Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Tredje raka för Melander-löfte

Marcus Melanders löfte Fourth Dimension förlängde sin segerrad i natt på Yonkers Raceway och ståtar nu med tre raka vinster efter ha vunnit ett försök i New York Sire Stakes ($54.000) för tvååriga hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Fourth Dimension vid en tidigare tillsammans med Brian Sears. Foto Adam Ström/stalltz.se
Fourth Dimension vid en tidigare tillsammans med Brian Sears. Foto Adam Ström/stalltz.se

Från ledningen vann den Courant-ägde hingsten och Brian Sears satt bakom Fourth Dimension (e. Chapter Seven-Corazon Blue Chip), vilken noterade 1.12,7/1.609 meter och segermarginalen var drygt två längder. Därmed är Fourth Dimension fortsatt obesegrad och tiden var tangerat banrekord (Dejarmbro) för tvååriga hingstar.

Utanför prisbordet hamnade både Åke Svanstedts Six Pack och Lucas Wallins Handsome Devil.

Fourth Dimension kostade 200.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Corazon Blue Chip, 1.14,6/$3.145, är fallen efter Muscle Hill och har sin första avkomma i Fourth Dimension. Hon startade bara två gånger och slutade trea i ett försök i New Jersey Sire Stakes.

Det andra försöket gick till Clive Bigsby (e. Muscle Mass-Northern Flare) och Jason Bartlett. Duon spurtvann med tre längder på 1.13,7 och det var fjärde segern i karriären för George Ducharmes travare.

Clive Bigsby kostade 40.000 dollar i Harrisburg. Modern Northern Flare (e. Andover Hall), 1.13,5*/$77.636, är bland annat halvsyster med Angus Hall-sönerna Northern Spark, 1.11,2*/$423.092, och Northern Inferno, 1.12,5*/$210.457.

Dan Daley och Purpose Blue Chip (e. Chapter Seven-Munis Blue Chip) tog hem det tredje försöket och det gjorde duon efter ett lopp i rygg på ledaren på 1.13,9. Därmed avlade Dan Daleys hingst maiden i tredje starten efter två raka andraplatser. Här slutade Jenny Melanders Church Noir oplacerad.

Prislappen för Purpose Blue Chip var 25.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, tävlade framgångsrikt för Ray Schnittker och finalvann New York Sire Stakes. Hon är halvsyster med Jonas Czernysons dollarmiljonär Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2, och Marcus Melanders Dupree (e. Andover Hall), 1.10,6/$186.066.

Två blågula vinster

Åke Svanstedt kunde räkna in en vinst och han vann ett försök i Excelsior Series ($15.000) för tvååriga hingstar och valacker bakom storfavoriten On the Ropes (e. Chapter Seven-Rs Giggles), vilken han själv äger. Duon vann från tät på 1.15,2.

På Pocono Downs spurtvann Jonas Czernyson-tränade Casaubon (e. Kadabra-Southwind Amiga) från rygg ledaren med 1,5 längd på 1.12,7. Anthony Napolitano satt i sulkyn bakom det Lennart Ågren-ägda treåriga stoet. Förstapriset uppgick till 7.000 dollar.

Årets snabbaste tid i Kanada noterade sexårige valacken Windsun Revenge (e. Kadabra-Oaklea Polly) när han tillsammans med Rick Zeron noterade 1.09,2 vid seger på Mohawk Raceway från spets. Förstapriset uppgick 17.000 kanadensiska dollar.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

”Det här är helt magiskt”

Axevalla hade turen på sin sida med vädret och det lockade hela 11.872 personer. Stefan Melanders Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen tillsammans med Ulf Eriksson.
Av
Cecilia Kristoffersson
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen

I det inledande V75-loppet på Axevalla, ett försök till bronsdivisionen som kördes över 2.140 meter, var det ledning från start till mål för Björn Goops Grandfather Bill (e. Cantab Hall). Efter att ha fått varva på 1.15,2 blev segern enkel på 1.13,6/2.140 meter.
– Det blev en kanonstart för vår del och han har varit lite omogen och inte redo i kroppen. Han har haft tålmodiga ägare och jag har sagt att det kommer att bli bra om de ger honom lite tid och nu kommer det, sade Björn Goop om varför sexåringen endast gjort 13 starter.

Fakta

V75-resultat Axevalla 20 juli

Rätt rad:

V75-1: 6 Grandfather Bill
V75-2:  8 Emmylou
V75-3: 2 Mcgarrett
V75-4: 6 Callmesally
V75-5: 11 Ural
V75-6: 4 Milligan’s School
V75-7: 1 Marcello Wibb

Utdelning:

Sju rätt: 28.880 kronor
Sex rätt: 257 kronor
Fem rätt: 30 kronor

Omsättning: 73.337.847 kronor
Antal system: 932.108 stycken

Expandera

Tvåa blev Stefan Arvidssons B.B.S.Jhonny (e. Campbell Hall) från ledarryggen.

I ett femåringslopp för ston tog Björn Goop sin fjärde triumf för dagen och denna gång hette segervapnet Emmylou (e. Orlando Vici) som tränas av David Persson. Goop hittade tredje par invändigt från sitt åttondespår, vilket löste sig perfekt in mot slutsvängen och Goop hittade ut i andraspår efter perfekt lucka. Favoriten Hevin Boko (e. Going Kronos) fick ett tungt slutvarv i tredjespår och det höll på att hålla hela vägen, men Emmylou hade bäst fart över upploppet och segertiden blev 1.13,5/2.140 meter.
– Jag är jätteskakig och det är svårt att beskriva den här känslan. Det här är det absolut största hittills sedan jag blev tränare, sade hemmatränaren David Persson.

Från ett andraspår hittade Micael Stjernström fjärde par invändigt bakom Jesper Hedqvists Mcgarret (e. Weingartner) och då Istanbul Boko (e. Muscle Hill) drog i ensamt majestät i ledningen efter en kortare startgalopp bidade Stjernström sin tid i klass II-försöket. 1.15,1/3.140 meter blev segertiden.

Iina Aho lade sin pappas Mikko Aho Callmesally (e. Turbo Sund) i andra par utvändigt och via ett anfall i tredjespår på bortre långsidan var de bara starkast över upploppet. Segertiden blev 1.12,8/2.160 meter och detta var den sjätte starten och tredje segern i Mikko Ahos regi.
– Det här är helt magiskt, sade ägarinnan i vinnarcirkeln och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka. Lika rörd var Iina Aho:
– Känslan upploppet ner är svår att förklara och det är så roligt att få uppleva detta tillsammans med detta ägargäng.

Callmesally och Iina Aho vann lärlingsloppet. Foto Simon Hagen

I silverdivisionen var Susanne Richters Ural (e. Jaded) bara bäst och trots en kortare galopp kunde han vinna på 1. . Efter att ha legat i fjärde par utvändigt följde han med i attacken i tredjespår i Floris Baldwins  (e. Passing Renka) rygg.
–  Jorma behövde skärpa till honom lite och han är vanligtvis väldigt travsäker. Jag har varit nere och vänt i Skåne i veckan på pappas begravning och mamma blev dålig samma dag den var, dådet har varit en tung vecka och det var skönt att hästen gick bra, sade tränaren i vinnarcirkeln.

I Axevallalöpningen, gulddivisionen, var det spel mot ett mål för Stefan Melanders Milligan’s School (e. Yankee Glide) och han fick överta ledningen från Mack Dragan (e. Zola Boko) i stort sett per omgående. Efter att fått inleda varvet på 1.14,9 kunde han glida undan till en överlägsen seger på 1.12,2a/2.640 meter. Ulf Eriksson satt som vanligt i sulkyn och segern var värd 200.000 kronor.
– Hästen har utvecklats jättemycket sedan fyraåringssäsongen då vi var lite besvikna på honom och det krånglade mycket. Då han var fem släppte det och det är kul att han är så stark och rejäl, sade en glad Catharina Lundström.

I det avslutande loppet blev det ledning från start till mål för Johan Untersteiners Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) och segertiden blev 1.12,6a/2.140 meter.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Cleangame bäst i Buenos-Aires

Jean Michael Bazires Cleangame stod utan minsta problem pall för favorittrycket i lördagens styrkeprov Prix de Buenos-Aires (€100.000) på Enghien.
Av
Emil Persson
Cleangame vände ut och in på sina konkurrenter i Prix de Buenos-Aires. Foto: Gerard Forni
Cleangame vände ut och in på sina konkurrenter i Prix de Buenos-Aires. Foto: Gerard Forni

Det Grupp II-klassade loppet blev en munsbit för Cleangame (e. Ouragan de Celland) som kom fram fint från sina 50 meters tillägg. När fältet väl formerat sig satt han som trea i andraspår och när attacken sattes in med 700 meter kvar att köra gick det fort. I ett nafs var samtliga konkurrenter passerade och Cleangame kom hem på 1.15,5/4.200 meter på den regntunga banan på Enghien. Triumfen var värd 45.000 euro och det här var andra året i följd som Bazires häst vann loppet.

Cerenzo Turbo (e. Ganymede) bärgade andraplatsen och Baladin Hongrois (e. Bon Conseil) tog bronspengen.

Svenskbekant skräll

Treåringsloppet Prix de Rome (€70.000) såg en överraskande vinnare i form av In Your Dreams (e. Donato Hanover). Det treåriga stoet var tillbaka på fransk mark efter en mindre lyckad sejour hos Jerry Riordan och vann alltså direkt i återkomsten hos Yves Boireau.
Körande Mathieu Abrivard tassade med som fyra längs sargen, kom fram utvändigt om ledande storfavoriten Gotland (e. Ready Cash) in mot slutkurvan och avväpnade densamma utan större problem de sista 100 meterna.

Segertiden blev 1.13,9a/2.150 meter och förstapriset låg på 31.500 euro.

Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Kallblodskung bäst i Norge

Nummer ett bland kallbloden just nu? Given på den positionen är norske Odd Herakles.
Idag på Sörlandet lekte han hem sitt andra raka norska mästerskap tillsammans med Tom Erik Solberg.
Av
Mathias Hedlund
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För förhand talades det om att Frode Hamre-tränare Roli Eld (e. Lome Elden) skulle utmana om segern från innerspår och det var inte långt ifrån att Vidar Hop kunde försvara ledningen, men efter 150 meter blev han av med tät och lite senare galopperade hästen. Att Roli Eld gjorde en fenomenal upphämtning till tredjeplatsen var klen tröst – galoppen efter 400 meter var nämligen så lång att hästen diskvalificerades.

Istället var det öppna gatan för kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin). Från niondespår smög Tom Erik Solberg fram i andraspår med Lars I Romtvets nioåring och efter 600 meter satt ekipaget behagligt i ledningen.

Resten blev rena uppvisningen. Efter rejäl temposänkning ökade farten igen på sista bortre långsidan och Odd Herakles gick utan pryt undan till enkel seger på 1.23,4a/2.609 meter före Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) som avslutade bra efter att ha dragit tåget bakifrån från tredje utvändigt. Tredjeplatsen gick till Troll Solen. Fördstapriset var 250.000 norska kronor.

– Han hade krafter kvar och har haft det i de senaste starterna också, sade segerkusken Tom Erik Solberg.

För Odd Herakles var det fjärde raka segern i tuffaste konkurrens, inkluderat Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Nordic King i Finland mot internationellt motstånd.

Vassare än Lannem Silje

Kallblodssportens bästa sto visade att hojn är bäst i Norge också. Tolvåriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven) visade inga ålderskrämpor när hon var tillbaka i toppförfattning i norskt mästerskap för ston, detta efter ebn svagare insats i Alm Svartens Äreslopp under Oslo Grand Prix-dagen.

Det speciella, humörbetonade stoet kördes till ledningen efter 300 meter, men någon promenad i parken blev det inte. Det var inte Ulsrud Tea intresserad av helt enkelt. Ett inledande 1.21-varv gjorde konkurrenterna möra, men samtidigt hade Ulsrud Tea spillt kraft. Runt slutsvängen anslöt Åsrud Vilja på utsidan, men sista 150 meterna handlade det bara om Ulsrud Tea, som länsade undan till lätt seger på 1.22,4a/2.140 meter. Åsrud Vilja var tvåa på 1.22,9, medan Lykkje Borka knep tredjepriset på 1.23,3.

– Jag är otroligt glad att Norges bästa sto får vinna mästerskapet också, det förtjänar hon, sade segerkusken Svein Ove Wassberg.

Segern var värd 250.000 norska kronor och därmed passerade Ulsrud Tea som första kallblodssto sju miljoner norska kronor intjänat. Lannem Silje stannade på 6.881.134 kronor.

– Hon är världens bästa kallblodssto genom tiderna, jublade Forustränaren Ove Kenneth Karlsen.

Ulsrud Tea har gjort 168 starter (80–28–19) och sprungit in 7.031.117 norska kronor. Titeln i NM för ston var hennes fjärde. Som snabbast har hon travat 1.18,9, som tvåa bakom Tekno Odin i ett lopp i Bergen för tre år sedan.