Fokustema
Danmark
Läs senare

Två miljoner i danskt tvååringslopp

Keld Gregersen – mannen bakom Stuteri i Disney – lanserar idag en idé om ett tvååringlopp med två miljoner danska kronor i förstapris på Charlottenlund.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det ett tvååringslopp med två miljoner danska kronor i förstapris? Det är i alla fall vad Keld Gregersen hoppas på. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Blir det ett tvååringslopp med två miljoner danska kronor i förstapris? Det är i alla fall vad Keld Gregersen hoppas på. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Loppet ska vara öppet för såväl danska som utländska travare och till den danska nätsidan travservice.dk säger Keld Gregersen:

– Idéen är att sälja 30 starträttigheter á 100.000 kronor till en löpningsserie för tvååringar. Tre försök med tio hästar, varav de tre bäst placerade går till final.

Ägaren – om person ifråga äger fler hästar – får själv välja vilken tvååring han eller hon tänker starta i loppet. Det är samma upplägg som det kanadensiska loppet Mohawk Million, vilket körts 2020-2021 med en miljon dollar i totalprissumma.

Tanken är att 30 dagar före loppet ska avhållas ska ägaren uppge vilken häst som personen ifråga tänkt tävla med.

– Förstapriset i finalen ska vara två miljoner kronor och alla finaldeltagarna erhåller en premie. Jag har luftat dessa tankar med flera och har redan fått utlåtanden från mer än tio personer som vill teckna en eller flera starträttigheter i loppet. Förhoppningen är också att det ska kunna bli en liknande löpning för treåringar, säger Gregersen till travservice.dk.

Unik möjlighet

Keld Gregersen hoppas att loppet ska bli en unik möjlighet för dansk travsport att skapa uppmärksamhet för både hästägare och uppfödare.

– Samtidigt är det värt att notera att medlen till det nya koncept inte kommer från sporten utan utifrån och därmed bidrar med en högre prisbudget. Fortfarande är det några lösa trådar innan det är helt på plats, men når vi vårt mål kommer det bli en succé.

Finalen planeras att hållas under den danska Derbyhelgen och skulle i så fall bli det högst doterade tvååringsloppet i Europa. Med en dansk kronkurs idag på 1,39 skulle det innebära 2.780.000 svenska kronor i förstapris.