Fokustema
V86
Läs senare

Ulf Ohlsson fortsatt i topp

Spickleback Face håller kvar Ulf Ohlsson i tätstriden i Kusk-VM och kvällens seger i Rättvik var vattentät från dödens på 1.13,4a/2.140 meter. Nu leder han med två poäng före Doug McNair inför avslutningsdagen på fredag i Gävle.
Av
Claes Freidenvall
Ulf Ohlsson vann med Spickleback Face från dödens och toppar Kusk-VM. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Ulf Ohlsson vann med Spickleback Face från dödens och toppar Kusk-VM. Foto: Micke Gustafsson/ALN

– Det var ganska givet att vi skulle få dödens, men jag visste ju att Spickleback Face är stark och det var inte slutsålt i mål heller, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

V86 Rättvik

Rätt V86-rad:

6 – 2 – 10 – 1– 9 – 4 – 7 – 6

Utdelning:

Åtta rätt: jackpott.
Sju rätt: 97.890 kr.
Sex rätt: 2.186 kr.

Omsättning: 19.733.140 kr

Expandera

Sista rundan travade Robert Bergh-tränade Spickleback Face (e. Raja Mirchi-No Finish Line) på 1.12,1 och egentligen är femåringen överkvalificerad för den här klassen.

Inför sista tävlingsdagen i Kusk-VM toppar Ulf Ohlsson med 166,5 poäng och det är två poäng mer än tvåan Doug McNair.

– Jag redan vunnit VM i trav (Papagayo E, reds. anm.) och det vore roligt att ta en kusktitel också, men det ser ganska tunt ut inför sista dagen, sade Ulf Ohlsson.

Ytterligare fyra försök kördes i Kusk-VM och Eirik Höitomt var ensam om att vinna från spets. Fagur (e. The Best Madrik) fick öppna hårt för att komma till täten efter 300 meter, men sedan var det lugna gatan och fyraåringen kunde vinna säkert på 1.16,1a/2.640 meter.

– En flegmatisk typ som skärpte sig till loppet. Han var bra förberedd, betygsatte Eirik Höitomt om Zandra Vidén-tränade Fagur.

Fast Food Hanover (e. Cantab Hall-Frenchfrysnvinegar) och Michael Nimzyk spurtade ner favoriten Bottnas Fantom på 1.14,9a/2.140 meter, medan Mika Forss släppte täten med Faks Nils (e. Järvsöfaks-Timba) och plockade ner ledande Björs Viking och Yannick Gingras i spurten på nya rekordet 1.23,7a/1.640 meter.

Gingras vann dubbelt

Yannick Gingras kunde ändå vinna dubbelt. Bakom Livi Mistress (e. Dream Vacation-Cementa Palema) fångade han in ledande Moa Margunn på 1.13,4a/1.640 meter.

Fakta

Ställningen i Kusk-VM

Namn (land) – Poäng

1 Ulf Ohlsson, Sverige – 166,5
2 Doug McNair, Kanada – 164,5
3 Mika Forss, Finland – 154
4 Eirik Höitomt, Norge – 151
5 Yannick Gingras, USA – 149,5
6 Rick Ebbinge, Holland – 146,5
7 Matthew Williamson, Nya Zeeland – 135,5
8 Michael Nimczyk, Tyskland – 135,5
9 Franck Nivard, Frankrike – 121
10 Rodney Gatt, Malta – 111
11 James MacDonald, Kanada/Italien – 109
12 Todd McCarthy, Australien – 103

Expandera

Innan dess hade Gingras tagit andra raka med Ghostintheshell (e. From Above-Goddess of Time) på 1.14,4a/1.640 meter och det Timo Nurmos-tränade treåriga stoet vet inte hur det känns att förlora.

Anna Björlin-tränade Lullaby S.I.R. (e. Order by Fax-Satindoll S.I.R.) fick ingen lätt väg fram till seger i ett försök till Diamantstoet. Hon inledde ute i tredjespår och kunde överta täten från Fröken Sting (1.10/500 meter) 1.400 kvar.

Lullaby S.I.R. och Niclas Benzon varvade på 1.12,7 och trots den tuffa öppningen kunde det femåriga stoet vinna säkert på 1.13,1a/2.140 meter.

– Hon var ruggigt bra och det var väldigt tufft innan vi kom till ledningen, sade Niclas Benzon efter försökssegern i Diamantstoet.

Obesegrad efter två starter

Björn Goop vann dubbelt med egentränat och inledde med fyraårige Enriko Ha (e. Un Mec d’Heripre-Lady New Dawn) från spets. Ohotad gick han enkelt undan på 1.15,3/2.140 meter och är obesegrad efter två starter.

– Vi har inte velat stressa med Enriko Ha, utan han har fått den tid på sig som han behövt. Nu slappnar han av på ett helt annat sätt och gick bra in i mål, sade Björn Goop.

Bakom Sugarcraft (e. Love You-Hells Kitchen) profiterade Björn Goop på det höga utgångstempot framme i täten. Björn Goop satte full fart i tredjespår 800 kvar, Sugarcraft svepte till täten mitt i sista sväng och på upploppet var han helt ensam på 1.13,6a/2.140 meter.

– Trots att det hade varit högt tempo därframme fanns det mycket krafter kvar och det blev väldigt lätt. Sugarcraft har tagit tid på sig, men nu har han slagit i blom, sade Goop.

Fokustema
Hamburg
Läs senare

Bra spårlottning för Redén

Tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland (€150.000) avgörs på söndag i Hamburg och flera svenska ekipage åker Bahrenfeld-banan.
Av
Claes Freidenvall
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Förstapriset uppgår till 75.000 euro och distansen i fyraåringsloppet är 2.200 meter. Daniel Redén var lyckosam i spårlottningen. Han sitter själv upp bakom Zephyr Kronos från spår tre, medan Kenneth Haugstad kör Maxus från spår fyra.

Startlista:

Grosser Preis von Deutschland (€150.000)
2.200 meter, autostart.

 1. Inspector Bros – Wim Paal
 2. Zinco Jet – Ulf Ohlsson
 3. Zephyr Kronos – Daniel Redén
 4. Maxus – Kenneth Haugstad
 5. Zabul Fi – Roland Hülskath
 6. Zarenne Fas – Rikard Skoglund
 7. Great Gatsby As – Heinz Wevering
 8. City Guide – Rick Ebbinge
 9. Stoletheshow – Christoffer Eriksson
 10. Emilion – Michael Nimczyk
 11. Staro McMillan – Ken Ecce
 12. Ids Boko – Robin Bakker
 13. Seismic Wave – Jorma Kontio
 14. Officer Stephen – Dion Tesselaar

Här hittar ni några av söndagens andra begivenheter i Hamburg.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.

Fokustema
EM
Läs senare

EM: Sju kämpar om 1,2 miljoner

Europamästerskapen för treåringar avgörs i samband med Europaderbyt på Vermo. Efter masstrykningar finns endast sju hästar med i anmälningslistan trots att förstapriset är 60.000 euro.
Av
Ola Lernå
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen

Av dessa är ingen tränad i Sverige, däremot är ju Ecurie D. (e. Infinitif) numera svenskägd och körs dessutom av Björn Goop.

EM för femåringar ser fjolårets Europaderbyvinnare Villiam (e. Muscle Hill) från spår tre och han ställs bland annat mot Björn Goop-tränade Portland. Villiams senaste framträdande var galoppen i Jibuleumspokalen och han har endast startat en gång (trea i Rättvik i juli) sedan triumfen i Europaderbyt i oktober ifjol.

EM för treåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 60.000 euro.

 1. First Class Lady  – Tapio Perttunen
 2. Ferus Galax  – Harri Koivunen
 3. Maya Turbo – Robin Bakker
 4. Custom Colt – Mika Forss
 5. Golden Dream ME – Noralf P Brækken
 6. Raskolnikov Frido – Santtu Raitala
 7. Ecurie D. – Björn Goop

EM for femåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 50.000 euro

 1. Stonecapes Queila – Hannu Torvinen
 2. Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen
 3. Villiam –  Jorma Kontio
 4. Callela Lisbeth –  Esa Holopainen
 5. Cameron Evo –  Olli Koivunen
 6. Portland – Björn Goop
 7. Hotshot Luca –  Pekka Korpi
 8. Willow Pride – Mika Forss
 9. Le Gros Bill  – Iikka Nurmonen
 10. Club Nord Elit  –  Jukka Torvinen