Fokustema
Tillförordnad vd
Läs senare

Ulf Hörnberg tillbaka som ST-chef

Ulf Hörnberg är med omedelbar verkan tillbaka som högste chef för Svensk Travsport. Detta medan travförbundet rekryterar verkställande direktör under de kommande månaderna. Generalsekreteraren Johan Lindberg får förändrade arbetsuppgifter.
Av
Lars G Dahlgren
Johan Lindberg och Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN
Johan Lindberg och Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN

Ulf Hörnberg började på ST som ekonomichef 1999 och blev ett par år senare generalsekreterare. Han satt som sådan fram till årsskiftet 2013-14 då det högsta chefskapet togs över av Johan Lindberg. Denne rekryterades 2013 i sin tur som en form av ”vice generalsekreterare”.

De senaste åren har Hörnberg varit generalsekreterare för Svensk Galopp, en tjänst han lämnade för en vecka sedan. Bara för att omedelbart alltså bli chef på Svensk Travsport igen.

– Så är det. Det har varit väldigt snabba puckar i detta. Jag blev tillfrågad om jag ville bli tillförordnad verkställande direktör medan ST rekryterar en sådan. Det är en konsekvens av den omorganisation som ska genomföras när spelmarknaden omregleras 2018-19, säger Ulf Hörnberg.

Svensk Travsports nyvalda ordförande Marjaana Alaviuhkola berättar i en stor intervju i denna veckas utgåva av Sulkysport om att ST ska organiseras om med renodling av uppdrag och arbetsuppgifter. Detta till en renodlad ”myndighetsdel”, en servicedel som ska vara resurs för banorna, och en rent affärsdrivande del. Varje del specialiseras på sitt område.

Skapandet av den nya tjänsten som vd är ett led i detta. Den rollen innebär att vara högste tjänsteman. Vd övertar generalsekreterarens uppgift som föredragande för styrelsen, och är den som förbereder ärenden för styrelsen. Det här tar nu alltså Ulf Hörnberg hand om medan Johan Lindberg får en anan roll; mera utåtriktad gentemot banor, aktiva och basorganisationer.

– Det finns en tjock pärm som Johan och jag nu ska sätta oss och gå igenom och dela upp ansvarsområden och arbetsuppgifter mellan oss. En annan viktig pusselbit i detta är Lena Engström som är på den affärsdrivande delen, det som ska heta Troperty, säger Ulf Hörnberg.

Hörnberg poängterar att han är tillförordnad som vd, medan ST genomför rekryteringsprocessen till den nya tjänsten. Vem som sedan blir vd på Svensk Travsport ska bli klart under andra halvåret 2018.

Fakta

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Svensk travsport inleder rekrytering av vd

Den förväntade kommande omregleringen av spelmarknaden och Svensk Travsports separation från ATG innebär att Svensk Travsport kommer att ställas inför flera nya, viktiga och spännande utmaningar. För att på bästa sätt tillvarata travsveriges intressen i detta förändrade skede ska Svensk Travsport stå väl rustat när omregleringen träder i kraft vid årsskiftet 2018/2019.

Med nya förutsättningar och som en del av arbetet med att genomlysa Svensk Travsports organisation som nyligen beslutades vid Svensk Travsports årsstämma har styrelsen i Svensk Travsport beslutat att rekrytera en vd/koncernchef för Svensk Travsport. Denna person ska ha kompetensen att leda Svensk Travsport i den förändrade omvärld som travsverige kommer att befinna sig i efter årsskiftet. Dessförinnan måste vd/koncernchefen kunna leda det förarbete som är nödvändigt för att Svensk Travsport ska kunna möta de nya krav som kommer att ställas efter omregleringen.

Rekryteringsprocessen för att hitta Svensk Travsports vd/koncernchef inleds per omgående och beräknas vara klar under andra halvan av år 2018.

Under tiden till dess att Svensk Travsport rekryterat en vd/koncernchef stärker Svensk Travsport sin organisation med att utse Ulf Hörnberg som tillförordnad vd/koncernchef för Svensk Travsport. Under de månader som kvarstår till dess att spelmarknaden förväntas omregleras måste Svensk Travsport arbeta effektivt och målmedvetet kring de frågor som berör Svensk Travsport nya relation till ATG. Det gäller inte minst arbetet med att bygga upp och utveckla Troperty AB – det bolag som planeras vara navet för kommersialisering av travets ljud- och bildrättigheter samt sportdatabas.

– Ulf Hörnberg är ett välkänt namn i travsverige och vi är övertygade om att han är rätt person att kortsiktigt ansvara för verksamheten intill den kommande vd/koncernchefen är tillsatt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg blir fortsatt en mycket viktig del av Svensk Travsports organisation.

– Johan får en mer utåtriktad roll med ansvar för, och utveckling av, hela travsporten för att uppnå målen uppsatta i Pegasus 2020. Detta arbete ska ske i nära samarbete med banor, aktiva och basorganisationer med huvudsaklig målsättning att öka publik, hästägare och antalet hästar, säger Marjaana Alaviuhkola.

Expandera
Fokustema
V86 Åmål
Läs senare

Untersteiner kung och Short In Cash bäst

Peter Untersteiner var Åmåls V86-omgångs kung. Han vann tre lopp varav med två hästar från hans egna stall.
Av
Tobias Nilsson
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Short In Cash stod för dagens prestation när han fick gå i både fjärde- och tredjespår för att komma till ledning och väl där gick han undan och vann klass I-försöket komfortabelt på 1.12,9a/2.080.

Fakta

Short In Cash

hingst fem år e. Ready Cash – Shorthanded Sally e. Lindy Lane
17 st: 5–4 –1
Rekord: 1.14,9l – 1.12,1am
Insprunget: 515.500 kr.
Uppfödare: Stall Nikkanen Oy, Finland
Ägare: Stall Nikkanen Oy och MP Silva Oy
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Linnea Brattström

Expandera

– Det var skönt att få utdelning nu efter att han gjorde bort sig senast som favorit. Planen är att starta i Frankrike i vinter, sade en glad Björn Goop till Tv12.

Peter Untersteiner första segerdefilering, efter ett lugnt lopp i andra utvändigt, ordnades med Ottens Flamma. Maharajah-dottern sträckte på sig och vann på läckert sätt på 1.14,9a/2.080.

– Nu ska vi prova henne i Stochampionatskvalen, sade en nöjd Peter Untersteiner.

Peter ledde från start till mål med Amazing Sensation (e Love You) på 1.15,7a/2.480 och var tillbaka i vinnarcirkeln direkt i loppet efter med en annan Sensation-häst, Zolo Sensation (e. Zola Boko) tränad av Eric Martinsson. Segern blev enkel på 1.16,3/2.680 när de värsta motståndarna Edindy (e. Racer Bourbon) och Vagabond Bi (e. Varenne) galopperade bort sina segermöjligheter.

– Vi hade tur att många konkurrenter hoppade i början, så segern blev ganska enkel, sade Eric Martinsson.

I en snabb öppning höll C.R.Nobless (e. Andover Andover), spets från innerspår men släppte när Navy Blue kom upp utvändigt. Exciting Chip (e. Infinitif) kördes fram utvändigt ledaren av Olav Mikkelborg. I sista sväng tröt krafterna för ledaren och Exciting Chip gick undan till enkel vinst på 1.14,5a/2.080.

– Exciting Chip är en stark och tuff häst som kändes fin genom hela loppet, sade Olav Mikkelborg.

Tommy Karlstedt ledde runt om med fine sexåringen From Macarena (e. From Above) som vann på 1.13,1a/1.680.

I kallblodsloppet vann favoriten Rappnor (e. Nordli Svarten) som tidigt gick upp i dödens på den knackigt travande Stumne Luna (e. Bokli Balder). När farten ökades på sista bortre långsidan galopperade ledaren och Rappnor vann för Ole Johan Östre enkelt på 1.26,6/2.520.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
10–8–3–8–3–4–10
Utdelning:
Åtta rätt: 183.937 kr
Sju rätt: 941kr
Sex rätt: 90 kr
Omsättning: 28.536.365 kr

Expandera

I snabbloppet Torsten Janssons Minne var det mycket snack kring vem som skulle ta ledningen, och när det väl kom till kritan var Tom Erik Solberg-tränade Photo Lavec snabbast. Det var ingen som tryckte upp tempot och när Björn Goop ökade farten i sista sväng stack S.J Photo-sonen undan enkelt till seger på 1.12,5a/2.080.

 

 

Fokustema
Ryssland
Läs senare

The Bank-dotter i topp i Moskva

Tvååringsloppen lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige några veckor till, men i Ryssland och på hippodromen i Moskva tävlas det för fullt i den yngsta årgången. I söndags tog The Bank-dottern Unique Bella andra raka triumfen.
Av
Claes Freidenvall

Första segern tog det tvååriga stoet i början av juni från spets och efter ha fått tryck i omgångar, men den här gången vann Unique Bella (e. The Bank-Unique Lystra) efter ha gått ut i dödens på sista bortre långsidan.

Precis före linjen kopplade hon segergrepp och sänkte sitt rekord med sex tiondelar till 1.19,5a/1.600 meter. Unique Bella ingår i The Banks första årgång och i Sverige har han 88 registrerade avkommor.

Unique Bella är undan Unique Lystra (e. Goetmals Wood), 1.19,0m/4.500 kr, vilken såldes till Ryssland 2016. Hon är halvsyster Putte Topline (e. Viking’s Way), 1.11,7ak/3.628.489 kr.

 

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Världsrekordhållare till medelhavsö

Medelhavsön Malta blir nästa anhalt för Stefan Melanders dubble världsrekordhållare French Laundry, 1.09,1ak/6.180.223 kr, efter försäljning.
Av
Claes Freidenvall
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.

French Laundry (e. Muscles Yankee-Creamy Mimi) inledde karriären hos Jimmy Takter i USA och som tvååring satte han sitt första världsrekord. Det skedde på 800-metersbanan Delaware County Fair och där travade French Laundry 1.10,7a över den engelska milen.

Det andra världsrekordet kom som fyraåring i Big Noon-Pokalen på Solvalla och det loppet vann French Laundry på 1.11,7 över 1.660 meter.

French Laundry avelvärderades på vintern som fyraåring och erhöll ett högt skattat värde (79 poäng), men kastrerades senare och användes aldrig i aveln. Fadern Muscles Yankee vann Hambletonian Stakes och modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, tog sin största seger i Hambletonian Oaks.

Totalt gjorde French Laundry 88 starter och tog tolv segrar.