Fokustema
International Stallion Stakes
Läs senare

Två till Takter – trots stjärnans förlust

LEXINGTON. Jimmy Takter hade en toppeftermiddag på The Red Mile när de fem avdelningarna i International Stakes för tvååriga ston kördes. Det blev två segrar till stallet trots att största stjärnan The Ice Dutchess snöpligt blev nerspurtad kort före mål.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Whispering Oaks och Yannick Gingras. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Whispering Oaks och Yannick Gingras. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Yannick Gingras tittade utåt mot Cloud Nine Fashion och slappnade av lite när denna inte kunde nå fram. Så dök den andra hästen upp på insidan istället väldigt sent. Yannick tog på sig skulden direkt, han sa att han trodde att han var hemma. Det är sådant som händer, sade Jimmy Takter.

When Dovescry och Simon Allard vann före The Ice Dutchess oh Yannick Gingras. Foto Jeannie Karlsson

 

”Den andra hästen” var When Dovescry (e. Muscle Hill – Cedar Dove), som därmed tog två fina skalper. Dels kullettan The Ice Dutchess (e. Muscle Hill – The Ice Queen) som vunnit Merrie Annabelle Stakes och Peaceful Way och dels Cloud Nine Fashion (e. Muscle Hill – I’m On Cloud Nine) som var obesegrad i sex starter fram till detta lopp.

The Ice Duchess fick dra fram Cloud Nine Fashion i andraspår genom slutkurvan och hade grepp och kontroll sista halvan av upploppet…men så kom hon där med en vass slutstöt från ledarryggen, Rene Allard-tränade When Dovescry, och vann knappt på 1.10,0 före The Ice Dutchess. Det var When Dovescrys första start i stakessammanhang.

Mamman Cedar Dove (e. Andover Hall – Pine For Her) var ett toppsto med 1,2 miljoner dollar insprunget och hon valdes till Årets treåriga sto 2011. Det var alltså inte så konstigt att When Dovescry kostade 205.000 dollar på Lexington-auktionen förra året.

Jimmy Takters Whispering Oaks (e. Father Patrick – Vintage Oaks) vann för en månad sedan finalen i Kentucky Sire Stakes och lyckades nu också vinna under Kentucky Futurity-meetinget. Det såg mörkt ut när Yannick Gingras tidiga övertagande av ledningen slutade med att Whispering Oaks efter halva distansen var insydd som tredje häst invändigt. Det löste sig på upploppet när ledande Speed Titan (e. E L Titan – Show Your Lindys) bröt ut så att Whispering Oaks kunde skjuta fram på innerspår till vinst på 1.11,3. Marcus Melander-tränade Speed Titan räddade tredjeplatsen på 1.11,5.

Whispering Oaks kostade 100.000 dollar på Lexington-auktionen förra året och är med de dryga 32.000 dollar hon fick för denna seger uppe på 264.000 dollar på bankboken.

Takter-tränade Asiago (e. Muscle Hill – Platinium T.) tog karriärens första seger i sjunde starten. Yannick Gingras gav Asiago ett snällt lopp invändigt samtidigt som Princess Deo (e. Trixton – Queen Serene) laddades iväg våldsamma 1.05 (!) av Andrew McCarthy andra 400 meterna för att komma till ledningen. Princess Deo höll tappert som tvåa, men Asiago avgjorde knappt men säkert på 1.11,5 även om vinnarens aktion inte stämde hundraprocentigt till slut.

Asiago kostade 200.000 dollar förra året på Lexington Selected Yearling Sale. Mamman Platinium T. (e. Credit Winner – Exceed Expectation) är syster till avelshingsten My Mvp (e. Cantab Hall) som sprang in närmare 900.000 dollar.

Bluegrass-vinnaren Evident Beauty (e. Trixton – Stuck By Lindy) spurtade till seger för David Miller på 1.11,4; Nifty Norman-tränade Evident Beautys tredje seger. Marcus Melander-tränade Matter of Fact (e. Explosive Matter – Chips N Caviar) hängde med till fjärdeplatsen och Jimmy Takters högättade  Susy (e. Father Patrick – Solveig) tröttnade i ledningen och fick nöja sig med femteplatsen.

Special Honor (e. Father Patrick – Honor Thy Daughter) har varit på kulltoppsnivån sedan tvååringstävlandet började i somras och var finalist i Merrie Annabelle Stakes/Jim Doherty Memorial. Julie Millers sto tog tredje segern i sin avdelning av International Stallion Stakes. Andy Miller släppte ledningen och avgjorde på 1.11,1. Golden Tricks (e. Trixton – Golden Goose), tränad och körd av Åke Svanstedt spurtade till tredjeplatsen på 1.11,6.

Det var 65.500 dollar i prissumma i var och en av de fem avdelningarna i International Stallion Stakes.

Världsrekord av passgångare

The Red Mile är en världsrekordbana, och det blev (minst) ett sådant i år också. Tvååriga passgångarstoet Warrawee Ubeat (e. Sweet Lou – Great Memories) kom ner på 1:48.3/5 (1.07,5 i kilometertid) när hon fick sträcka ut för Yannick Gingras i en av International Stallion Stakes-avdelningarna för passgångare. Ron Burke tränar stoet som har sex segrar på nio starter.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anthem övertygade i Skellefteå

En resa utvändigt om ledaren var inget hinder för Anthem (e. Going Kronos) vid en övertygande seger under tisdagslunchen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Skellefteå var skådeplatsen, Irene Worrsjö-Johansson tränaren och Sandra Eriksson agerade kusk.

Den femåriga Going Kronos-dottern var med i den initiala körningen, men Sandra Eriksson plockade snabbt upp då hon insåg att hon inte skulle nå ledningen.
Istället körde andra konkurrenter i omgångar mot varandra och täthästarna avlöste varandra. Det upplägget passade Anthem bra som kunde glida fram på ledarens utsida inför slutrundan.

Därifrån avgjorde hon loppet på 1.14,5a/2.140 meter med två och en halv längd som marginal. Segern var värd 25.000 kronor.

Anthem har funnit en härlig sensommar och höstform. Första årssegern togs i augusti på 1.13,5a/2.140 meter, något som följdes av en andraplats innan stoet nu vann på nytt.

Med drygt 300.000 kronor på sig står dock Anthem helsnett inne i Diamantstoförsöket i just Skellefteå lördag den 3 oktober.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Barfotaförbud i Tyskland

Barfotaförbud för två- och treåringar i Tyskland. Inga valacker i Prix d'Amérique och inställt EM i Belgien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tyska travförbundet HVT meddelar att två- och treåriga travare i Tyskland endast får tävla om de har skor på alla hovar. Bakgrunden till förordningen är – skriver HVT – att skydda unga hästars hovar.

Skor på i Tyskland för två- och treåringar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslag av aluminium, plast och GRP (glasfiberstärkt plast) är tillåtna och de saknar betydelse om hovbeslagen är spikade eller limmade.

***

Europamästerskapet för lärlingar har ställts in och även för professionella kuskar i år på grund av covid-19. Belgien skulle varit värd för tävlingarna 24-25 oktober och eftersom det saknas alternativ för datum eller tävlingsarenor ställdes båda mästerskapen in.

***

Inte helt överraskande blev det fortsatt förbud för valacker att starta i Prix d’Amérique och Prix de Cornulier. Ett förslag fanns att öppna upp för en (!) valack i världens största löpningar för äldre travare över lång distans efter ett speciellt uttagningssystem, men igår fastslog det franska travförbundet att valacker blir fortsatt utestängda från Prix d’Amérique och sadelloppet Prix de Cornulier efter röstsiffrorna 27-22.

Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslutet ”drabbar” i första hand Cleangame – av många kallad för ”världens bästa valack” – men Jean-Michel Bazire saknar inte kandidater i Prix d’Amérique.

En av dem är Davidson du Pont. I hans spalt i facktidningen Paris-Turf berättar den franske mästertränaren att Davidson du Pont anländer till stallet den 1 oktober från en vistelse vid havet hos Alice Dubert. Davidson du Pont slutade för övrigt tvåa i Prix d’Amérique i år bakom Face Time Bourbon.

Krönika