Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Trixton-tvååringar vann dubbelt

Nyinstiftade tvååringsloppet Garden State ($50.000) på Meadowlands i natt blev en fin framgång för Jimmy Takters tidigare Hambletonian-vinnare Trixton. Muscle Hill-hingsten är pappa till både Battenberg och Princess Deo, som vann hingst/valack- respektive stoavdelningen.
Av
Claes Freidenvall
Invändige Battenberg vann Garden State för Correy Callahan och besegrade Jimmy Takters Hudson River med nos. Foto: Lisa Photo
Invändige Battenberg vann Garden State för Correy Callahan och besegrade Jimmy Takters Hudson River med nos. Foto: Lisa Photo

Lasixtävlande Battenberg (e. Trixton-Coffeecake Hanover) hittade tidigt till täten och därifrån höll Joe Holloways hingst undan med nos för Jimmy Takter-tränade Hudson River (e. Father Patrick), vilken bidat sin tid i tredje inner. Båda tvååringarna landade på 1.12,2/1.609 meter. Jimmy Takter kunde också räkna in ett femtepris för Gerris Trix (e. Trixton) på 1.13,0.

För Battenberg var det andra årssegern på åtta starter. Tidigare har han vunnit ett försök i New Jersey Sire Stakes ($20.000) och han har också varit trea i Bluegrass Stake och fyra i International Stallion Stake.

Battenberg såldes för 210.000 dollar i Harrisburg som ettåring och är undan Coffecake Hanover (e. Cantab Hall), 1.10,1*/$422.981, som inledde sin karriär hos Ron Burke och som senare tränades av Jonas Czernyson. Battenberg är hennes första avkomma. I samma syskonskara som Coffecake Hanover ingår Christiana Hanover (e. Andover Hall), 1.10,6/$326.511, och Marion Gondolier (e. Explosive Matter), 1.11,3*/$165.018.

Tredjeplats för Svanstedt

Stoet Princess Deo (e. Trixton-Queen Serene) bytte ut fjärde inner mot andra utvändigt i sista kurvan och för Andrew McCarthy kunde hon avgöra med en dryg längd på 1.12,4 före Trixton-döttrarna Evident Beauty och Golden Tricks. Den senare kördes av Åke Svanstedt och kom hem på 1.12,6. Däremot blev det galopp för Jimmy Takters Flos Conch Shack.

Princess Deo. Foto: Lisa Photo

Noel Daley-tränade Princess Deo har gjort tolv starter (3-6-1) och bland segrarna märks i första hand en division i Bluegrass Stake ($93.000) och hon har också varit finaltvåa i Kindergarten Classic Series.

Prislappen för Princess Deo var 47.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale förra året. Modern Queen Serene (e. Dream Vacation), 1.09,3/$748.746, vann tolv lopp och däribland Hudson Filly Trot ($330.476) plus att hon satte världsrekord för treåriga ston på milebana med tiden 1.09,6. Förutom Princess Deo har Queen Serene också lämnat Muscerene (e. Muscle Hill), 1.10,7/$103.986.

I sammanhanget kan också sägas att Garden State-loppen endast innehöll avkommor till två hingstar; Trixon hade åtta tvååringar till start och Father Patrick fem.

Kvalvinster för Takter

Tidigare under kvällen startade Jimmy Takter sin topptreåring Tactical Landing (e. Muscle Hill-Southwind Serena) i ett kvallopp och för Brian Sears utklassade han sina motståndare med 6,75 längder på 1.11,8 efter ha travat sista quartern på 1.07,6!

Tactical Landing. Foto: Lisa Photo

För Tactical Landing är inte säsongen över ännu och Jimmy Takter har siktet inställt på finalen i TVG ($350.000) på Meadowlands den 24 november och där ställs i så fall Muscle Hill-sonen mot äldre travare och ett förstapris på 175.000 dollar väntar vinnaren.

I ett annat kval vann Jimmy Takters Hambletonian-vinnare Pinkman (e. Explosive Matter) på 1.11,6 efter en resa i rygg på ledaren för Yannick Gingras.

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.