Fokustema
In memoriam
Läs senare

Trond Anderssen har gått bort

En av Norges absolut främsta travtränare – dessutom en fantastiskt fin ambassadör för sporten – har gått ur tiden. Cancersjukdom ryckte bort Trond ”Bullern” Anderssen alldeles för tidigt, i en ålder av endast 59 år.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Trond Anderssen. Foto Gerard Forni
Trond Anderssen. Foto Gerard Forni

Trond Anderssen sprang på Bjerkes stallbacke redan som ”ung gutt” och fick sitt smeknamn ”Bullern” från en häst. Trond fyllde 20 år 1981, när Bull’s Eye (e. Manana – Miss Anne) och Alf Ulven vann Norskt Travkriterium. Trond skötte Bull’s Eye – och det är där smeknamnet har sitt ursprung.

Tränarkarriären tog sin början som ”hobbytränare”, men Trond Anderssen var alldeles för bra på att träna hästar för att det skulle stanna där. Snart var han proffs, och som mest med 100-talet hästar i stallet. Han var norsk tränarchampion i svit åren 2003-2011 och utsågs till Årets tränare i Norge 2004 och 2007.

Trond Anderssens största stjärna, av många stjärnor, var tveklöst svenskfödde Yarrah Boko (e. Coktail Jet – Big Blue Kitten), 1.09,7ak*/11.173.000 kronor och 35 segrar på 83 starter. Denne gjorde Anderssen ett mästerligt tränarjobb med. Efter att den storvuxne herren – 169 cm i mankhöjd –fått inleda karriären försiktigt som treåring höjdes nivån som fyraåring till att Yarrah Boko tog sig till final i svenska Derbyt. Det var sedan som äldre Yarrah Bokos stora stunder skulle komma: Något så unikt som segrar på Vincennes som sex-, sju-, åtta- och nioåring (en av segrarna togs i Prix du Luxembourg dagen före Prix d’Amérique, två i Prix d’Amérique-genrepet Prix de Belgique) med tredjeplatsen i det Prix d’Amérique som Maharajah vann före Up And Quick som kronan på verket.

Yarrah Boko vann Norrbottens Grand Prix, Svenskt Mästerskap och Harper Hanovers lopp, var tvåa och trea i Olympiatravet och fyra i det för hästen egentligen opassande Elitloppet.

Trond Anderssen hade Thai Tanic (e. Viking Kronos – Sweetpike) som tre- och fyraåring, då Thai Tanic vann norska Kriteriet. Han tog USA-importen Magnetic Power (e. Malabar Man – Flirtin Victory) till en karriär som slutade med över fem miljoner kronor på kontot. En tidigare USA-import, Inherit Me (e, Lindy´s Crown – Natural Treasure) var den som tog honom till topptränarnivån, med cirka 2,5 miljoner kronor insprunget.

Även nu under sitt sista sjukdomsmärkta år har Trond Anderssen tränat en häst på nordisk toppnivå: Hickothepooh (e. Triton Sund – Hilarious Face), 1.09,9ak*/4,1 miljoner NOK, vilken i våras vann Finlandia Ajo och sedan i somras Ulf Thoresen Grand International. I Hickothepoohs senaste start var han fyra i Hugo Åbergs Memorial.

Att bara stanna vid Trond Anderssens karriär med hästarna och rada hans stjärnors meriter är dock inte tillräckligt. Till egenskaperna som gjorde honom till en topptränare kan också fogas en enorm social begåvning. Trond Anderssen var en människa som alltid gav energi till sin omgivning, som man alltid blev glad av att träffa och prata med.

Han var lika hemma bland hästarna på stallbacken som med hästägarna på travbanornas restauranger och i TGN:s minnesord noteras att ”Line kunne nok bli skarp i målet når Trond glemte klokka og synes det var så moro med «gutta» at han ble noen timer sen, men hvem kunne være irritert på Bullern mer enn et kvarter? Det var ikke mulig.”

Det blev i vintras allmänt känt att Trond Anderssen drabbats av den svåra sjukdom som nu ryckt bort honom från hustrun Line och hans två snart vuxna söner. Inte bara norsk travsport gör en stor förlust genom Trond Anderssens alltför tidiga bortgång. Hela den nordiska travsporten förlorar en stor och mycket yrkesskicklig tränarprofil när ”Buller’n” nu är borta.

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.