Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Två ihopsvetsade skor”

Två ihopsvetsade skor under hovarna.
Xanthis Harvey har inte haft det lätt för sig, men det syntes inga spår av när han plockade hem Rättviks Treåringspris.
– Det är en väldigt spännande häst, han är jäkligt bra, sade Daniel Redén.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén-tränade Xanthis Harvey med Örjan Kihlström vann Rättviks Treåringspris. Foto Micke Gustafsson/ALN
Daniel Redén-tränade Xanthis Harvey med Örjan Kihlström vann Rättviks Treåringspris. Foto Micke Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När en treåring kvalar på 1.15,9/2.140 meter i april som treåring drar det förstås ögonen till sig – och när det gäller Xanthis Harvey (e. Propulsion) finns det mycket att titta på. Den mörkbrune hingsten har inte alltid lätt för sig, men springa kan han. Både snabbt och länge.

I Rättviks Treåringspris med 100.000 kronor till vinnaren i går lade körande Örjan Kihlström inga fingrar emellan. Efter att Interwall (e. Panne de Moteur) inlett första 500 meterna på 1.10,4 sökte sig Kihlström framåt som första häst i andraspår och planen var att köra till ledning. Nu dröjde det till varvet från mål sedan första kilometern travats på 1.12,6.

– Det blev en rätt snabb öppning och ganska tufft tempo när ledaren var intresserad av att köra där, men den här hästen är snabb och framför allt stark, så det kändes bra, sade Kihlström i vinnarcirkeln.

Väl i front fick Xanthis Harvey tåga på och med stora kliv lämnade han konkurrenterna bakom sig över upploppet. 1.14,0a/2.140 meter skrevs segertiden till, två tiondelar snabbare än duktigt spurtande Arras Beluga Wine (e. S.J.’s Caviar).

Fakta

Xanthis Harvey

Hingst 3 år e. Propulsion – B.Glorious e. Smok’n Lantern
Resultat: 4 st: 3–1–0
Rekord: 1.14,7m* – 1.14,0am*
Intjänat: 190.000 kr
Uppfödare: Flenmo Egendom AB, Mellösa
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén)
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

– Det kändes inte som att det gick 1.12,6 första varvet och han hade nog kunnat springa snabbare än vad han gjorde andra varvet också. Det känns som att det här är något extra, sade Kihlström.

Tränaren Daniel Redén följde sin adept från sidan och att förhoppningarna finns där på hästen råder inga tvivel om.

– …fast vi visste inte om han skulle bli bra när han är fyra. fem eller sex år. Han har kämpat mycket med tekniken när han var yngre, han skuttar på men har enorm styrka. Han går jättetungt balanserad och har två ihopsvetsade skor för att få travet med sig, sade Daniel Redén till Kanal75.

Islossning för Propulsion

Xanthis Harvey är alltså en son till Propulsion (e. Muscle Hill), som efter en lite trög start som avelshingst fått upp ångan. Han har haft två Grupp I-finalister redan i sin första kull på 61 svenskfödda treåringar. Jewilla slutade femma i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och Waterford Wine var sexa i långa E3-finalen för hingstar och valacker i Eskilstuna.

– Xanthis är väldigt lik sin pappa, så det här blir bra, sade Daniel Redén till Kanal75.

Tio av Propulsions svenskfödda avkommor har vunnit lopp som treåringar och Xanthis Harvey är bäst i klassen med tre segrar.

Tell Me No Lies med Håkan Skoglund. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Gårdagsvinnarens möderne är minst sagt leveranssäkert. Mamma B.Glorious (e. Smok’n Lantern), 1.15,1k/193.965 kr, har sju avkommor sedan tidigare, varav tre är miljonärer; Tell Me No Lies (e. Offshore Dream), 1.11,5am/3.975.192 kr, Ready For More (e. Ready Cash), 1.11,0ak/1.911.237 kr, och Xanthis Delicious (e. Never Again), 1.10,9ak/1.299.324 kr.

B.Glorious fick i slutet av mars ett stoföl efter Readly Express och är nu betäckt med Maharajah.

B.Glorious ett år äldre syster B.My Honey (e. Viking Kronos), 1.15,1ak/280.700 kr, har utsetts till diplomsto för sina insatser i aveln. Hon är mamma till Dreams Take Take (e. Andover Andover), 1.11,3ak/5.066.542 kr, som vann Grosser Preis Von Deutschland och Svampen samt slutade tvåa i Breeders Crown, och Mr Perfect (e. Andover Andover), 1.10,4ak/1.773.416 kr.

Vinnare på båda sidor Atlanten

Varifrån kommer då dessa toppavelsston? Mormor Good Golly (e. Mr Drew), 1.15,2ak/589.300 kr, tävlade flitigt mestadels i regi Jim Oscarsson innan tävlingsskorna lades på hyllan som åttaåring 1995. I avelsboxen fick hon sju avkommor, som alla startade och vann och med verkliga toppnumret Dig For Dollars (e. Tony Oaks), 1.10,2ak/5.399.820 kr.

Dig For Dollars med Jim Oscarsson. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Dig For Dollars tävlade hela karriären för Jim Oscarsson – på båda sidor om Atlanten. Som tvååring vann han Breeders Crown-försök på Solvalla och fortsatte sedan in i treåringssäsongen som en riktig segerstaplare. Sju raka segrar fanns som mest i resultatraden. Meritmässigt gav året förutom segrarna på vintern och våren fjärdeplatsen i långa E3-finalen och vinst i Kriterierevanschen.

I slutet av fyraåringssäsongen kom karriärens största seger när han vann Solvalla Grand Prix med en halv miljon till vinnaren före Beanie M.M. (e. Super Arnie). På våren som femåring slog han till med sin första gulddivisionsseger, i Guldbjörken i Umeå. Som äldre vann han även Ådalspriset på Dannero och lopp i Frankrike innan familjen Oscarssons flyttlass gick till Nordamerika och Dig For Dollars följde med. Fem segrar under drygt 1,5 år blev det innan karriärens avslutades på Solvalla i februari som elvaåring 2014 – efter 134 starter (36–7–18)!

Xanthis Harvey. Källa breedersbible.com