Fokustema
Utblick
Läs senare

Tredje raka för Melander

Tredje raka segern varav den andra triumfen i ett försök i Bobby Weiss Series ($15.000) för tre- och fyraåriga hingstar/valacker var ett faktum i natt på Pocono Downs för Jenny Melander-tränade Hilarious Hero och Matt Kakaley.
Av
Claes Freidenvall

En resa i rygg på ledare utmynnade i en seger för Hilarious Hero (e. Deweycheatumnhowe-Paycheck Lavec) med drygt två längder på nya rekordet 1.12,0. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar.

Svenskfödde Brigadoon (e. Rite On Line-Rhododendron) har tänt till på alla cylindrar sedan han såldes utomlands ifjol. Tredje raka segern räknades in igår i Cavaillon i Prix Rotary Cav. Boucle Rose Atlantique For (€22.000) på 1.16,3/2.600 meter och i sadeln satt Kevyn Thonnerieux.

Totalt har den nioårige valacken fyra segrar, ett andra- och ett tredjepris på sju franska starter. Alla vinsterna har tagits under sadel och totalt har hästen tjänat 54.690 euro sedan debuten i Marseille den 9 november ifjol.

Brigadoon är uppfödd av Carl-Erik och Inga-Britt Håkanson och enligt www.travsport exporterades valacken till Malta 2015. I Sverige avslutade Brigadoon med två raka triumfer i regi Thomas Lönn.

Stall Goops Dandy de Godrel (e. Timoko-Nigelle Witt) delade segern i Prix Henrietta (€60.000) för fyraåriga hingstar och valacker på Vincennes igår med Davidson du Pont (e. Pacha du Pont-Laguna du Pont) på 1.14,5/2.850 meter. Björn Goop satt i sulkyn bakom Dandy de Godrel och belöningen var 21.000 euro. För Dandy de Godrel var det andra årssegern. Tidigare har han vunnit Prix de Challans (€42.000).

Väljer bort Gran Premio d’Europa gör franskfödde Dreammoko och startar istället i fyraåringsloppet Prix Gaston Brunet (€120.000) på Vincennes på fredag. Egentligen skulle Timoko-sonen startat i Gran Premio d’Europa (€209.000) i måndags, men sedan löpningen ställdes in (och det inte var klart med något nytt datum förrän igår) valde Richard Westerink, att starta på hemmaplan.

På samma bana avgörs också ett fyraåringslopp för ston – Prix Gaston de Wazieres – och även där är loppets totalprissumma 120.000 euro, varav 54.000 utgör förstaprisets storlek.

Fakta

Startlistor

Prix Gaston Brunet (€120.000)
Fyraåringslopp, hingstar.
2.100 meter, autostart.

 1. Dijon-Romain Deriuex
 2. Detroit Castelets-Franck Ouvrie
 3. Doberman-Franck Nivard
 4. Dragon du Fresne-Alexandre Abrivard
 5. Django Riff-Youann Lebourgeois
 6. Dreammoko-Gabriele Gelormini
 7. Diego du Guelier-Mathieu Mottier
 8. Dragon des Racques-Laurent-Claude Abrivard
 9. Discours Joyeux-Damien Bonne

Prix Gaston de Wazieres (€120.000)
Fyraåringslopp, ston.
2.100 meter, autostart.

 1. Diana du Chatlet-Aymeric Thomas
 2. Diamond Crown-Mathieu Mottier
 3. Desiree-Alain Laurent
 4. Dream Life-Jean-Philippe Dubois
 5. Draft Life-Eric Raffin
 6. Doria Desbois-Matthieu Abrivard
 7. Delia du Pommereux-Franck Nivard
 8. Darling de Reux-David Thomain
 9. Dawana-Gabriele Gelormini
 10. Dubai Union-Pierre Vercruysse
 11. Dynastie Aldo-Damien Bonne
 12. Douceur de Vivre-Julien Dubois
Expandera

Peter Untersteiner och Carabineri har blivit inbjudna till Copenhagen Cup och har också tackat ja till det danska storloppet, vilket avgörs söndagen den 14 maj. Det var efter lördagens triumf i Prix de Chateau-Gaillard (€60.000) på Vincennes som inbjudan kom. Även Taketem – tvåa efter Delicious U.S. i Yngve Larssons Memorial i måndags – har blivit inviterad till Copenhagen Cup.

På söndag travas det också i Padova och treåringsloppet Elwood Medium (€33.000) bjuder på den 114:e upplagan. Intressant årsdebut gör Erik Bondos Vanesia Ek (e. Expolit Caf), vilken vann stoavdelningen i Gran Criterium (€66.000) ifjol. Erik Bondo väljer själv att köra stoet i årets första framträdande.

Fakta

Startlista

Elwood Medium (€33.000)
Treåringslopp.
1.640 meter, autostart.

 1. Vanity Spritz-vakant
 2. Volturina Jet-Antonio Greppi
 3. Volcada Bar-Natale Cintura
 4. Villa Santina Jet-Andrea Farolfi
 5. Vessillo As-Edoardo Baldi
 6. Vanesia Ek-Erik Bondo
 7. Vandalo Gio-Francesco Facci
 8. Vaprio-Roberto Vecchione
 9. Vircan-Lorenzo Baldi
 10. Vampire Bi-Maurizio Biasuzzi
Expandera
Fokustema
V86 Åmål
Läs senare

Untersteiner kung och Short In Cash bäst

Peter Untersteiner var Åmåls V86-omgångs kung. Han vann tre lopp varav med två hästar från hans egna stall.
Av
Tobias Nilsson
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Short In Cash stod för dagens prestation när han fick gå i både fjärde- och tredjespår för att komma till ledning och väl där gick han undan och vann klass I-försöket komfortabelt på 1.12,9a/2.080.

Fakta

Short In Cash

hingst fem år e. Ready Cash – Shorthanded Sally e. Lindy Lane
17 st: 5–4 –1
Rekord: 1.14,9l – 1.12,1am
Insprunget: 515.500 kr.
Uppfödare: Stall Nikkanen Oy, Finland
Ägare: Stall Nikkanen Oy och MP Silva Oy
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Linnea Brattström

Expandera

– Det var skönt att få utdelning nu efter att han gjorde bort sig senast som favorit. Planen är att starta i Frankrike i vinter, sade en glad Björn Goop till Tv12.

Peter Untersteiner första segerdefilering, efter ett lugnt lopp i andra utvändigt, ordnades med Ottens Flamma. Maharajah-dottern sträckte på sig och vann på läckert sätt på 1.14,9a/2.080.

– Nu ska vi prova henne i Stochampionatskvalen, sade en nöjd Peter Untersteiner.

Peter ledde från start till mål med Amazing Sensation (e Love You) på 1.15,7a/2.480 och var tillbaka i vinnarcirkeln direkt i loppet efter med en annan Sensation-häst, Zolo Sensation (e. Zola Boko) tränad av Eric Martinsson. Segern blev enkel på 1.16,3/2.680 när de värsta motståndarna Edindy (e. Racer Bourbon) och Vagabond Bi (e. Varenne) galopperade bort sina segermöjligheter.

– Vi hade tur att många konkurrenter hoppade i början, så segern blev ganska enkel, sade Eric Martinsson.

I en snabb öppning höll C.R.Nobless (e. Andover Andover), spets från innerspår men släppte när Navy Blue kom upp utvändigt. Exciting Chip (e. Infinitif) kördes fram utvändigt ledaren av Olav Mikkelborg. I sista sväng tröt krafterna för ledaren och Exciting Chip gick undan till enkel vinst på 1.14,5a/2.080.

– Exciting Chip är en stark och tuff häst som kändes fin genom hela loppet, sade Olav Mikkelborg.

Tommy Karlstedt ledde runt om med fine sexåringen From Macarena (e. From Above) som vann på 1.13,1a/1.680.

I kallblodsloppet vann favoriten Rappnor (e. Nordli Svarten) som tidigt gick upp i dödens på den knackigt travande Stumne Luna (e. Bokli Balder). När farten ökades på sista bortre långsidan galopperade ledaren och Rappnor vann för Ole Johan Östre enkelt på 1.26,6/2.520.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
10–8–3–8–3–4–10
Utdelning:
Åtta rätt: 183.937 kr
Sju rätt: 941kr
Sex rätt: 90 kr
Omsättning: 28.536.365 kr

Expandera

I snabbloppet Torsten Janssons Minne var det mycket snack kring vem som skulle ta ledningen, och när det väl kom till kritan var Tom Erik Solberg-tränade Photo Lavec snabbast. Det var ingen som tryckte upp tempot och när Björn Goop ökade farten i sista sväng stack S.J Photo-sonen undan enkelt till seger på 1.12,5a/2.080.

 

 

Fokustema
Ryssland
Läs senare

The Bank-dotter i topp i Moskva

Tvååringsloppen lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige några veckor till, men i Ryssland och på hippodromen i Moskva tävlas det för fullt i den yngsta årgången. I söndags tog The Bank-dottern Unique Bella andra raka triumfen.
Av
Claes Freidenvall

Första segern tog det tvååriga stoet i början av juni från spets och efter ha fått tryck i omgångar, men den här gången vann Unique Bella (e. The Bank-Unique Lystra) efter ha gått ut i dödens på sista bortre långsidan.

Precis före linjen kopplade hon segergrepp och sänkte sitt rekord med sex tiondelar till 1.19,5a/1.600 meter. Unique Bella ingår i The Banks första årgång och i Sverige har han 88 registrerade avkommor.

Unique Bella är undan Unique Lystra (e. Goetmals Wood), 1.19,0m/4.500 kr, vilken såldes till Ryssland 2016. Hon är halvsyster Putte Topline (e. Viking’s Way), 1.11,7ak/3.628.489 kr.

 

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Världsrekordhållare till medelhavsö

Medelhavsön Malta blir nästa anhalt för Stefan Melanders dubble världsrekordhållare French Laundry, 1.09,1ak/6.180.223 kr, efter försäljning.
Av
Claes Freidenvall
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.

French Laundry (e. Muscles Yankee-Creamy Mimi) inledde karriären hos Jimmy Takter i USA och som tvååring satte han sitt första världsrekord. Det skedde på 800-metersbanan Delaware County Fair och där travade French Laundry 1.10,7a över den engelska milen.

Det andra världsrekordet kom som fyraåring i Big Noon-Pokalen på Solvalla och det loppet vann French Laundry på 1.11,7 över 1.660 meter.

French Laundry avelvärderades på vintern som fyraåring och erhöll ett högt skattat värde (79 poäng), men kastrerades senare och användes aldrig i aveln. Fadern Muscles Yankee vann Hambletonian Stakes och modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, tog sin största seger i Hambletonian Oaks.

Totalt gjorde French Laundry 88 starter och tog tolv segrar.