Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Trumps tullar sänker kanadensisk hästsport?

Handelskriget mellan USA och Kanada kan få stora konsekvenser och innebära slutet för Ontarios hästkapplöpningsindustri.
Är president Donald Trump på väg att knäcka hästsporten i Kanada?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Förslagna tullavgifter på 25 procent kan vara på väg att knäcka hästsporten i Kanada, men också innebära stora problem i USA. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Förslagna tullavgifter på 25 procent kan vara på väg att knäcka hästsporten i Kanada, men också innebära stora problem i USA. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– En 25-procentig tull kommer att innebära slutet för hästsporten i Ontario. Vi måste exportera och vända oss till amerikanska köpare för att överleva, säger Arika Everatt-Meeuse, ägare till Shannondoe Farm till ontarioracing.com.

Arika Everatt-Meeuse. Foto: Claus Andersen

Från den 2 april är det tänkt att tullarna ska tillämpas kanadensiska varor, men det har ännu inte offentliggjorts om tullarna kopplas till själva tävlingsdelen för fullblod och sulkyhästar, men de kanadensiska uppfödarna står inför en förödande ekonomisk smäll från föreslagna amerikanska tullar på 25 procent.

12,4 miljoner dollar

Under 2024 såldes det 110 kanadauppfödda sulkyhästar på USA:s ettåringsauktioner för cirka 4,8 miljoner US-dollar och plussas fullbloden på uppgick den totala försäljningen till 12,4 miljoner dollar.

Men uppfödarna ska inte bara betala en tullavgift på 25 procent – baserat på auktionspriset – utan det ställs också krav på kontant betalning vid införandet av hästen till USA som motsvarar hästens värde.

Många av de hästar som föds upp på kanadensisk mark är avsedda för marknaden i USA. Rutinmässigt har hästar korsat gränsen tullfritt i årtionden mellan de båda länderna, som dessutom har en gemensam stambok.

David Anderson.

– Att införa ekonomiska sanktioner kommer bara att försvaga den grund som vi har arbetat så hårt för att etablera. Hästnäringen känner inga politiska eller ekonomiska gränser, säger David Anderson, ordförande för Canadian Thoroughbred Horse Society och ägare till Anderson Farms i St Thomas i Ontario.

Skadligt för USA och Kanada

David Anderson anser också att införandet av tullar kommer att vara skadligt på båda sidor om gränsen:

– Jag ser inte hästar som kanadensiska eller amerikanska utan som nordamerikanska och en del av en gemensam ansträngning för att stärka våra avels- och tävlingsprogram. De här hindren kommer inte bara att lamslå branschen i Kanada, de kommer också att få betydande ekonomiska konsekvenser för våra partners och vänner i USA. Jag hoppas verkligen att våra länder kan hitta en rimlig lösning för vår sports framtid.

David Heffering – ägare till Tara Hills Stud – är också orolig:

David Heffering.

– Vad jag verkligen inte gillar är att kanadensiska hästägare ställs mot amerikanska hästägare. Vi måste alla enas på båda sidor.

Förödande konsekvenser

Heffering säger också att hans verksamhet inte kan överleva 25-procentiga tullar. Joe Thomson som driver Winbak Farm i Ontario, New York, Pennsylvania, Maryland och Delaware och har tio uppstallade avelshingstar anser att det kan bli förödande konsekvenser.

– Min största oro är att de två ledarna (för USA och Kanada, reds. anm.) inte kan enas om rättvisa och skäliga villkor för tullarna. Effekten kommer att bli fruktansvärd om tullar tillämpas på sperma, ettåringar och kapplöpningshästar. Alltför ofta tror jag att politikerna inte förstår hästterminologin eller hur branschen fungerar.

Ron Burke. Foto Simon Hagen/stalltz.se

Och USA:s främsta tränare under många år – Ron Burke – är också orolig. Han tävlar frekvent både i Kanada och USA med sina hästar.

– Det här är allvarligt. Jag har ingen önskan om att ställa en borgen för att tävla mina hästar. Som med allt annat kommer vi att korsa den bron när vi måste, men jag tror verkligen inte att vi skulle vilja komma till Kanada för att tävla i framtiden. Och hur värderar man hästen, frågar sig Ron Burke.

Artikeln ovan är ett utdrag från Dave Briggs artikel på ontarioracing.com och kan läsas i sin helhet här.