Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Två hingstföl efter Readly Express

Ekeby Gård rapporterar om två nyfödda hingstföl – båda efter Readly Express.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant

Laurentius Veloce (bilden) fick en fux. Stoet ägs av Stall Lagerkrans och går nu till Raja Mirchi.
Glittra C.D. nedkom kort senare med ett hingstföl efter Readly Express. Stoet ägs av Anders Karlsson och ny partner för Glittra C.D. är Orlando Vici.

Fokustema
Norskt förslag om kallblodsavel
Läs senare

”Avelschansen” ska ge högre prispengar

Den norska motsvarigheten till svenska kalllodsorganisationen Sleipner, som heter Veikle Balder, har presenterat ett skarpt förslag om att införa något som heter ”Avelschansen”. Syftet är att stimulera kalblodsuppfödarna att satsa på att föda upp hästar med outcrossblod.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fjolårets Derbyvinnare Nordsjö Odin är linjeavlad 3+2 på Elding. I slutet av juni var femåringen nästan fullbokad som avelshingst i år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fjolårets Derbyvinnare Nordsjö Odin är linjeavlad 3+2 på Elding. I slutet av juni var femåringen nästan fullbokad som avelshingst i år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Inavelsproblematik tar en stor del av utrymmet när kallblodsentusiasterma diskuterar kallblodstravarnas framtid. Elding och Järvsöfaks med söner och döttrar har blivit väldigt dominanta och det i kombination med att populationernas storlek rasat – antalet aktiva avelsston i Norge har storleksordningen halverats de senaste två årtiondena – gör att avelsbasen kraftigt minskat så att inavel nu betraktas som ett problem. För mycket Elding- och Järvsöfaksblod korsas som hela tiden om vartannat på sätt som gör att avelsexperter och genetiker varnar för risker gällande hästarnas sundhet och hälsa.

Den senaste avelsplanen för kallblodstravarna som antagits i både Sverige och Norge innehöll en del åtgärder syftande till att motverka allt för tät släktskapsavel, men den norska kallblodsorganisationen Veikle Balder vill nu gå ännu längre. Och snabbt dessutom. Redan till 2022 hoppas man att det som nu föreslås ska kunna bli verklighet: En innovation som heter Avelschansen inspirerad av den svenska uppfinningen Premiechansen.

– Det viktigaste medlet mot inavel är att stimulera till att få upp populationsstorleken och stimulera mer outcrossavel, skriver Veikle Balders ordförande Målfrid Vatne i sitt förslag om ”Avelschansen” till Det Norske Travselskap.

Målfrid Vatne utvecklar sina tankar om vad Avelschansen skulle bestå av:

– Individer med speciellt definierade outcross-stammar kan till exempel få dubbla prispengar i de stora årgångsloppen på samma sätt som premiechansen, helst i samarbete med Sverige så att det gäller i båda ländernas klassiska lopp. Dubbla prispengar kan också inkludera DNT:s och ST:s unghästerielopp för att få lite bredare effekt.

dubbla prispengar i de stora årgångsloppen

Premiechansen finns för kallblod i Norge och om man rakt av även lägger till ”avelschansen” för de individer som uppfyller kraven för detta skulle alltså dessa hästar då kunna få tredubbla prispengarna i de stora norska unghästloppen! Och dubbla i de svenska.

Målfrid Vatne har även funderat på hur ”outcrosskriterierna” skulle definieras.

– Det ska definieras av forskare och genetiker. Syftet är att definiera vad som är en tillräcklig outcross för att få fram potentiella avelshingstar som kan ge outcrosseffekt i den befintliga stopopulationen.

Kallblodstravaraveln drivs främst av prestationsparametern att trava fort två varv med en maximalt lättrullad vagn bakom där det sitter en kusk på en (relativt hård) grusbana med doserade kurvor, och kallblodstravlopp är identiska med varmblodslopp, så drivs utvecklingen oundvikligen mot att kallblodstravarna blir alltmer varmblodslika. De avelshingstar som främst förärver sig med att lämna snabba och tidigt utvecklade hästar blir de som uppfödarna och hästägarna eftersöker. Målfrid Vatne tror att rätt väg att stimulera outcross-avel är att göra dessa mer kommersiellt attraktiva för travtränare och tävlingshästägare än vad fallet är nu.

– För att avkommorna ska bli säljbara krävs goda prestationer. Därför behövs attraktiva morötter för de som är villiga att satsa (på hästar med outcross-stam, reds.anm.). Att vara kvalificerad för avelschansen ska ge hästen ett mervärde.

För att detta ska kunna bli verklighet i praktiken behövs dock bra it-verktyg, modell pedigree matching, för att snabbt och lätt kunna identifiera de hästar som ”kvalar in” till att vara outcross, eller bli definierade outcross när avelshingstar ska väljas till fölston. Något sådant verktyg finns inte idag, i vart fall inte tillgängligt för allmänheten. Men det går ju att fixa…så snart de forskare och genetiker som konsulteras blir klara med hur outcrossen ska defineras.

– När genetikerna har satt kriterierna är det lätt att finna individerna med ett dataverktyg. Det är viktigt att sätta in en sådan här åtgärd för att motverka inavel snabbt, skriver Målfrid Vatne, och anser alltså att det här borde kunna införas redan till år 2022 och i så fall även gälla de hästar som nu är två (för fyraåringsloppen) och ett år (för treåringsloppen).

Endast 16 av de 180 hingstarna i årets hingstkatalog är utan Elding och/eller Järvsöfaksblod. 18 av 180 är inavlade 2+3 och 20 är inavlade 3+3

Målfrid Vatne om utbudet av kommersiellt verkande kallblodiga travavelshingstar.

Fakta

Kvällens Kallblodsderby

Linjeavel i finalisterna i Kallblodsderbyt ikväll:

 • Kinge Svarten: Elding 3+3
 • Järvsö Elling: Elding 3+4
 • Havglimt: Elding 2+3
 • Bäcklös Uriel: Moe Odin 3+3 (alltså Elding 4+4)
 • Björn Bork: – (kommer från Alm Rigel-linjen)
 • Mustang: Elding 3+3
 • Buska Blyg: Elding 3+3
 • Voje Piril: – (Järvsöfaks-linjen korsad över Spikeld (e Elding)-sto)
 • Grisleprinsen G.L.: Elding 2+4
 • Fräcke Prins: – (Eldinglinjen (Bork Odin e. Moe Odin e. Elding) korsad över Järvsöfaks-sto)
 • Oss Can: – (Eldinglinjen (Odin Tabac e. Moe Odin e. Elding) korsad över sto från Alm Rigel-linjen)
 • Mjölner Loke: Elding 3+3
Expandera
Fokustema
Hingstligan 13-19 juli 2020
Läs senare

Love You drar ifrån i toppen

För andra gången under 2020 kunde franske topphingsten Love You räkna in tolv segrar under en och samma vecka på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Love You. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Love You. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Jean-Pierre Dubois hingst har dominerat den svenska marknaden under många år när det gäller segrar och 2020 är inget undantag för Love You. Förra veckans dussin triumfer innebär att han rycker ifrån i toppen med ytterligare fyra vinster och leder nu med 21 pinnar före Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

 • Love You

Åtta segrar:

 • Maharajah

Sju segrar:

 • Muscle Hill

Sex segrar:

 • Zola Boko

Fem segrar:

 • From Above
 • Ready Cash

Fyra segrar:

 • Bold Eagle
 • Jaded

Tre segrar:

 • Cantab Hall
 • Donato Hanover
 • Father Patrick
 • Gift Kronos
 • Joke Face
 • Make It Happen
 • Moe Odin
 • Order By Fax
 • Quite Easy
 • Readly Express
 • S.J.’s Caviar
 • Varenne

Fotnot: gäller 13-19 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Den sistnämnde hade en stark vecka med åtta segrar, men det vägde lätt mot Love Yous tolv vinnande avkommor: Coddy D.K, Enge Eros, Entre, In Love di Quattro, Magnifik Brodde, New Direction, Nolimitjimmit, O’Man Flax, On Track Mistress, The Special Man F, Vikens High Yield och Wild Love.

När det gäller prispengar är Love You ”bara” trea med drygt 13,8 miljoner kronor. Före sig har han Muscle Hill (19.620.150 kr) och Maharajah (16.604.800 kr).

Bland kallbloden toppar Bork Odin med 62 vinster och det är 18 fler än Moe Odin. När det gäller prispengar är Moe Odin fortsatt i topp med 4.719.000 kronor, medan Bork Odin ståtar med 4.654.750 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.135181
2 Maharajah
1.108160
3 Muscle Hill
720121
4 Ready Cash
692114
5 Scarlet Knight
1.304107
6 S.J.'s Caviar
88698
Zola Boko
1.19098
8 Quite Easy
70176
Super Photo Kosmos
79376
10 Make It Happen
74774

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Första, andra, tredje…

Goop missar Stochampionatshelgen. 112:an Ohlsson. Budgivningen är igång på Menhammar-auktion! Förmiddagstrav med Stig H. Svenska stjärnor saknas i Norge. Ger bort en miljard. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ever Loving har det högsta budet hittills av de 30 ettåringar som säljs på Menhammar Online Sales idag.
Ever Loving har det högsta budet hittills av de 30 ettåringar som säljs på Menhammar Online Sales idag.

1 I fredags inleddes budgivningen på Menhammars internetauktion och ikväll – klockan 19.00 – startar livesändningen från auktionen. 30 hästar går under klubban och det är redan full fart på budgivningen.

Online-auktion på Menhammar Stuteri ikväll.

Nu på söndagmorgonen har det visats störst intresse för hingsten Ever Loving (e. Muscle Hill-Sincerly Yours) och strax innan klockan 07.00 är budgivningen uppe i 475.000 kronor. Bland stona ligger Escada (e. Readly Express-Hanna) i topp med 425.000 kronor.

Läs mer här om Sulkysports genomgång av ettåringarna på Menhammar Online Sales.

***

2 Ove A Lindqvist blev årets första champion när Lyckseletravet hade sin finaldag 2020 i fredags. Han vann flest lopp på banan i Västerbottens län för andra året i rad och totalt har Lindqvist tre championat i Lycksele. Umåkerkusken har blivit champion vid 35 tillfällen, vilket placerar honom på topp-tio-listan i Sverige. Bäst är Ulf Ohlsson med hela 112 banchampionat.

Kuskar med flest banchampionat:

Körsven – Antal championat

 1. Ulf Ohlsson – 112
 2. Björn Goop – 67
 3. Olle Goop – 66
 4. Stig Lindmark – 64
 5. Åke Svanstedt – 60
 6. Jim Frick – 51
 7. Jan Norberg – 41
 8. Jorma Kontio – 40
 9. Carl-Erik Lindblom – 38
 10. Ove A Lindqvist – 35

***

3 Chacha Sisu (e. Quite Easy-Melody Sahbra), 1.13,2ak*/502.000 kr, har fått sin första avkomma. Hon har nedkommit med ett sto efter Coin Perdu och nästa partner blir Googoo Gaagaa.

Äger gör Håkan Berglund i Brunflo. Chacha Sisu är undan Melody Sahbra (e. Striking Sahbra), 1.13,0/$42.730, som bland annat lämnade Raffle Ticket ($141.395) och Mailman Bob ($108.992) innan hon köptes av Stall Sisyfos för 12.000 dollar i Harrisburg 2009.

I Sverige är hon också mor till duon Eurythmic Sisu (e. Quite Easy), 1.12,1am/729.466 kr, och Frankie Boy Sisu (e. Broadway Hall), 1.14,5ak/166.961 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

4

För de morgonpigga börjar dagen med breddlopp på Solvalla (kl. 11.10) och Stig H Johansson är i farten igen i sulkyn. Han sitter upp bakom egentränade Fixi Mearas i lopp 2 (kl. 11.54) och som vanligt när det handlar om breddtrav är förstapriset 10.000 kronor.

Senare på dagen bjuder Jarlsbergs travbana i Törnsberg på V75-tävlingar (14.05) med Ulf Thoresen Grand International med 250.000 norska kronor till vinnaren. Precis som i Oslo Grand Prix saknas svenskfödda travare. Här är startlistorna!

***

5 Hästkapplöpningssporten i New Jersey ska subventioneras med 100 miljoner dollar de närmaste fem åren av staten efter ett politikerbeslut, inte bara för att personerna inom galopp- och sulkysporten ska kunna behålla sina jobb utan för att göra branschen mer konkurrenskraftig gentemot grannstaterna. I torsdags undertecknades den nya lagen av guvernören Phil Murphy. Han säger i ett uttalande:

Meadowlands får ett årligt tillskott de närmaste fem åren på sex miljoner dollar. Foto: Lisa Photo

– New Jerseys hästkapplöpningsindustri är en viktig ekonomisk motor som stöder tusentals jobb och lockar turister och fans från hela världen. Vår stat har en lång och stolt historia av kapplöpning och vi måste återta vår konkurrensfördel i branschen.

När hörde vi en svensk politker med en sådan inställning till travsporten? För Meadowlands blir det ett tillskott på sex miljoner dollar per år, medan Freehold Raceways årliga del uppgår till 1,6 miljoner dollar.

Jämfört med grannstaterna är New Jerseys bidrag småpotatis…Pennsylvania ger årligen 250 miljoner dollar från intäkterna från slot machines och staten New York delar ut 200 miljoner dollar till hästsporten.

***

6 Montegiorgio bjuder på två penningstinna treåringslopp ikväll – Gran Premio Marche (€50.050) – över sprinterdistans.

I stoavdelningen är tre deltagare fallna efter svenskfödda avelshingstar; Maharajah har duon Bahamia och Barbara Jet till start, medan Zola Bokos bidrag heter Bica Dl. I hingstarnas uppgörelse startar vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning Mister J.P:s son Bleff Dipa.

***

7 Björn Goop dömdes till 2.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö bakom Hossiana Boko på Halmstadstravet igår. Avstängningen är mellan den 18-20 juli och det betyder att han missar V75-tävlingarna på Axevalla under Stochampionatshelgen.

Missar Stochampionatshelgen (lördag/söndag) gör också Jägersros Christoffer Eriksson och Axevallatränaren Rickard Svanstedt på grund avstängning.