Fokustema
Utblick
Läs senare

Tredje raka för Melander

Tredje raka segern varav den andra triumfen i ett försök i Bobby Weiss Series ($15.000) för tre- och fyraåriga hingstar/valacker var ett faktum i natt på Pocono Downs för Jenny Melander-tränade Hilarious Hero och Matt Kakaley.
Av
Claes Freidenvall

En resa i rygg på ledare utmynnade i en seger för Hilarious Hero (e. Deweycheatumnhowe-Paycheck Lavec) med drygt två längder på nya rekordet 1.12,0. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar.

Svenskfödde Brigadoon (e. Rite On Line-Rhododendron) har tänt till på alla cylindrar sedan han såldes utomlands ifjol. Tredje raka segern räknades in igår i Cavaillon i Prix Rotary Cav. Boucle Rose Atlantique For (€22.000) på 1.16,3/2.600 meter och i sadeln satt Kevyn Thonnerieux.

Totalt har den nioårige valacken fyra segrar, ett andra- och ett tredjepris på sju franska starter. Alla vinsterna har tagits under sadel och totalt har hästen tjänat 54.690 euro sedan debuten i Marseille den 9 november ifjol.

Brigadoon är uppfödd av Carl-Erik och Inga-Britt Håkanson och enligt www.travsport exporterades valacken till Malta 2015. I Sverige avslutade Brigadoon med två raka triumfer i regi Thomas Lönn.

Stall Goops Dandy de Godrel (e. Timoko-Nigelle Witt) delade segern i Prix Henrietta (€60.000) för fyraåriga hingstar och valacker på Vincennes igår med Davidson du Pont (e. Pacha du Pont-Laguna du Pont) på 1.14,5/2.850 meter. Björn Goop satt i sulkyn bakom Dandy de Godrel och belöningen var 21.000 euro. För Dandy de Godrel var det andra årssegern. Tidigare har han vunnit Prix de Challans (€42.000).

Väljer bort Gran Premio d’Europa gör franskfödde Dreammoko och startar istället i fyraåringsloppet Prix Gaston Brunet (€120.000) på Vincennes på fredag. Egentligen skulle Timoko-sonen startat i Gran Premio d’Europa (€209.000) i måndags, men sedan löpningen ställdes in (och det inte var klart med något nytt datum förrän igår) valde Richard Westerink, att starta på hemmaplan.

På samma bana avgörs också ett fyraåringslopp för ston – Prix Gaston de Wazieres – och även där är loppets totalprissumma 120.000 euro, varav 54.000 utgör förstaprisets storlek.

Fakta

Startlistor

Prix Gaston Brunet (€120.000)
Fyraåringslopp, hingstar.
2.100 meter, autostart.

 1. Dijon-Romain Deriuex
 2. Detroit Castelets-Franck Ouvrie
 3. Doberman-Franck Nivard
 4. Dragon du Fresne-Alexandre Abrivard
 5. Django Riff-Youann Lebourgeois
 6. Dreammoko-Gabriele Gelormini
 7. Diego du Guelier-Mathieu Mottier
 8. Dragon des Racques-Laurent-Claude Abrivard
 9. Discours Joyeux-Damien Bonne

Prix Gaston de Wazieres (€120.000)
Fyraåringslopp, ston.
2.100 meter, autostart.

 1. Diana du Chatlet-Aymeric Thomas
 2. Diamond Crown-Mathieu Mottier
 3. Desiree-Alain Laurent
 4. Dream Life-Jean-Philippe Dubois
 5. Draft Life-Eric Raffin
 6. Doria Desbois-Matthieu Abrivard
 7. Delia du Pommereux-Franck Nivard
 8. Darling de Reux-David Thomain
 9. Dawana-Gabriele Gelormini
 10. Dubai Union-Pierre Vercruysse
 11. Dynastie Aldo-Damien Bonne
 12. Douceur de Vivre-Julien Dubois
Expandera

Peter Untersteiner och Carabineri har blivit inbjudna till Copenhagen Cup och har också tackat ja till det danska storloppet, vilket avgörs söndagen den 14 maj. Det var efter lördagens triumf i Prix de Chateau-Gaillard (€60.000) på Vincennes som inbjudan kom. Även Taketem – tvåa efter Delicious U.S. i Yngve Larssons Memorial i måndags – har blivit inviterad till Copenhagen Cup.

På söndag travas det också i Padova och treåringsloppet Elwood Medium (€33.000) bjuder på den 114:e upplagan. Intressant årsdebut gör Erik Bondos Vanesia Ek (e. Expolit Caf), vilken vann stoavdelningen i Gran Criterium (€66.000) ifjol. Erik Bondo väljer själv att köra stoet i årets första framträdande.

Fakta

Startlista

Elwood Medium (€33.000)
Treåringslopp.
1.640 meter, autostart.

 1. Vanity Spritz-vakant
 2. Volturina Jet-Antonio Greppi
 3. Volcada Bar-Natale Cintura
 4. Villa Santina Jet-Andrea Farolfi
 5. Vessillo As-Edoardo Baldi
 6. Vanesia Ek-Erik Bondo
 7. Vandalo Gio-Francesco Facci
 8. Vaprio-Roberto Vecchione
 9. Vircan-Lorenzo Baldi
 10. Vampire Bi-Maurizio Biasuzzi
Expandera
Fokustema
Derbytider
Läs senare

Debut som treåring – nu Derbyfavorit

På söndag avgörs det slovenska Derbyt och Peter Zadel, som till vardags jobbar hos Peter Untersteiner, åker dit för att starta sverigebekantingen Jopi - som har både svensk bakgrund och Derbysegrar i blodet.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson

Jopi (e. Saxo de Vandel) har gjort elva starter på svensk mark, alla med Peter Zadel i sulkyn, och det har blivit fyra segrar så här långt. Rekordet 1.11,8ak är det snabbaste någon slovenskfödd häst någonsin travat.

Det finns mycket svenskt i stammen bakom Jopi och det tidigare rekordet på 1.13,2ak satte hennes mor Jo H.V. (e. Archer I.T.) som själv vann det slovenska Derbyt 2006. Hon åkte senare till Sverige och tränades här av Torbjörn Jansson och Petri Salmela under en period. Jo H.V:s mormor Julira (e. Lord Iran) importerades till Slovenien från Tyskland och hennes linje har gett flera Derbyvinnare. Hennes mamma Julienne (e. Rollo) var svenskfödd och segrade i Svenskt Travderby 1962 för sin tränare Sören Nordin.

Peter Zadel. Foto Mia Nilsson

Archier I.T. (e. Cornstalk) är svenskfödd och tjänade i Ronny Rydells regi 480.658 kronor innan han exporterades till Slovenien 1999.

Ägare och uppfödare till Jopi är Andrej och Alenka Pirc som under ett år leasade Jo H.V. och valde att betäcka henne med Saxo de Vandel efter att ha rådgjort med hans förre tränare Thierry Duvaldestin. Jopi fick dock gå i en hage fram till dess att hon var tre år gammal innan hon kördes in och hon debuterade alltså väldigt sent i tävlingssammanhang. I slutet av förra året tog hon fyra raka segrar i hemlandet och ägarna bestämde sig då för att skicka henne till Sverige och Riccardo Bianchis träning.
– Egentligen var det för att hon blev så dum att köra och bara slog. De ville ta bort henne, men då sa jag att vi kunde prova i Sverige ett tag. Hon fick åka till Riccardo, men var så dum att köra att han gav upp efter ett antal söndersparkade vagnar. Då bad jag Kim, som jag jobbar mycket tillsammans med, att ta hem henne till sig och bara släppa ut i hagen och ge mat så skulle jag prova att rida henne. Det kändes dumt mot ägarna att inte ge det ett sista försök då de återigen sa åt mig att ta bort henne, berättar Zadel som själv kört Jopi till Slovenien.

På torsdagen åkte hon från Bianchi och lördagen satt Peter upp för första gången.
– Sedan vi bytte ställe på henne har hon inte gjort ett enda misstag och den första månaden red jag henne bara, men nu kör jag henne även i träning. Riccardo har fortfarande huvudansvaret för allt, men jag och Kim sköter träningen nu.

Distansen i Derbyt är 2.600 meter och det körs i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Årets samlade prissumma på 20.000 euro är den högsta som någonsin utdelats. Tolv hästar kommer till start och åtta av dessa har kvalat in medan fyra har tagit sig med på pengar.
– Halva fältet är ston och de tre bästa hästarna är ston. Jag är övertygad om att Jopi är bästa hästen, men det är inte alltid bästa hästen vinner ett Derby…

Resan till Slovenien från Sverige påbörjades igår för Peter Zadel och Jopi. Två stopp blev det längs vägen och de är på plats i hemlandet nu. Hon står uppstallad i samma stall som Legendary Lover K. numera står i.
– Hon har varit ute i hagen idag och allt verkar bara bra efter resan.

Lottningen skedde tidigare ikväll och Jopi kommer ut från spår fyra – självklart med Peter Zadel i sulkyn.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle