad i världen.

I det lopp Trebol startade igår hade han överlägset högst prissumma (€687.916), medan hans övriga fyra motståndare hade tjänat mellan 4.824 och 24.321 euro.

Svenskfödd mamma

Trebol har också haft en internationell karriär som heter duga. Han vann Grupp I-loppet Kymi Grand Prix och andra storloppstriumfer värd att nämna är spanska Derbyt Gran Premi Nacional, Prix du Jura, Prix du Cantal, Prix de Chateaurenard och Prix du Luxembourg på Vincennes.

Modern heter Sally Can Wait (e. Prince Mystic), 1.14,6/215.560 kr, och är svenskfödd. Sally Can Wait är uppfödd av Johan Lejon och exporterades 2007 till Spanien. Hon är undan Diana Windswept (e. Smokey Windswept), 1.15,4ak/125.900 kr, som har sin främsta avkomma i Prince Ata (e. Atas Fighter L.), 1.13,0ak/1.081.000 kr.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”