Fokustema
Dopingdomar
Läs senare

Två dopingdomar

STAD har meddelat två dopingdomar gällande DMSO samt innehav av en flaska cederolja och en burk innehållande kvicksilver hos en B- respektive A-tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Vid en campkontroll hos Axevallatränaren Fredrik Berg den 15 februari i år påträffades en flaska med etiketten ”Farmacia Sant’ Anna” och vid analys visade sig den innehålla kvicksilver. Vid samma tillfälle fann också ST:s kontrollanter en flaska cederolja. Båda substanserna är enligt karens- och förbudslistan förbjudna att inneha.

I utredningssamtal – skriver STAD – att Fredrik Berg har medgett att han haft preparaten och att han avseende cederoljan känt till att det är en förbjuden substans, men att han inte haft kännedom att burken ”Farmacia Sant’ Anna” innehöll kvicksilver.

Fredrik Berg har dömts till 30.000 kronor enligt paragraf 12 i Antidopingsreglementet. Beslutet var enhälligt av STAD.

10.000 kronor i böter

Amatörtränaren Morgan Lindbergs Järvsötekno startade i ett lopp i Skellefteå den 27 december 2020 och hästens dopingprov visade innehålla förekomst av dismetylsulfoxid (DSMO) över gränsvärde i hästens urin.

I utredningssamtal med Morgan Lindberg – skriver STAD – har framkommit att han endast har behandlat hästen med ett medel som han köpte från en veterinär i Finland för tre-fyra år sedan. Behandlingen ägde rum, enligt Lindberg, 16-17 dagar före loppet den 27 december 2020 och han kände inte till att medlet innehöll DSMO.

Svensk Travsport begärde in veterinär- och behandlingsjournal för Järvsötekno och STAD skriver i domen, att trots uppmaning till tränaren och angiven behandlande veterinär (ej namngiven, reds. anm.) inte inkommit i ärendet.

Enligt för karenstids- och förbudslistan har DSMO en karenstid om minst 14 dygn inför tävling och utredningen har inte påvisat att Morgan Lindberg avsiktligen orsakat det positiva dopingprovet.

Morgan Lindberg döms enligt tränaransvaret till 10.000 kronor.

Beslutet var enhälligt.

Fotnot: i båda besluten i STAD deltog: Björn A Samuelson (ordförande), Johan Kvart, Lennart Olsson och Henrik Magnusson.