Fokustema
V86
Läs senare

Ulf Ohlsson fortsatt i topp

Spickleback Face håller kvar Ulf Ohlsson i tätstriden i Kusk-VM och kvällens seger i Rättvik var vattentät från dödens på 1.13,4a/2.140 meter. Nu leder han med två poäng före Doug McNair inför avslutningsdagen på fredag i Gävle.
Av
Claes Freidenvall
Ulf Ohlsson vann med Spickleback Face från dödens och toppar Kusk-VM. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Ulf Ohlsson vann med Spickleback Face från dödens och toppar Kusk-VM. Foto: Micke Gustafsson/ALN

– Det var ganska givet att vi skulle få dödens, men jag visste ju att Spickleback Face är stark och det var inte slutsålt i mål heller, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

V86 Rättvik

Rätt V86-rad:

6 – 2 – 10 – 1– 9 – 4 – 7 – 6

Utdelning:

Åtta rätt: jackpott.
Sju rätt: 97.890 kr.
Sex rätt: 2.186 kr.

Omsättning: 19.733.140 kr

Expandera

Sista rundan travade Robert Bergh-tränade Spickleback Face (e. Raja Mirchi-No Finish Line) på 1.12,1 och egentligen är femåringen överkvalificerad för den här klassen.

Inför sista tävlingsdagen i Kusk-VM toppar Ulf Ohlsson med 166,5 poäng och det är två poäng mer än tvåan Doug McNair.

– Jag redan vunnit VM i trav (Papagayo E, reds. anm.) och det vore roligt att ta en kusktitel också, men det ser ganska tunt ut inför sista dagen, sade Ulf Ohlsson.

Ytterligare fyra försök kördes i Kusk-VM och Eirik Höitomt var ensam om att vinna från spets. Fagur (e. The Best Madrik) fick öppna hårt för att komma till täten efter 300 meter, men sedan var det lugna gatan och fyraåringen kunde vinna säkert på 1.16,1a/2.640 meter.

– En flegmatisk typ som skärpte sig till loppet. Han var bra förberedd, betygsatte Eirik Höitomt om Zandra Vidén-tränade Fagur.

Fast Food Hanover (e. Cantab Hall-Frenchfrysnvinegar) och Michael Nimzyk spurtade ner favoriten Bottnas Fantom på 1.14,9a/2.140 meter, medan Mika Forss släppte täten med Faks Nils (e. Järvsöfaks-Timba) och plockade ner ledande Björs Viking och Yannick Gingras i spurten på nya rekordet 1.23,7a/1.640 meter.

Gingras vann dubbelt

Yannick Gingras kunde ändå vinna dubbelt. Bakom Livi Mistress (e. Dream Vacation-Cementa Palema) fångade han in ledande Moa Margunn på 1.13,4a/1.640 meter.

Fakta

Ställningen i Kusk-VM

Namn (land) – Poäng

1 Ulf Ohlsson, Sverige – 166,5
2 Doug McNair, Kanada – 164,5
3 Mika Forss, Finland – 154
4 Eirik Höitomt, Norge – 151
5 Yannick Gingras, USA – 149,5
6 Rick Ebbinge, Holland – 146,5
7 Matthew Williamson, Nya Zeeland – 135,5
8 Michael Nimczyk, Tyskland – 135,5
9 Franck Nivard, Frankrike – 121
10 Rodney Gatt, Malta – 111
11 James MacDonald, Kanada/Italien – 109
12 Todd McCarthy, Australien – 103

Expandera

Innan dess hade Gingras tagit andra raka med Ghostintheshell (e. From Above-Goddess of Time) på 1.14,4a/1.640 meter och det Timo Nurmos-tränade treåriga stoet vet inte hur det känns att förlora.

Anna Björlin-tränade Lullaby S.I.R. (e. Order by Fax-Satindoll S.I.R.) fick ingen lätt väg fram till seger i ett försök till Diamantstoet. Hon inledde ute i tredjespår och kunde överta täten från Fröken Sting (1.10/500 meter) 1.400 kvar.

Lullaby S.I.R. och Niclas Benzon varvade på 1.12,7 och trots den tuffa öppningen kunde det femåriga stoet vinna säkert på 1.13,1a/2.140 meter.

– Hon var ruggigt bra och det var väldigt tufft innan vi kom till ledningen, sade Niclas Benzon efter försökssegern i Diamantstoet.

Obesegrad efter två starter

Björn Goop vann dubbelt med egentränat och inledde med fyraårige Enriko Ha (e. Un Mec d’Heripre-Lady New Dawn) från spets. Ohotad gick han enkelt undan på 1.15,3/2.140 meter och är obesegrad efter två starter.

– Vi har inte velat stressa med Enriko Ha, utan han har fått den tid på sig som han behövt. Nu slappnar han av på ett helt annat sätt och gick bra in i mål, sade Björn Goop.

Bakom Sugarcraft (e. Love You-Hells Kitchen) profiterade Björn Goop på det höga utgångstempot framme i täten. Björn Goop satte full fart i tredjespår 800 kvar, Sugarcraft svepte till täten mitt i sista sväng och på upploppet var han helt ensam på 1.13,6a/2.140 meter.

– Trots att det hade varit högt tempo därframme fanns det mycket krafter kvar och det blev väldigt lätt. Sugarcraft har tagit tid på sig, men nu har han slagit i blom, sade Goop.

Fokustema
Travgala
Läs senare

Amatörer gjorde rent hus

Amatörlicensinnehavare gjorde rent hus på Danneros travgala i lördags.
Av
Lars G Dahlgren

Alla priser, både för fyrbenta och tvåbenta, gick till amatörer. Elisabeth Lundholm har de hästar som korades till banans främsta varmblodet både bland yngre och äldre, Soul Tan och Everest Sisu, och utsågs också till Årets tränare.

Dannero var ensam bana att ha travgala ihelgen som gick men till helgen åker skokrämen till dansskorna fram på desto fler ställen: Axevalla, Färjestad, Halmstad, Jägersro, Kalmar och Åby.

Pristagarna

Årets häst och äldre varmblod: Everest Sisu (e Muscle Hil – Verify) – Elisabeth Lundholm (a)
Årets yngre varmblod: Soul Tan (e. Maharajah – Waikiki Woman) – Elisabeth Lundholm (a)
Årets yngre kallblod: Hibovalle (e. Järvsöviking – Siva) – Lennart Wedin (a)
Årets äldre kallblod: Husnäs Elving (e. Månprinsen A.M. – Nylands Xenia) – Håkan Norman (a)
Årets sto: Torpa Olea (e. Skaffer Brunen – Riska Lill) – Lars Selin (a)
Årets montépris: Igor Sånna (e. Make It Happen – Xmas Hornline) och Lena Fritz – Fredrik Lundgren (a)
Årets tränare: Elisabeth Lundholm (a)
Årets kusk: Ingvar Nyberg (a)
Årets ponnyekipage kategori A: Månstorpsspaderdam – Maja Olofsson
Årets ponnyekipage kategori B: Shokota – Stella Edin

Fokustema
Italien
Läs senare

Corona-virus stoppar travtävlingar

Igår ställde La Maura-banan i Milano in sina tävlingar på grund av corona-virus och nu gör Padova samma sak den 26 februari.
Av
Claes Freidenvall

Fyra travbanor höll däremot tävlingar i pastans land igår – Bologna, Florens, Foggia och Neapel – och idag tävlar Albenga, Follonica och Taranto.

Mest oroligt i Italien är det i Lombardiet – läs Milano – och Veneto, vilket bland annat gjort att de två sista dagarna av karnevalen i Venedig ställts in på grund av virusutbrottet.

Enligt svt.se har utbrottet hittills lett till 79 konstaterade fall av smitta och två dödsfall. Flest smittade – 39 stycken – har upptäckts i regionen Lombardiet, där alltså travbanan La Maura finns placerad.

Fokustema
Hingstligan 17-23 februari 2020
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

22-åring i topp

Scarlet Knight fyllde 22 år vid årsskiftet, men det hindrar inte den forne Hambletonian-vinnaren att fortsatt fira framgångar som avelshingst. Förra veckan kunde han räkna in sex ettor på svenska travbanor.
Av
Claes Freidenvall
Scarlet Knight var pappa till sex vinnare förra veckan. Foto: stalltz.se
Scarlet Knight var pappa till sex vinnare förra veckan. Foto: stalltz.se

Ett andrapris och fyra tredjeplatser ståtar Scarlet Knight med i den svenska championligan för avelshingstar. Redan 2012 var han tvåa (efter Love You) och Pine Chip-sonen är still going strong vid 22 års ålder.

Fakta

Förra veckans toppar:

Sex segrar:

Scarlet Knight

Fem segrar:

Love You
S.J.’s Caviar

Fyra segrar:

Zola Boko

Tre segrar:

Maharajah
Muscle Hill
Quite Easy
Super Photo Kosmos

Fotnot: gäller 17-23 februari 2020.

Expandera

Förra veckan slog han till med sex vinnare och det toppade han på. I hans segerbukett ingick Body Contact, Nappa Scar, Panamera, Puccini, Secondary Stall och Velegance.

Sexlingen innebar att Scarlet Knight gick upp i delad topp i hingstligan tillsammans med Maharajah. Båda hingstarna har 31 vinnare i Sverige per den 23 februari 2020.

Bakom Maharajah och Scarlet Knight skuggar Love You med 29 vinster och han kunde räkna in fem vinnare förra veckan och lika många ettor hade S.J.’s Caviar.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
Maharajah
19831
Scarlet Knight
28231
Love You
20729
Ready Cash
11725
Dream Vacation
19321
Quite Easy
13521
S.J.'s Caviar
15620
Super Photo Kosmos
16420
Muscle Hill
20119
Andover Hall
9518
Pastor Stephen
16018