Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tvåan blir etta?

Franskt storlopp, hedershäst i montédebut, färsk V75-vinnare byter regi och Åby Stora-femman siktas mot ny start i Frankrike.
Onsdagen är här och det innebär veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eric Raffin vann med Izoard Vedaquais igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Eric Raffin vann med Izoard Vedaquais igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Dagens högst doserade lopp i de europeiska travsporten hämtas från Mauquenchy-banan i Frankrike, drygt tolv mil nordväst om Paris.
Det handlar om den 13:e och sista etappen till Grand National du Trot vars final avgörs på Vincennes söndag den 6 december med 110.000 euro i samlad prissumma.

Sebastien Guaratos Et Voila De Muze (e. Royal Dream) har slutat tvåa i tre GNT-etapper tidigare under detta år och ligger också tvåa i totalställningen bakom Elie de Beaufour (e. Royal Dream), men något preparélopp tycks inte komma på tal.

Hästen är ”grönmarkerad” av Sebastien Guarato inför dagens lopp och blir sannolikt spelfavorit i detta lopp som även är Quinté-lopp i Frankrike (High Five som spelformen heter i Svenska Spels regi i Sverige).

I samma lopp gör svenskbekante Dreammoko (e. Timoko) sin första start i Romain Derieuxs regi, men där ligger man desto lägre. Derieux ska köra hästen med skor och meddelar till Paris-Turf att detta lopp bara handlar om ett tillfälle att få känna på hästen i lopp.

Comeback handlar det även om för Philippe Allaires montéess Arlington Dream (e. Ready Cash). Euromiljonären har nu hunnit bli tio år gammal och har inte startat på 14 månader.

Här kan du ta del av startlistan till loppet.

***

2 Onsdagens stora snackis i Sverige? Det är faktiskt riktigt bra klass på kvällens tävlingar totalt sett för årstiden, men visst ska det bli lite extra spännande att se hedershästen On Track Piraten (e. Kool du Caux) göra debut i monté efter att inlett karriären med 168 raka sulkystarter.

Ihop med My Eriksson – tidigare anställd hos Strömberg – har hästen gått ett snabbare jobb för sadel.
– Hon red 1.16,5 full väg med honom och då avslutade On Track Piraten 1.14,5 sista varvet. Emilia Leo har däremot inte suttit upp på hästen, men hon har ju kört honom i två raka sulkylopp nu och fått lära känna hästen lite grann så det ska säkert gå bra, säger Hans R Strömberg.

Här kan du läsa en längre intervju med Hans R Strömberg rörande On Track Piraten inför kvällens montédebut.

***

3 I gårdagens morgonsvep rapporterade vi om 13-årige Noodles Bieffe (e. Sugarcane Hanover) som gjorde sin 488:e start i karriären och därmed är den häst inom den europeiska travsporten som gjort flest officiella starter.

Någon lycka blev det dock inte för hästen utan körande Giuseppe Lombardo Jr fick lämna loppet lottlös efter att inkommit som nia i mål.

Vi gissar dock på att nya tag tas inom en snar framtid. Det är i alla fall vad statistiken tyder på…

***

4 Utöver montéloppet med bland annat On Track Piraten och stora delar av landets sadelelit så körs även ett riktigt bra snabblopp på Bergsåker. Makethemark (e. Maharajah) gör comeback och ska försöka besegra såväl den färske Gulddivisionsvinnaren From the Mine (e. From Above) som Oscar Berglunds profilhäst Shocking Superman (e. Orlando Vici).

Global Adventure. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Utanför streckspelet kör Bergsåker ett flerklasslopp för fyraåringar vilket blott samlat fem deltagare, men bland dem syns Derby och Breeders Crown-fyran Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

På Solvalla är höjdpunkterna Breeders Course 3 year olds bonuslopp med 125.000 kronor till vinnaren samt Verners lopp för kallblodseliten med 100.000 kronor i segerpremie.

Här kan du ta del av startlistorna till kvällens tävlingar.

***

5 Jean-Michel Bazires nyförvärv Vitruvio (e. Adrian Chip) 1.10,4/€1.279.722 finns inte med i det första B-loppet Prix de Bretagne (€95.000) som körs nu på söndag, men däremot tycks hästen vara aktuell för nästkommande, det vill säga Prix du Bourbonnais (€95.000). Det avgörs söndag den 13 december över 2.850 meter voltstart.
– Förutom sitt lopp i benen hade Vitruvio den här långa resan från Italien och jag har inte haft chansen att ge honom de jobb jag hade önskat för att starta på söndag. Enligt min mening ska det preliminärt kunna gå att starta den 13 december istället, säger Jean-Michel Bazire till Paris-Turf.

***

6Reddington (e. From Above) som vann finalen av Amatör-SM i början av oktober i lag med Frank Nilsson lämnar nu Peter Untersteiners stall. Robert Bergh är ny tränare till fyraåringen som tjänat 438.000 kronor och vunnit fem av 17 starter i karriären.

***

7

Pacific Face. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det blev inga prispengar för Giuseppe Lubrano och Pacific Face (e. Igor November) i Vincennes-debuten, men Åbytränaren deppar inte ihop för det. I måndagens förhandsartikel meddelade han att det kunde bli hemresa efter måndagens lopp, men så blir inte fallet.
– Jag var nöjd med hästen. Vi hade lite otur i loppet och han galopperade kort i sista kurvan, men avslutade bra. Nu finns det två-tre lopp om tio dagar att välja mellan så får vi se vilket av dem som passar bäst. Det kan också bli så att vi väljer att starta honom på en mindre bana; jag får fundera på den saken, säger Giuseppe Lubrano.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva